Σαν σήμερα γεννήθηκε και επίσημα το HEAVY METAL, με την κυκλοφορία του debut album των BLACK SABBATH!


 

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου του 1970. Το μουσικό μεγαθήριο που λέγεται heavy metal, παίρνει σάρκα και οστά. Οι γεννήτορες του, Black Sabbath, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους, ανοίγοντας νέους μουσικούς ορίζοντες και ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα.

 

Ένα χρόνο νωρίτερα, έδιναν παραστάσεις στην Αγγλία ως “Earth”, μέχρι που ανακάλυψαν ότι τους μπέρδευαν με ένα άλλο γκρουπ που είχε το ίδιο όνομα. Απέναντι από το στούντιο που έκαναν πρόβες, ο τοπικός κινηματογράφος έκανε προβολή μιας ταινίας τρόμου του 1963, με τίτλο “Black Sabbath” και ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία, για να βγάλει ένα εισιτήριο. «Είναι περίεργο οι άνθρωποι να ξοδεύουν τόσα χρήματα για να δουν ταινίες τρόμου», σχολίαζε ο Butler και λίγο μετά μαζί με τον Ozzy Osbourne, έγραφαν τους στίχους για ένα κομμάτι, ονόματι “Black Sabbath”, εμπνευσμένοι από τον συγγραφέα μυστηρίων Dennis Wheatley αλλά και την εικόνα του Butler, κατά την οποία μια μαύρη σχηματισμένη φιγούρα, στεκόταν στα πόδια του κρεβατιού του. Αυτό στάθηκε αφορμή, να πάρουν την απόφαση να επικεντρωθούν στη σύνθεση παρόμοιου υλικού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μουσική αντάξια των ταινιών τρόμου. Παρά τις blues καταβολές τους, η μουσική που δημιούργησαν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και εντελώς διαφορετικό. Φυσικά διατήρησαν αρκετά blues και rock στοιχεία, τα προσάρμοσαν όμως στα δικά τους μέτρα. Το βασικό συστατικό που κυριάρχησε στην πρώτη προσπάθεια της μπάντας, ήταν το σκοτάδι. Άλμπουμ ζοφερό, βαρύ, απαισιόδοξο, με ένα διάχυτο μυστήριο να απλώνεται παντού, βαριά riff και έντονα παραμορφωμένες κιθάρες, ο ήχος τους, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την folk και χίπικη κουλτούρα της εποχής, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν γι’ αυτούς.

 

 

 

Οι τέσσερις νέοι, προέρχονταν από μια φτωχή βιομηχανική περιοχή του Birmingham όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άσχημες και η ζωή μόνο ρόδινη δεν ήταν γι’ αυτούς. Η μουσική τους, ήταν ο καθρέφτης της ζωής τους. Σε συνδυασμό και με το ατύχημα του Iommi που του κόστισε δύο δάχτυλα και τον ανάγκασε να παίζει πιο αργά, χαλαρώνοντας τις χορδές της κιθάρας του και κουρδίζοντας την χαμηλότερα, όλα συντέλεσαν σε έναν ολότελα σκοτεινό και βαρύ ήχο, με τον οποίο και άλλοι στο παρελθόν φλέρταραν, ποτέ όμως δεν κατάφεραν να τον εκφράσουν ολοκληρωτικά. Οι στίχοι επηρεασμένοι από σκοτεινές θεματολογίες, όπως ο παγανισμός, το απόκρυφο και οι μυθικές ιστορίες, τα ατμοσφαιρικά γεμάτα τύμπανα του Ward, ακόμα και η άγουρη ακόμα φωνή του Ozzy, συμπληρώνουν το παζλ αυτού του ιστορικού ντεμπούτου. Ο δίσκος, που σήμερα μνημονεύεται από ολόκληρο τον κόσμο της metal με τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια, επικρίθηκε έντονα απ’ τους κριτικούς την εποχή που κυκλοφόρησε, με το περιοδικό Rolling Stone, να κάνει λόγο για «παράφωνα παράσιτα με μπάσο και κιθάρα.» Παρ’ όλα αυτά, έφτασε στην 8η θέση των βρετανικών chart και την 23η αυτών της Αμερικής, όπου παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο. Το “Black Sabbath”, 53 χρόνια μετά, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ σε ολόκληρη τη metal δισκογραφία, με την ιστορική του αξία, να είναι αδιαμφισβήτητη, αφού μέσα από αυτό, γεννήθηκε πρωτίστως το heavy metal και τέθηκαν οι βάσεις για το doom metal, το goth αλλά και το stoner rock.

 


 

 

 

Comments