Kevin Ridley (SKYCLAD) στο Rock Overdose: ” Οι Έλληνες οπαδοί είναι πολύ παθιασμένοι με την μουσική μας & πάντοτε έχουμε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα όταν παίζουμε στην Ελλάδα”

Με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που έδωσε ο τραγουδιστής των πρωτοπόρων SKYCLAD, Kevin Ridley, στο Rock Overdose και στον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη. Ο Kevin μίλησε για διάφορα θέματα, όπως για το νέο άλμπουμ της μπάντας, την περιοδεία τους στην Ελλάδα και το folk metal. Απολαύστε τον!

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Kevin, καλώς ήρθες στο Rock Overdose.

 

Kevin: Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την συνέντευξη.

 

Rock Overdose: Πώς είναι τα πράγματα στην μπάντα αυτές τις μέρες;

 

Kevin: Τα πράγματα κυλούν πολύ καλά και πάλι, τώρα που το νέο άλμπουμ κυκλοφορεί και ξεκινήσαμε να παίζουμε περισσότερα shows.

 

Rock Overdose: Θα έρθετε στην Ελλάδα σε λίγες μέρες, όπου θα παίξετε σε έξι διαφορετικές πόλεις. Πώς και αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο;

 

Kevin: Αυτό προέκυψε αφού κάναμε μερικά shows το 2014. Βασικά, έχουμε παίξει μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά οι promoters μας από το τελευταίο show είπαν ότι θα έπρεπε να παίξουμε σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, επειδή δεν μπορούν όλοι να παρευρεθούν στα shows στις 2 πόλεις. Οπότε είπαμε να το κάνουμε και έτσι το κανόνισαν.

 

Rock Overdose: Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας στην χώρα μας;

 

Kevin: Προσπαθούμε να κάνουμε τα shows μας λίγο διαφορετικά κάθε φορά που ερχόμαστε, αν και γνωρίζουμε ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει τα «κλασικά» κομμάτια μας. Αλλά για αυτές τις εμφανίσεις θα παίξουμε μερικά τραγούδια από το νέο μας άλμπουμ, κάποια εκ των οποίων θα παιχτούν ζωντανά για πρώτη φορά.

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό κοινό;

 

Kevin: Είναι περίεργο που μερικές μπάντες φαίνεται να είναι πιο δημοφιλείς σε κάποιες περιοχές, περισσότερο από ότι στην χώρα μας. Για τους Skyclad, η Ελλάδα είναι μια τέτοια περιοχή. Ο κόσμος εδώ φαίνεται να πηγαίνει την μπάντα και πάλι στα ‘90s. Οι Έλληνες οπαδοί μας είναι πολύ παθιασμένοι με την μουσική μας και πάντοτε έχουμε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα όταν παίζουμε στην χώρα σας.

 

Rock Overdose: Στις 28 Απριλίου θα κυκλοφορήσει το 13ο άλμπουμ σας. Πώς αισθάνεστε;

 

Kevin: Πολύ ενθουσιασμένοι και λίγο ανακουφισμένοι, για να είμαι ειλικρινής. Γιατί για λίγο μου φαινόταν ότι δεν θα υπάρξει άλλο Skyclad άλμπουμ. Ευτυχώς, μετά την επανένταξη του Dave Pugh στην μπάντα και αφού κάναμε ένα μικρό διάλειμμα, υπήρχε περισσότερη θετική ενέργεια και αφού ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο άλμπουμ, ήταν ευχαρίστηση για μας να το κάνουμε και είμαστε χαρούμενοι με το πως εξελίχθηκε.

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας δώσεις μερικές λεπτομέρειες για το άλμπουμ; Τι να περιμένουμε;

 

Kevin: Μερικά από τα σχόλια που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι πολύ ενδιαφέροντα επειδή αναφέρουν ότι το νέο άλμπουμ έχει μια ‘90s αισθητική και ότι ακούγεται πολύ «ζεστό» και «φυσικό». Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή ηχογραφήσαμε το άλμπουμ στο Newcastle μόνοι μας και χρησιμοποιήσαμε παλιό εξοπλισμό. Επίσης, φαίνεται να έχει μια πιο punk κατεύθυνση σε μερικά κομμάτια. Όπως και να έχει, νομίζω ότι υπάρχει ποικιλία στα τραγούδια, από άποψη στυλ και θέματος (όχι, δεν είναι όλα τα τραγούδια σχετικά με την πολιτική), και ακούγεται διαφορετικό σε σχέση με το τελευταίο άλμπουμ, όπως και όλα τα Skyclad άλμπουμ.

 

Rock Overdose: Πριν καιρό είχες δηλώσει ότι το άλμπουμ ασχολείται με πολιτικά, περιβαλλοντολογικά θέματα και θέματα μουσικής βιομηχανίας. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτά;

 

Kevin: Όταν άρχισα να κάνω πλάνα για το νέο άλμπουμ, ήθελα κάθε τραγούδι να έχει ένα συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, κοίταξα πίσω σε παλαιότερα τραγούδια εποχών ‘80s-‘90s και σκέφτηκα να επαναφέρω κάποια από εκείνα τα θέματα. Οπότε, θα υπήρχαν 10 τραγούδια συν ένα intro, ένα outro και ένα μικρό instrumental κομμάτι στη μέση. Οπότε, μερικά τραγούδια έπρεπε να μιλούν για πολιτική, κάποια για το περιβάλλον και κάποια για την μουσική βιομηχανία. Όμως, ήθελα επίσης να έχει και μερικά πιο «ελαφριά» κομμάτια, πιο «αισχρά» ή σχετικά με το ποτό τραγούδια, με μια παραδοσιακή χροιά αλλά και πιο προσωπικά τραγούδια, για να υπάρχει ποικιλία.

 

Rock Overdose: Θεωρείς ότι είναι σημαντικό για τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες, για να μιλήσουμε πιο γενικά, να αγγίζουν θέματα σοβαρά όπως αυτά που χρησιμοποιήσατε στο τελευταίο άλμπουμ;

 

Kevin: Νομίζω ότι εξαρτάται από τον κάθε καλλιτέχνη/συγκρότημα για να αποφασίσει αν θέλει να εμπλακεί με τέτοια θέματα. Κάποιοι βλέπουν τους εαυτούς τους περισσότερο ως διασκεδαστές και δεν θέλουν να κάνουν κήρυγμα στο κοινό τους, το οποίο είναι βεβαίως σεβαστό. Επιπλέον, νομίζω ότι θα ήταν χαζό και βαρετό αν όλοι τραγουδούσαν για τα ίδια θέματα, αν και πιστεύω ότι η δική μας θεματολογία στο νέο άλμπουμ έχει έντονη παρουσία στο metal.

 

Rock Overdose: Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι πολύ ενδιαφέρον. Θέλεις να μας δώσεις μερικές λεπτομέρειες για την σημασία του;

 

Kevin: Από την στιγμή που το άλμπουμ ονομάζεται Forward Into The Past”, φαινόταν κατάλληλο το να «μπλέξουμε» τον Duncan Storr και πάλι. Οι δουλειές του πάντοτε μοιάζουν πολύ φυσικές και ταιριάζουν με την μουσική μας και αυτό αποδείχθηκε ακόμη μια φορά. Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί που μας έστειλε μερικές εικόνες και μπορέσαμε να επιλέξουμε το τι θέλουμε. Ωστόσο, μιας και είχαμε αποφασίσει το τι θα χρησιμοποιήσουμε, ξεκίνησε να δουλεύει και παρήγαγε την εικόνα του “Storyteller” και μερικές υποστηρικτικές εικόνες ακόμη οι οποίες ταίριαζαν πολύ μαζί  με το concept του άλμπουμ. Η εικόνα του “storyteller” είναι η παραδοσιακή εκδοχή του «πράσινου ανθρώπου» που συνδέει τον άνθρωπο με την φύση και έτσι ταιριάζει με την ιδέα των διαφορετικών ιστοριών του άλμπουμ.

 

Rock Overdose: Μετά από 13 άλμπουμ, είναι εύκολο για σας το να γράφετε νέα μουσική;

 

Kevin: Η απάντηση, φυσικά, είναι ότι ποτέ δεν είναι εύκολο το να γράφεις νέο υλικό. Για μένα είναι 10% έμπνευση και 90% η προσπάθεια. Αλλά το σημαντικό είναι ότι είτε είναι εύκολο είτε όχι, είναι ακόμη ευχάριστο το να γράφεις νέο υλικό μετά από 12 άλμπουμ και έχω να πω ότι ανησυχούσα αρκετά όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε αυτό το άλμπουμ (πίσω το 2011), νομίζοντας ότι θα μου είναι αρκετά δύσκολο το να γράψω υλικό, αλλά μόλις αποφασίσαμε να το δούμε πιο ζεστά το 2016, τότε ήρθε πολύ εύκολα και φυσικά η έμπνευση. Νομίζω έχει να κάνει με την κατάσταση του μυαλού σου.

 

Rock Overdose: Το 2014 ο Dave Pugh επέστρεψε στην μπάντα. Πώς αντέδρασαν οι οπαδοί και πώς αισθάνεστε που τον έχετε πίσω στην μπάντα;

 

Kevin: Είχαμε κάνει αρκετά επετειακά shows μαζί και ο Steve ζήτησε από τον Dave να παίξει μαζί μας σε ένα από τα shows ως έκπληξη. Είναι περιττό να πω το πόσο σπουδαία περάσαμε όλοι μαζί και ζητήσαμε από τον Dave να μπει στην μπάντα και πάλι, αν το επιθυμεί. Συμφώνησε και νομίζω ότι όλοι είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό.

 

Rock Overdose: Παρόλο που είσαι τραγουδιστής της μπάντας εδώ και 15 χρόνια, νομίζω ότι υπήρχαν μερικοί οπαδοί που σε αμφισβητούσαν. Ποια η γνώμη σου πάνω σε αυτό;

 

Kevin: Έχω εμπλακεί σε όλες τις ηχογραφήσεις όλων των original Skyclad άλμπουμ και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν μόνο οι Steve Ramsey, Graeme English και εγώ. Εκτός αυτού, παίζω με τους Skyclad εδώ και 20 χρόνια περίπου και είμαι ο lead τραγουδιστής της μπάντας περίπου 17 χρόνια. Οπότε νομίζω έχω αποδείξει την αξία μου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το line up της μπάντας είναι πιο σταθερό από ποτέ και ακόμη μας αρέσει το να συνθέτουμε, να ηχογραφούμε και να παίζουμε συναυλίες. Αντί να κοιτώ το παρελθόν – το οποίο γίνεται κουραστικό – προτιμώ να περνάω καλά με το ότι κάνουμε τώρα και να κοιτώ το μέλλον.

 

Rock Overdose: Πώς αισθάνεστε που είστε οι πρωτοπόροι του folk metal;

 

Kevin: Όταν ηχογραφήσαμε το πρώτο άλμπουμ, ο κόσμος δεν μιλούσε για τον όρο ”Folk metal”. Απλά γράψαμε το άλμπουμ κάνοντάς το όσο πιο ενδιαφέρον γινόταν, χρησιμοποιώντας κάποιες folk επιρροές και όργανα. Αργότερα, εμφανίστηκε ο όρος “folk metal” και όλοι έλεγαν ότι εμείς βοηθήσαμε στο να μεγαλώσει αυτό το είδος. Προφανώς, είμαστε πολύ χαρούμενοι και είναι πολύ όμορφο όταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο λένε ότι είμαστε από τις μεγαλύτερές τους επιρροές ή ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν την μουσική. Ακόμη και τώρα συμβαίνει αυτό, με νεότερες μπάντες και είναι πολύ ωραίο το να βλέπεις μουσικούς να δημιουργούν το δικό τους folk metal.

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, ο τελευταίος λόγος δικός σου.

 

Kevin: Πρώτα από όλα, συγγνώμη που μας πήρε 8 χρόνια να γράψουμε το νέο άλμπουμ, αλλά συνέβησαν μερικά πράγματα, θετικά και αρνητικά, τα οποία μπήκαν στην μέση και δεύτερον, ανυπομονούμε να παίξουμε τα νέα τραγούδια live καθώς αυτό είναι ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία των Skyclad. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Comments