Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality) στο RockOverdose: “Ο νέος μας δίσκος θα έχει αρκετά νέα στοιχεία και εκπλήξεις!”

Το RockOverdose είχε τη χαρά να μιλήσει με την αγαπητή Ηλιάνα Τσακιράκη των Enemy Of Reality, με αφορμή την διασκευή τους στο συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι, "Την Πατρίδα μ' Έχασα", και φυσικά για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας, η οποία ετοιμάζει τον επόμενο δίσκο της.

 

Απολαύστε παρακάτω την κουβέντα μας!

 


 

RockOverdose: Εξαιρετική πρωτοβουλία και εκτέλεση, τόσο η διασκευή όσο και το βίντεο του "Την Πατρίδα μ' Έχασα". Πέραν του αυτονόητου της ευαισθησίας που δείχνετε για τη Γενοκτονία του Πόντου, υπήρχε και κάποιο ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον στην παράδοση του τόπου και των ανθρώπων του;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Προσωπικά τα ακούσματά μου από νεαρή ηλικία εμπεριείχαν παραδοσιακό στοιχείο, είτε από την Κρήτη, τόπο καταγωγής του πατέρα μου, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως και από τον Πόντο (μέσω φίλων του πατέρα μου). Ο Στυλιανός, ο κιθαρίστας μας έχει καταγωγή από τον Πόντο, κι οι παππούδες του ήρθαν εκείνη την εποχή από τον Πόντο και εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά και στη Φλώρινα.

 

 

RockOverdose: Πώς ήταν η συνεργασία με τον Σπύρο Μπιμπίλα; Πώς έγινε η επιλογή του casting γενικότερα;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Είχα το story από την αρχή στο μυαλό μου οπότε έπρεπε να βρω ανθρώπους όπου φυσιογνωμικά θα έκαναν για αυτό. Έτσι και έγινε. Επίσης έψαχνα ηλικιωμένη ηθοποιό. Αν δεν έβρισκα λόγω CoVid, είχα πει ότι θα γυρίσουμε βίντεο σε ένα χρόνο όπου θα έχουμε βρει ηλικιωμένη. Δεν θα έβγαινε αλλιώς το βίντεο. Και έτσι και ο Σπύρος με έφερε σε επαφή με την κυρία Λέκκα όπου δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μιας και μας έφερε και την ιστορία της γιαγιάς Αγγελικής, στο τέλος του βίντεο. Η συνεργασία με τον Σπύρο ήταν όπως είναι και ο Σπύρος. Καταπληκτική! Ο άνθρωπος αγαπάει την όποια μορφή τέχνης και αυτό φαίνεται.

 

RockOverdose: Ήταν μια ιδέα που είχατε καιρό στο μυαλό ή κάτι πρόσφατο;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Δύο χρόνια το ετοίμαζα και σαν Ηλιάνα αλλά και το ετοιμάζαμε και σαν μπάντα, όπως και τον επόμενο δίσκο μας.

 

RockOverdose: Δεν πρόκειται για ένα κλασικό music video, έχει και documentary χαρακτήρα. Ήταν ιδέα  σας ή του πάντα αγαπητού Bob, που το σκηνοθέτησε;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Το concept ήταν καθαρά δική μου ιδέα. Απλά τον κάλεσα και του είπα πως έχω αυτή την ιδέα, όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται, και δεν με νοιάζει αν θα φανούμε σαν μπάντα. Αυτό που με νοιάζει είναι να γυρίσουμε ένα mini documentary. Και έτσι και έγινε.

Φυσικά και ο Κατσιώνης επέμεινε σε κάποιες ιδέες του που βγήκαν εξίσου εξαιρετικές και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

 

 

RockOverdose: Πώς ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου σε κάτι που θα περίμενε κανείς να ξενίζει ως άκουσμα όσους δεν ακούν metal;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Πολύ καλύτερες από ότι φανταζόμασταν! Δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Λάβαμε πολλά μηνύματα αγάπης και υποστήριξης. Αρκετοί μας έστειλαν τις δικές τους ιστορίες με τις αναμνήσεις που άφησαν η προγιαγιά και ο προπάππος τους.

 

 

RockOverdose: Πότε περιμένουμε full album;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Το album θα βγει μέσα στην επόμενη χρονιά. Και εκεί ανυπομονώ να δω την άποψη του κόσμου.

 

RockOverdose: Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους καλλιτέχνες. Πώς σας έχει επηρεάσει αυτή η περίοδος ως μπάντα, αλλά και εσένα προσωπικά;

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Για αρχή μας έχει ισοπεδώσει ψυχολογικά. Δυστυχώς αυτό για εμένα είναι ότι χειρότερο γιατί δεν είναι εύκολο να βγεις από την νωχελικότητα. Εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει και να μην υπάρξει υπόλειμμα ψυχικο-πνευματικό-κοινωνικό σε κανέναν άνθρωπο.

 

 

RockOverdose: Εκτός από front woman σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες μπάντες του χώρου στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, είσαι και δασκάλα φωνητικής. Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για αυτή την ιδιότητά σου;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την ερώτηση! Η αλήθεια είναι πως δε γίνεται συχνά και προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφέρεται και αυτό! Διδάσκω 10 χρόνια φωνητική σε ωδεία αλλά και εκτός ωδείων. Έχω δίπλωμα κλασσικού τραγουδιού, πτυχίο μοντέρνου μαζί με τα υποχρεωτικά θεωρητικά όπως και έχω φοίτηση πάνω σε metal vocals ή αλλιώς distorted vocals. Επίσης έχω ασχοληθεί και με traditional vocal techniques οι οποίες είναι ασταμάτητες και αμέτρητες.

Δε σταματώ να ερευνώ και να εξελίσσομαι. Η διδασκαλία είναι κάτι που αγαπώ πολύ, γιατί μου αρέσει να βοηθώ όσο περισσότερο μπορώ τους ανθρώπους να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ‘ναι χαρούμενοι.

 

 

RockOverdose: Με αφορμή την «διαφορετική» διασκευή του “Alone”, ποια είναι τα ακούσματά σου εκτός metal;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Είμαι άνθρωπος που ανάλογα την κάθε περίοδο θα ακούσω πιο πολύ και κάποιο είδος περισσότερο. Για παράδειγμα το πρωί θα βάλω μουσική έστω 3 κομμάτια. Μια μέρα μπορεί να είναι pop, άλλη μέρα μπορεί να είναι rnb,άλλη metal. Πραγματικά θα ακούσω πολλά και αν και δεν θα ταυτιστώ το ίδιο με όλα τα είδη, σίγουρα θα βρω κάποιους δίσκους η κάποια τραγούδια καλλιτεχνών που θα μου κάνουν κλικ. Όπερα πάντως όταν θα έρθει η στιγμή να ακούσω θα ακούσω βράδυ. Λίγο πριν πέσω για ύπνο είναι το πιο σύνηθες.

 

RockOverdose: Ως συγκρότημα, ανατρέπετε πολλά στερεότυπα του “female fronted” ήχου, που μισώ ως όρο όσο και η φίλη σου η Μάχη (Jaded Star)! Πιο βαρύς και συμπαγής ήχος, θα μπορούσε να περιμένει κανείς και growls αντί για μια αιθέρια σοπράνο. Σε ορισμένα τραγούδια έχετε growls, αν δεν κάνω λάθος από το Θάνο (Murikka, μπάσο). Έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι τέτοιο κατά το πρότυπο Arch Enemy και άλλων; Τι θα πρότεινες, και ως δασκάλα φωνητικής, σε μια κοπέλα που θέλει να κάνει τέτοια φωνητικά;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Το καινούριο album έρχεται και θα φέρει και αυτό αρκετές εκπλήξεις. Όλα αυτά που λες υπάρχουν μέσα του. Για τον όρο σαν όρο όσο και να μας φέρνει σε δύσκολη θέση έχει εδραιωθεί οπότε δε νομίζω να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Πάντα οι Enemy of Reality είχαν πιο βαρύ παίξιμο και εγώ τραγουδούσα οπερετικά φωνητικά κυρίως στα refrain. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει στον καινούριο δίσκο αλλά δεν είναι και μόνιμη οδός. Θα ακουστούν αρκετά νέα στοιχεία. Οποιαδήποτε κοπέλα θέλει να ασχοληθεί με distorted ήχους θα πρέπει το λιγότερο να κάνει ένα χρόνο φωνητική και να δημιουργήσει μια καλή τεχνική πρώτα στο clean singing (όπου κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ίσως χρειαστεί και περισσότερος χρόνος) και να έχει υπομονή. Τίποτα στη φωνητική δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

 

 

RockOverdose: Πέρα από το όνομα της μπάντας, θεωρείς ότι έχετε μουσικές επιρροές από τους Nevermore;

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Όχι και τόσο. Παρόλα αυτά οι Nevermore είναι ένα μεγάλο φαινόμενο στην metal μουσική και τους αγαπάμε πολύ.

 

 

RockOverdose: Ηλιάνα, σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα. Αν θέλεις, στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose. Πάντα επιτυχίες εύχομαι!

 

Ηλιάνα Τσακιράκη (Enemy Of Reality): Να περνάμε όλοι καλά, λιγότερο άγχος και να ανταμώσουμε ξανά στις συναυλίες!  Ευχαριστώ για όλα!

 

 

Για το RockOverdose,

Ηλίας Περόγαμβρος

 

 

Comments