Οι Βρετανοί HELL αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος.Σχηματίστηκαν αρχικά το 1982 από τις στάχτες δύο άλλων γκρούπς,των RACE AGAINST TIME και PARALEX.
Αφού ξεκίνησαν περιοδεύοντας,το 1986 υπέγραψαν συμβόλαιο με την Mausoleum records κι άρχισαν να ετοιμάζουν τον πρώτο τους δίσκο.Δυστυχώς όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ γιατί το 1987 ο τραγουδιστής-κιθαρίστας τους Dave Halliday αυτοκτόνησε.
Το συγκρότημα αποφάσισε να σταματήσει.όμως υπήρχε ένας φανατικός οπαδός τους,ο Andy Sneap,ο οποίος αφού πέρασε από τους SKYCLAD κι έγινε και παραγωγός,πλησίασε το συγκρότημα και τους έπεισε να επαναδραστηριοποιηθούν.Έτσι τα υπόλοιπα μέλη, Kev Bower (guitar/keys), Tony Speakman (bass) και Tim Bowler (drums) ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Andy Sneap να αναλαμβάνει την κιθάρα και επαναηχογράφησαν το παλιό υλικό μαζί με τα demos.
Tο αποτέλεσμα είναι αυτός εδώ ο δίσκος.Το "Human remains" είναι το ντεμπούτο τους,σχεδόν 30 χρόνια μετά.
Και τι περιέχει αυτό το άλμπουμ θα αναρωτιέστε..λοιπόν ετοιμαστείτε για κάτι που θα σας εντυπωσιάσει και θα σας ενθουσιάσει!
Αυθεντικό heavy metal,βαρύ,δυνατό αλλά και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.Δέν περιορίζεται στα στενά πλαίσια του ιδιώματος,αλλά απλώνεται και σε άλλες μορφές.Δέν είναι μόνο τα progressive ψήγματα που υπάρχουν αλλά κυρίως αυτή η έντονη θεατρικότητα πού είναι διάχυτη σε όλον τον δίσκο.
Δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια μυστηριώδη μουσική παράσταση,βουτηγμένη στο heavy metal αλλά δοσμένο άλλοτε με τον γνήσιο παραδοσιακό τρόπο κι άλλοτε μέσα από μια κολασμένη,σκοτεινή,υποβλητική ατμόσφαιρα.
Τα καθαρόαιμα metal riffs που ανταλλάσουν ασταμάτητα οι κιθάρες, έρχονται να διακοπούν από περάσματα των πλήκτρων πού φτιάχνουν ένα ελαφρά παρανοικό υπόβαθρο και μαζί τους μιά φωνή πού άλλοτε τραγουδά δυναμικά και ρυθμικά κι άλλοτε βυθίζεται στον πόνο,την απελπισία,την οδύνη,τον παραλογισμό.
Ένας δίσκος πού κάλλιστα θα μπορούσαν να ανήκουν κάποια τραγούδια στο NWOBHM αλλά με μιά MERCYFUL FATE ματιά.Και μέσα σε όλα αυτά ξεπετάγονται και κάποιες επικές ιδέες στις συνθέσεις για να κάνουν ακόμα πιό πλούσιο κι ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.
Σε όλη τη διάρκεια του δίσκου υπάρχει φοβερή συνθετική έμπνευση,καταπληκτικά solos,απίστευτος όγκος και φωνητικά που καταφέρνουν να εκφράσουν απόλυτα την ατμόσφαιρα και το feeling του δίσκου.
Η μόνη ένσταση που θα μπορούσα να αναφέρω,είναι στη μεγάλη διάρκεια κάποιων κομματιών,πού δείχνουν λίγο παρατραβηγμένα,με συνέπεια να κινδυνεύουν να κουράσουν τον ακροατή.
Τελικά όμως αυτό πού μένει είναι μια θετικότατη εντύπωση,ένα αίσθημα ικανοποίησης γι αυτό πού άκουσες και μιά αίσθηση ότι ευτυχώς υπάρχουν συγκροτήματα με εξαιρετικές ιδέες και φαντασία πού αποτελούν ελπίδα για τη μουσική μας.
Οι HELL αποδεικνύουν περίτρανα και ξεκάθαρα ότι διαφέρουν από πολλούς εκεί έξω κι ότι η μοίρα τους αδίκησε τόσα χρόνια.Είναι λοιπόν καιρός να πάρουν τη θέση που τους αξίζει κι αυτό βέβαια εξαρτάται αποκλειστικά από την αποδοχή που θα έχουν στο κοινό.
Με τέτοια τραγούδια όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε θα προχωρήσουν και ότι θα τους γυρίσει ο μεταλλικός κόσμος την πλάτη.
Ελπίζοντας ότι το "Human remains" αποτελεί μόνο την αρχή μιάς λαμπρής πορείας και με την προυπόθεση ότι όλα αυτά θα υπάρχουν και στην επόμενη παρουσία τους,σας προτείνω ανεπιφύλακτα νε επενδύσετε σε αυτόν τον δίσκο.
Tracklist:
01. Overture Themes from Deathsquad (1:14)
02. On Earth as It is in Hell (5:08)
03. Plague and Fyre (5:10)
04. The Oppressors (5:53)
05. Blasphemy and the Master (8:11)
06. Let Battle Commence (4:23)
07. The Devil's Deadly Weapon (10:14)
08. The Quest (4:21)
09. Macbeth (7:21)
10. Save Us from Those who Would Save Us (5:05)
11. No Martyr's Cage (9:00)
David Bower - Vocals
Kev Bower - Guitar
Andy Sneap - Guitar
Tony Speakman - Bass
Tim Bowler - Drums
Για το Rockoverdose.gr
Πάνος Warlord Μπούγαλης










