Jarkko Aaltonen (Korpiklaani) στο RockOverdose:”Εκφραζόμαστε καλύτερα στην δική μας γλώσσα, είμαστε πιο ειλικρινείς!”

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς, μίλησαν με τον μπασίστα των Φιλανδών folk metalers Korpiklaani, Jarkko Aaltonen.

 

Ο Jarkoo Aaltonen σχολιάζει μεταξύ άλλων την κυκλοφορία του νέου τους album με τίτλο “Jylhä” αλλά και την εξέλιξη της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια.

 

Enjoy!

 

 

RockOverdose: Γεια σου Jarkko και καλωσόρησες στο RockOverdose!

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Ευχαριστώ πολύ!

 

 

RockOverdose: Πώς είσαι αυτό τον καιρό;           

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Μια χαρά. Τίποτε ιδιαίτερο. Προσπαθώ να μείνω μακρυά από την πανδημία.

 

 

RockOverdose: Πως είναι η κατάσταση στην Φιλανδία;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Δεν είχαμε ολικό lockdown εδώ. Τα σχολεία έχουν κλείσει, τα θέατρα, τα εστιατόρια,  οι αγώνες χόκεϊ επί πάγου γίνονται χωρίς θεατές. Τα μπαρ είναι ανοιχτά αλλά πρέπει να κλείσουν πολύ νωρίς. Άρα δεν υπάρχει lockdown, αλλά έχουμε περιοριστικούς κανόνες… Φυσικά είναι αρκετά ενοχλητικό που δεν μπορούμε να παίξουμε ζωντανά, ειδικά όταν συνειδητοποιείς ότι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο...

 

 

RockOverdose: Το όνομα του νέου σας album, “Jylhä” τί σημαίνει;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani):Αρχικά το album θα είχε διαφορετικό όνομα, αλλά αποφασίσαμε να το αλλάξουμε και καταλήξαμε σε αυτό το "Jylhä", και μάλλον ήταν λάθος, γιατί τώρα όλοι ρωτούν τι σημαίνει!

Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει σωστή μετάφραση στα αγγλικά. Στη Φινλανδία, αν πείτε "Jylhä", όλοι θα το καταλάβουν, αλλά η μετάφρασή του είναι λίγο περίπλοκη. Είναι γενικά ένας τρόπος να περιγράψεις  ένα τοπίο ή ένα τοπίο που είναι μαγευτικό, τραχύ… κάτι τέτοιο. Αφορά το τοπίο και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μουσική, οπότε υποτίθεται ότι ο τίτλος αφορά τη μουσική...

 

 

RockOverdose: Οπότε ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το "Jylhä";

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani):Δεν ξέρω τι να περιμένω, αλλά ελπίζω ότι θα πάει καλά και αρέσει στον κόσμο που θα το ακούσουν. Είναι ένα πολύ καλό album, πάντα πιστεύω ότι κάθε νέο μας album είναι καλύτερο από το προηγούμενο, κάθε φορά βελτιωνόμαστε  και ελπίζουμε ότι ο κόσμος το συνειδητοποιούν επίσης και εκτιμούν την προσπάθεια που κάνουμε.

 

 

RockOverdose: Πες μας λίγα λόγια για τα video που έχετε κάνει ως τώρα...

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani):Έχουμε κυκλοφορήσει μερικά βίντεο, θέλαμε να κάνουμε πιο παραδοσιακά - old school - metal videos . Γι 'αυτό δεν έχει καμία ιδιαίτερη πλοκή, είναι απλώς το συγκρότημα που παίζει ανάμεσα σε ερείπια, φλόγες, βροχή και αυτά που μπορεί να δει κάποιος σε old school  heavy metal videos.

 

 

RockOverdose: Λίγα λόγια για το εξώφυλλο...

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani):Είναι ένα άλλο τυπικό φινλανδικό τοπίο που σχετίζεται με το τραγούδι «Leväluhta» και τον άνθρωπο που κρατά ένα μαχαίρι. Το album έχει στην πραγματικότητα 5 ή 6 τραγούδια που σχετίζονται με δολοφονίες ή περίεργους θανάτους. Έτσι, το εξώφυλλο του album οδηγεί τουλάχιστον σε αυτό το μέρος του album.

 

 

RockOverdose: Δηλαδή θα λέγαμε πως είναι ένα  concept album?

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Δε θα το έλεγα... Το προηγούμενο album ήταν περισσότερο concept album. Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον εδώ και χρόνια στιχουργό μας Tuomas Keskimäki, ο οποίος είχε τέτοια έμπνευση αυτή τη φορά. Στο προηγούμενο album ήμασταν πιο κοντά στον 21ο αιώνα, σε αυτό το album επιστρέφουμε στο παρελθόν στις δεκαετίες του '50 και του '60.

 

 

RockOverdose: Πως βλέπεις την εξέλιξη της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια;  

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Είμαστε σίγουρα διαφορετικοί τώρα. Εννοώ πως παλιότερα ήμασταν ερασιτέχνες, ενώ τώρα γίναμε πιο επαγγελματίες, έχουμε μια ομάδα ανθρώπων πίσω μας, μάνατζερ κλπ Είναι εντελώς διαφορετικά. Αλλά και πάλι αν αρχίσουμε να πίνουμε μπίρες θα γίνουμε πάλι ... όπως παλιά!

 

 

RockOverdose: Ποιές οι αναμνήσεις σου από τις εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Έχει περάσει πολύς καιρός και δεν θυμάμαι βασικά... Θυμάμαι ωστόσο το μέρος που παίζαμε αλλά όχι πολλά.

 

 

RockOverdose: Ποιά τα επόμενα σχέδιά σας;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Κυκλοφόρησε νωρίτερα μες στον Φλεβάρη το album μας, είχαμε δύο shows στην Φιλανδία που ακυρώθηκαν εξαιτίας της κατάστασης... Επομένως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια αφού κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να προκύψει. Οι μάνατζερ μας το ψάχνουν αλλά όλα έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

 

 

RockOverdose: Υπάρχουν σκέψεις για κάποια εμφάνιση μέσω  live streaming;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Κάναμε ήδη ένα αλλά χάσαμε πολλά λεφτά, δεν νομίζω να κάνουμε ξανά!

 

 

RockOverdose: Δηλαδή δεν αξίζει τον κόπο;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Νομίζω πως όχι. Κάναμε πολύ προσπάθεια, επενδύσαμε σε αυτό και τελικά δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Έτσι εφόσον δεν κάναμε καμιά εμφάνιση πέρσι, δεν έχουμε χρήματα να το κάνουμε.

 

 

RockOverdose: Κάποιο άλλο νέο που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Δεν έχω κάτι νεότερο, πέραν της κυκλοφορίας του album μας.

 

 

RockOverdose: Τί να περιμένουν οι οπαδοί σας από αυτό το album;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Πρόκειται για πολύ καλή heavy metal μουσική, αυτό μόνο!

 

 

RockOverdose: Στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας...

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Δεν είμαι καλός με τα μηνύματα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να έχουν υπομονή, η πανδημία θα τελειώσει κάποια στιγμή και θα τα πούμε σύντομα από κοντά...

 

 

RockOverdose: Πόσο δύσκολο είναι να χρησιμοποιείς μη-αγγλικό στίχο, για τον κόσμο που σας ακούει;

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Εκφραζόμαστε καλύτερα στη δική μας γλώσσα. Νομίζω πως μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και αυτό συμβαίνει με όλους τους καλλιτέχνες. Όταν εκφράζεσαι στη γλώσσα σου, είσαι πιο ειλικρινής και ακούγεσαι πιο πειστικός. Το πάθος και η ενέργεια είναι αληθινά, δε χρειάζεται να υποκρίνεσαι τα συναισθήματα και νομίζω πως ο κόσμος το εκτιμά αυτό!

 

 

RockOverdose: Σε ευχαριστούμε πολύ! Ελπίζουμε να τα πούμε στην Ελλάδα σύντομα! 

Jarkko Aaltonen (Korpiklaani): Ευχαριστώ κι εγώ το ελπίζω!

 

 

 

 

Για το RockOverdose, 

Ζήσης Πετκανάς

Επιμέλεια ερωτήσεων Χρήστος Δούκας

Comments