Jon Anderson (ex-YES) στο Rock Overdose: “Ζήτησα να ξαναμπώ στους YES όταν ένιωσα πάλι υγιής, ήθελαν, όμως, να παραμείνουν το συγκρότημα που είναι χωρίς εμένα”

Με μεγάλη μας χαρά, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε την συνέντευξη που ο Jon Anderson, ο πρώην τραγουδιστής των Yes, παραχώρησε στον Σωτηρέλη Κωνσταντίνο και το Rock Overdose.

 

Rock Overdose: Καλησπέρα σας, κύριε Anderson. Καλωσορίσατε στο Rock Overdose.

Λοιπόν, ο νέος σας δίσκος με τον Roine Stolt κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Πώς αισθάνεστε;

 

 

Jon Anderson: Είμαι τόσο χαρούμενος κι ευγνώμων που δημιουργήσαμε αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο με τον Roine. H υλοποίηση αυτής της μουσικής είναι για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η σύνθεση της μουσικής μέσω του διαδικτύου και η εντύπωση ότι τη δημιουργήσαμε σαν να ήμασταν στο ίδιο στούντιο ήταν σημείο κλειδί.

Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος που οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αισθανθούν όπως κι εγώ όταν πρωτάκουσα τον δίσκο ολοκληρωμένο νωρίτερα φέτος.

 

 

Rock Overdose: Τί να περιμένει ένας οπαδός του Jon Anderson ν’ ακούσει σ’ αυτόν τον δίσκο;

 

Jon Anderson: Ελπίζω να αφεθούν στη μουσική, λες και το ταξίδι έγινε γι’ αυτούς. Έχω γράψει κατά καιρούς στίχους για το πώς όλοι είμαστε συνδεδεμένοι, και πώς το ‘Φως’ λάμπει μέσα [μας]… Κι αυτή η συλλογή τραγουδιών φαίνεται ότι ρέει απευθείας από την πηγή όλων των πραγμάτων… Και η μουσική που συνέθεσε ο Roine μοιάζει ν’ αντικατοπτρίζει εκείνη την ενέργεια.

 

 

Rock Overdose: Αλήθεια, πότε αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον Roine Stolt και πώς προέκυψε εκείνη η ιδέα;

 

 

Jon Anderson: Συνάντησα πρώτη φορά τον Roine πριν 2 χρόνια σε μια ‘Prog Rock’ κρουαζιέρα έξω απ’ το Miami. Πάνω στο πλοίο βρισκόταν ο Thomas Webar της Inside Out Records, που τυγχάνει να είναι ένας γνήσιος οπαδός των Yes, και πρότεινε εμείς οι δύο να κάνουμε έναν δίσκο. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτό το project έχοντας [ήδη] ακούσει τον Roine να παίζει στην κρουαζιέρα, και είναι πραγματικά φοβερός τύπος.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύετε ότι το “Invention of Knowledge” ανταποκρίνεται στους στόχους και τις προσδοκίες που είχατε όταν ξεκινήσατε αυτό το project;

 

 

Jon Anderson: [Πέτυχε] περισσότερα απ’ όσα περίμενα, για να ‘μαι ειλικρινής. Γνώριζα ότι ο Roine καταλάβαινε το μουσικό ταξίδι που χρειαζόταν να κάνουμε. Ήταν απλά ζήτημα επιλογής των σωστών τραγουδιών που ταίριαζαν σαν σύνολο και, για εκείνον, [ζήτημα] μετάδοσης της εξαιρετικής μουσικής για την οποία είναι ικανός. Έδωσε την εντύπωση της συνάντησης δύο μυαλών ακριβώς στη σωστή στιγμή των ζωών τους.

 

635984927553963989_4245

 

Rock Overdose: Αυτό το φθινόπωρο θα βγείτε σε περιοδεία με τους Wakeman και Rabin, δυο εκ των παλαιών μελών των Yes. Πείτε μας μερικά πράγματα για το ARW project.

 

 

Jon Anderson: Είναι ακόμα υπό συζήτηση… Έχουμε τόσα κλασικά τραγούδια από τη δουλειά μας με τους Yes, [καθώς] και νέα τραγούδια που πρέπει να ‘εξερευνήσουμε’ πριν να καταλήξουμε σε μια συναυλία που θα είναι περιπέτεια για όλους μας, εννοώντας και το συγκρότημα και το κοινό. Όλοι είναι απαραίτητοι για μια αξέχαστη συναυλία. Θέλουμε να οργανώσουμε την καλύτερη δυνατή συναυλία, απλά για να περάσουμε τέλεια [όλοι] μαζί.

 

 

Rock Overdose: Είναι κάτι σαν αφιέρωμα στους αυθεντικούς Yes;

 

 

Jon Anderson: Το αισθάνομαι σαν μια αναζωογόνηση της ιδέας της ‘μουσικής των Yes’… Είμαστε κομμάτι της ιστορίας των Yes όσο και κάθε άλλος, οπότε είναι τιμή και μια ιδιαίτερη στιγμή των ζωών μας να κάνουμε αυτό το project για όλους τους οπαδούς παγκοσμίως.

 

 

Rock Overdose: Είχατε ανακοινώσει ότι συνθέτετε κάποια τραγούδια στο ARW project, σωστά; Θα κυκλοφορήσετε κάποιον δίσκο και, αν ναι, πότε νομίζετε ότι θα είναι έτοιμος;

 

 

Jon Anderson: Δεν είμαι σίγουρος αν ένας δίσκος θα ήταν σωστή κίνηση… Νέα τραγούδια, ναι. Επικεντρωνόμαστε σε μια συναυλία. Το να κάνεις μια δήλωση μέσω της μουσικής είναι όλο το νόημα της περιπέτειας, η μουσική είναι η κινητήριος δύναμη.

 

 

Rock Overdose: Είστε επίσης μέλος του The AndersonPonty Band και αναρωτιόμουν: πώς μπορείτε ακόμα να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα – τις ηχογραφήσεις, τις περιοδείες και όλα αυτά – μετά από τόσα χρόνια; Δε νιώθετε κουρασμένος απ’ όλα;

 

 

Jon Anderson: Όχι, καθόλου κουρασμένος… Είμαι περισσότερο από ενθουσιασμένος που κάνω αυτή τη δουλειά. Έχω ακόμα τόσα πολλά μουσικά όνειρα να πραγματοποιήσω. Η μουσική δεν έχει τέλος. Η συνεργασία με τον Jean Luc είναι μαγευτική, και οι μουσικοί στο συγκρότημα του είναι μια ακατάπαυστη ροή δημιουργικής ενέργειας. Κάνει κάθε λεπτό ζωής άξιο σημασίας.

 

 

Rock Overdose: Πώς έχετε ακόμα έμπνευση, μετά από τόσες κυκλοφορίες;

 

Jon Anderson: Αφού κόντεψα να πεθάνω μερικά χρόνια πριν, το 2008, αποφάσισα να μη σταματήσω ποτέ να δημιουργώ. Ήδη δούλευα πάνω σε μερικά project τότε. Τώρα, ο αριθμός [των project που έχω αναλάβει] είναι υπερδιπλάσιος. Και με εκπλήσσει καθημερινά, αυτή η επιθυμία μου να προσεγγίσω όλο και περισσότερους ανθρώπους με τη μουσική μου.

 

 

Rock Overdose: Είχατε αποχωρήσει από τους Yes μερικά χρόνια πριν για λόγους υγείας, αλλά όταν αναρρώσατε, δεν επιστρέψατε στο συγκρότημα. Γιατί;

 

 

Jon Anderson: Είναι μια πολύπλοκη ιστορία, όμως είχα ζητήσει να ξαναμπώ στο συγκρότημα όταν ένιωσα πάλι υγιής, το 2010. Ήθελαν, όμως, να παραμείνουν το συγκρότημα που είναι χωρίς εμένα, οπότε συνέχισα να δουλεύω πάνω στα τραγούδια, κάνοντας solo συναυλίες, πράγμα το οποίο – μ’ έναν παράξενο τρόπο – ήταν ένα δώρο για μένα. Να μάθω πώς ψυχαγωγείς το κοινό όντας μόνος πάνω στη σκηνή, να ταξιδέψω με τη γλυκιά μου Janee και την κιθάρα μου… Να δω διάφορα μέρη αυτού του κόσμου… Αυτό [το δώρο] σε κάνει να είσαι τόσο ευγνώμων που είσαι ζωντανός.

 

 635984927546631976_4245

 

Rock Overdose: Έχετε ακούσει τους τελευταίους δίσκους των Yes; Ποιά η γνώμη σας για τον νέο τραγουδιστή;

 

 

Jon Anderson: Μόλις άκουγα κάνα δυό κομμάτια τους… Δεν είναι οι Yes που έχω συνηθίσει. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τους τραγουδιστές, είμαι [όμως] σίγουρος ότι είναι ωραίοι τύποι.

 

 

Rock Overdose: Πώς νιώθετε για όλα εκείνα τα πράγματα που έχετε προσφέρει στη μουσική και τι σημαίνει αυτή η μουσική για εσάς;

 

 

Jon Anderson: Είμαι πολύ περήφανος που έχω επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια, και έχω ακόμα τόση ενέργεια για να συνθέσω καλύτερα και πιο περιπετειώδη κομμάτια. Για μένα, η μουσική είναι ότι και η αναπνοή. Είναι ένα ιερό ταξίδι. Η μουσική είναι πανίσχυρη και οι στίχοι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. “Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι Αγάπη”.

 

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την συνέντευξη. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε;

 

 

Jon Anderson: Τις καλύτερες ευχές μου, με Αγάπη και ‘Φως’, Jon.

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Συνέντευξη και ερωτήσεις: Σωτηρέλης Κωνσταντίνος

Μετάφραση: Γκουτσίδης Στέργιος

 

Comments