HELLOWEEN: Σαν σήμερα δημιούργησαν το απόλυτο Speed Metal άλμπουμ “Walls Of Jericho”!

 

Τέλη Οκτωβρίου του 1985, η κοινότητα της metal δέχεται μια εξ Αμβούργου μεταλλική επιδρομή ,που ακούει στο όνομα Walls of Jericho και πριν ακόμη προλάβει ακόμη να συνέλθει από το ευχάριστο σοκ που δέχτηκε, αγκαλιάζει πλέον στους κόλπους της, τους νέο-ιδρυθέντες Helloween.

 

Οι Γερμανοί σίγουρα είχαν δώσει κάποια δείγματα, μέσα από το ομώνυμο EP τους, το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της ηχητικής επίθεσης που θα εξαπέλυαν, εννέα μήνες αργότερα.  Όπως λέει και η ίδια η μπάντα “heavy metal (is the law)” και πράγματι οι επιρροές από Iron Maiden γίνονται αντιληπτές,  μόνο που στον ισχύοντα νόμο, το συγκρότημα ήρθε και έβαλε τις δικές του τρελλές ταχύτητες, δημιουργώντας το απόλυτο speed metal άλμπουμ.

 

 

 

Οι Kai Hansen και Michael Weikath, αξιοποιούν το πλήθος των ιδεών που διαθέτουν στο συνθετικό τους οπλοστάσιο και δημιουργούν έναν ήχο καινούριο, φρέσκο και όμορφα ακατέργαστο ακόμη. Οι κιθάρες τους, συνδυάζουν την απαιτούμενη ταχύτητα, έναν επιθετικό χαρακτήρα με thrash αναφορές και πάνω απ’ όλα δυνατές, άφθονες μελωδίες. Αρκετά στοιχεία που χαρακτήρισαν τους Γερμανούς μελλοντικά, κάνουν εδώ την εμφάνιση τους, όπως οι βάσεις του ήχου τους που στην συνέχεια τροποποιείται και εξελίσσεται, όσο και το χιουμοριστικό τους ύφος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Gorgar”, που αναφέρεται σε ένα φλίπερ. Εκτελεστικά, όλα λειτουργούν άρτια από τις απίστευτες κιθάρες, μέχρι το υποδειγματικό μπάσο του  Grosskopf και τα τρελά τύμπανα του Ingo Schwichtenberg.

 

Ο Kai, μπορεί μην ήθελε να είναι τραγουδιστής, τα κατάφερε όμως περίφημα στον ερμνηνευτικό τομέα παρά το γεγονός ότι η φωνή του ήταν ακόμη άγουρη. Ο νονός του power, διαθέτει το σωστό τόνο και ύφος και ταιριάζει άψογα με τα κομμάτια. Πολύ περισσότερο όμως, κάτι τα φωνητικά, κάτι το ότι βάζει το χεράκι του στις περισσότερες συνθέσεις, συν το τεράστιο ταλέντο του,δείχνουν το γιατί είχε τα προσόντα να οδηγήσει την μπάντα σωστά αλλά και τους λόγους που μετά την αποχώρησή του, οι ισορροπίες ανατράπηκαν.  Όλα αυτά δείχνουν γιατί το “Walls of Jericho”, μπορεί να μην απέκτησε τη φήμη των δύο “ Keeper of the Seven Keys” που ακολούθησαν, θεωρείται όμως κλασσικό.

 

 

(Ο δίσκος επανεκδόθηκε από τη Noise το 1987 σε μορφή CD, μαζί με το ομώνυμο ΕΡ τους)

 

 

Οι Helloween έλαβαν το δικό τους μερίδιο στον ορισμό του speed metal, ενώ όσον αφορά το power, του οποίου θεωρούνται πρωτοπόροι, χάραξαν τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινούνταν το είδος, στο ευρωπαϊκό τουλάχιστον έδαφος. Ο νέος, δυνατός ήχος τους, άσκησε μεγάλη επίδραση, ιδίως στην Ευρώπη, περισσότερο ίσως απ’ ότι και οι ίδιοι φαντάζονταν.

 

Είτε σήμερα, που έχουν περάσει 35 χρόνια, είτε 35 χρόνια μετά, το ντεμπούτο των Helloween, θα μνημονεύεται για την ποιότητα και το αστείρευτο ταλέντο που κρύβει μέσα του και θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους μουσικούς και συγκροτήματα.

 

 

Comments