Γενέθλια για τον Glenn Tipton (JUDAS PRIEST)!


Ένας μουσικός στον οποίο οι Metal Gods, Judas Priest, οφείλουν μέρος της θρυλικής υπόστασης του ονόματός τους, που απέκτησαν με το πέρασμα των χρόνων, ένας τεράστιος κιθαρίστας που διακρίθηκε ως το ένα μέρος του καινοτόμου και απίστευτα επιδραστικού κιθαριστικού διδύμου της μπάντας, ο μοναδικός Glenn Tipton, γίνεται σήμερα 76 ετών.

 

Γεννημένος στο Birmingham της Αγγλίας, πέρασε χαρούμενα παιδικά χρόνια, αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς με τους γονείς, τον αδερφό του και του συγγενείς του, που όπως λέει τον προίκισαν με ισχυρές αξίες και τον έκαναν να μείνει σε όλη του τη ζωή προσγειωμένος. Η οικογένεια είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη μουσική και συγκεκριμένα η μητέρα του, ήταν δασκάλα πιάνου, οπότε πάντα το σπίτι τους ήταν γεμάτο μελωδίες. Αν και από μικρός αγαπούσε τη μουσική, οι προσπάθειες της μητέρας του να τον μάθει να παίζει πιάνο δεν καρποφόρησαν, γιατί δεν του άρεσαν τα μαθήματα και δεν έκανε όση εξάσκηση χρειαζόταν.

 

 

Τελικά αρκετά αργά, στην ηλικία των 19, εμπνευσμένος από τον αδερφό του που έπαιζε κιθάρα, αποφάσισε πως ήθελε ν’ ασχοληθεί και ο ίδιος μ’ αυτήν. Έμαθε να παίζει μόνος του, χωρίς να κάνει κάποιο μάθημα, με τον αδερφό του να του δείχνει απλά δυο χορδές. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, συνήθιζε ν’ ακούει του αγαπημένους του guitar heroes και να προσπαθεί να τους αντιγράψει. Τα μουσικά του ακούσματα εκείνη την εποχή περιστρέφονταν έντονα γύρω απ’ το blues, θαυμάζοντας θρύλους όπως, ο .B. King, Freddie King, Robert Johnson και ο Fleetwood Mac, ενώ ο πρώτος κιθαρίστας που όπως έχει τονίσει πραγματικά τον ενθουσίασε ήταν ο Rory Gallagher.

 

«Συνήθιζα να πηγαίνω σ’ ένα μικρό τοπικό club που λεγόταν “Lovers” και τον έβλεπα να παίζει. Η ενέργεια που έβγαζε με ενέπνευσε ν’ ασχοληθώ κι εγώ πιο σοβαρά και σωστά».

 

 

 

 

Ο άλλος αυθεντικός κιθαρίστας που άλλαξε τον κόσμο του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ήταν ο Jimi Hendrix. «Είδα απλά έναν τύπο, που πήρε το blues και το εξέλιξε και αυτή η εξέλιξη πάντα με ενδιέφερε και κέντριζε την περιέργεια μου… αυτό το να δίνεις στη μουσική μια άλλη διάσταση. Και άφησε τόσα πολλά σπουδαία τραγούδια από εκείνη την εποχή… Αυτά αποτέλεσαν την βασική μου έμπνευση», είναι τα λόγια του.

 

Η πρώτη μπάντα στην οποία έπαιξε, ήταν οι Shave Em’ Dry, που μετονομάστηκαν σε Merlin και στη συνέχεια σε Flying Hat Band, ένα progressive rock σχήμα με έντονες επιρροές απόHawkwind, που όμως διαλύθηκε σύντομα λόγω οργανωτικών θεμάτων. Ένα χρόνο μετά, το 1973, ενσωματώθηκε στους Judas Priest, μη μπορώντας να προβλέψει πως θα εξελίσσονταν σε ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα metal συγκροτήματα όλων των εποχών. Ο Tipton, δεν έχει λείψει ποτέ από τη σύνθεση της μπάντας από τότε μέχρι σήμερα, εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, έχοντας παίξει κιθάρα για κάθε κυκλοφορία που έχουν οι Priest στο ενεργητικό τους.

 

Μαζί με τον  έτερο δε, K.K. Downing, κατάφεραν να δημιουργήσουν τις δίδυμες κιθάρες με τις χαρακτηριστικές δισολίες, που τόσο επηρέασαν αμέτρητες άλλες μπάντες. «Δουλέψαμε πολύ σκληρά, για να μπορούμε να έχουμε δυο κιθάρες στο γκρουπ. Είναι κάτι που σου δίνει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, δεν ήταν όμως εύκολο», υπογραμμίζει.

 

Ο Βρετανός, φημίζεται για τα περίπλοκα σόλο του, που συχνά κουβαλάνε κλασσικές επιρροές και γενικότερα έχει μία μοναδική τεχνική παιξίματος. Πολλά απ’ τα σόλο του είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ταμπλατούρες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, τα σόλο του, ακριβή και επιθετικού χαρακτήρα πολλές φορές, έχουν διατηρήσει ένα ομοιόμορφο στυλ, παρ’ ότι διαρκώς ενσωματώνει διάφορες τεχνικές στο παίξιμό του με το πέρασμα των ετών και έχει εξελιχθεί ως κιθαρίστας. Το 2018 αποκάλυψε οτι έχει διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον και αποσύρθηκε απο τις περιοδείες τις μπάντας.

 

 

 

 

 

Απο τη στήλη του Rockoverdose "Σαν σήμερα" 

Comments