Όταν οι IRON MAIDEN έγραψαν στίχους για τον πόλεμο στην Κριμαία…

"The bugle sounds, the charge begins
But on this battlefield, no one wins!"

 

Ένα από τα πιο γνωστά και χιλιοτραγουδισμένα έπη των IRON MAIDEN έρχεται στην επικαιρότητα μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Η θεματολογία των στίχων των Iron Maiden όπως πολλών ακόμη συγκροτημάτων, συχνά αντλεί έμπνευση από σπουδαία ιστορικά γεγονότα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας έρχονται να μας υπενθυμίσουν ένα από τα πιο γνωστά και χιλιοτραγουδισμένα έπη των IRON MAIDEN, και αυτό δεν είναι άλλο από το κομμάτι "Τhe Trooper"!

 

"O Στρατιώτης" ,  περιλαμβάνεται στο album  ‘Piece Of Mind’ του 1983 και πρόκειται για μια ωδή στην περίφημη Ελαφρά Ταξιαρχία του βρετανικού στρατού,  η οποία με επικεφαλής τον λόρδο Cardigan, συγκρούστηκε με το ρωσικό στρατό στη μάχη της Balaclava τον Οκτώβριο του 1854, στον πόλεμο της Κριμαίας.

Μια ασαφής διαταγή και οι προσωπικές βεντέτες μεταξύ των αξιωματικών οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες στρατιώτες σε μια μάχη στο πλαίσιο της πολιορκίας της Σεβαστουπόλεως, που το αποτέλεσμά της ήταν αμφίρροπο και χωρίς ουσιαστικά νικητή.

Η αυτοθυσία των Βρετανών το 1854 ενέπνευσε τον ποιητή Alfred Tennyson να γράψει το ποίημα “Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας” και 129 χρόνια μετά τους Iron Maiden να γράψουν το τραγούδι που δεν απουσιάζει σχεδόν ποτέ από τις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας και κατά τη διάρκεια του οποίου ο Bruce Dickinson κουνάει είτε τη βρεττανική σημαία, είτε σημαίες των κρατών στις οποίες εμφανίζονται ενίοτε. Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος,  το τραγούδι εξυμνεί τους απλούς στρατιώτες της εργατικής τάξης και τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του κριμαϊκού πολέμου!

 

Φυσικά το μήνυμά του είναι διαχρονικό, αντιπολεμικό ουσιαστικά και καθώς η ιστορία κάνει κύκλους, η επικαιρότητα έρχεται να το επιβεβαιώσει!

 

Charge of the light cavalry brigade 25th Oct. 1854 under Major General the Earl of Cardigan

William_Simpson - Αναπαράσταση της μάχης Άγγλων-Ρώσων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας.Comments