John Mcrs (ANORIMOI, solo artist) στο RockOverdose: “Σκοπός του δίσκου είναι να μπει η κιθάρα στη θέση μιας φωνής και γιατί όχι, να πει μια ιστορία!”

 

Το RockOverdose μίλησε με τον κιθαρίστα John Mcris - μέλος των ANORIMOI με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου solo instrumental album του με τίτλο "ARK".

Διαβάστε παρακάτω την πολύ ωραία κουβέντα μας και γνωρίστε τον καλύτερα, μέσα από τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις μας.

 

 

Enjoy!


 

 

RockOverdose: Καλησπέρα, Γιάννη. Με χαρά μας είδαμε ότι θα κυκλοφορήσεις το πρώτο σου προσωπικό instrumental άλμπουμ. Σε γνωρίζουμε φυσικά από την μεγάλη και επιτυχημένη σου πορεία με τους Ανώριμους, αλλά ποια κίνητρα ακριβώς σε ώθησαν σε αυτή την κυκλοφορία; Το μεράκι για την κιθάρα, η προσωπική έκφραση ή και κάτι άλλο;

 

John Mcrs: Καλησπέρα & ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να κάνω έναν προσωπικό instrumental δίσκο. Λόγω όμως της ενασχόλησής μου με τους Ανώριμους αλλά και τα υπόλοιπα project που τρέχουν στο studio δεν είχα βρει τον χρόνο και την διάθεση να μαζέψω το απαραίτητο υλικό για την δημιουργία του. Κάποια στιγμή λοιπόν, πριν 2-3 χρόνια στις καλοκαιρινές μου διακοπές ξεκίνησα να γράφω χωρίς λόγο κάποια demos χρησιμοποιώντας τον ελάχιστο εξοπλισμό που είχα μαζί μου. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω μέσα σε 15-20 μέρες είχα τα 8 κομμάτια του δίσκου! Το βασικό κίνητρο μου ήταν η ανάγκη μου να εκφραστώ διαφορετικά, όχι απλά να εκφραστώ δλδ. Γιατί εννοείται ότι αυτό που κάνω στους Ανώριμους με εκφράζει απόλυτα. Ο σκοπός αυτού του δίσκου είναι να μπει η κιθάρα στη θέσης μιας φωνής και γιατί όχι, να πει μια ιστορία.

 

 

RockOverdose: Μίλησε μας λίγο για την πορεία σου στο χώρο σαν μουσικός, αλλά και γενικά. Πότε ξεκίνησες και ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές για σένα;

 

John Mcrs: Η ενασχόλησή μου με την μουσική ξεκίνησε σχετικά νωρίς και ίσως με έναν ελαφρώς περίεργο τρόπο. Σαν πιτσιρικάς θυμάμαι να με εντυπωσιάζουν τα soundtack από video games εκείνης της εποχής. Κάποια στιγμή ένας κοντινός συγγενής μου χάρισε ένα αρχαίο synthesizer & χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία άρχισα να αναπαράγω ότι άκουγα. Αργότερα ένας δάσκαλός μου από το σχολείο πρότεινε στους γονείς μου να με γράψουν σε ένα ωδείο. Ξεκίνησα με πιάνο και λίγα χρόνια μετά γνώρισα την ηλεκτρική κιθάρα. Αυτό όμως τελικά δεν μου ήταν αρκετό, ήθελα να μπλέξω και με το τεχνικό κομμάτι, ή μάλλον πιο συγκεκριμένα το ηχοληπτικό, μου φαινόταν πολύ εντυπωσιακό το τι χρειάζεται για να αποτυπωθεί η μουσική σε κάποιο μέσο ώστε να μπορεί κάποιος να την απολαμβάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οπότε  ξεκίνησα τις σπουδές μου & παράλληλα άρχισα να δουλεύω σε διάφορα στούντιο ηχογραφήσεων αναλαμβάνοντας διάφορα μικρά Project. Θεωρώ ότι η κάθε στιγμή μου μέσα σε όλο αυτό το ταξίδι είναι εξίσου σημαντική, αλλά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες, ίσως να ήταν η προσθήκη μου στους Ανώριμους και η ικανοποίηση που μου προσέφεραν οι πρώτες μου παραγωγές στο χώρο.

 

 

RockOverdose: Θα υπάρχει κάτι σε οπτική μορφή από το άλμπουμ; Κάποιο lyric video, ίσως;

 

John Mcrs: Ναι, έχουμε στα σκαριά ένα βίντεο με τον Κατσιώνη. Αν όλα πάνε καλά θα είναι διαθέσιμο κοντά στις 26 μαζί με την κυκλοφορία του δίσκου.

 

 

RockOverdose: Το άλμπουμ κυκλοφορεί τον Απρίλη. Κατάλληλη εποχή σε νορμάλ συνθήκες. Πιστεύεις ότι θα επηρεαστεί η κυκλοφορία λόγω του Covid-19;

 

John Mcrs: Ίσως η physical πλευρά της κυκλοφορίας να επηρεαστεί λόγω οικονομικών συνθηκών. Όμως ο δίσκος θα βρίσκεται και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες ,οπότε πιστεύω ότι λίγο πολύ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πιάσει τον στόχο του.

 

 

RockOverdose: Ποιοι ήταν οι συντελεστές του άλμπουμ; Που ηχογραφήθηκε και ποιος έφτιαξε το εξώφυλλο;

 

John Mcrs: Κατ' αρχάς να αναφέρω ότι τα πάντα στον δίσκο είναι φυσικά, δεν υπάρχουν δλδ καθόλου προγραμματισμένα τύμπανα μπάσα κτλ. και το λέω αυτό γιατί πλέον στις μέρες μας είναι αρκετά συνηθισμένο να επιλέξει κάποιος αυτόν τον τρόπο παραγωγής. Πολύ πιθανό κιόλας με άρτιο αποτέλεσμα! Στην περίπτωσή μου όμως, ήξερα από την στιγμή που έγραφα τα demos ότι ο δίσκος στην τελική του μορφή θα ήθελα να ακούγεται φυσικός και να είναι ευδιάκριτος ο ανθρώπινος παράγοντας ακούγοντάς τον. Για να είμαι ειλικρινής δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να επιλέξω τους μουσικούς που συμμετέχουν. Στα τύμπανα  έχουμε τον Άγγελο Γιαμπουρά ο οποίος είναι και ο drummer μου στους Ανώριμους. Το παίξιμό του είναι φοβερά χαρακτηριστικό και η συνεργασία μας τόσα χρόνια είναι άψογη. Στο μπάσο έχουμε τον Μπάμπη Μινέτο. Μιλάμε για έναν πολύ δικό μου άνθρωπο με τον οποίο μάλιστα κάναμε και τα πρώτα μας μουσικά βήματα μαζί σαν πιτσιρικάδες. Είναι εξαιρετικός μπασίστας ,φοβερά groovy!! Όταν άκουσε το υλικό, είπε αμέσως ," θα παίξω εγώ εννοείται" και έτσι και έγινε. Νομίζω ότι έδεσε τέλεια με τον Άγγελο. Σε αυτό το σημείο ήταν που πήρα την απόφαση να μην υπάρχουν guest κιθαρίστες αλλά guest πληκτράδες! Θεωρώ τα πλήκτρα απαραίτητο συστατικό αυτού του είδους και σίγουρα δεν θα μπορούσα να δώσω την ατμόσφαιρα που ήθελα ,χωρίς αυτά. Οπότε ,οι μουσικοί που συμμετέχουν στα πλήκτρα (εκτός από 'μένα που έχω παίξει σε 3 από τα κομμάτια) είναι οι εξής: Μάνος Γαβαλάς (sl theory), Βαγγέλης Τσιμπινός ( ο οποίος είναι ο κιθαρίστας των Dead South Dealers ) και φυσικά ο Bob Κατσιώνης (που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις νομίζω!) Τέλος υπάρχουν κάποια μυστήρια σύνολα φωνητικών κρυμμένα σε κάποια κομμάτια τα οποία ηχογράφησε η mezzo soprano Niki Rosa Frei.Τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στο Soundflakes Recording Studio, τα πλήκτρα που έπαιξε ο bob τα ηχογραφήσαμε στο στούντιο του, το Sound Symmetry. Όλα τα υπόλοιπα δλδ, ηχογράφηση κιθάρας, μπάσου, πλήκτρων, choirs & mix-master,έγιναν στο προσωπικό μου στούντιο, το Hell's Kitchen Recording Studio από εμένα. Το εξώφυλλο του δίσκου το έφτιαξα εγώ, είναι κάτι που έκανα πρώτη φορά στη ζωή μου σε τέτοιο βαθμό και μάλλον δεν θα το ξανακάνω ποτέ γιατί με κούρασε πολύ. Είναι προϊόν brainstorming δικού μου και του Bob.

 

 

 

 

RockOverdose: Γιατί αφοσιώθηκες στα sci fi θέματα περασμένων δεκαετιών; Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, πέρα από το πάθος σου για τις συγκεκριμένες ταινίες;

John Mcrs: Είναι κάτι  που μου βγήκε απολύτως φυσικά. Eίχα sci fi εικόνες στο μυαλό μου την ώρα που συνέθετα και από ότι φαίνεται αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική. Εννοείται ότι το πάθος μου για το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου και video games είναι επίσης ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε αυτό.

 

 

RockOverdose: Πιστεύεις ότι στα κιθαριστικά instrumental άλμπουμ, υπάρχει χώρος για πειραματισμούς; Έχει μείνει ακόμα κάτι ανεξερεύνητο;

 

John Mcrs: Έχει να κάνει με το πως το βλέπει ο καθένας. Αν ο σκοπός ενός κιθαριστικού δίσκου είναι το shredfest, χωρίς να θέλω να το μειώσω, έχουμε δει και ακούσει ήδη πολλά αν όχι τα πάντα & δεν πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για καινοτομίες. Αντιθέτως, αν ο σκοπός είναι η μουσική ,πάντα υπάρχει χώρος για δημιουργικότητα φρέσκες ιδέες.

 

 

RockOverdose: Σκοπεύεις να περιοδεύσεις όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες; Είναι μέσα στα σχέδια σου κάποιο live με το προσωπικό σου σχήμα ή θα μείνει καθαρά ένα studio project?

 

John Mcrs: Θα το ήθελα πολύ αλλά νομίζω πως το "ARK" είναι ένα καθαρά studio project. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι υπάρχει ο χρόνος και το budget για να το μεταφέρω στη σκηνή. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως θα ήθελα ακριβώς. Από την άλλη ποτέ δεν λέω ποτέ, ίσως αν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία να το σκεφτώ πάλι.

 

 

RockOverdose: Να περιμένουμε κάποιο νέο instrumental άλμπουμ από σένα στο μέλλον; Υπάρχει αυτή η πιθανότητα;

 

John Mcrs: Η πιθανότητα υπάρχει ναι! Απλά όχι στο άμεσο μέλλον.Προς το παρόν δουλεύω  πάνω σε ένα καινούριο project μαζί με έναν τρομερά ταλαντούχο τραγουδιστή. Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ένα full length δίσκο. Έχουμε 2-3 κομμάτια έτοιμα και προχωράμε!

 

 

RockOverdose: Αλήθεια, πώς προέκυψε ο τίτλος "Ark" ?

 

John Mcrs: Ark σημαίνει κιβωτός. Σε αρκετές sci fi ταινίες αλλά και video games το ίδιου είδους είναι αρκετά συνηθισμένο το σενάριο τύπου "Ο πλανήτης μας έχει φτάσει στο όριό του και θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να φύγουμε ώστε να τη γλιτώσουμε". Αν συνδυαστεί αυτή η ιδέα με το εξώφυλλο του δίσκου, νομίζω ότι αχνοφαίνεται το όλο concept 🙂

 

 

 

RockOverdose: Και μια ερώτηση για τη μπάντα σου...οι Ανώριμοι δείχνουν μια σταθερή πορεία στη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια. Πώς το καταφέρνετε αυτό; Σίγουρα απαιτούνται θυσίες, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα και με τις αλλαγές μελών;

 

John Mcrs: Οι Αnorimoi είναι μία αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση. Ο κωμικός χαρακτήρας της μπάντας ξεκινάει σταματάει στη θεματολογία της. ΤΙΠΟΤΑ από όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τη μπάντα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με χιούμορ και χαβαλέ. Πίσω από κάθε live και κάθε δίσκο μας υπάρχουν άπειρες ώρες δουλειάς και αρκετό budget επίσης. Είτε πρόκειται για θέματα εξοπλισμού είτε για θέματα παραγωγής. Με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο το γεγονός ότι αρκετός κόσμος πλέον το γνωρίζει αυτό. Κατά την άποψή μας, όπως μια κωμική ταινία μπορεί να έχει φοβερή παραγωγή και σενάριο ,έτσι μπορεί και μία μπάντα με κωμικό χαρακτήρα. Τώρα όσο αφορά το Line up και τις αλλαγές του, είμαστε σταθεροί σε αυτό τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε δεν μας έχει δυσκολέψει καθόλου τελευταία. Αντιθέτως μας έχει κάνει full παραγωγικούς.

 

 

RockOverdose: Καλή τύχη με το άλμπουμ και πραγματικά απολαύσαμε για άλλη μια φορά το υπέροχο παίξιμό σου! Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή αυτής της συνέντευξης!

 

John Mcrs: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για την πρόσκλησή σας για ακόμη μία φορά!

 

Follow:

https://www.facebook.com/Satrigiannis

https://www.facebook.com/symmetricrecords/

 

 

 

 

Comments