GRANDE FOX στο RockOverdose:”Με το ‘Empty Nest’ αντιστεκόμαστε στην “άρρωστη ησυχία” που “κερνά” ελεύθερα η πανδημία τον καλλιτεχνικό χώρο!

 

 To RockOverdose μίλησε με τους GRANDE FOX, με αφορμή την νέα τους κυκλοφορία με τίτλο "Empty Nest".

 

Η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη πιο ώριμη από ποτέ και δε διστάζει να εκφράστεί πιο οργισμένα με τον δικό της εκρηκτικό τρόπο απέναντι σε όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω των στίχων και της μουσικής.

Γνωρίστε τους μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μας, παρακάτω.

 

 

Enjoy!


 

RockOverdose: Καλώς ήρθατε παιδιά! Το νέο σας άλμπουμ Empty Nest είναι εκεί έξω εδώ και λίγες μέρες. Ποια είναι τα πρώτα σας συναισθήματα και τα πρώτα feedback που έχετε λάβει από το κοινό;

 

GRANDE FOX: Καλώς σας βρήκαμε ! Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί σας για την νέα μας κυκλοφορία και να δώσουμε στο κόσμο την ευκαιρία να εστιάσει παραπάνω στα λεγόμενα μας και να μας μάθει ακόμη καλύτερα.

Πράγματι το “Empty Nest” μόλις κυκλοφόρησε και είμαστε τρομερά χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι με αυτό το γεγονός, αντιστεκόμενοι με το δικό μας τρόπο στην “άρρωστη ησυχία” που “κερνάει” ελεύθερα η πανδημία το καλλιτεχνικό χώρο και τα δρώμενα του. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι αρκετά υψηλή , τα σχόλια που στο 99% είναι θετικά πάνε κι έρχονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε καθημερινή βάση και οι κριτικές που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής μας ενθαρρύνουν σημαντικά και μας γεμίζουν πολύ θετική ενέργεια. Από την στιγμή που βλέπουμε πως κι ο κόσμος γουστάρει να μας ακούει τα χαμόγελα μας μεγαλώνουν και οι στόχοι για το μέλλον πολλαπλασιάζονται !

 

 

 

RockOverdose:Δώστε μας και μερικές πληροφορίες για την δημιουργία του άλμπουμ. Πότε συνθέσατε το υλικό; Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ηχογραφήθηκε; Ποιος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή;

 

GRANDE FOX: Μετά την κυκλοφορία του μαγευτικού Εp “Kulning” το 2018 μπήκαμε σε διαδικασία σύνθεσης και το 2019 κυκλοφορήσαμε το single “Documento” το οποίο λειτούργησε ως προπομπός για το “Empty Nest” κυρίως στα vibes τα οποία συντονιστήκαμε μετά την έντονη επιθυμία να εκφράσουμε το είναι μας, το οποίο βράζει εδώ και χρόνια και έτσι ο θυμός και η οργή αποτέλεσαν την κύρια οδό έκφρασης και έδωσαν και την ανάλογη κατεύθυνση μουσικής σύνθεσης. Η κατεύθυνση λοιπόν αυτή πηγάζει κυρίως από το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς ως όντα κάποια κοινωνικά δρώμενα που συμβαίνουν καθημερινά από το περίγυρο μας μέχρι και σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν είναι άλλα από την βία, την κατάχρηση εξουσίας, τον ρατσισμό, το φασισμό και κάθε άλλη μορφή αδικίας και βίας που είτε αφορά τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου είτε την πνευματική και φυσικά όλα αυτά σε συνδυασμό και με διάφορες προσωπικές εμπειρίες και βιώματα υπό αντίξοες συνθήκες τις οποίες καταφέραμε τελικά να ξεπεράσουμε .

Από το 2019 με τέλη του 2020 είχαμε ολοκληρώσει τις νέες συνθέσεις και τις ηχογραφήσεις με δυο session μουσικούς που συνέβαλαν εκτελεστικά στη θέση του μπάσου και των τυμπάνων, τη θέση των οποίων έχει πλέον καλύψει ο Γιώργος Χάικας και ο Jim Lucas ως μόνιμα μέλη και επίσης την μουσική προ-παραγωγή η οποία έγινε στα Blueberry Productions Co στην Θεσσαλονίκη. Έπειτα το project ανέλαβε ο καταξιωμένος παραγωγός και πρώην κιθαρίστας των μεγάλων RAGE , Marcos Rodriguez, με τον οποίο είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε και να ανεβάσουμε τα level του album σε άλλα επίπεδα παραδίδοντας το σημερινό αυτό αποτέλεσμα!

 

 

 

 

 

RockOverdose: Ακούγοντας το Empty Nest και χωρίς να λείπει η ψυχεδέλεια που σας χαρακτηρίζει διαχρονικά, είναι πιο έντονο νομίζω το groovy στοιχείο. Θα τόλμαγα να πω ότι πολλές φορές πλησιάζει το ύφος των Rage Against The Machine και στα rifs αλλά και στο τρόπο ερμηνείας των φωνητικών. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό το σχόλιο και πως καταλήξατε σε αυτή την επιλογή;

 

GRANDE FOX: Αυτό πράγματι είναι ένα σχόλιο το οποίο ακούσαμε κι από άλλους ανθρώπους και είναι απόλυτα δικαιολογημένο καθώς το κοινό στοιχείο στη μουσική μας με αυτή την υπέρτατη μπαντάρα είναι ο θυμός και η οργή κατά του κατεστημένου. Η αμεσότητα μας πολλές φορές σε στιχουργικό επίπεδο και σε θέμα μουσικής ερμηνείας φαίνεται να πλησιάζει το ύφος των RATM και αυτό εξηγείται πιθανόν και από το γεγονός ότι μεγαλώσαμε ακούγοντας τους και αποτέλεσαν πολλές φορές για εμάς την διέξοδο να εκφραστούμε ανά τα χρόνια αλλά έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι αυτό το τρόπο ερμηνείας τον απολαμβάνουμε και ως μουσικό στοιχείο το υποστηρίζουμε και το εντάσσουμε όμορφα μέσα στις συνθέσεις μας χωρίς να “αντιγράφουμε” ή να χάνουμε το δικό μας χαρακτήρα.

Βλέπουμε πως η εκρηκτικότητα είναι κάτι που λείπει από την εγχώρια σκηνή και επειδή αυτό αποτελεί μέρος των χαρακτήρων μας αποφασίσαμε να την εντάξουμε και σε μουσικό-συνθετικό επίπεδο στο νέο δίσκο για να αποδοθούν καλύτερα και τα όσα έχουμε να πούμε στιχουργικά μέσα από αυτή τη δουλειά.

 

 

RockOverdose:Το νέο άλμπουμ κυκλοφόρησε εν μέσω αυτής της φριχτής κατάστασης που βιώνει η μουσική αλλά και όλος ο κόσμος γενικότερα. Ποιες είναι οι προσδοκίες από αυτή την κυκλοφορία; Με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ευχαριστημένοι;

 

GRANDE FOX: Μια κατάσταση πάντα συνεχίζει να παραμένει φριχτή όσο δεν την αντιμετωπίζεις. Αντιμετωπίζουμε κάθε φορά το κάθε τι με το τρόπο μας και την καλλιτεχνική φύση μας κι έτσι χωρίς κανένα ενδοιασμό συμφωνήσαμε πως τώρα είναι η ώρα να κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος παρά το ρίσκο λόγω των σκηνών που όπως όλοι γνωρίζουμε παραμένουν κλειστές και δεν μπορούμε προς το παρόν να παρουσιάσουμε ζωντανά το νέο υλικό.

Για ένα καλλιτέχνη η μέγιστη προσδοκία είναι η ανταπόκριση, η αλληλεπίδραση και η σύνδεση με το κόσμο αλλά και η αναγνώριση της δουλειάς του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος. Είμαστε ήδη ευχαριστημένοι για το feedback που λαμβάνουμε ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες , αυτό είναι κάτι που με το καιρό μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται και δεν σταματά ποτέ, αλλά να ξέρετε στην πραγματικότητα δεν μένουμε ποτέ ευχαριστημένοι όσο θέλουμε να εξελισσόμαστε σε αυτό που κάνουμε και να προσφέρουμε παραέξω.

 

 

RockOverdose: Και μιας και αναφέραμε το γνωστό θέμα, ποια είναι η άποψη σας για το πως διαχειρίζονται συνολικά το πρόβλημα οι κυβερνήσεις και ειδικότερα το θέμα του Πολιτισμού και της Τέχνης; Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα και που βλέπεται να πηγαίνει το πράγμα;

 

GRANDE FOX: Παρατηρώντας τα πράγματα μετά από ένα χρόνο συνεχούς και πολυεπίπεδου αποκλεισμού-εγκλεισμού πιστεύουμε πως δεν τα έχουμε πάει και τόσο καλά….”Κουλουβάχατα” μας τα έχουν κάνει οι κυβερνώντες μας οι οποίοι εκτός από την αναποφασιστικότητα που επιδεικνύουν σε καθημερινή βάση με μέτρα που πάνε κι έρχονται, διχάζοντας μας κάθε τρεις και λίγο, φάνηκε να είναι και ανοργάνωτοι σε θέματα διαχείρισης κρίσεων δημόσιας υγείας αν κρίνουμε από την κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας μας. Πολλοί κλάδοι επλήγησαν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν διαχωρίζοντας ακόμη περισσότερο τις ταξικές ανισότητες με την μεσαία τάξη να πέφτει ολοένα και περισσότερο και τους πτωχούς να ζούνε με ψίχουλα, να δουλεύουν μαύρα και να υποχρεώνονται στην καλή θέληση όσων έχουν να προσφέρουν για να μην καταλήξουν να ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρουν φαγητό.

Όπως έχουμε καταλάβει μια κρίση στην κοινωνία αποτελεί ευκαιρία αύξησης επιβολής εξουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η περίπτωση μας δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα αλλά μάλλον επιβεβαίωση του. Τι να πρωτοπεί κανείς και για το τομέα της τέχνης και του πολιτισμού στη χώρα μας...ήταν που ήταν δύσκολα τα πράγματα πλέον ο κλοιός έχει στενέψει σε τεράστιο βαθμό και υποστήριξη καμία από το κατά τ’ άλλα κράτος δικαίου στο οποίο ζούμε. Πολύς κόσμος έχασε το μεροκάματο του έστω κι αν αυτό ήταν μικρό η και πιο μεγάλο από άλλους και αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη δυστυχώς είναι ακόμη χειρότερη, όταν αυτό που λαμβάνεις αντί για υποστήριξη είναι τελικά η βία και η καταστολή επειδή δεν έστειλες αναφορά στο 13033. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα είναι η ανάλογη κρατική διαχείριση των “κυβερνώντων” μας η οποία θα βασίζεται σε σκοπούς υπέρ των λαών και όχι εναντίον τους, προωθώντας τις ατζέντες των “μεγάλων”...

Τώρα όσον αφορά το που πηγαίνει το πράγμα….είναι ίσως πιο ξεκάθαρο από ποτέ, όπως είχε πει χαρακτηριστικά και ο Πιτ Ουίλιαμ << Η ανάγκη είναι η πρόφαση για κάθε παραβίαση της ελευθερίας. Είναι το πρόσχημα των τυράννων, η κραυγή των σκλάβων.>>

 

 

 

 

RockOverdose: Είστε ενεργοί και δημιουργικοί από το 2013. Εχετε επιλέξει να κυκλοφορείτε τις δουλειές σας αποκλειστικά ως self release. Ποιος ο λόγος πίσω από αυτό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα επιλέγατε ενδεχομένως να συνεργαστείτε με κάποιο label;

 

GRANDE FOX: Ξεκινήσαμε ως indie και μέχρι και σήμερα πορευόμαστε κατ’ αυτό το τρόπο ως ανεξάρτητοι καλλιτέχνες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είμαστε κάθετοι στο να βγάζουμε μουσική μόνο στα indie πλαίσια. Αναζητήσαμε για αρκετό καιρό μια πιθανή συνεργασία με δισκογραφική και από Ελλάδα και από εξωτερικό κυρίως για το “Empty Nest” χωρίς να βρεθεί όμως ένα ρεαλιστικό αντίκρισμα καθώς η έννοια του πως λειτουργούν οι δισκογραφικές εταιρείες ως επί το πλείστον έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που νομίζει ο κόσμος γενικά. Οι πιο πολλές εταιρίες λειτουργούν με δικλείδες ασφαλείας κοιτάζοντας να εξασφαλίσουν κάποια λεφτά από τον καλλιτέχνη πριν καν γίνει το release, ένας όρος συνεργασίας ο οποίος αφήνει κάπως “άσχημη” γεύση κι εντύπωση, ίσως δικαιολογημένα αν σκεφτούμε πως και ο περισσότερος κόσμος δύσκολα αγοράζει πλέον cd σε φυσική μορφή. Ο ψηφιακός κόσμος έχει φέρει τα πάνω κάτω και ως αποτέλεσμα έφερε και την έλλειψη πίστης ίσως από πλευράς εταιριών για ένα νέο project. Εμείς ελπίζαμε να κλείσουμε ένα deal win-win και για τις δύο πλευρές το οποίο να έχει βάση στην πραγματικότητα και να ανταποκρίνεται στις αμέτρητες θυσίες που έχουμε κάνει τόσα χρόνια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Φυσικά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε αυτό που ψάχναμε δεν μας πτόησε για κανένα λόγο και συνεχίσαμε το έργο μας βαδίζοντας το σκληροτράχηλο μονοπάτι που ήδη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

 

 

 

RockOverdose: “Σε πολλά από τα τραγούδια μας κρύβονται μηνύματα είτε σε στιχουργικό επίπεδο είτε σε οπτικό. Είμαστε κάθε άλλο παρά μινιμαλιστές.” Αυτή η φράση που διαβάζουμε στο βιογραφικό σας είναι καθόλα ενδιαφέρουσα. Θα ήθελα να την σχολιάσετε, όπως και γενικότερα να μας αναλύσετε λίγο την φιλοσοφία πίσω από την τέχνη που παράγουν οι Grande Fox.

 

GRANDE FOX: Ξέρετε, είμαστε χαρακτήρες πολυδιάστατοι με μεγάλη καλλιτεχνική φαντασία και θα λέγαμε και λίγο μυστήριοι στα μάτια των πολλών, δεν ξεδιπλώνουμε εύκολα τις πτυχές μας αν και αυτό την ώρα που βρισκόμαστε στο stage κατά ένα τρόπο σταματά να ισχύει και λειτουργεί ακριβώς ανάποδα, σαν εξομολόγηση. Για να δημιουργήσουμε ακολουθούμε “ιεροτελεστικά” κάποια μονοπάτια έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών. Το απλό , mainstream minimal στοιχείο δεν μας εκφράζει , το βρίσκουμε πτωχό σε πνεύμα. Δεν μας αρέσει και τόσο να αναπαράγουμε τα ίδια vibes κάθε φορά ξανά και ξανά, μας αρέσει η ποικιλία και η διαφορετικότητα. Έχουμε πολλά να πούμε και να δώσουμε ακόμη για να κλειστούμε σε minimal μονοπάτια, θα λειτουργούσε κάπως αυτοκτονικά στις δημιουργικές μας τάσεις κάτι τέτοιο. Η τέχνη εκφράζει την ανθρώπινη άβυσσο της ψυχής και μια ψυχή όπως οι δική μας μόνο minimal δεν είναι. Με τον ίδιο τρόπο που η ζωή η ίδια γύρω μας αποτελείται από χιλιάδες νόμους και αξίες αλλά και αχαρτογράφητες γνωστικά και υπαρξιακά περιοχές , γιατί να μην εξερευνήσουμε και να πάμε να περιορίσουμε τις επιρροές μας; Γιατί να μην πρωτοπορήσουμε δημιουργώντας νέα μονοπάτια;  Η τέχνη των Grande Fox είναι ένα κτίσμα με πάρα πολλές πτυχές και πλευρές , άλλες φωτεινές και άλλες σκοτεινές, άλλες αιχμηρές και άλλες λείες. Σκοπό έχει να εκφράσει , να εμπνεύσει , να εκπροσωπήσει, να παρακινήσει, να υπερασπιστεί ψυχές και να μεταλαμπαδεύσει γνώση , αξίες και δημιουργικές τάσεις , να ενώσει και όχι να διχάσει, να αφυπνίσει και όχι να υπνωτίσει. Η τέχνη για εμάς είναι φως και με αυτό ως δεδομένο την αντιμετωπίζουμε δίνοντας της το έδαφος που απαιτείται για να ανθίσει.

 

 

 

 

RockOverdose: Χαρακτηρίζεται το στυλ σας σε γενικά πλαίσια ως Psychedelic Heavy Stoner Rock, αν και έχω την αίσθηση πιο πολύ για να συνεννοούμαστε, με την έννοια ότι η μουσική σας έχει ποικίλες αναφορές. Προφανώς οι επιρροές σας είναι πάρα πολλές. Αυτό που θα ρωτήσω είναι ποιους μουσικούς ή συγκροτήματα θαυμάζουν οι Grande Fox, για τον τρόπο που επικοινωνούν την μουσική τους αλλά και αναπαράγουν την δημιουργικότητα τους και ενδεχομένως έχουν επιδράσει και στον δικό σας τρόπο.

 

GRANDE FOX: Ο όρος Psychedelic Heavy Stoner Rock λειτουργεί περισσότερο ως κατευθυντήρια οδός του μουσικού ηχοχρώματος του σχήματος ώστε να βοηθήσουμε τον ακροατή να αντιληφθεί εκ πρώτης όψεως με τι έχει να κάνει. Φυσικά όπως παρατηρήσατε δεν έχουμε περιοριστεί μονάχα σε αυτά τα μονοπάτια.

Οι επιρροές που έχουμε είναι πάρα πολλές για τον κάθε ένα από εμάς και για να σας δώσουμε πλήρη απάντηση χρειαζόμαστε σίγουρα πολύ χώρο. Ας αναφέρουμε όμως ενδεικτικά μερικά παραδείγματα που θαυμάζουμε : Audioslave ,Pink Floyd, Black Sabbath, Guns n Roses , Rage Against The Machine, Slipknot , Linkin Park, My sleeping Karma, Machine Head, Bring Me The Horizon, Iron Maiden , Metallica, Richie Kotzen, Alice In Chains, Corey Taylor, Korn, Chris Cornell, StaticX, System of a Down, Fever 333 κ.ά.

 

 

RockOverdose: Με δεδομένο ότι δυστυχώς το θέμα των live παραμένει προς ώρας μια άλυτη εξίσωση, με ποιο ή ποιους τρόπους θα προωθήσετε το Empty Nest; Αν κάποια στιγμή ομαλοποιηθεί η κατάσταση, πως θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε σε σχέση με τις ζωντανές εμφανίσεις

GRANDE FOX: Την προώθηση του δίσκου προς το παρόν την προωθούμε με κάθε digital μέσο που έχουμε στην διάθεση μας , Facebook, Bandcamp, Spotify, Youtube, Instagram κτλ. Δίνουμε συνεντεύξεις σε internet radios, συμμετέχουμε σε playlists, δίνουμε είτε ζωντανές είτε γραπτές συνεντεύξεις , αλληλεπιδρούμε ενεργά επικοινωνώντας με κόσμο που αγοράζει τα προϊόντα μας , μπλουζάκια , cd’s, posters, stickers κτλ.

Έχουμε πλέον και τιμή να συνεργαζόμαστε και με το κανάλι 666MRDOOM στο youtube , όπου και έγινε η πρεμιέρα του νέου δίσκου, μια κίνηση η οποία αναπτερώνει το ηθικό μας καθημερινά βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου. Σίγουρα ο απώτερος σκοπός μας είναι να γίνουν ζωντανές εμφανίσεις σε μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα στους στόχους μας είναι και να βγούμε σε περιοδεία στο εξωτερικό και στη χώρα μας φυσικά. Προς το παρόν συνεχίζουμε με κάθε πιθανό μέσο και δεν αφήνουμε ευκαιρίες που παρουσιάζονται να πάνε χαμένες. Είμαστε ενεργοί και φυσικά ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες.

Βρείτε μας , ακολουθήστε μας και συνδεθείτε μαζί μας,

https://grandefox.gr/
https://el-gr.facebook.com/outofnesta/
https://grandefox.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/grande_fox_official/?hl=el
https://www.youtube.com/channel/UCDFXjbSxD6SkNlcv2LDu63w

 

 

 

RockOverdose: Παιδιά σας ευχαριστούμε για την συζήτηση και καλοτάξιδο το Empty Nest! Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα αμέσως επόμενα σχέδια σας, πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος το νέο άλμπουμ και ό,τι άλλο θα θέλατε να συμπληρώσετε...

 

GRANDE FOX: Η χαρά δική μας , σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον σας!  Στα επόμενα σχέδια έχουμε παραγωγές οπτικού υλικού , videoclips – lyrics video, μείνετε συντονισμένοι καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα βλέπετε και κάτι νέο και πρωτότυπο! Μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα ο οποιοσδήποτε να αγοράσει τους δίσκους μας είτε σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή μέσω του official bandcamp page και να εξερευνήσει το υπόλοιπο πλούσιο σε ποιότητα αλλά και ποσότητα merchandise μας και να γίνει μέλος της φαμίλιας μας.  Ευχόμαστε πάνω απ’ οτιδήποτε υγεία αλλά και υπομονή μέχρι να τα πούμε ξανά από κοντά στις σκηνές !

 

 

 

 

Comments