H περίπτωση των Hotel Lux … μέσα από μερικά τραγούδια τους.

 


H περίπτωση των Hotel Lux, αποτελεί σίγουρα ένα συγκρότημα που έχει δημιουργήσει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα, καθώς δημιουργούν μουσική που μπορεί να περιγραφεί χαλαρά ως post-punk αλλά με επιρροές που ξεπερνούν τα στενά του όρια ... Εκπροσωπούν το indie rock και το φιλτραρισμένο από τον βρετανικό σαρκασμό pub culture, με στίχους καυστικούς και με έντονα κοινωνικοπολιτική κριτική ματιά.

 

Δημιουργήθηκαν το 2017 και μετά από κυκλοφορίες διάφορων single, δημιούργησαν ένα μικρό ντόρο γύρω απ' το όνομά τους που όπως αποδείχτηκε στην πορεία δεν ήταν καθόλου αδικαιολόγητος καθώς με το πέρασμα του χρόνου και την κυκλοφορία τα στενά όρια της μικρής τους πόλης Portsmouth - μετακομίζοντας για το Λονδίνο. Όμως ξέσπασε η πανδημία, που τους έκοψε για λίγο τα φτερά ... Ο εγκλεισμός, μια ίσως ειρωνική ανατροπή της μοίρας για τους Hotel Lux που πήραν το όνομά του από ένα σταλινικό ξενοδοχείο για κομμουνιστές εξόριστους, θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή τους, όμως μέσα σε όλο αυτό που συνέβη, κατάφεραν να γράψουν τραγούδια που συνδυάζουν έξυπνα τον κοινωνικό σχολιασμό με τον αυτοστοχασμό, εξερευνώντας διάφορα θέματα με αποτέλεσμα αρχές του 2023 να κυκλοφορήσει το πρώτο τους full lenght album με τίτλο "Hands Across The Creek" (2023).

 

Ας τους γνωρίσουμε λιγάκι καλύτερα μέσα από μερικές επιλογές σε τραγούδια τους κάνοντας μια μικρή ανάλυση στο νόημα πίσω απ΄τους στίχους ...

 


The Last Hangman

Ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τον Άγγλο δήμιο - Albert Pierrepoint, ο οποίος εκτέλεσε περισσότερους από 400 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελέστηκαν μετά το τέλος αυτού, καθώς τους είχε επιβληθεί η θανατική ποινή. Πρόκειται για ένα σκοτεινό τραγούδι που προβληματίζει καθώς εμβαθύνει στην ηθική πολυπλοκότητα της δουλειάς ενός δήμιου και στο βάρος της ηθικής ευθύνης που συνεπάγεται.

Το τραγούδι έχει ακουστεί στο 4ο επεισόδιο της 5ης σεζόν της δημοφιλούς σειράς Peaky Blinders.

 

 


Common Sense

Το τραγούδι τους με τίτλο  ‘Common Sense‘ έχει να κάνει με το πώς τα media έχουν βάλει σκοπό να μας αποβλακώσουν, μιας και έχουν αντιληφθεί ότι το να μας διατηρούν απαθείς είναι ο μόνος τρόπος να μην επέλθει η κοινωνική αλλαγή.

 


English Disease

To τραγούδι αυτό καταφέρνει και αιχμαλωτίζει την αίσθηση απογοήτευσης και κριτικής προς ορισμένες πτυχές της "αρρωστημένης" αγγλικής κοινωνίας, απεικονίζοντας την αίσθηση απερισκεψίας και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, υπονοώντας πιθανώς την πιο σκοτεινή πλευρά της αγγλικής νυχτερινής ζωής και της κουλτούρας διασκέδασης, όπως π.χ. η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.

 

 


National Team

Ένα τραγούδι που κάνει κριτική στην εμμονή της κοινωνίας για επιτυχία και επιτεύγματα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, υπογραμμίζοντας την ειρωνεία ότι ενώ μερικοί άνθρωποι πετυχαίνουν τα όνειρα και τους στόχους τους με σκληρή δουλειά και επιμονή, άλλοι πετυχαίνουν τους στόχους τους επειδή απλά έτυχε να έχουν κάποια άλλα προνόμια.

Το ρεφρέν του τραγουδιού μιλάει για την «εθνική ομάδα» και για το πώς υπάρχουν συνομήλικοι με τον τραγουδιστή που έχουν ήδη πετύχει τόσα πολλά παίζοντας για την εθνική ομάδα της χώρας τους. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια μεταφορά για το πώς μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στη ζωή από άλλους, παρά το ότι έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες.

 

 


Οι Hotel Lux νιώθουν πλέον έτοιμοι να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και ανοίγονται σε νέες περιπέτειες, κάνοντας μια στάση και στην Αθήνα την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στη Death Disco, φέρνοντας μαζί τους τον λονδρέζικο αέρα και προσκαλώντας μας σε ένα "πάρτι με πολλή Guinness, σαν μια πιο τρελή εκδοχή του American Pie".

 


TICKETS


 

Main photo credits:  Ed Miles

Comments