Jen Majura (EVANESCENCE) στο RockOverdose:”Το νέο μας album είναι πολύ εμψυχωτικό & ενδυναμωτικό!”

 

 

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Ζήσης Πετκανάς και η Κατερίνα Μήτικα της οικογένειας του RockOverdose συμμετέχουν σε μια χαλαρή συζήτηση με την Jen Majura, το πιο πρόσφατο μέλος των θρυλικών Evanescence, και μαθαίνουν τα πάντα για τον πρώτο τους δίσκο με εξολοκλήρου original υλικό μετά από 10 χρόνια, το πολυαναμενόμενο “The Bitter Truth” που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 26 Μαρτίου καθώς και για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση της πανδημίας.

Enjoy!

 


 

RockOverdose: Γεια σου Jen και καλωσήρθες στο RockOverdose! Πως είσαι;

Jen Majura (Evanescence): Γεια σας! Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε, είμαι πολύ καλά, ευχαριστώ.

 

 

RockOverdose: Νομίζω ότι πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία μας συνέντευξη.

Jen Majura (Evanescence): Πότε ήταν;

 

 

RockOverdose: Νομίζω το 2017.

Jen Majura (Evanescence): Μήπως ήταν για το “Inzenity”; Τοsoloalbumμου “Inzenity”;

 

 

RockOverdose: Ναι.

Jen Majura (Evanescence): Θεέ μου, είναι πάρα πολύς καιρός. Αλήθεια; Δε τον νιώθω σαν τόσο πολύ, ουάου, εντάξει.

 

 

RockOverdose: Κάναμε μια συνέντευξη όταν πρωτοσυμμετείχες στο συγκρότημα.

Jen Majura (Evanescence): Ισχύει, ναι, το θυμάμαι. Πώς με έπιασε το εσωτερικό μου σπασικλάκι και όλα αυτά! Ναι (γελάει).

 

 

RockOverdose: Νομίζω πως η πρώτη ήταν μέσω mail και η δεύτερη μέσω Skype.

Jen Majura (Evanescence): Ακριβώς ναι, ακριβώς. Και τώρα κοιτάξτε μας, είμαστε επαγγελματικά στο Zoom με αυτή την κατάσταση της πανδημίας! (γελάει)

 

 

RockOverdose: Τι γίνεται με την κατάσταση της πανδημίας, πώς ζεις μέσα σε όλο αυτό;

Jen Majura (Evanescence): Μαγειρεύω πολύ, άρχισα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική με τα ακρυλικά, πλέκω κάλτσες… (γελάει)

 

 

RockOverdose:Ωω, πλέκεις!

Jen Majura (Evanescence): Ναι, είναι πολύ δύσκολο διότι στο παρελθόν, όχι στο 2020, κανένας δεν ήξερε ότι το 2020 θα είναι, συγχωρήστε τα Γαλλικά μου, η σκατά χρονιά που ήταν. Η ζωή μου προηγουμένως ήταν μόνο περιοδείες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, χώροι συναυλιών, λεωφορείο για την περιοδεία, αεροπλάνο, jetlag, αεροπλάνο, ξενοδοχείο, χώρος συναυλιών όλη την ώρα ασταμάτητα για χρόνια και πάντα παραπονιόμουν, ήμουν σε φάση “Πω ρε φίλε, εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο για να εξασκηθώ στο όργανό μου και να γράψω περισσότερη μουσική”. Αυτό που με δίδαξε το 2020 είναι ότι στα ξαφνικά αναγκάζεσαι να σταματήσεις, υποχρεώνεσαι να κατεβάσεις τους ρυθμούς και πραγματικά αναγκάζεσαι να μείνεις στο σπίτι.

 

Στην αρχή σκέφτηκα “Θα παίξω πολύ περισσότερη κιθάρα” αλλά δεν το έκανα, και “Έχω όλο αυτόν το χρόνο στα χέρια μου και μπορώ να γράψω το τρίτο μου soloalbum”, αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι όταν όλα αυτά, όλα τα πράγματα στη ζωή σου, όλη η έμπνευση σού αφαιρείται και μόνη σου έμπνευση είναι ο καναπές στο καθιστικό σου. Είναι αρκετά δύσκολο να συλλάβεις μουσική και δημιουργίες, εννοώ, τι πρόκειται να γράψω; Τα blues του καναπέ (γελάει);

 

Είναι δύσκολο και πραγματικά πιστεύω ότι το 2020, ποτέ ξανά, από τότε που ξεκίνησα την κιθάρα, δεν έχω παίξει λιγότερη κιθάρα από ότι στο 2020. Μπορεί να γίνει τρομακτικό, αλήθεια. Μιλάω σε πολλούς φίλους μου και συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι μόνο εγώ, είναι πολλοί άνθρωποι που απλά δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση της πανδημίας, ή μάλλον τώρα μάθαμε, φυσικά, επειδή προσπάθησες να ξεχαστείς όπως είπα, με μαγειρική, ζωγραφική και άλλα δημιουργικά πράγματα, αλλά πραγματικά δεν είναι “Αα, έχεις όλο αυτόν το χρόνο στα χέρια σου, τώρα έγραψα 3 άλμπουμ”. Δεν είναι έτσι, είναι απρόβλεπτο.

 

 

RockOverdose: Εξαρτάται, επειδή άλλοι μουσικοί χρησιμοποίησαν αυτόν το χρόνο για να γράψουν τραγούδια.

Jen Majura (Evanescence): Μερικοί από αυτούς, ναι, αλλά όχι όλοι! (γελάει)

 

 

RockOverdose:Επί τη ευκαιρία ήταν αρκετά καλή ιδέα, ένας καλός καιρός για να ξεκουραστείς από τις περιοδείες και να ξεκινήσεις άλλα πράγματα που δεν έκανες. Τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχεις χρόνο για άλλα πράγματα.

Jen Majura (Evanescence): Ναι, και το εκτιμώ αυτό, ιδιαίτερα απολαμβάνω τη μαγειρική και τη ζωγραφική και άλλα πράγματα αλλά και το να έχω χρόνο για πρώτη φορά. Νιώθω ότι 16 χρόνια λαχταρούσα το σπίτι περισσότερο από ότι 2 μήνες και εκτιμώ αυτόν το χρόνο, αλλά αυτή τη στιγμή αν με ρωτούσες ποια είναι η μεγαλύτερη ευχή μου, θα σου απαντούσα “Σε παρακαλώ, δώσε μου τη ζωή μου πίσω και άφησέ με να βγω και να παίξω συναυλίες για τους θαυμαστές”. Μου λείπει το να συνδέομαι με τους θαυμαστές και κανένα διαδικτυακό livestreamδεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή την ανταλλαγή ενέργειας που έχεις με τους θαυμαστές σου.

 

Σου δίνουν τόσα πολλά και ακόμη, έχω την εντύπωση ότι το συζήτησα με τον συνεργάτη μου στους Somethingon 11, τον Alen. Επίσης, πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση με την πανδημία θα μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες για πολλά πράγματα που μας ενοχλούσαν στο παρελθόν, όπως “Θεέ μου έχω μια δίωρη στάση στο Λονδίνο στο αεροδρόμιο, πωω είναι χάλια”. Όχι, δεν είναι χάλια. Από την ημέρα όποτε επιστρέψουμε στην περιοδεία και έπειτα, κανένα λαδερό, πανάκριβο φαγητό αεροδρομίου δεν θα είναι χάλια, κανένας χρόνος που θα περιμένω στην γκαρνταρόμπα για το σόου δεν θα είναι χάλια, τίποτα δεν θα είναι χάλια, κανένα jetlagδεν θα με απασχολήσει ποτέ ξανά. Θα νιώθω ευγνώμων που θα έχω όλα αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν στη ζωή μου, σωστά; Πιστεύω ακράδαντα πως θα βγούμε από αυτή την πανδημία περισσότερο ως άνθρωποι που εκτιμούμε τα πράγματα πολύ παραπάνω από πριν.

 

 

 

RockOverdose: Ας συνεχίσουμε με το νέο σας άλμπουμ.

Jen Majura (Evanescence): Ποιο άλμπουμ; Πλάκα κάνω (γελάει), αυτό είναι το αγαπημένο μου πράγμα! Τύπου “Ας μιλήσουμε για το καινούριο άλμπουμ των Evanescence” και εγώ πάντα συνεχίζω “Ποιο άλμπουμ; Όντως, υπάρχει καινούριο άλμπουμ; Δεν μου είπαν καν, ούτε καν συμφωνώ”. Όχι, πλάκα κάνω (γελάει).

 

 

RockOverdose: Και ο δημοσιογράφος μένει άγαλμα. (γελάει) Ήμουν σε φάση, “Ρώτησα το λάθος άτομο;”

Jen Majura (Evanescence): Συγγνώμη, ήταν απλά μια ηλίθια πλάκα (γελάει). Οκ, πάμε.

 

 

RockOverdose: Λοιπόν, υποθέτω ότι σου αρέσουν οι πλάκες.

Jen Majura (Evanescence): Εγώ; Δεν γελάω ποτέ, είμαι πολύ σοβαρή, είμαι Γερμανίδα. (γελάει) Οκ, ας μιλήσουμε για το νέο άλμπουμ των Evanescence, ελάτε.

 

 

RockOverdose: Ναι, αυτό είναι και το νόημα. Λοιπόν, πότε ξεκινήσατε τη διαδικασία γραφής για αυτό το νέο υλικό;

Jen Majura (Evanescence): Πιστεύω πως η διαδικασία γραφής είχε ήδη αρχίσει το 2019, αλλά στην πραγματικότητα ξεκίνησε 10 χρόνια πριν, γιατί ένα από τα τραγούδια που λέγεται “Take Cover”, έχω την εντύπωση πως η Amy το έγραψε 10 χρόνια πριν. Οπότε, έχεις όλες αυτές τις ιδέες στο iPhone και στα φωνητικά σου μηνύματα αλλά θυμάμαι όταν είχαμε μαζευτεί όλοι μαζί στον Καναδά αφού παίξαμε στο Heavy Montréal, πήγαμε βαθιά μέσα στα Καναδικά δάση μέσα σε αυτό το πανέμορφο μαυσωλείο καιπεράσαμε χρόνο μαζί σαν μπάντα.

 

Ξέρεις, το να γράφετε όλοι μαζί σαν μπάντα είναι κάτιπολύ όμορφο και είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που νομίζει ο κόσμος. Πολλοί πιστεύουν ότι η Amy σκέφτεται τα τραγούδια και μας λέει “Έλα, παίξε αυτό που σου λέω”, αλλά δεν είναι έτσι. Πραγματικά δουλέψαμε μαζί σαν ομάδα, όλοι είχαν διαφορετικές ιδέες που αυτός ή αυτή έφερε στο τραπέζι. Ο Καναδάς ήταν υπέροχος. Η τελευταία φορά που είδα την Amy και τα παιδιά ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν συναντηθήκαμε στο Νάσβιλ στο StudioX, μόλις είχα τελειώσει να παίζω τα βασικά στο Λος Άντζελες και πέταξα απευθείας στο Νάσβιλ. Συναντηθήκαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε τα 4 πρώτα χοντροκομμένα κομμάτια τραγουδιών. Όλοι πήγαν στο αεροδρόμιο και είπαν “Αα οκ, bye, να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι επιστρέφοντας πίσω στο σπίτι, εντάξει θα σας δω τον επόμενο μήνα, bye!”. Αν κάποιος μου έλεγε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα ταξιδέψω πίσω στις ΗΠΑ και δεν θα δω τους φίλους μου για όλη την υπόλοιπη χρονιά, πιθανότατα θα έριχνα ένα δυνατό γέλιο ή κάτι τέτοιο, δεν ξέρω. Κανένας δεν το περίμενε, αυτό συνέβη μόλις γύρισα πίσω στο σπίτι και μετά στα ξαφνικά, μπουμ! Λοκντάουν! Και ήμουν σε φάση “Εεε, τι;”.

 

Έτσι, η διαδικασία ηχογράφησης για το άλμπουμ ήταν διαφορετική από όπως είχα οραματιστεί το πρώτο μου originalμουσικό άλμπουμ με τους Evanescence, καθώς μας είδα όλους μαζί στο στούντιο αντί εμένα μόνη μου στο σπίτι απλά να στέλνω αρχεία. Θέλω να πω, καλά που υπάρχουν καιοι νέες τεχνολογίες, οπότε συνέβαινε, ήταν εφικτό αλλά θεωρώ πως αυτό που μου έλειψε περισσότερο είναι το όταν είσαι σε ένα δωμάτιο με έναν υπέροχο παραγωγό όπως ο Nick και ίσως να έχεις την Amyνα κάθεται σε έναν καναπέ στη γωνία του δωματίου, παίζεις κάτι και πάντα υπάρχει μια μικρή ανατροφοδότηση. Η Amy θα έλεγε “Ωω, αυτό είναι ωραίο, προσπάθησε το ξανά, αχ αυτό είναι τέλειο, τι υπέροχη ιδέα!” ή ο Nickθα έλεγε “Έι, ξανακάντο αλλά προσπάθησε λίγο παραπάνω, πιο δυναμικά, προσπάθησε λίγο ακόμα, εκείνο ή το άλλο” και εγώ δεν είχα αυτό το feedback, δεν είχα αυτά τα σχόλια των άλλων. Οπότε, αυτό που έγινε ήταν η Amyκαι τα παιδιά να συναντηθούν στις ΗΠΑ έχοντας τη δυνατότητα να είναι πρόσωπο με πρόσωπο, φυσικά με όλα τα τεστ και με προσοχή και social distancingκαι τα σχετικά, αλλά έφτιαχναν τα τραγούδια με επιφύλαξη.

 

Στην αρχή γινόταν συζητήσεις για να κάνουμε κάποιες συναντήσεις κατά πρόσωπο για να εμπλακώ και εγώ, απλά δεν είναι το ίδιο, πρέπει να είσαι σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους και όλοι να δίνουν τη βοήθειά τους, έτσι δημιουργείς πράγματα. Έπειτα, θα μου έστελναν τα αρχεία που είχαν ηχογραφήσει και ήταν πολύ γλυκό, η Amyμε ενημέρωνε καθημερινά, ήταν σε φάση “Εμμ, σήμερα ήταν έτσι και αλλιώς” και “σήμερα εμείς κάναμε αυτό και μετά ο Troyέκανε εκείνο”, ήταν πραγματικά γλυκό. Μετά εγώ απλά ηχογράφησα τις κιθάρες, τα δικά μου μέρη, εδώ στη Γερμανία στο studioτου σπιτιού μου και τα έστειλα όλα στον Nickαλλά όπως είπα, χωρίς αυτό το feedbackαπό την Amyή τον Nickή τον Timή τον Troyή τον Will.

 

Εννοώ, ειλικρινά εκτιμώ το κάθε μέλος της μπάντας ξεχωριστά και είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνουν τα σχόλιά τους, θεωρώ ότι μπορείς μόνο να μάθεις και να γίνεσαι καλύτερος, αλλά δεν υπήρχε η ανατροφοδότηση, οπότε έκανα κι άλλη δοκιμή, κι άλλη δοκιμή, κι άλλη δοκιμή, ξέρεις, είμαι τελειομανής. Αφού λοιπόν έκανα περίπου 2000 κομμάτια με την κιθάρα, σκέφτηκα “Αχ Jen, φίλε, πρέπει να συγκεντρωθείς, ανάθεμά σε, απλά στείλε κάτι στον Nick!”. Άρα έστειλα τα αρχεία και η πρώτη του αντίδραση ήταν “Φοβερά!”. Θυμάμαι να φτιάχνω κομμάτια για αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι που λέγεται, είναι το πιο πρόσφατο singleμας που βγήκε καμιά 6 μέρες πριν νομίζω, “Better Without You”, μου έστειλαν τα αρχεία, άκουσα το τραγούδι και μόλις τελείωσε σκέφτηκα “Πρέπει να το ξανακούσω” οπότε το ξανάκουσα. Έχω την εντύπωση ότι το άκουσα 5 φορές συνεχόμενα και μετά έστειλα μήνυμα στην Amy λέγοντας “Ξέρεις, πιστεύω ότι το τραγούδι είναι τέλειο έτσι όπως είναι, δεν θα βάλω κιθάρες πάνω από ένα τέτοιο τραγούδι μόνο και μόνο για να παίξω και να κάνω επίδειξη ή για τα credits, δεν λειτουργώ έτσι. Αν ένα τραγούδι είναι τέλειο και δεν απαιτεί περισσότερες κιθάρες, δεν θα παίξω.” και μετά τη ρώτησα “Τι να κάνω;” και μου απάντησε “Τραγούδησε.” και λέω “Οκ, εντάξει, θα τραγουδήσω σε αυτό το άλμπουμ”.

 

Αυτό είναι κάτι που με κάνει πολύ περήφανη, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Evanescenceπου υπάρχει και άλλη γυναίκα τραγουδίστρια ηχογραφημένη σε άλμπουμ τους και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για αυτό, πραγματικά, είναι ωραίο. Έμαθα για το τραγούδι με την Amy κατά το Synthesis Tour όταν κάναμε περιοδεία με ορχήστρα. Δεν υπήρχαν καθόλου προηχογραφημένα φωνητικά, τίποτα, ούτε samples, καθόλου backing vocals, τίποτα, ήταν μόνο η Amy και εγώ που τραγουδούσαμε. Θεωρώ ότι τα χαρακτηριστικά ενός πολύ καλού backing vocalist είναι όταν μπορείς να αναμειγνύεσαι με τον βασικό τραγουδιστή, δεν θέλεις να διώξεις τη φωνή του βασικού τραγουδιστή με τη δική σου, θέλεις να την υποστηρίξεις, να την κάνεις να λάμψει, να την κάνεις μεγαλύτερη.

 

Νομίζω πως οι δυο φωνές μας ταιριάζουν πολύ όμορφα και ναι, είμαι πολύ περήφανη που χθες παρέλαβα τα αντίτυπα του νέου άλμπουμ από τη δισκογραφική και κοίταξα στο βιβλιαράκι και γράφει “Jen Majura–Guitars and Vocals”. Ήμουν τόσο περήφανη, ήμουν σε φάση “Αχ είναι τέλειο, πόσο κουλ” (γελάει).

 

 

 

 

RockOverdose: Ναι, είναι φοβερό! Σε πόσα κομμάτια τραγουδάς για αυτό το άλμπουμ;

Jen Majura (Evanescence): Ω Θεέμου, όντως με ρωτάς τώρα; Νομίζω 5 ή 6. Νομίζω… Συγγνώμη, δεν μπορώ να το θυμηθώ, έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που ηχογραφήσαμε αυτά τα πράγματα. Εγώ το νιώθω τόσο μακριά, δεν είναι τόσο μακριά απλά σε καιρούς πανδημίας, χάνεσαι.

 

 

RockOverdose: Ναι αλλά είναι πολύ ωραίο που δεν κάνεις μόνο backing vocals αλλά και κύρια φωνητικά στο άλμπουμ.

Jen Majura (Evanescence): Όχι, όχι, κάνεις λάθος, η Amy είναι ολοκληρωτικά η κεντρική τραγουδίστρια.

 

 

RockOverdose: Δεν είσαι η βασική αλλά υποστηρίζεις την Amy.

Jen Majura (Evanescence): Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η φωνή των Evanescence και είναι τέλεια έτσι ακριβώς όπως είναι, εγώ απλά πρόσθεσα τα backing vocals μου και τα ρεφραίν μερικές φορές στις στροφές. Ήταν όμορφο να δουλεύω σε υλικό για καινούρια τραγούδια γιατί μπήκα στο συγκρότημα το 2015 και όλη η μουσική που έπαιζα μέχρι στιγμής κατά κάποιον τρόπο είχε ήδη γραφτεί, οπότε μπορείς να την επανεξετάσεις και να ακούσεις τι είχε ηχογραφήσει η Amy εκείνη την εποχή για τα backingvocals, απλώς μαθαίνεις τι έκανε και τραγουδάς πάνω από τα backingvocalsτης, σωστά;

 

Όμως αυτή τη φορά είναι καινούρια τραγούδια, είναι νέα ενέργεια, είναι νέοι στίχοι και όλα είναι καινούρια μέσα, οπότε έχεις αυτή την ελευθερία να δημιουργήσεις και να επισημάνεις ιδέες όπωςγια παράδειγμα τα question-and-answervocalsπου περιέχονται στο “Better Without You” και ήταν ωραίο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που ήμουν σε θέση να εκφωνήσω μερικά backgroundvocalsγια το νέο άλμπουμ.

 

 

RockOverdose: Τέλεια. Jen, από που εμπνευστήκατε για τη γραφή του “The Bitter Truth”?

Jen Majura (Evanescence): Όπως είπα, ήμουν μέρος της διαδικασίας γραφής στην αρχή αλλά μετά όχι τόσο πολύ για το δεύτερο μισό του άλμπουμ, ωστόσο αν ρίξεις μια ματιά γύρω στον πλανήτη Γη τόσα πολλά συμβαίνουν. Ξέρεις, υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να επεξεργαστείς στις μέρες μας. Δεν θέλω να επεκταθώ στα πολιτικά,δεν αναφέρομαι μόνο στα πολιτικά που αφορούν τις ΗΠΑ, εννοώ τα πολιτικά γενικότερα. Υπάρχουν τόσα πολλά κινήματα, η κλιματική αλλαγή, τόσα πολλά συμβαίνουν στον πλανήτη μας στις εποχές που διανύουμε και νιώθω ότι το 2020 μας δίδαξε ότι δεν μπορούμε να τα ελέγχουμε όλα και έπρεπε να μάθουμε κάπως να πηγαίνουμε με το ρεύμα.

 

Το άλμπουμ έχει ένα αίσθημα ενδυνάμωσης και ενεργοποίησης, είναι σαν μια έμπνευση για να είσαι αληθινός, να σταματήσεις την άρνηση, να σταματήσεις να είσαι ψεύτικος και απλά να είσαι αληθινός, κοίταξε την αλήθεια κατάματα, είναι η πικρή αλήθεια. Μέχρι και εσύ, όλοι εμείς οι άνθρωποι, έχουμε μελανιές, έχουμε ουλές, δεν είμαστε τέλειοι.

 

Είναι εντάξει να είσαι αδύναμος μερικές φορές, είναι εντάξει να είσαι ευάλωτος, είμαστε άνθρωποι και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε αυτό το φίλτρο του Instagram “Είμαι τόσο τέλειος, δεν μπορώ να πιστέψω το πόσο τέλειος είμαι”. Ακόμη, πιστεύω ότι εμείς ως άνθρωποι πρέπει να το υπερασπιστούμε, να παλέψουμε για το σωστό, ξέρεις, όχι παλέψουμε παλέψουμε, εννοώ όχι να δώσουμε μπουνιά σε οποιονδήποτε, αλλά να έχουμε μια φωνή γιατί η φωνή σου μετράει και μετράει περισσότερο από ποτέ, για να κάνουμε τον πλανήτη να θεραπευθεί και να αλλάξουμε τα πράγματα για το καλύτερο.

 

Πραγματικά  βλέπω αυτό το άλμπουμ ως κάτι που είναι πολύ εμψυχωτικό, είναι ένα εμψυχωτικό, ενδυναμωτικό άλμπουμ. Δεν μπορώ να περιμένω για να ακούσουν όλοι τα τραγούδια. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να είμαστε πιο περήφανοι.

 

 

RockOverdose: Τέλεια. Λοιπόν, τι συμβαίνει με την ανταπόκριση του τύπου για το νέο σας άλμπουμ;

Jen Majura (Evanescence): Αα, όλοι ήταν σε φάση “Ωω Θεέ μου, οι Evanescence βγάζουν καινούριο original άλμπουμ για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια!”, και οι θαυμαστές! Το κάθε singleπου κυκλοφορήσαμε, νομίζω έχουμε κυκλοφορήσει 5 singlesμέχρι τώρα, έχουν πολλή ποικιλία. Δεν μπορείς να συγκρίνεις και πολύ το “Wasted on You” το οποίο ήταν το πρώτο singleμε το “Better Without You” και πιστεύω στ’ αλήθεια ότι το “Better Without You” ίσως είναι από τα πιο σκληρά κομμάτια που έχουν βγάλει οι Evanescence.

 

Έχουν πολλή ποικιλία το ένα από το άλλο και αυτό αντιπροσωπεύει την ποικιλία των ήχων και των κομματιών στο άλμπουμ τέλεια, και οι θαυμαστές απλά το λατρεύουν. Θέλω να πω, απλά φαντάσου ότι λατρεύεις την πίτσα Μαργαρίτα και πρέπει να περιμένεις καμιά 9 χρόνια για να φας την επόμενή σου πίτσα Μαργαρίτα. Μόλις σύγκρινα τον δίσκο μας με την πίτσα Μαργαρίτα; Αλλά κατάλαβες τι εννοώ! (γελάει)

 


RockOverdose: Υποθέτω πως είσαι λιγάκι πεινασμένη!

Jen Majura (Evanescence): Πεινάω, δεν έφαγα μεσημεριανό, μιλάω όλη μέρα. Είμαι πεινασμένη ναι!

 

 

RockOverdose: Ποια είναι τα επόμενά σου νέα σχετικά με τους Evanescence;

Jen Majura (Evanescence): Αυτή είναι μια ερώτηση για το αφεντικό μου, δεν μπορώ να την απαντήσω. Πάνω από όλα, όλοι μας περιμένουμε για την κυκλοφορία του άλμπουμ, θα είναι φοβερό και συναρπαστικό και τα σχετικά.

 

 

RockOverdose: Υποθέτω πως περιμένετε να το υποστηρίξετε περιοδεύοντας.

Jen Majura (Evanescence): Εντάξει, είναι πολύ περίεργο να βγάζεις ένα άλμπουμ και να μην έχεις μια περιοδεία που συνδέεται με αυτό απευθείας μετά την κυκλοφορία. Ξέρεις, είναι απλά η πρώτη φορά στη ζωή μου που εμπλέκομαι στην κυκλοφορία ενός άλμπουμ χωρίς μια περιοδεία να έρχεται αμέσως μετά.

 

Μέχρι στιγμής, ακόμα έχουμε την περιοδεία τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη με τους Within Temptation, μια ευρωπαϊκή περιοδεία, και όπως είπα, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε βαθιά μέσα μας είναι η ελπίδα, επειδή θέλω πάρα πολύ να παίξω σε αυτή την περιοδεία και απλά να επιστρέψω, ωστόσο είναι απρόβλεπτο, δεν ξέρεις και κανείς δεν ξέρει. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε,όμως πρέπει να ελπίζουμε να είμαστε εκεί έξω και να ροκάρουμε πάλι και να υποστηρίξουμε το άλμπουμ. Εννοώ, προσπαθούμε το καλύτερο που μπορούμε, να δώσουμε στους θαυμαστές μικρά πράγματα για να συνδέονται μαζί μας αλλά είναι δύσκολο, όλα είναι διαδικτυακά…

 

 

 

RockOverdose: Ναι, συμφωνώ. Μήπως σκέφτεστε να κάνετε ένα live streaming show;

Jen Majura (Evanescence): Αυτή είναι άλλη μια ερώτηση για το αφεντικό μου, όχι για μένα. (γελάει)

 

 

RockOverdose:Οκ, (γελάει) λοιπόν, ας προχωρήσουμε σε προσωπικές ερωτήσεις.

Jen Majura (Evanescence): Ωχ όχι Θεέ μου, προσωπικές ερωτήσεις, όχι δεν τις απαντάω αυτές! (γελάει)

 

 

RockOverdose: Εγώ όμως θα ρωτήσω! Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου ως μουσικός;

Jen Majura (Evanescence): Ωχ Θεέμου! Οκ, πιστεύω πως αν αναφερόμαστε στη μουσικό και το άτομο που είμαι σήμερα, θεωρώ, πως σε ό,τι αφορά το παίξιμο της κιθάρας, μία από τις μεγαλύτερες επιρροές μου είναι ο Mattias από τη Σουηδική μπάντα Freak Kitchen. Όχι μόνο είναι ένας πολύ αγαπητός καρδιακός φίλος αλλά είναι και κάτι σαν ο γκουρού της ζωής μου, υπάρχουν τόσα πολλά σοφά πράγματα που βγαίνουν από αυτόν τον τύπο.

 

Μου αρέσει η προσέγγισή του, ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα και έχει αυτό το στυλ παιξίματος με τις αρμονικές. Το βρήκα τόσο γοητευτικό που με πιάνω να το προσαρμόζω στο δικό μου στυλ παιξίματος, είναι σαν ένα κράμα από εμένα και μέρος του δικού του παιξίματος. Οπότε, νομίζω πως είναι μια τεράστια επιρροή. Πρόσφατα, ο κόσμος μου λέει συνεχώς ότι οτιδήποτε παίζω ακούγεται λίγο σαν τον Steve Vai. Νιώθω πολύ άβολα με αυτή τη σύγκριση, επειδή ο Steve Vai είναι απλά, θέλω να πω, έλα τώρα, είναι ο Steve Vai! Και είμαι σε φάση “Είμαι απλά η Jen Jen”.

 

Είναι ένα πολύ γοητευτικό σχόλιο και μάλλον αναφέρονται σε συγκεκριμένες κλίμακες ή εγκεφαλικές ιδέες που έχω, δεν ξέρω, αλλά αυτό συνέβαινε αρκετά τώρα τελευταία. Και η Amyπιστεύω πως με εμπνέει, αλήθεια, επειδή έχουμε πολλά κοινά, ωστόσο τη σέβομαι τόσο πολύ όχι μόνο σαν μια θαυμάσια γυναίκα, όχι μόνο σαν τραγουδίστρια αλλά σαν μουσικό. Είναι μια δυνατή γυναίκα, ξέρει τι θέλει, είναι η ηγέτιδα αυτού του γκρουπ που μου δίνεται η άδεια να είμαι μέροςτου και θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη επιρροή στη ζωή μου και αυτή. Και μια καλή φίλη.

 

 

 

 

 

RockOverdose: Και πώς νιώθεις που είσαι μέλος των Evanescence μέχρι στιγμής;

Jen Majura (Evanescence): Έλα τώρα, τι μπορώ να πω. Από τότε που συμμετείχα στη μπάντα, ήταν μια τρελή διαδρομή. Το να περιοδεύεις με τους Evanescence είναι σαν να βρίσκεσαι σε μεγάλες διακοπές που είναι τέλειες με τους κολλητούς σου και μετά, σαν να μην έφτανε αυτό, παίζετε αυτά τα φοβερά, τέλεια, σόου που σε ολοκληρώνουν. Νιώθω ότι έχω φάει τόσες μαλακίες στο παρελθόν και τώρα μου επιτρέπεται να χαλαρώσω λίγο σε αυτή την μπάντα.

 

Για πρώτη φορά, έχω μια μπάντα που είναι όλοι φίλοι μεταξύ τους. Νόμιζα ότι δεν είναι αυτό το φυσιολογικό, πίστευα ότι πάντα θα υπάρχει αυτός ο ένας αχώνευτος, αλλά δεν είναι έτσι. Οι Evanescence είναι όχι μόνο η μπάντα αλλά και το συνεργείο και όλη η ομάδα, είμαστε όλοι ένα. Αυτό είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα και ειλικρινά το λατρεύω. Ναι, πλην το 2020, εντάξει; Επειδή ήταν μια υπέροχη χρονιά! (γελάει)

 

 

RockOverdose: Οκ, λοιπόν, ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από τους Evanescence;

Jen Majura (Evanescence): Να παίζω live;

 

 

RockOverdose:Να παίζεις live και να το ακούς.

Jen Majura (Evanescence): Εμ, μάλλον πρέπει να το ανανεώσω τώρα που έχουμε καινούρια τραγούδια, όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να παίξω τα τραγούδια live για να αποφασίσω αν θέλω να αλλάξω τη λίστα, αλλά μέχρι στιγμής, ήταν πάντα το “Disappear”. Το τραγούδι “Disappear” είναι το αγαπημένο μου κομμάτι διότι έχει πολλή ενέργεια και ανταλλάζουμε σόλο, εγώ και ο Troy, και απλά το αγαπώ αυτό το τραγούδι. Να ακούω… Χμμ πιστεύω δεν μου το έχει ξαναρωτήσει κάποιος αυτό… Ξέρεις, η ομορφιά της μουσικής είναι όταν την ακούς και μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα και βίντεο στο μάτι μέσα στο κεφάλι σου: τοπία, θεάσεις, εικόνες.

 

Η μουσική είναι δημιουργία και όταν κάποιος την ακούει και του έρχονται όλα αυτά τα οράματα, τα συναισθήματα και οι εικόνες, αυτός είναι ο στόχος της. Δεν φτιάχνεις μουσική για χάρη των χρημάτων, σίγουρα δεν κάνεις αυτό. Το κάνεις επειδή η μουσική είναι συγκινητική και αγγίζει την ψυχή σου, αν είναι συγκινητική, αυτός είναι ο στόχος. Οπότε, πιστεύω πως έχω στιγμές που είμαι σε φάση “Θα μου άρεσε να ακούσω το “MadeofStone””, μετά έχω στιγμές που είμαι σε φάση “Θα μου άρεσε να ακούσω κάτι ονειρεμένο όπως το “Lithium””, είναι δύσκολο να σου πω. Δεν μπορείς να υπολογίσεις διότι πάντα είναι ανάλογα τη διάθεση.

 

 

RockOverdose: Θα συμφωνήσω μαζί σου. Έχεις κάποια άλλα sideprojects;

Jen Majura (Evanescence): Ω ναι, κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ οι Something on 11, δουλεύοντας με έναν συνεργάτη από την Κροατία, έναν άλλον κιθαρίστα που λέγεται Alen Brentini, πότε ήταν, τον Νοέμβριο; Νομίζω στην Παρασκευή και 13 τον Νοέμβρη (γελάει), είναι απλά ένα διασκεδαστικό project. Το νόημα των Something on 11, όταν βάζουμε τα κεφάλια μας μαζί να σκεφτούν για να γράψουμε μουσική από κοινού, ο πυρήνας των Something on 11 είναι κυριολεκτικά το να υψώσουμε το μεσαίο δάχτυλο στο mainstream. Κανονικά, υποτίθεται πως πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη δομή τραγουδιού. Όχι, δεν χρειάζεται.

 

Έχουμε ένα τραγούδι με ένα hookline, ένα ρεφραίν που είναι μια μελωδία της κιθάρας αλλά υπάρχουν φωνητικά στη στροφή, εννοώ, ποιος το κάνει αυτό; Επίσης έχουμε ένα τραγούδι με ένα μεγάλο, τεράστιο drumsolo στη μέση, ακριβώς στη μέση του τραγουδιού, ή μερικά τραγούδια που έχουν ένα μεγάλο, δυναμικό σπάσιμο και μετά έχει tablaκαι dobraκαι synthήχους και το τραγούδι αναπνέει. Είναι πολύ πρωτότυπο songwriting.

 

Τραγουδάω,παίζω κιθάρα και ο Alen τραγουδάει και παίζει κιθάρα. Το βγάλαμε, νομίζω, κυρίως για εμάς γιατί ήταν πολύ διασκεδαστικό να δουλεύεις σε αυτά τα τραγούδια, είναι όλα πολύ τρελά και έχουν ποικιλία, περίπου σαν το στυλ του soloάλμπουμ μου “Inzenity”. Είναι πάρα πολύ ποικιλόμορφο και πολύ απολαυστικό να το ακούς, πολύ παιχνιδιάρικο.

 

 

RockOverdose: Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τη χώρα μας, την Ελλάδα;

Jen Majura (Evanescence): Είχε πολλή ζέστη. Έχω έρθει στην Ελλάδα μόνο μια φορά στη ζωή μου. Νομίζω ήταν ένα φεστιβάλ, σωστά;

 

 

RockOverdose: Ναι.

Jen Majura: ΟυάουΘεέμου, απλά έχει περάσει τόσος πολύς καιρός, ήταν το 2017; Έχει περάσει πολύς καιρός και θυμάμαι ήμουν τόσο ενθουσιασμένη, είπα “Ω Θεέ μου, για πρώτη φορά θα έρθω στην Ελλάδα, θέλω να κάνω μια βόλτα, να βρω μια τοπική αγορά καινα τα εισπνεύσω όλα, την κουλτούρα, το φαγητό, τους ανθρώπους”. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη και μετά αποδείχθηκε ότι είχε τόση ζέστη που δεν μπορούσα να ανοίξω το παράθυρο από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μου.

 

Είχε πάρα πολλή ζέστη! Και μαζευτήκαμε, είχαμε ένα δείπνο για την μπάντα, ήταν σε ένα όμορφο εστιατόριο από το οποίο μπορούσαμε να δούμε την Ακρόπολη, ήταν πανέμορφα, και το φαγητό ήταν υπέροχο, ωστόσο το μόνο πράγμα που με απασχολούσε ήταν ότι έτρεχε το makeupμου, το contouringμου ήταν σε φάση, ιδρώνω σαν τρελή, είχε υπερβολική ζέστη! (γελάει)

 

 

RockOverdose: Υπερβολική ζέστη, ναι! Ήταν στο RockwaveFestival 2017.

Jen Majura (Evanescence): Ευχαριστώ, τότε ήταν και νομίζω ότι και στα backstageείχε σούπερ ζέστη. Έπρεπε να φορέσω το παντελόνι με το οποίο βγαίνω στη σκηνή και ήμουν σε φάση “Αχχπώς θα επιβιώσω μέσα σε αυτό το δερμάτινο παντελόνι και θα επιβιώσω έξω από αυτό μετά τη συναυλία;”, είχε πάρα πολλή ζέστη. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα επιστρέψουμε να έχω λίγο περισσότερο χρόνο επειδή θέλω τόσο πολύ να βιώσω τη χώρα και την κουλτούρα.

 

Αυτή είναι η ομορφιά του όταν περιοδεύεις, σου δίνεται η ευκαιρία να δεις χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ιαπωνία, η Αυστραλία και είναι τόσο συναρπαστικό και τόσο όμορφο, αλλά αν τα παπούτσια σου λιώνουν όταν περπατάς έξω, έτσι δεν είναι διασκεδαστικό για να βιώσεις μια κουλτούρα! (γελάει) Ήταν υπερβολικά ζεστά!

 

 

RockOverdose: Θεέ μου, ήταν πάρα πολύ δύσκολο!

Jen Majura (Evanescence):Ένιωθα ότι είχα, δεν ξέρω, 60 βαθμούς ή κάτι, είχε υπερβολική ζέστη! (γελάει)

 

 

RockOverdose: Έχω την εντύπωση πως ήταν τον Ιούλιο.

Jen Majura (Evanescence): Ήταν πολύ καλοκαίρι, στη μέση του καλοκαιριού, ναι. Ήταν δύσκολο! Οπότε Έλληνες promoters, αν το ακούτε αυτό και θέλετε να κλείσετε τους Evanescence, παρακαλώ κλείστε μας την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο για να μπορέσω έτσι να πάω σε κάποια τοπική αγορά, να αγοράσω μερικές ελιές και να βιώσω την Ελληνική κουλτούρα λίγο παραπάνω αντί να μας βάλετε σε έναν φούρνο!

 

 

RockOverdose: (γελάει) Θα ήθελες να αφήσεις κάποιο μήνυμα στους Έλληνες θαυμαστές και τους θαυμαστές σας παγκοσμίως;

Jen Majura (Evanescence): Ιδιαίτερα στους Έλληνες θαυμαστές, επειδή παιδιά ήσασταν τόσο υπέροχοι, ακολουθώ τα πάντα που ανεβάζει το Evanescence Greek Fan Club, παιδιά ήσασταν τόσο υποστηρικτικοί και τρυφεροί και παθιασμένοι και δεν βλέπουμε την ώρα, ειλικρινά δεν μπορούμε να περιμένουμε να γυρίσουμε πίσω για να παίξουμε live για εσάς και να συνδεθούμε μαζί σας ξανά!

 

 

RockOverdose: Ευχαριστούμε! Πρέπει να σε ευχαριστήσουμε για αυτή τη συνέντευξη.

Jen Majura (Evanescence):Εννοείται, φυσικά, όποτε θέλετε!

 

 

RockOverdose: Τώρα θα σε αφήσουμε να ξεκουραστείς, δεν ξέρω αν έχεις και άλλες συνεντεύξεις μετά.

Jen Majura (Evanescence):Ευχαριστώ! Θα σταματήσω να μιλάω τώρα! (γελάει)

 

 

RockOverdose: Και να φας κάτι!

Jen Majura (Evanescence): Ναι, θα φάω κάτι, ακριβώς. Δεν είμαι σίγουρη για το τι θα φτιάξω, μάλλον θα χρησιμοποιήσω λίγο τυρί φέτα, σωστά; Επειδή εμπνεύστηκα από αυτή την τελευταία συνέντευξη. Παραψημένα, γεμιστά μανιτάρια ή κάτι.

 

 

RockOverdose: Ή πίτσα Μαργαρίτα!

Jen Majura (Evanescence):Ή πίτσα Μαργαρίτα, ακριβώς! (γελάει) Ευχαριστώ τόσο πολύ για αυτή τη συνομιλία, ήταν τόσο διασκεδαστικό να επανασυνδεθώ και να επανέλθω μαζί σας! Σας ευχαριστώ τόσο πολύ, αυτό ήταν διασκεδαστικό!

 

 

RockOverdose: Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε! Bye bye!

Jen Majura (Evanescence): Να έχετε ένα όμορφο απόγευμα! Bye!

 

 

 

Για το RockOverdose, 

Zήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις, επιμέλεια: Κατερίνα Μήτικα

 

 

 

 

Comments