Greg Mackintosh (PARADISE LOST) στο Rock Overdose” Είναι πάντα διασκεδαστικό να παίζεις στην Ελλάδα”.

Το Rock Overdose και ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης, με ευκαιρία την επικείμενη συναυλία των PARADISE LOST στην Αθήνα το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο Piraeus Academy, είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον lead κιθαρίστα τους Greg Mackintosh.

Ο Mackintosh είπε πολλά και ενδιαφέροντα, ξεκινώντας από τη προαναφερθήσα συναυλία, μίλησε για τον τρόπο σύνθεσης των τραγουδιών της μπάντας, για την αλλαγή δισκογραφικής εταιρίας, αλλά και για τα σχέδια τους να ετοιμάσουν έναν καινούργιο δίσκο μέσα στο 2019.

 

 

 

Rock Overdose: Γειά σου Greg. Καλωσόρισες στο Rock Overdose.

 

Greg Mackintosh: Χαίρεται κι ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Ελπίζω να έχει ενδιαφέρον.

 

 

Rock Overdose: Έρχεστε στην Ελλάδα για άλλη μια φορά αυτό το μήνα. Σας αρέσει να παίζετε στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από προηγούμενες συναυλίες και ποιες από τις  συναυλίες αυτές εδώ, θυμάσαι περισσότερο; Τι πρέπει να περιμένουμε να δούμε;

 

Greg Mackintosh: Είναι πάντα διασκεδαστικό να παίζεις στην Ελλάδα. Είχαμε κάποιες σπουδαίες στιγμές εκεί - από τις κλασικές μέρες του club Rodon, που ήταν ένα θαυμάσιο μέρος- για να βρεθούμε στα διάφορα ροκ μπαρ με μερικούς από τους Έλληνες φίλους μας. Ανυπομονούμε πραγματικά να παίξουμε κομμάτια από το άλμπουμ μας “Medusa” εκεί.

 

 

Rock Overdose: Το τελευταίο σας άλμπουμ ήταν το "Medusa", το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια ελληνική λέξη. Γιατί αποφασίσατε να το ονομάσετε έτσι, παρόλο που οι στίχοι δεν προέρχονται από τη μυθολογία;

 

Greg Mackintosh: Λοιπόν, ήταν αρχικά μόνο ένας τίτλος επειδή παρακολούθησα το Clash of the Titans (το πρωτότυπο) νωρίτερα την ημέρα που άρχισα να γράφω το ομότιτλο κομμάτι. Στον Nick (Holmes)  άρεσε πολύ ο τίτλος και συμφωνήσαμε ότι θα ταίριαζε στο άλμπουμ. Δεν υπήρχε άλλος βαθύτερος συλλογισμός εκτός από αυτό.

 

 

Rock Overdose: Αυτό είναι το δέκατο πέμπτο άλμπουμ σας και για μένα φαίνεται ότι έχετε μεγάλη έμπνευση τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολο για εσάς να γράφετε νέο υλικό μετά από τόσα χρόνια;

 

Greg Mackintosh: Μετά από μια ορισμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βγήκαμε σταδιακά από το τέλμα. Η έμπνευση πάει κι έρχεται, αλλά νομίζω ότι αν είσαι πραγματικά ενθουσιασμένος από τη μουσική που δημιουργείς τότε οι ιδέες έρχονται γρήγορα.

 

 

Rock Overdose: Με τα τελευταία άλμπουμ βλέπουμε ότι η μπάντα επιστρέφει στις ρίζες και σε έναν πιο βαρύ και death metal ήχο. Ήταν αυτή συνειδητή απόφαση ή συμβαίνει αυτό φυσικά;

 

Greg Mackintosh: Λίγο και από τα δύο. Ήρθε σταδιακά, όπως μπορείτε να ακούσετε στα άλμπουμ μέχρι και το "Medusa". Κατά τη στιγμή της γραφής, πραγματικά αισθάνθηκα ακριβώς πως η ώρα ήταν σωστή για να κάνουμε ένα σωστό doom death δίσκο, αλλά στους όρους των Paradise Lost.

 

 

Rock Overdose: Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συμμετοχή του Nick με τους Bloodbath και η δική σου με τους Vallenfyre έχει επηρεάσει τον ήχο της μπάντας και σας έκανε ίσως να ακούγεστε ελαφρώς βαρύτεροι;

 

Greg Mackintosh: Οι Vallenfyre σίγουρα μου έδωσαν περισσότερο από το πάθος μου πίσω για βαρύτερα πράγματα και σχημάτισε κατά κάποιο τρόπο την νέα τροχιά των Paradise Lost. Οι Bloodbath ήρθαν αργότερα, άρα δεν έχει να κάνει τίποτα με τους Paradise Lost, αλλά νομίζω ότι έδωσε στον Nick μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη death metal φωνή του ξανά.

 

 

Rock Overdose:  Στo “Medusa” ακούμε επίσης πολλά φωνητικά και πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Πώς το έκανε ο Nick με το άλμπουμ αυτή τη φορά; Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πώς η μπάντα προσεγγίζει τα τραγούδια εν γένει όταν συνθέτει τη μουσική και τους στίχους.

 

Greg Mackintosh: Αλλάξαμε τον τρόπο που γράφουμε τραγούδια πριν από περίπου τρία ή τέσσερα χρόνια. Διάβασα ένα άρθρο όπου ο David Bowie μίλησε για τη συγγραφή στίχων γράφοντας πολλές ενδιαφέρουσες λέξεις και στη συνέχεια τις έκοβε και τις έριχνε στο πάτωμα. Τότε επέλεγε ενδιαφέρουσες φράσεις που προέρχονταν από την τυχαία αυτή ενέργεια.

 

Στη συνέχεια, το έκανα και εγώ αυτό στα τραγούδια.

 

Γράφω δυο riffs ή μελωδίες και τα στέλνω στον Nick και του ζητώ να βρει πολλά διαφορετικά φωνητικά στυλ και μελωδίες όσο το δυνατόν περισσότερες για το κάθε ένα. Στη συνέχεια, κόβει όλα τα φωνητικά του και αρχίζει να χτίζει τραγούδια σαν σε παζλ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γράψετε γιατί μπορείτε να έχετε πολλές παραλλαγές ενός τραγουδιού ανά πάσα στιγμή και αυτό διατηρεί την έμπνευση.

 

 

Rock Overdose: Αυτό ήταν το πρώτο σας άλμπουμ στη Nuclear Blast. Πώς είναι η σχέση σας και γιατί αποφασίσατε να φύγετε από το Century Media μετά από τόσα χρόνια;

 

Greg Mackintosh: Η Nuclear Blast είναι σπουδαία, πάντα το ήξερα. Είναι κατάλληλοι φίλοι της μουσικής που βγάζουν κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η Century Media ήταν επίσης πολύ καλή, αλλά από τη στιγμή που την ανέλαβε η Sony κάτι δεν μας άρεσε.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια μετά την επερχόμενη περιοδεία; Έχετε περισσότερες ημερομηνίες και φεστιβάλ;

 

Greg Mackintosh: Το σχέδιό μας είναι να αρχίσουμε να γράφουμε τον Ιανουάριο του 2019 και να δούμε απλώς πού θα μας οδηγήσει και στη συνέχεια να ηχογραφήσουμε όταν κάτι θα είναι έτοιμο. Φαντάζομαι ότι μπορεί να έχουμε ένα άλμπουμ μέχρι το τέλος του 2019.

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Η μουσική σας σημαίνει πολλά για μένα και συνεχίζει να το κάνει. Έχετε ένα μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς;

 

Greg Mackintosh: Παρακαλώ. Ανυπομονούμε πραγματικά να παίξουμε ξανά εκεί. Οι οπαδοί εκεί είναι πάντα ένα μεγάλο και εντυπωσιακό κοινό.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

 

Μετάφραση: Μιχάλης Τσολάκος

 

 

Comments