Guns N’ Roses: Ανασκόπηση στις παγκόσμιες περιοδείες τους …


Η πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Guns N' Roses στην Αθήνα είναι πρό των πυλών!

Το συγκρότημα θρύλος που μεγάλωσε γενιές και γενιές οπαδών της rock, έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγες περιοδείες σπάζοντας πολλά ρεκόρ!

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα με την original σύνθεσή τους - έπειτα από 30 χρόνια,  κάνουμε μια ανασκόπηση στις παγκόσμιες περιοδείες τους, οι οποίες προκαλούσαν και προκαλούν φρενίτιδα στους οπαδούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Στις 22 Ιουλίου 2023, θα γίνουμε μέρος της ιστορίας!

 

 


Appetite For Destruction Tour  (1987–1988)


Η περιοδεία για την προώθηση του debut album τους Appetite for Destruction, που κυκλοφόρησε το 1987 είχε διάρκεια 16 μήνες. Μάλιστα, ήταν η μοναδική περιοδεία με όλα τα μέλη του original line up του συγκροτήματος μαζί, Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan και Steven Adler.  Οι Guns N' Roses άνοιγαν τις συναυλίες των The Cult, Mötley Crüe, Alice Cooper, Iron Maiden και Aerosmith, ενώ πραγματοποίησαν και headline shows και στις 4 ηπείρους.

"Ξεκινήσαμε σαν μια hardcore μπάντα και καταλήξαμε pop stars!", είπε κάποια στιγμή ο Slash σχολιάζοντας το αποτέλεσμα στη φήμη του group, μετά το πέρας αυτής της περιοδείας.

Από την περιοδεία αυτή δεν έλειψαν και τα ευτράπελα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία ίσως ακόμα στοιχειώνουν τα όνειρα τους ... π.χ. Τον Αύγουστο του 1988, στην εμφάνισή τους στο Monsters of Rock στο Donington Park στο Castle Donington της Αγγλίας, το πλήθος (που ξεπερνούσε τις 100.000 κόσμου) άρχισε να ανεβαίνει στη σκηνή, με τον κόσμο να σπρώχνεται προς τα εμπρός. Παρά τις εκκλήσεις τους να απομακρυνθούν, δύο άτομα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και πολλοί τραυματίστηκαν, αμαυρώνοντας τη συναυλία.

Εκείνη την περίοδο ο Axl Rose, είχε δηλώσει πως  αν δε σταματούσαν τη χρήση ναρκωτικών, τότε το συγκρότημα θα διαλυόταν.


 

Use Your Illusion Tour (1991–1993)


Η περιοδεία προώθησης των The Use Your Illusion albums διήρκεσε από τις 20 Ιανουαρίου 1991 έως τις 17 Ιουλίου 1993. Είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοδείες του συγκροτήματος, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες περιοδείες συναυλιών στην ιστορία της rock, με συνολικά 194 παραστάσεις σε 27 χώρες αλλά επίσης και πηγή μεγάλου κύματος δυσαρέσκειας και κατ' επέκταση δυσφήμισης  για το συγκρότημα, λόγω ταραχών, καθυστερήσεων, ακυρώσεων και τσακωμών που προερχόταν κυρίως από τη συμπεριφορά του Axl Rose.

Ο ίδιος είχε σχολιάσει σχετικά με τις καθυστερήσεις τους: "Αν θέλετε αυτά που παρακολουθείτε να ξεκινούν στις 20:00 ακριβώς, πηγαίνετε να δείτε "τα Φιλαράκια" ή έστω καμιά ταινία. Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τα νέα, να πάτε να δείτε τις ειδήσεις των 22:00. Αυτό εδώ είναι rock n' roll! Ευχαριστηθείτε το show και μη σκέφτεστε αν πρέπει να πάτε στο σχολείο, ή στη δουλειά, ή σε οτιδήποτε κάνετε κανονικά την επόμενη μέρα"."

 

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, οι Guns N' Roses είχαν κάνει στάση και στην Αθήνα στις 24/5/1993. Όσοι ήταν εκεί, ξέρουν. 

 

 


Αν και οι Guns N' Roses δεν έκαναν ποτέ περιοδεία για να υποστηρίξουν το επόμενο κατά σειρά album τους με τίτλο "The Spaghetti Incident?", μερικά από τα τραγούδια παίχτηκαν ζωντανά πριν από την κυκλοφορία του, τόσο στην περιοδεία Use Your Illusion αλλά και μετέπειτα.


 

 


Chinese Democracy Tour  (2001–2011)


Μετά την περιοδεία Use Your Illusion, η οποία είχε διάρκεια πάνω από δύο χρόνια και επισκέφτηκε 27 χώρες , αλλά και την κυκλοφορία του "The Spaghetti Incident?"  που ακολούθησε το Νοέμβριο του 1993, το συγκρότημα άρχισε να γράφει νέο υλικό. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος είχαν επιδεινωθεί και το μέλλον των Guns N' Roses ήταν αμφίβολο.

Με όλα σχεδόν τα αρχικά μέλη του group να έχουν αποχωρήσει, ο Axl μαζί με session μουσικούς έκανε περιοδεία προώθησης του Chinese Democracy που ξεκίνησε το 2001 και κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια, αρχικά περιλαμβάνοντας εμφανίσεις στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία αλλά και σε ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της είχε αρκετές εμφανίσεις οι οποίες ακυρώθηκαν εξαιτίας ασθένειας του κιθαρίστα Buckethead..Συνεχίστηκε το 2006 - 2010 με εμφανίσεις σε Ευρώπη, Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και το Μεξικό.

H περιοδεία πέρασε και από τη χώρα μας με μία στάση στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2006, στο Terra Vibe, μάλιστα guest έκανε και ένα ακόμη μέλος από την αρχική σύνθεση του γκρουπ, ο κιθαρίστας Izzy Straddlin!

Μέχρι τα τέλη του 2010, ολόκληρη η περιοδεία υπολογίζεται πως είχε προσελκύσει συνολικά περίπου 4.000.000 ατόμων. Η δεκαετής περιοδεία ολοκληρώθηκε την τελευταία μέρα του 2011, με ένα σόου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Las Vegas, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοδεία που είχαν κάνει ποτέ, ξεπερνώντας και την Use Your Illusion Tour, με 239 συνολικά παραστάσεις!

 


Up Close and Personal Tour (2012)


Το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας ξεκίνησε περίπου ένα μήνα μετά την εισαγωγή του συγκροτήματος στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012.

Τα shows της περιοδείας αυτής διέφεραν σημαντικά σε σύγκριση με την Chinese Democracy Tour. Όλα τα shows στις ΗΠΑ έλαβαν χώρα σε club μικρότερης χωρητικότητας απ' τις συνηθισμένες μέχρι τότε αρένες και στάδια, ενώ τα πυροτεχνήματα αφαιρέθηκαν.

Το line up του συγκροτήματος αποτελούνταν ήδη από το 2008, από τους Axl Rose και Dizzy Reed στα πλήκτρα ως τα μόνα μέλη που έχουν παραμείνει στο συγκρότημα από το 1990 και το πολυεργαλείο Chris Pitman. Επίσης οι DJ Ashba και ο Ron "Bumblefoot" Thal ήταν οι βασικοί κιθαρίστες, ενώ το ρυθμικό τμήμα αποτελούνταν από τους Richard Fortus στη ρυθμική κιθάρα, τον Tommy Stinson στο μπάσο και τον drummer Frank Ferrer.

 

 


Appetite for Democracy Tour (2012-2014)


H Appetite for Democracy tour υπήρξε μια φιλόδοξη σειρά συναυλιών για τον εορτασμό των 25 ετών από την κυκλοφορία του "Appetite for Destruction" και τεσσάρων ετών από  το "Chinese Democracy". Ο πρώην μπασίστας του group Duff McKagan συμπλήρωσε τον Tommy Stinson για πολλά show καθώς εκείνος είχε υποχρεώσεις με τους The Replacements.

 


Not in This Lifetime... Tour (2016–2019)


Η περιοδεία διήρκεσε από την 1η Απριλίου 2016 έως τις 2 Νοεμβρίου 2019. 'Ηταν η πρώτη φορά μετά το 1993 και την περιοδεία  Use Your Illusion που οι Axl Rose, Slash και Duff McKagan, εμφανίστηκαν μαζί ξανά στη σκηνή!

Μετά τη θρυλική τους επανένωση, οι Guns N' Roses έγιναν headliners στο περίφημο Coachella festival ενώ έδωσαν 175 συναυλίες συνολικά καθιστώντας την περιοδεία αυτή, την τρίτη σε διάρκεια μετά την Use Your Illusion Tour και την Chinese Democracy Tour.  Σε πολλά shows ως guest εμφανίστηκε ο drummer Steven Adler που έπαιξε για πρώτη φορά μαζί τους ξανά από το 1990. 

Η περιοδεία είχε τεράστια οικονομική επιτυχία, με εισπράξεις άνω των 584,2 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την την τέταρτη υψηλότερη- συναυλιακή περιοδεία όλων των εποχών, ενώ το 2017, κατατάχθηκε ως η δεύτερη περιοδεία με τις υψηλότερες εισπράξεις παγκοσμίως.

 

 


We're F'N' Back! Tour  (2021–2023)


Η τρέχουσα περιοδεία των Guns N' Roses, είχε αρχικά προγραμματιστεί από το 2020 αλλά ελέω covid πολλά shows ακυρώθηκαν. Από τον Ιούλιο του 2021 και ως τώρα έχουν καταφέρει να γεμίσουν όλα τα στάδια από τη μία άκρη της γης στην άλλη, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου headline show τους στο Banc of California Stadium του Los Angeles. 

Στις 5 Ιουνίου 2023 ξεκίνησε το επόμενο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας από το Park Hayarkon – Tel Aviv, Israel , ενώ οι εμφανίσεις τους στην Ευρώπη θα κλείσουν θριαμβευτικά στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το συγκρότημα θα συνεχίσει προς τη Βόρεια Αμερική, με αφετηρία το Medavie Blue Cross Stadium του Moncton, NB το Σάββατο 5 Αυγούστου και θα επισκεφτεί ιστορικούς συναυλιακούς χώρους όπως το Fenway Park – Boston, MA στις 21 Αυγούστου και το Wrigley Field – Chicago, IL στις 24 Αυγούστου. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στο BC Place – Vancouver, BC στις 14 Οκτωβρίου.

 

 


Οι Guns N’ Roses παραμένουν το πιο δυναμικό, «επικίνδυνο» και επιδραστικό rock αμερικανικό συγκρότημα στην ιστορία έως σήμερα και δεν σταματούν ποτέ! 

Axl Rose (φωνή, πλήκτρα), Duff McKagan (μπάσο), Slash (κιθάρα), Dizzy Reed (πλήκτρα), Richard Fortus (κιθάρα), Frank Ferrer (ντραμς) και Melissa Reese (πλήκτρα) έρχονται για μια μοναδική εμφάνιση στην Αθήνα, το Σάββατο 22 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ! 

 

Be there!

 

Comments