ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ στο Rock Overdose:”Το βιβλίο μου ‘ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ – 50 ΧΡΟΝΙΑ HEAVY METAL’,είναι ένα οδοιπορικό στο χρόνο (& το χώρο) μέσα από την ακραία μουσική”

 

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο UCE του Birmingham καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διατηρεί δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο ενώ έχει βραβευτεί και διακριθεί σε εγχώριους όσο και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς διάφορων θεματικών ενοτήτων (αναπλάσεις, βιομηχανικός σχεδιασμός, οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια κ.τ.λ.).

 

Ασχολείται ενεργά με τη heavy metal μουσική μέσω διοργάνωσης συναυλιών  και έχει γράψει δεκάδες άρθρα για διαδικτυακές σελίδες ανάλογου ύφους. Παράλληλα ασχολείται με τη γραφιστική ενώ σχεδιάζει εξώφυλλα για δίσκους συγκροτημάτων κυρίως metal περιεχομένου. Eίναι λάτρης της ζωγραφικής και ιδιαίτερα της τεχνικής “dot drawing” ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο ‘Παγκόσμιος Θόρυβος’, ένας φόρος τιμής θα έλεγα για τα 50 χρόνια του heavy metal.

Με αφορμή λοιπόν  αυτό, βρήκαμε το Γιώργο, ο οποίος μας μίλησε πιο αναλυτικά για αυτή του τη δημιουργία.

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια συνομιλία με τον συγγραφέα.

 

Ας δούμε τι μας είπε…

 

 

Rock Overdose: Γιώργο, σύστησέ μας με λίγα λόγια το βιβλίο σου

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Ο Παγκόσμιος Θόρυβος είναι ένα λεύκωμα το οποίο ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια, όταν και άρχισα να σχεδιάζω διάφορες φιγούρες που έχουν σημαδέψει το heavy metal τον πρώτο μισό αιώνα ζωής του. Σιγά-σιγά άρχισα να προσθέτω στα σχέδια και χαρακτηριστικά και γεγονότα όπως η δολοφονία του Euronymous ή αυτή του D. Darell. Ο εκδοτικός οίκος Δίαυλος είδε μερικά απο τα σχέδια μου και ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Τους έστειλα τα κείμενα και το concept που είχα στο μυαλό μου και πολύ γρήγορα υπογράψαμε. Το βιβλίο αποτελείται απο πενήντα κεφάλαια τα οποία αφορούν γεγονότα και χαρακτηριστικά τα οποία έχουν σημαδέψει το heavy metal και κάθε κεφάλαιο έχει το αντίστοιχο σχέδιο. Όλα είναι σχεδιασμένα στο χέρι με τη τεχνική dot drawing (ζωγραφική με τελείες) και στη συνέχεια έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά.

 

 

Rock Overdose: Στο βιογραφικό σου αναφέρεις οτι ασχολείσαι ενεργά με τη metal μουσική.  Τι ήταν αυτό όμως που σε ώθησε στο να μεταφέρεις το χόμπι σου σε σελίδες;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Αν και στην Ελλάδα έχουμε μια απο τις καλύτερες σκηνές του κόσμου, δεν υπήρχε κάποιο βιβλίο το οποίο να λειτουργούσε ως οδηγός αυτού του μουσικού κινήματος. Οπότε σκέφτηκα να συγκεντρώσω σχέδια και πληροφορίες και να δημιουργήσω αυτό το λεύκωμα. Με μεγάλη χαρά είδα και αντίστοιχες προσπάθειες απο άλλους φίλους της μουσικής! Κόμικς αφιερωμένα στο heavy metal, όπως επίσης και άλλες εκδοτικές προσπάθειες. Με λίγα λόγια –ως οπαδός αυτής της μουσικής- ήθελα να προσθέσω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι, ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Άλλωστε οτιδήποτε γίνεται στο χώρο (συναυλίες, κυκλοφορίες δίσκων κ.τ.λ.), οδηγεί επαγωγικά σε ακόμη μεγαλύτερη προβολή της μουσικής και αυτό κάνει ακόμη ευκολότερη την εύρεση δίσκων ή τον αριθμό των συναυλιών.

 

 

Rock Overdose: Τι ελπίζεις να αποκομίσει κάποιος διαβάζοντας τον Παγκόσμιο Θόρυβο;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Να περάσει καλά! Δεν είναι κάποιο λογοτεχνικό αριστούργημα, αλλά ένα οδοιπορικό στο χρόνο (και το χώρο) μέσα απο την ακραία μουσική. Αν και είμαι οπαδός αυτής της μουσικής για περισσότερο απο 2,5 δεκαετίες, η αναζήτηση για τη συγγραφή του βιβλίου με οδήγησε σε γεγονότα τα οποία πραγματικά είναι μοναδικά (μερικά είναι απίστευτα και εξωφρενικά) και κάνουν αυτή τη μουσική πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

 

 

Rock Overdose: Με τι κριτήρια διάλεξες τα συγκεκριμένα 50 κεφάλαια;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Καθαρά υποκειμενικά. Δεν θα μπορούσα να κάνω και διαφορετικά άλλωστε, καθώς ο καθένας θεωρεί σημαντικό ότι νομίζει. Κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι όταν κουρεύτηκαν οι Metallica, άλλαξαν τα πάντα. Απόλυτα σεβαστό, δεν το κρίνω. Εγώ διάλεξα δολοφονίες, περίεργα ρεκόρ, αξιοπερίεργες ιστορίες κ.α. Νομίζω ότι όλοι θα βρούν πράγματα στο βιβλίο τα οποία δεν γνωρίζουν. Βασικά πάω στοίχημα ότι όλοι θα βρούν μια –τουλάχιστον- ιστορία την οποία δεν έχουν ξανακούσει ποτέ. Άλλωστε μιλάμε για μια μουσική με χιλιάδες ιστορίες. Επίσης έχω καταγράψει μερικά χαρακτηριστικά της μουσικής τα οποία τη διαφοροποιούν απο οποιαδήποτε άλλη.

 

 

Rock Overdose: Το βιβλίο σου αφορά μόνο  οπαδούς της heavy metal σκηνής ή θα ενδιέφερε και κάποιον ο οποίος δεν ασχολείται με το είδος;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να φτιάξω κείμενα τα οποία να μπορούν να διαβαστούν και απο κάποιον άνθρωπο που απλά έχει τη περιέργεια να μάθει τι είναι το heavy metal. Τα σχέδια βοηθούν –κατά τη γνώμη μου- προς αυτή τη κατεύθυνση. ΟΚ μην τρελαθούμε δεν είναι και το πλέον ενδεδειγμένο δώρο για τη γιορτή της μητέρα ας πούμε, αλλά νομίζω ότι ακόμη και αυτή θα έβρισκε κάτι που θα της κινούσε το ενδιαφέρον μέσα στις σελίδες του!

 

 

Rock Overdose: Η συγγραφή σημαίνει απομόνωση απο τον έξω κόσμο. Πώς το αντιμετώπισες;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, δεν σε ενοχλεί καθόλου ούτε η μοναξιά, ούτε οι άπειρες ώρες πάνω απο ένα χαρτί. Άμα υπάρχει μουσική στα ηχεία, τότε όλα καλά.

 

 

Rock Overdose: Μίλησε μας λίγο για τη τεχνική dot drawing με την οποία δημιούργησες τα σχέδια σου.

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Είναι μια τεχνική που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση τελειών. Οτιδήποτε θέλεις να δημιουργήσεις χρησιμοποιείς τελείες. Είναι λιγάκι πιο κουραστικό συγκριτικά με άλλες τεχνικές αλλά την χρησιμοποιώ χρόνια, οπότε την έχω συνηθίσει. Αρχικά φυσικά γίνεται το σκίτσο με μολύβι και στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία με τη χρήση ραπιδογράφου. Ένα σχέδιο μπορεί να πάρει απο μερικές ώρες, ως μέρες. Όταν ολοκληρωθεί, σκανάρεται και ξεκινάει η ψηφιακή του επεξεργασία (χρώματα, σκιές, γράμματα κ.τ.λ.). Στη συνέχεια χρησιμοποιώ ένα φίλτρο με τελείες, προκειμένου να τονίσω μερικές λεπτομέρειες. Τα σχέδια του κειμένου έχουν διάφορα θέματα τα οποία ποικίλουν: Συναυλίες, δολοφονίες, συνθέσεις κ.α.

 

 

Rock Overdose: Πως νιώθεις με την έκδοση του βιβλίου;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Όταν με κάλεσαν απο τον εκδοτικό οίκο και μου είπαν ότι ενδιαφέρονται και θα ήθελαν να τα πούμε απο κοντά, πέταξα απο τη χαρά μου! Όταν είδα και το τελικό layout (το έφτιαξα σε συνεργασία με μια εξαιρετική γραφίστρια του οίκου), πραγματικά ήταν πολύ συγκινητικό! Μάλιστα η έκδοση είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμη και έχει μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά (όπως το πάχος του χαρτιού), τα οποία κάνουν την έκδοση πολύ όμορφη.

 

 

Rock Overdose: Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελες να μοιραστείς κάτι επιπλέον με το κόσμο;

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Ο αγώνας θα σταματήσει όταν οι Amenra, οι Ulcerate, οι Year of no Light, οι Solitude Aeternus και οι Count Raven θα παίξουν μπροστά σε 500.000 κόσμο, όπως τους αξίζει. Τότε θα πεθάνω ήσυχος.

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και σου ευχόμαστε τα καλύτερα!

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Εγώ ευχαριστώ και εύχομαι να σας αρέσει το βιβλίο.

 

Το βιβλίο ‘Παγκόσμιος Θόρυβος’ μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε διαδικτυακά μέσω της σελίδας των εκδόσεων Δίαυλος και το προφίλ του Γιώργου Αναγνωστόπουλου στο Facebook 

 

 

Για το Rock Overdose,
Ζήσης Πετκανάς

 

 

Comments