Οι επίμονοι κύριοι GRAILS

 


Τους έχουν χαρακτηρίσει υποβλητικούς, πεισματάρηδες και απρόβλεπτους. Και πολλά πράγματα ακόμα, καλά και άσχημα. Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπεις. Σίγουρα πάντως οι κύριοι Emil Emos (τύμπανα), Αlex John Hall (κιθάρες), Zak Riles (κιθάρες), Timothy Horner (βιολί) και William Slater (πιάνο/μπάσο) δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση την εξεταστική ματιά τόσων ανθρώπων πάνω τους, όταν πρωτοξεκινούσαν.

 

 

Οι πρώιμοι Grails εμφανίστηκαν το 2003 στη Neurot Recordings πρώτα με το “The Burden Of Hope” και  αμέσως μετά με το “Redlight” το 2004. Τα δύο άλμπουμ έχουν έντονες folk/jazz επιρροές, εξαιρετικά minimal παραγωγή και αποτέλεσαν προϊόν ενός μεγάλου κοινού session.

  

Το “Interpretations…” ΕP, που ηχογραφήθηκε στα τέλη της ευρωπαϊκής περιοδείας του 2004 για τη σειρά “Latitudes”, τους είδε να μπαίνουν γερά στα χωράφια της ψυχεδέλειας και όρισε σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία τους. Μετά την απαπάντεχη αποχώρηση του Timothy Horner, η μπάντα συνεχίζει ως τετράδα και κυκλοφορεί την τριλογία “Black Tar Prophecies” στην Important Records το 2006, όπου βάζουν μεγαλοπρεπώς την ιδιαίτερη στάμπα τους στη σύγχρονη πειραματική ψυχεδέλεια και αποτελεί τον πρώτο μεγάλο σταθμό στη διαδρομή τους.

 

Παρά την αναγνώριση από κοινό και κριτικούς, το συγκρότημα δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του, χαρίζοντας μας απανωτά το “Burning Off Impurities” το 2007 και τα “Take Refuge In Clean Living” και “Doomsdayer's Holiday” την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας τρεις ακόμα εξαιρετικές κυκλοφορίες στη δισκογραφία τους.

  

Το 2009 κάνουν διάλειμμα από την ενεργή δράση και επιχειρούν να συνοψίσουν την καριέρα τους με το DVD “Acid Rain”, συνδυάζοντας ζωντανά πλάνα και βίντεο εικαστικά από τον Emil Amos.

 

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός της πορείας τους και πιθανότατα ο δίσκος με τον οποίο τους έχουν συνδέσει οι περισσότεροι έρχεται το 2011 με το “Deep Politics”, ενώ εν συνεχεία επισκέπτονται ξανά την ενότητα “Black Tar Prophecies”, κυκλοφορώντας τη δεύτερη τριλογία της πειραματικής σειράς το 2013.

  

Έξι χρόνια αργότερα, οι Grails προχωρούν πέρα από το “Deep Politics” και επεκτείνουν την ηχητική παλέτα τους με το “Chalice Hymnal”. Συνδιάζοντας τη βαρύτητα του παρελθόντος, επιρροές από soundtracks της δεκαετίας του ’50, γενναίες δόσεις krautrock και κάτι από τη διαλογιστική “αύρα” που κουβαλά ο Αmos από τους OM, κυκλοφορούν ίσως την πιο “δική” τους δουλειά μέχρι τότε.

  

Με τη λαίλαπα του COVID-19 να προκαλεί αναγκαστική παύση στις δραστηριότητες του συγκροτήματος, οι Grails καταφέρνουν να επιστρέψουν στη δράση μόλις πέρυσι, με ένα ακόμα experimental διαμάντι, το “Anches En Maat”. Με ανανεωμένη σύνθεση, όπου πλάι στους παλιούς Emil Amos και Alex Hall, προστίθενται οι Jesse Bates, AE Pattera και Ilyas Ahmed, το σχήμα παίρνει κυριολεκτικά νέα πνοή, μιας και πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφούν όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο από την εποχή του “Doomsdayer’s Holiday”. Το αποτέλεσμα είναι επτά πολυσυλλεκτικές instrumental συνθέσεις, που αγγίζουν από post rock και ambient ως και jazz fusion, με τα synths σε πρώτο πλάνο και μια παραγωγή, που κλείνει έντονα το μάτι στα ’80s.

 

Ποτέ στάσιμοι και πάντα ανήσυχοι οι Grails συνεχίζουν ακάθεκτοι την αδιαπραγμάτευτη πορεία τους κόντρα στο ρεύμα και προς αναζήτηση της απόλυτης δημιουργικής ελευθερίας. Μαζί τους κι εμείς.

 


Υπενθυμίζουμε ότι οι Grails θα εμφανιστούν την Παρασκευή 19 Απριλίου στο Temple στην Αθήνα.


 

TICKETS


 

Comments