ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ στο RockOverdose:”Έζησα την Rock μουσική σχεδόν από το ξεκίνημά της!”

 

Το RockOverdose και οι Ζήσης Πετκανάς και Παύλος Γιαννακόπουλος, είχαν την τιμή να μιλήσουν με τον θρυλικό Έλληνα μουσικό παραγωγό, Γιάννη Πετρίδη -  ο οποίος χωρίς  υπερβολή έχει αφιερώσει την ζωή του στην μουσική! Παρουσιαστής της μακροβιότερης καθημερινής μουσικής εκπομπής όχι μόνο στην Ελλάδα,  κάτοχος μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο και με γνώσεις που καλύπτουν πολλά μουσικά είδη, σίγουρα έχει πολλά ενδιαφέροντα να διηγηθεί! 

 

Διαβάστε και ακούστε παρακάτω την όμορφη κουβέντα μας... για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι! 

 

Κυρίες και Κύριοι... ο 'πατριάρχης' του ραδιοφώνου

 

Enjoy!

 


 

 

RockOverdose: Σας καλωσορίζουμε στο RockOverdose, είναι χαρά και τιμή μας να σας φιλοξενούμε!

 

Γιάννης Πετρίδης: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

 

 

RockOverdose: Πως είστε αυτές τις μέρες; Πως βλέπετε τα πράγματα μέσα σε αυτή την κατάσταση; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τη δική μου τη ζωή, δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο, εκτός από την επιδημία του AIDS την δεκαετία του 80. Έχει αλλάξει ο κόσμος ίσως να είναι πιο συχνές πλέον αυτές οι πανδημίες όπως του κορονοϊου. Βέβαια αυτό μας έφερε σε εποχές πριν από 100 -500  χρόνια που υπήρξε κάτι ανάλογο, ή το Μεσαίωνα. Υποτίθεται ότι ο κόσμος έχει προχωρήσει μπροστά αλλά μάλλον δεν σκεφτόταν κάτι τέτοιο ...

 

 

RockOverdose: Ναι ήταν κάτι που δε μπορούσε να το προβλέψει κανείς. Μας εξέπληξε δυσάρεστα.

 

Γιάννης Πετρίδης: Έχει πληγεί πάρα πολύ την μουσική και άλλα επαγγέλματα φυσικά! Περιμένουμε να δούμε πως θα είναι τα πράγματα μετά, αν κρίνει κάποιος από τα γεγονότα πριν από 100 χρόνια υπήρξε μεγάλη έξαρση τότε με την πανδημία στην Ισπανία. Ο κόσμος βγήκε έξω, είχε ανάγκη να διασκεδάσει, και αυτό φαίνεται από κάποιες ενδείξεις που βλέπουμε τώρα, με τους νέους που δε μπορούν δικαιολογημένα να κάτσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χάνουνε χρόνια από τη ζωή τους.

 

Θα δούμε! Περιμένω κι εγώ με μεγάλη ανυπομονησία να δω την αντίδραση του κοινού στις συναυλίες κυρίως, αλλά δεν είναι μόνο οι συναυλίες - επειδή παρακολουθώ και πολλά άλλα πράγματα όπως το θέατρο και τον κινηματογράφο, κι εκεί περιμένουμε να δούμε αν ο κόσμος γυρίσει στους κινηματογράφους και στα θέατρα, όπως πριν! Ελπίζω να γίνει αυτό!

 

Γιάννης Πετρίδης - Bryan Ferry (Roxy Music)

 

 

RockOverdose: Πιστεύω πως θα είναι επιφυλακτικός στο ξεκίνημα αλλά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν όλα στην κανονικότητα...

 

Γιάννης Πετρίδης: Θα βρεθεί τρόπος! Αυτό που βλέπω όμως συνέχεια τώρα με τις μάσκες είναι εξωφρενικό! Έχουμε γίνει μασκοφόροι, έγινε η μάσκα ένα αξεσουάρ της ζωής μας.. Αυτά τα βλέπαμε μόνο στις ασιατικές χώρες!

 

 

RockOverdose: Ας πάμε στον Γιάννη Πετρίδη. Καταρχάς, πως σας μπήκε το "σαράκι" της μουσικής και ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα ήταν η μουσική που άκουγα από το ελληνικό ραδιόφωνο τη δεκαετία του '60 αλλά και από τους σταθμούς που έψαχνα να βρω, τους ευρωπαϊκούς, για να μάθω πράγματα που δε τα έπαιζε το ελληνικό ραδιόφωνο. Μια εντελώς διαφορετική εποχή τότε, όπως φαντάζεστε! Άκουγα κυρίως το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ και υπήρχαν σταθμοί όπως Radio Caroline, BBC, Radio Luxemburg και το ραδιοφωνικό σταθμό της βάσης του Ελληνικού!

 

 

RockOverdose: Με το ραδιόφωνο πότε αρχίσατε να ασχολείστε;

 

Γιάννης Πετρίδης:  Ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο όταν υπηρετούσα τη στρατιωτική θητεία μου στη Λάρισα, το 1966 όπου προσπάθησα να πείσω - και το κατάφερα στο τέλος - τον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού Λαρίσης να κάνω μια εκπομπή, ξεκίνησα εκεί - είχαν μεγάλη απήχηση οι εκπομπές αυτές στο κοινό της Θεσσαλίας τότε, έτσι η θητεία μου ήταν ευχάριστη γιατί έκανα το χόμπι μου παράλληλα. Μετά άκουσαν μία ταινία - μπομπίνα που είχα φέρει στην Αθήνα από την Music Box, ξεκίνησα τα διαφημιστικά προγράμματα και έπειτα από το 1975 ξεκίνησα την εκπομπή στο Δεύτερο στην ΕΡΤ.

 

 

Γιάννης Πετρίδης- Cat Stevens

 

 

RockOverdose: Και είναι και η μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στον κόσμο, αν δε κάνω λάθος... 

 

Γιάννης Πετρίδης:  Νομίζω ναι, γιατί βασικά από 1975 πρώτα στο Δεύτερο, μετά στο Πρώτο είναι συνεχώς στον αέρα - την ίδια ώρα μάλιστα! - αυτό είναι το σημαντικό - εκτός από ένα διάστημα 2 -2 1/2 ετών - που έκλεισε η ΕΡΤ και  δεν ήθελα να συνεχίσω στην ΝΕΡΙΤ. Όταν ξανάρχισε η ΕΡΤ ξεκίνησα πάλι.

 

 

RockOverdose: Καταπιάνεστε με ευρύ φάσμα μουσικών ειδών.. 

 

Γιάννης Πετρίδης:  Ναι, όπως είπα και πριν τότε οι νέοι είχαν ενημέρωση για πολλά και διαφορετικά ήδη. Είμαι της γενιάς του 60-70 που κυριάρχησε το Rock , είναι η μεγαλύτερη αγάπη μου σύμφωνα με τη ζωή μου - παράλληλα. Αυτό δε σημαίνει οτι δεν αγαπώ εξίσου και άλλα είδη μουσικής που υπήρχαν και πιο πριν πχ η Jazz.

 

 

 

 

RockOverdose: Ζήσατε την Rock μουσική σχεδόν από το ξεκίνημά της!

 

Γιάννης Πετρίδης: Ναι ακριβώς! Από την εμφάνιση του Elvis και τον Beatles, έζησα όλα τα σημαντικά πράγματα τη στιγμή που γεννήθηκαν! πχ πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ένα μέλος των The Kings! Αυτοί έβγαλαν το πρώτο Punk τραγούδι - το Louie Louie αυτό το έζησα εγώ όταν γεννιόταν! Βγήκε τότε και δεν υπήρχε κάποιος στην Ελλάδα να μας εξηγήσει ότι συμβαίνει κάτι άλλο, ότι δε μοιάζει με τα άλλα - δεν είναι συνηθισμένο, εμείς το ακούγαμε στη γέννησή τους χωρίς ευτυχώς να έχουμε κάποιον να μας κατευθύνει προς ένα στυλ - ευτυχώς τα ακούγαμε αθώα και τα αφομοιώναμε διαφορετικά.

 

Όταν πέθανε ο Hendrix δεν ξέραμε τι είναι το Hard rock, καταλάβαμε με τους Black Sabbath τι είναι το Metal, δεν υπήρχε φυσικά internet αλλά ούτε και περιοδικά που ασχολούνται. Για τους Rolling Stones όταν ήρθαν στην Αθήνα λέγανε κάτι μαλλιάδες από την Αγγλία... τους κορόιδευαν! Δεν είμαι μόνο εγώ που μεγάλωσα έτσι, πχ ο Πουλικάκος έτσι μεγάλωσε ακούγοντας αυτή τη μουσική, είναι κι άλλοι πολλοί συνομήλικοι.  Εξ' άλλου όσοι πήγαμε στην συναυλία δεν είχαμε τόσο μεγάλη επαφή με τον ήχο αυτόν, αλλά πήγαμε για την "φασαρία"...

 

 

RockOverdose: Να πούμε σε αυτό το σημείο πως έχετε και μια τεράστια συλλογή με δίσκους. Μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, έτσι δεν είναι;

 

Γιάννης Πετρίδης: Ναι, αλλά πάντα αυτές οι συλλογές ίσως δεν αξίζουν τόσο πολλά αφού κάποιος μπορεί να τα έχει όλα αυτά σε ένα στικάκι...ρώτα ένα 18 χρονο σήμερα...δεν ξέρει τι θα πει πικ απ, κασέτα ίσως ξέρει το CD! Αλλάζουν τα πράγματα, και αυτό προκαλεί μια απαξίωση στη μουσική από τους νεότερους - μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο. Οι παλιότερες γενιές συνδεόμαστε απόλυτα με τη μουσική, είναι μέρος της ζωής μας. Τώρα είναι μέρος για να ακούνε τις τηλεοπτικές σειρές και διασκευές σε εκπομπές τύπου fame story και τέτοια...

 

 

Γιάννης Πετρίδης - Al Green

 

 

RockOverdose: Μπορείτε να υπολογίσετε πόσους περίπου δίσκους έχετε; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Θα έλεγα περίπου 250.000 δίσκους και CD! Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να δημιουργηθεί κάτι σαν μουσείο ώστε να μπορούν οι νεότερες γενιές να το εκμεταλλευτούν προς μελέτη, ακόμη και τα εξώφυλλα είναι έργο τέχνης! Αλλά βλέπεις, ένα μεγάλο μέρος από ψαγμένες ηχογραφήσεις δεν έχει επιτυχία πλέον γιατί οι νέοι ακούνε Pop, δεν είμαι εναντίον της Pop - μου αρέσει η Pop και ξεκίνησα ακούγοντας Pop - αλλά με ανησυχεί που ακούγεται περισσότερο μόνο η εύπεπτη Pop και λίγα πράγματα καλά!

 

 

 

 

RockOverdose: Από την άκρως επιτυχημένη εκπομπή σας "Από τις 4 στις 5", έχουν περάσει όλα τα μουσικά κινήματα, όλων των εποχών πριν αυτά γίνουν γνωστά...

 

Γιάννης Πετρίδης: Ναι! Ήθελα να παρακολουθώ τις εξελίξεις και τα παρουσίασα σχεδόν στην γέννησή τους, όλα αυτά που ξεκίνησαν μετά το 1975.

 

 

RockOverdose: Πως καταφέρνετε και αναγνωρίζετε τι είναι αυτό το νέο που έρχεται μουσικά και να το παρουσιάζεται στο κοινό; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Όταν άκουσα έφηβος πχ το Louie Louie. το Money, την Motown κατάλαβα ότι είναι μια καινοτομία. Είχα το αισθητήριο αυτό! Η ζωή μου αφιερώθηκε στο να παρακολουθώ καθημερινά τις εξελίξεις στη μουσική... Μπορούσα να κάνω και ταξίδια πχ στο Λονδίνο είδα τους The Damned , υπήρχε μια κίνηση καινούργια που δημιούργησε τους Sex Pistols και άλλους...

 

Είχα την αίσθηση πως ήρθαν να ανανεώσουν το Rock και ο κόσμος είχε κουραστεί από το Progressive που κυριαρχούσε την προηγούμενη πενταετία, δηλαδή τα πρώτα χρόνια του 70! Ευτυχώς που αυτά τα μουσικά κινήματα μπορεί να είχαν μια εναλλαγή στη μουσική αλλά κατά καιρούς ξαναγυρίζουν. Το Progressive δηλαδή με τους Dream Theater κ.ά. είναι και πάλι εδώ.

 

Η κάθε πενταετία - επταετία και η νέα γενιά που έρχεται θέλει να έχει τη δική της μουσική, όσα από αυτά είναι καλά παραμένουν. Υπάρχουν μόδες πυροτεχνήματα, κάποιοι το πίστευαν αυτό για την Disco αλλά δεν είναι αλήθεια, πλέον λέγεται dance μουσική. Έχει αλλάξει η εποχή αλλά καθαρά Disco είναι πάντα, στηρίζονται πάνω σε αυτό το είδος. Δεν ήταν χαζοί οι Rolling Stones, οι Queen και άλλοι πολλοί, που έκαναν τραγούδια που επηρεάστηκαν από την disco, πχ. το Another One Bites The Dust.

 

Γιάννης Πετρίδης - Rick Nielsen (Cheap Trick)

 

 

RockOverdose:Το περιοδικό μας καταπιάνεται με τον πιο σκληρό ήχο και η βάση των αναγνωστών μας είναι κυρίως οπαδοί του Hard rock και του Heavy Metal, κι εσείς δεν αφήνετε έξω από τις επιλογές σας και αυτό το είδος...

 

Γιάννης Πετρίδης: Από τα σπουδαιότερα ακούσματά μου είναι τα Rock συγκροτήματα της δεκαετίας του 70 και πριν οι Cream, Zeppelin κ.ά. τους έζησα στα ντουζένια τους!

 

Το  Hard rock και το Heavy Metal μπορεί να έχουν φοβερούς δεξιοτέχνες μουσικούς αλλά δεν έχει ανανεωθεί θα έλεγα τρομακτικά. Ίσως δε μπορεί να γίνει άλλο. Όπως τα Blues, ακούγονται όπως το 30. Αυτό τα κάνει κλασσικά. Μπορεί το Rock - Heavy Metal να μην είναι στην επικαιρότητα αλλά έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία.

 

Για παράδειγμα οι Iron Maiden είναι από τα πιο δυναμικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 80. Καταπληκτικοί στην σκηνή! Δεν είναι τυχαίοι! Είναι τόσα χρόνια στην επικαιρότητα όπως και άλλοι πχ οι ACDC.

 

 

RockOverdose:Ακούσατε τον νέο δίσκο; Πως σας φαίνεται;

 

Γιάννης Πετρίδης: Ναι τον άκουσα αλλά θα έλεγα πως δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Για να καταλάβεις, ο Paul McCartney βγάζει δίσκους, έχει μια συνεχή παρουσία αλλά δε μπορεί πια να μου προσφέρει αυτά που μου πρόσφερε με τους Beatles, είναι φυσιολογικό αυτό, είμαστε σε άλλη εποχή, είναι άλλη ηλικία, καταλαβαίνω ότι η μουσική αφορά εμάς τους παλαιότερους και δε μπορούν να περάσουν στις νεότερες γενιές, μην κρυβόμαστε.

 

Οι Van Halen καλεσμένοι στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στην ΕΡΤ.

 

RockOverdose: Γιαυτό βγαίνουν νέα συγκροτήματα τύπου Nu Metal κλπ

 

Γιάννης Πετρίδης: Τα τελευταία χρόνια, από το 2000 και μετά έχουν βγει νέα συγκροτήματα και έχουν επιτυχία - δε ξέρω κατά πόσο πολύ στη χώρα μας- πχ οι Nickelback, Godsmack, Disturbed, Linkin Park έχουν βάλει και ηλεκτρονικά στοιχεία μέσα, καθώς ο ηλεκτρονικός ήχος είναι κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα group αφορούν τους σημερινούς 20αρηδες- 25αρηδες.

 

Πρέπει να παίξουν πιο μοντέρνα τα συγκροτήματα πλέον για να πλησιάσουν το κοινό, αν παίξουν την πιο στάνταρ εκδοχή θα αρέσουν στους παλιότερους αλλά δύσκολα θα περάσουν στους νεότερους. Οι παλιότεροι που έχουμε ακούσει τα φοβερά πράγματα των προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορούν να αποδεχτούν τα νεότερα συγκροτήματα, αλλά η εποχή είναι άλλη, είμαστε στο 2021!

 

 

RockOverdose: Είχατε συνεργαστεί και με ελληνικά συγκροτήματα όπως οι ΤΡΥΠΕΣ ...

 

Γιάννης Πετρίδης: Ναι, με ΤΡΥΠΕΣ, με τα Ξύλινα Σπαθιά  αλλά και την δεκαετία του 70 με τους Socrates που λέγοταν τότε Persons,  είχαν υπογράψει τότε στην Music Box και βγάλανε τα περίφημα album τους, μετά στην Virgin που βγήκαν περιοδεία με τους UFO.

 

Οι ΤΡΥΠΕΣ βέβαια βγήκαν πρώτα στη Θεσ/νικη, τους είχε ανακαλύψει ο παραγωγός Τσακαλίδης αν δε κάνω λάθος, όπως και τα Ξύλινα Σπαθιά. Στην Αθήνα τους βοηθήσαμε να αναδειχτούν.

 

Γιάννης Πετρίδης - Ντέμης Ρούσσος

 

 

RockOverdose:  Εκτός από τη δισκογραφική εταιρεία είχατε και ένα άλλο κεφάλαιο στον έντυπο τύπο, στο περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ, ποια η ιστορία πίσω από αυτή την προσπάθεια που πρόκειται ίσως για το πρώτο μουσικό περιοδικό στην Ελλάδα;

 

Γιάννης Πετρίδης: Για να είμαστε σωστοί, είχε προηγηθεί το 60 το περιοδικό "Μοντέρνοι Ρυθμοί". Το ΠΟΠ & ΡΟΚ ήταν ένα περιοδικό που άλλαζε μαζί με την εποχή του, την ειδική μουσική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Όλα τα πλέον γνωστά και καταξιωμένα ονόματα πέρασαν από το περιοδικό, όλοι σχεδόν! Ήταν κι αυτό ένα μέρος του πάθους που έχω για τη μουσική, και νομίζω έγινε την κατάλληλη εποχή να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο περιοδικό, στα μέσα της δεκαετίας του 70.

 

Οι Talking Heads σε συνέντευξή τους με τον Γιάννη Πετρίδη

 

 

RockOverdose: Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια έχετε γνωρίσει και έχετε συναναστραφεί με τεράστιους καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεχωρίζετε κάποιους από αυτούς για το ταλέντο τους αλλά και για το χαρακτήρα τους; Έχετε μείνει φίλοι με κάποιους; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Οι περισσότεροι είναι σούπερ ταλαντούχοι. Όχι μόνο όσοι συνάντησα. Για να γίνεις κάτι και να έχεις διάρκεια πρέπει να έχεις ταλέντο. Οι τυχαίοι γίνονται γνωστοί με ένα - δύο τραγούδια και μετά εξαφανίζονται. Για να μείνεις πρέπει να έχεις πολύ μεγάλο ταλέντο. πχ η Madonna -  για να μείνει τόσα χρόνια έχει ταλέντο, έχει κάτι που το εκμεταλλεύεται, ξέρει να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή.

 

Όλοι όσοι συνάντησα ήταν ταλαντούχοι, ήταν μεγάλη τιμή για μένα αλλά και μεγάλη ευκαιρία που βρέθηκα κοντά τους είτε σε συναυλίες, είτε από συνεντεύξεις που τους έκανα. Τώρα από αυτούς μεγάλη εντύπωση μου έχει κάνει πχ ο Peter Gabriel, ο David Byrne από τους Talking Heads, είναι πολλοί που όταν τους συναντάς από κοντά, βλέπεις ότι δεν είναι τυχαίοι.

 

Ας πούμε τον Ian Gillan, τον έχω συναντήσει πολλές φορές, οι οπαδοί των Deep Purple δε γνωρίζουν πως οι μουσικές τους επιρροές είναι πολύ διαφορετικές από αυτό που νομίζουμε πχ άκουγε jazz, μαύρη μουσική, και παλιότερους συνθέτες σε στυλ Sinatra. Το ίδιο μου έχει πει και ο David Bowie, ότι το ίνδαλμά του δεν έχει σχέση με το rock.

 

             

               

 

RockOverdose: Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική σας γνωριμία; Που αισθάνεστε περήφανος που τον συναντήσατε από κοντά;

 

Γιάννης Πετρίδης: Δε θέλω να αδικήσω κάποιον. Θα έλεγα ίσως τον Peter Hammill και τον Peter Gabriel.

 

Peter Hammill και Γιάννης Πετρίδης.

Με τον Peter Gabriel και τον Bruce Springsteen στο βάθος.

 

 

RockOverdose: Όλα αυτά τα χρόνια έχετε μια αμφίδρομη σχέση με το κοινό σας. Πιστεύετε πως οι σημερινοί νέοι σας ξέρουν; Ακούν την εκπομπή σας; Γενικά οι νέοι σήμερα ακούν τη μουσικοί όπως εμείς οι παλιότεροι; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Όχι δεν ακούν την εκπομπή μου. Την εκπομπή μου ακούν κάποιοι νέοι που είναι μουσικά διαφορετικοί από τους υπόλοιπους, κάποιοι νέοι που με έμαθαν από τους γονείς τους. Στους άλλους δε λέει τίποτα η εκπομπή μου.

 

 

RockOverdose: Η βάση της Rock μουσικής ποια πιστεύετε ότι είναι;

 

Γιάννης Πετρίδης: Είναι τα Blues και η Country & Western. Μιλάμε για τη μουσική πως γεννήθηκε σαν Rock 'n' Roll γιατί το rock ήρθε μετά. Η επανάσταση έγινε με τον Chuck Berry, Little Richard και Fats Domino ... τους οποίους τότε ο κόσμος εξαιτίας του ρατσισμού - επειδή ήταν μαύροι - δεν τους έδινε τη σημασία που έπρεπε. 'Ήρθε μετά ο λευκός Elvis και έκανε το Rock 'n' Roll διάσημο! Η γενιά του 60-70 επηρεάστηκαν από αυτά τα ονόματα, δηλαδή οι Beatles και όλοι αυτοί προσκυνούν τον Little Richard!

 

Γιάννης Πετρίδης - Elton John

 

 

RockOverdose: Αρχές του 90 είδαμε την άνθηση του Grunge.

 

Γιάννης Πετρίδης: Για μένα αυτό ήταν και το τελευταίο μεγάλο κίνημα που έχει υπάρξει στο χώρο του Rock. Από τότε δεν έχει υπάρξει κάτι άλλο που να φέρει πραγματικά οπαδούς σε αυτή τη μουσική. Εκεί τελείωσαν τα πράγματα. Μετά έχουμε μεμονωμένα συγκροτήματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι τίτλοι που βάζουν δημοσιογράφοι.

 

Οι Pearl Jam είναι πλέον κλασσικοί, πουλούσαν 10 εκατομμύρια δίσκους, όπως και οι Alice In Chains, Soundgarden όλοι αυτοί.

 

 

RockOverdose: Πως βλέπετε την κατάσταση στη μουσική στις μέρες μας;

 

Γιάννης Πετρίδης: Όπως είναι και σε άλλους καλλιτεχνικούς τομείς, δεν είναι στα καλύτερά της, συνεχίζεται και να δούμε που θα πάει. Προσπαθούν να αναδείξουν ονόματα που δεν έχουν συνέχεια όμως.

 

Εμένα μου αρέσουν δυο - τρία συγκροτήματα που είναι πάρα πολύ καλά. Οι Radiohead, μ'αρέσουν, είναι κάτι το μεγαλειώδες το οποίο ξεκίνησε το 90 και μετά το 2000 οι White Stripes που δεν υπάρχουν πια και οι Foo Fighters.

 

Υπάρχουν κι άλλα αλλά αυτά μπορούν να προσελκύσουν νέους και σε συναυλίες. Οι U2 έχουν μείνει ακόμα από τα μεγάλα συγκροτήματα, δεν έχει δημιουργηθεί όμως κάτι τόσο μεγάλο μετά το 2000. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ υποδεέστερα, πχ Imagine Dragons, δεν έχουν καμία σχέση...

 

Γιάννης Πετρίδης - Joe Cocker

 

 

RockOverdose: Όπως οι Greta Van Fleet; 

 

Γιάννης Πετρίδης: Έχουν ένα ενδιαφέρον, ναι μοιάζουν με τους Led Zepellin αλλά δείξαν με το τελευταίο τους album πως προσπαθούν να δείξουν το δικό τους στυλ. Θα δούμε πόσο μεγάλοι μπορούν να γίνουν, είναι κάτι ενδιαφέρον - χτυπήθηκαν από τα social media, από αυτούς που κάνουν οτι ξέρουν τα πάντα γιατί μοιάζουν με τους Led Zeppelin, κάτι όμως συμβαίνει με αυτούς, θα δούμε και την αποδοχή του νέου τους album.

 

Υπάρχουν και άλλα group, μια γενιά που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια που αναβιώνουν το rock της δεκαετίας του 70 - 80 της Αγγλίας,  όπως οι Fontaines D.C. , οι ΙDLES, οι Shame, μ'αρέσουν και θα ήθελα να τους δω να περνάνε σε χιλιάδες οπαδούς.

 

Ανήκουν στην ανεξάρτητη σκηνή της Βρετανίας και εύχομαι να μας απασχολήσουν στο μέλλον και να γίνουν πιο μεγάλοι. Μ'αρέσουν κάπως και οι Royal Blood, αλλά δεν τους βλέπω να ξεπερνάνε το χώρο που έχουν ήδη, για να γίνει κίνημα πρέπει να περάσει από χιλιάδες κόσμου. Οι Sex Pistols, οι Clash, οι Joy Division, οι Stranglers δεν ήταν περιθωριακά συγκροτήματα, ήταν κίνημα όλο αυτό, τεράστιο!

 

 

 

RockOverdose: Πιστεύετε ότι το Rock έχει πεθάνει; Πολλοί το έχουν δηλώσει, από την άποψη ότι δεν βγαίνει κάτι τόσο συγκλονιστικό.

 

Γιάννης Πετρίδης:  Θα έλεγα ότι κοιμάται και ελπίζω να ξυπνήσει. Όπως όμως είπα και πριν το Rock είναι πλέον κλασικό, όπως το Blues και η Jazz, δε πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ, αυτά που έγιναν για 40 χρόνια έμειναν για πάντα.

 

 

 

RockOverdose: Τι είναι το ραδιόφωνο για εσάς;

 

Γιάννης Πετρίδης:  Η πιο μεγάλη αγάπη μου... Ένα μέρος απ' τη ζωή μου, ζω για να μπορώ να κάνω τις εκπομπές και να μοιράζομαι με τους ακροατές - αυτούς που με ακούν πια, δε θέλω να έχω ακροατές που δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτά που κάνω, θέλω να έχω ακροατές που καταλαβαίνουν και επικοινωνούν μαζί μου χωρίς να με γνωρίζουν να ξέρουν ποιος είμαι.  Για μένα το ραδιόφωνο είναι ο τρόπος επικοινωνίας με ένα μεγάλο μέρος του κοινού και εδώ και στο εξωτερικό. Εσύ κάνεις ραδιόφωνο;

 

 

RockOverdose: Εγώ προσωπικά ξεκίνησα 14 ετών το 1991, με κασέτες, βινύλια  τώρα κάνω μέσω web. Βέβαια δε το περίμενα να με ακούει ο κόσμος και ακόμα να θυμάται τις τότε εκπομπές μου. Ξεκίνησα με πιο σκληρό ήχο AC DC, Scorpions, Metallica, Megadeth... 

 

Γιάννης Πετρίδης: Ναι βέβαια, Metallica είδες δεν τους ανέφερα πριν! Από τα κολοσσιαία συγκροτήματα - μπορεί να κατηγορήθηκαν οτι εμπορευματοποιήθηκαν αλλά αυτά είναι χαζομάρες, δηλαδή τι να κάνουνε; Δεν πρέπει να προσαρμόσουν κάπως τον ήχο τους για να προχωρήσουν; Να παίζουν μια ζωή τα ίδια; Αλλάζει η μουσική!

 

Οι Metallica θέλησαν να κάνουν κι άλλα πράγματα, να ανανεώσουν τον ήχο τους, έχουν κάνει συνεργασίες με συμφωνικές ορχήστρες, Lou Reed, Lady Gaga...
Ας πούμε ένα άλλο καλό γκρουπ, οι Manowar, είχαν βγει τότε μαζί με τους Metallica και δες που είναι τώρα αυτοί και που οι Metallica. Τα ακούγαμε μαζί τότε αλλά οι Metallica απογειώθηκαν, οι Manowar έμειναν σταθεροί, αλλά δεν έγιναν και Iron Maiden που κι αυτοί σταθεροί έμειναν αν και είχαν τα σκαμπανεβάσματα τους. Είχαν περίοδο κάμψης, με την φυγή κυρίως του Bruce Dickinson, όμως αργότερα ξανα ανέβηκαν με το re-union. Αυτά τα έχουμε δει και με τους Deep Purple,Judas Priest, Black Sabbath και άλλους...

 

Γιάννης Πετρίδης - Mungo Jerry

 

 

RockOverdose: Εμένα μου κάνει εντύπωση που δεν πρόκειται να επανενωθούν ελληνικά συγκροτήματα όπως οι ΤΡΥΠΕΣ. Μας το έχει δηλώσει ο ίδιος ο Γιάννης Αγγελάκας.

 

Γιάννης Πετρίδης: Νομίζω καλά κάνουν. Έτσι παραμένουν θρυλικοί σαν γκρουπ. Είναι θετικό, εξάλλου ο Γιάννης έχει προχωρήσει και κάνει πολλά άλλα εξαιρετικά πράγματα και ανέδειξε το ταλέντο του. Το ίδιο και ο Παυλίδης. Μπράβο και στους δύο, έκαναν αυτό που έκαναν και οι Beatles πολύ νωρίς.

 

 

RockOverdose: Δε θα ήταν όμως ωραίο να γινόταν μία επανένωση ΤΡΥΠΕΣ για μια τελευταία συναυλία;

 

Γιάννης Πετρίδης: Σ'αρέσει η επανασύνδεση των ΠΥΞ ΛΑΞ κατά καιρούς; Το ίδιο  λέγανε και για τους Led Zeppelin, αυτό πάει δεν ξαναγυρίζει ποτέ, όσοι τους είδαμε τότε... τους είδαμε, είναι ανεπανάληπτοι!

 

 

RockOverdose: Λοιπόν, κύριε Πετρίδη, νομίζω ότι καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνατε να μιλήσετε στο Rock Overdose!

 

Γιάννης Πετρίδης: Να είστε καλά, καλή συνέχεια στο περιοδικό σας, το οποίο που έχει έδρα;

 

 

RockOverdose: Η έδρα του είναι στην Καστοριά. Βέβαια είναι πανελλήνιας εμβέλειας, απλά εγώ διαμένω στο Άργος Ορεστικό του Νομού Καστοριάς.

 

Γιάννης Πετρίδης: Έχω έρθει εκεί περίπου πριν 30 χρόνια. Μου άρεσε πάρα πολύ. Λοιπόν, να είσαι καλά, καλή συνέχεια!

 

 

Για το RockOverdose, 

Ζήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις: Ζήσης Πετκανάς, Παύλος Γιαννακόπουλος 

 

 

 

 

 

 

Comments