Jimi Hendrix Experience:Η στιγμή που τους απαγορεύτηκαν για πάντα οι εμφανίσεις στο BBC

 

 

 

Ίσως να φαντάζει ότι πρέπει να κάνεις πολλά ώστε να καταφέρεις να σου απαγορεύσουν για πάντα τις εμφανίσεις από ένα ολόκληρο τηλεοπτικό κανάλι, όμως ο Jimi Hendrix το έκανε αυτό σε μία και μοναδική παράσταση. Το 1969, ο Jimi Hendrix κατάφερε ταυτόχρονα και να δώσει ένα θρυλικό show στην τηλεόραση του BBC και, λίγα μόλις τραγούδια αργότερα, να απαγορευτούν επ’ αόριστον οι εμφανίσεις σε αυτόν και το συγκρότημά του από το κανάλι λόγω ενός αυτοσχέδιου φόρου τιμής στους Cream. Ελάτε, λοιπόν, να δούμε τι έγινε σε μια κάπως ξεχασμένη στιγμή της rock n roll ιστορίας.

 

60s. Λονδίνο. Το BBC, όπως και η λονδρέζικη κοινωνία, ταλαντευόταν με το να δεχτεί το νέο κύμα του rock n roll, όμως το κανάλι χρειαζόταν θεατές, οπότε έπρεπε να προσκαλούν τους πιο τολμηρούς καλλιτέχνες της σκηνής. Ήταν πιθανότατα δυσαρεστημένοι, ακόμη και με το να προσκαλέσουν το αγόρι που ηγούνταν της αντι-κουλτούρας, τον Jimi Hendrix, στην τηλεοπτική εκπομπή που φιλοξενούσε η Lulu (μεγάλη τραγουδίστρια και show-woman). Το σίγουρο είναι ότι, μετά, θα έμεναν τελείως δυσαρεστημένοι με την απόφασή τους.

 

Αν και η Lulu είχε μια κάπως ανατρεπτική πλευρά, ήταν η καλύτερη επιλογή για το BBC, καθώς είχε ένα τέλειο crossover στυλ - ήταν φίλη με τους Beatles, είχε κάποια φήμη, αλλά κυριότερα, ο γοητευτικός και καλοήθης τόνος της και η σεμνή της εικόνα την έκαναν την τέλεια υποψήφια για το νέο show του BBC, Happening For Lulu. Η εκπομπή θα προβαλλόταν λίγο πριν από τις ειδήσεις των 6, μια prime time χρονοθυρίδα και σπίτι για μερικούς από τους λαμπερότερους και καλύτερους μουσικούς της χώρας.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, υπήρχε μόνο ένας άντρας που θα μπορούσε πραγματικά να ανταποκριθεί σε αυτήν τη διαφημιστική εκστρατεία για το κανάλι, ένα μόνο συγκρότημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει επανάσταση με μία μόνο νότα και δεν ήταν άλλοι από το Jimi Hendrix και το συγκρότημα του, τους The Experience. Ήταν ένα φαινόμενο που επρόκειτο να σαρώσει ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η μπάντα προσκλήθηκε στο show με την προσδοκία ότι θα συμμορφωθεί, όχι μόνο με τις πρακτικές του show, αλλά και με τις αυστηρές απαιτήσεις του BBC. Η πρώτη από αυτές ήταν ότι το συγκρότημα θα έπρεπε να παίξει τις δύο επιτυχίες του, τα Voodoo Child (Slight Return) και το τελευταίο τους hit, Hey Joe. Αναμενόταν, επίσης, ότι θα τους συνόδευε και η Lulu στο τελευταίο τους τραγούδι για να χαρίσει στο κόσμο ένα αξέχαστο ντουέτο.

Η σκηνή που αντίκρισαν ο Mitch Mitchell (o drummer) και οι υπόλοιποι Jimi Hendrix Experience όταν μπήκαν στο στούντιο ήταν, όπως περιγράφει ο ίδιος στη βιογραφία του, η εξής: «Όλα ήταν τόσο καθαρά και αποστειρωμένα που ήταν φυσική μας αντίδραση να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτήν την ατμόσφαιρα καπνίζοντας στο δωμάτιο που ντυνόμασταν.»

 

Συνεχίζοντας, ο ίδιος γράφει: «Πάνω στη βιασύνη μας, μάς πέφτει το σακουλάκι με το χασίς μέσα στο σωλήνα του νεροχύτη. Πανικός! Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το show νηφάλιοι και η Lulu δεν ενέκρινε το κάπνισμα! Τότε, ήταν παντρεμένη με τον Maurice Gibb των Bee Gees, τον οποίο είχα επισκεφτεί και μοιραστήκαμε κανά τσιγάρο μαζί. Μπορούσα πάντα να καταλάβω πότε ερχόταν η Lulu σπίτι επειδή ο Maurice άρχιζε να ανοίγει όλα τα παράθυρα του σπιτιού.»

 

«Τέλος πάντων, βρήκα έναν συντηρητή και ικέτευσα να μου δώσει κάποια εργαλεία με την δικαιολογία ενός χαμένου δαχτυλιδιού. Ήταν πολύ βοηθητικός και προσφέρθηκε να διαλύσει τον σωλήνα για εμάς. Χρειάστηκαν αιώνες για να τον αποτρέψουμε, αλλά πετύχαμε το στόχο μας και μαστουρώσαμε καλά.»

 

Έπειτα, μπήκαν στο studio και άρχισαν να κουρδίζουν τα όργανα τους και να εντυπωσιάζουν το πλήθος παίζοντας μια εκπληκτική εκτέλεση του Voodoo Child (Slight Return), η οποία πρέπει πραγματικά να ξεσήκωσε το κοινό από τις καρέκλες των σπιτιών τους. Είναι πραγματικά μια από τις καλύτερες εκτελέσεις του τραγουδιού από τον Jimi Hendrix που είναι πιθανό να δείτε. Καθώς το κομμάτι έπαιζε, η αρχή της απαγόρευσης του Hendrix άρχιζε να αχνοφαίνεται.

 

 

 

«Αυτό ήταν πολύ καυτό», είπε η Lulu, καθώς οι νότες του Voodoo Child υποχωρούσαν και η επευφημία του πλήθους καταλάγιασε. «Ναι. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο Jimi και τα αγόρια κέρδισαν, σε ένα μεγάλο αμερικανικό περιοδικό ονόματι Billboard, το συγκρότημα της χρονιάς.» Εκείνη τη στιγμή ένα ξαφνικό και προφανώς τυχαίο feedback από την κιθάρα του Jimi εξέπληξε τη Lulu και άφησε στον ίδιο ένα χαμόγελο.

 

Ως επαγγελματίας της showbiz, η Lulu συνέχισε: «Και θα τραγουδήσουν για εσάς τώρα το τραγούδι που τους έκανε πασίγνωστους σε αυτήν τη χώρα και θα ήθελα να τους ακούσω να το τραγουδούν: Hey Joe.»

 

Τώρα, επειδή έχει σημασία για την ιστορία, εκείνη τη μέρα είχε ήδη λάβει χώρα μια άλλη στιγμή της μουσικής ιστορίας, η οποία είχε κλονίσει τον πυρήνα της βρετανικής ελίτ του rock. To βρετανικό supergroup, Cream, είχε ανακοινώσει τη διάσπασή του. Αποτελούμενο από τους Eric Clapton, Jack Bruce και Ginger Baker, το συγκρότημα αντιπροσώπευε τα υψηλότερα κλιμάκια του rock and roll και ιδιαίτερα της βρετανικής μουσικής. Ο Hendrix το γνώριζε αυτό από πρώτο χέρι και ήξερε ότι η διάσπασή τους ήταν ένας οιωνός των πραγμάτων που θα έρχονταν - η δεκαετία του εξήντα δεν μπορούσε να διαρκέσει για πάντα.

 

Ο ίδιος είχε βρεθεί σε ένα jam-session των Cream, όταν πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή στο Ηνωμένο Βασίλειο, και από τότε παρέμειναν σταθερά μια αγαπημένη μπάντα για τον Jimi.

 

Έτσι, λίγο μετά από όταν άρχισαν να παίζουν το τελευταίο τους single, ο Hendrix, σε εθνική ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, σταματά τη μουσική και λέει: «Θα θέλαμε να σταματήσουμε να παίζουμε αυτές τις ανοησίες και να αφιερώσουμε ένα τραγούδι στους Cream, ανεξάρτητα από το είδος του group που μπορεί να είναι. Το αφιερώνουμε αυτό στους Eric Clapton, Ginger Baker και Jack Bruce.»

 

Στη συνέχεια, το συγκρότημα έδωσε μια πραγματικά υπέροχη εκτέλεση του τραγουδιού των Cream, Sunshine of Your Love, και «βούλιαξε» το studio.

 

Ο Noel Redding (ο μπασίστας) είπε για την ιστορία: «Αυτό ήταν πολύ διασκεδαστικό για εμάς, αλλά ο παραγωγός Stanley Dorfman, όσο περνούσαν τα λεπτά στη ζωντανή εκπομπή του, δεν το πήρε καθόλου καλά. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς δεν μπορούσε ούτε να μπει στη σκηνή για να μας σταματήσει ούτε να μας τραβήξει τα καλώδια. Παίξαμε πέρα από το σημείο όπου η Lulu υποτίθεται θα μας συνόδευε, παίξαμε και το χρόνο που είχαμε για να μιλήσουμε στο τέλος, παίξαμε ακόμα και ενώ ο Stanley τραβούσε τα μαλλιά του, δείχνοντας το ρολόι του και φωνάζοντάς μας σιωπηλά. Κάναμε το show μας.».

 

«Στη συνέχεια, ο Dorfman αρνήθηκε να μας μιλήσει, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εμφανίσεις μας σε τηλεόραση που κάναμε ποτέ. Σίγουρα, είναι η πιο χαλαρή.». Εκείνη ήταν η στιγμή που θα έβρισκε τους Jimi Hendrix Experience απαγορευμένους απο το BBC για μια ζωή, αλλά, θα επιβίωνε, επίσης, ως μια στιγμή της ιστορίας του rock and roll σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη.

 

Παρακολουθήστε παρακάτω αυτό το καταιγιστικό show των Jimi Hendrix Experience στην εκπομπή Happening For Lulu.

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Γιάννης Παπαγιάννης

Comments