Alissa White-Gluz (ARCH ENEMY):”Δεν μπορώ να κατανοήσω την έννοια του θανάτου καθώς είμαι άθεη”

Η Ελληνική εκπομπή TV War είχε την ευκαιρία να πάρει μια συνέντευξη από την τραγουδίστρια Alissa White-Gluz και τον κιθαρίστα Michael Amott των Arch Enemy. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα αυτής της συνέντευξης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καλλιτέχνες αναφέρθηκαν σε ποικίλα θέματα.

 

Αρχικά, συζητώντας σχετικά τη φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε ο νέος δίσκος τους, “Will To Power” (2017), η frontwoman ανέφερε ότι «όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, αναλογίζομαι συχνά το θάνατο, τη ζωή και το θάνατο. Είναι ένας από τους λόγους που είμαι vegan. Ο θάνατος με τρομάζει. Δε θέλω να επιβάλω σε κανέναν τον θάνατο. Δε θέλω να πεθάνω… Δεν μπορώ να κατανοήσω την έννοια του θανάτου καθώς είμαι άθεη. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο, [σκεπτόμενη] είτε σωστά είτε εσφαλμένα. Για μένα, η ‘θέληση’ μου ‘για δύναμη’, υποθέτω, είναι απλά να ζήσω μια καλή ζωή και να μεταδίδω όσο το δυνατόν περισσότερη θετικότητα στους άλλους ανθρώπους και σε άλλα έμβια όντα. Και ελπίζω πως όποιο κοινό και να αποκτήσω με τη φωνή μου, θα μπορέσω πραγματικά να κάνω κάτι καλό σε αυτόν τον κόσμο. Ακούγεται πολύ τετριμμένο, αλλά ισχύει• έτσι σκέφτομαι. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε απλά κάνοντας κάποιον να αισθανθεί καλύτερα επειδή τους αρέσει η μουσική μας, είτε ενθαρρύνοντας ίσως κάποιον να γίνει vegan, είτε ενθαρρύνοντας κάποιον να μην κάνει καταχρήσεις, είτε οτιδήποτε άλλο… Ακούω πολλά σχόλια σχετικά με αυτά τα θέματα από τους οπαδούς. Κάθε μέρα, λαμβάνω πολλά e-mail και πολλά μηνύματα από τους οπαδούς που λένε, ‘αυτό το κομμάτι μου έσωσε τη ζωή’. Και αυτό πιστεύω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό. Θεωρώ ότι με εμπνέει να συνεχίσω».

 

Ο Amott συμπλήρωσε ότι «πραγματικά δεν έχω τέτοιου είδους φιλοδοξίες… Όχι, απλά είμαι εδώ για να ψυχαγωγήσω τον κόσμο, ελπίζοντας να τους κάνω να χαμογελάσουν, να αισθανθούν κάτι. Στάθηκα πολύ τυχερός• πραγματικά, έχω πετύχει τους περισσότερους στόχους μου. Ξεπέρασα και τα πιο τρελά μου όνειρα, για την ακρίβεια. Ξεκίνησα φιλοδοξώντας τίποτα περισσότερο από το να δίνω μερικές συναυλίες για τους φίλους μου, ίσως να έκανα και ένα επαγγελματικό demo ή κάτι παρόμοιο. Δεν ονειρευόμουν να παίζω ως το μεγάλο όνομα. Έκτοτε, προχώρησα βήμα-βήμα, και οι καταστάσεις με οδήγησαν σε αυτή την κατεύθυνση και, φυσικά, πλέον βλέπω πολύ σοβαρά το πόσο σημαντικοί έγιναν οι Arch Enemy. Έχουμε υπαλλήλους και είναι σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, δεν είχα εξ αρχής αυτή την πρόθεση».

 

Ερωτώμενος αν το συγκρότημα αποφεύγει να εξελιχθεί πέραν της ‘ζώνης ασφαλείας’ του ως προς τη σύνθεση, ο Amott δήλωσε ότι «έχουμε μια ιστορία 20 ετών στη σύνθεση, στις ηχογραφήσεις και στις κυκλοφορίες δίσκων ως Arch Enemy. Φυσικά υπάρχει κάτι – υποθέτω – που είναι οικείο• υπάρχει ένας ήχος. Ίσως να έχουμε ακόμα και τον δικό μας ήχο, σε αυτό το σημείο. Πραγματικά δε θεωρώ ότι πειραματιζόμαστε, κάνοντας κάτι τρελό ή κάτι παρόμοιο• θεωρώ, όμως, ότι σίγουρα προσθέτουμε κάποια καινούργια στοιχεία. Κάποιες φορές, φέρνουμε και νέα μέλη. Ελπίζω να [μην έχουμε] περισσότερα. Αποκτήσαμε, όμως, τον Jeff [Loomis], και την Alissa. Η Alissa είναι ένα μεγάλο κομμάτι της όλης σύνθεσης».

 

Έχοντας αναφέρει πως γνώριζε τη δουλειά των Arch Enemy πριν να γίνει και εκείνη μέλος τους και να συμμετάσχει στη διαδικασία της σύνθεσης, η White-Gluz δήλωσε σχετικά με τους στίχους της ότι «πάντα γράφω από μια οπτική – το εναρκτήριο σημείο, για μένα, είναι η μουσική ενός κομματιού. Επομένως, ακούω τη μουσική και, ανάλογα με όσα με κάνει να αισθάνομαι, θα αρχίσω να βρίσκω τις λέξεις που θεωρώ ότι το εκφράζουν. Έχοντας κατά νου ότι θα ουρλιάζω τις λέξεις εκείνες, δεν μπορώ να μιλάω για κάτι βαρετό και ανούσιο. Πρέπει να είναι κάτι για το οποίο παθιάζομαι. Δε θεωρώ, λοιπόν, ότι άλλαξα το ύφος μου τόσο πολύ από τότε που άρχισα να συνθέτω για τους Arch Enemy. Ήταν σχεδόν σύμφωνο με όσα ήδη έκαναν οι Arch Enemy. Πιστεύω πως όντως εγώ κι ο Mike έχουμε διαφορετικό ύφος στους στίχους και προτρέπω το κοινό, όταν ακούν ένα κομμάτι, να παρατηρούν ποιος από εμάς το έχει γράψει, αφού μερικές φορές μπερδεύονται. Νομίζω ότι τα στυλ μας αλληλοσυμπληρώνονται καταλλήλως και ‘δουλεύουν’ αρκετά καλά παρόλο που είναι ελαφρώς διαφορετικά».

 

Ο νέος δίσκος των Arch Enemy, “Will To Power”, κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου μέσω της Century Media.

 

 

Comments