Kjetil Nordhus (Green Carnation) στο RockOverdose: “Έχουμε ετοιμάσει κάτι πολύ ξεχωριστό για τα shows μας στο ελληνικό κοινό.”

 

Οι Νορβηγοί progressive metalers Green Carnation επισκέπτονται την Ελλάδα για πρώτη φορά για δύο special shows σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τους θρυλικούς Moonspell στην επετειακή τους περιοδεία.

 

Ο frontman του group, Kjetil Nordhus απαντά στις ερωτήσεις μας για τις πρώτες τους εμφανίσεις στην χώρα μας, το πιο πρόσφατο album τους και πολλά άλλα. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω.

 

Follow Green Carnation:

https://www.facebook.com/GreenCarnati...
https://www.instagram.com/green2carna...
https://greencarnationmusic.com/

 


 

 

RockOverdose: Το “Leaves Of Yesteryear” κυκλοφόρησε το 2020, σηματοδοτώντας την δισκογραφική επιστροφή σας, καθώς ήταν το πρώτο σας album εδώ και 14 χρόνια. Κοιτάζοντας πίσω, είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα και την υποδοχή του;

 

 Kjetil Nordhus (Green Carnation): Ναι, νομίζω ότι δε θα μπορούσαμε να ζητήσουμε περισσότερα. Ήταν μια περίεργη στιγμή να κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας album μετά από 14 χρόνια, βρισκόμενοι για μερικούς μήνες σε μια εντελώς νέα κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δε νομίζω ότι χάσαμε πάρα πολλά απ΄αυτό. Ίσως ο κόσμος είχε περισσότερο χρόνο να ακούσει νέα μουσική, και πιστεύω ότι καταφέραμε να το μεταδώσουμε αρκετά, φυσικά με τη βοήθεια της δισκογραφικής μας Season of Mist.

 

 

RockOverdose: Θα κάνετε δύο shows εδώ στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με τους Moonspell. Αν και το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει τους Moonspell πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, αυτή θα είναι η πρώτη σας εμφάνιση στην Ελλάδα. Με μπερδεύει κάπως που σας πήρε τόσο πολύ να εμφανιστείτε στην Ελλάδα μιας και έχετε αρκετούς αφοσιωμένους οπαδούς εδώ. Τι να περιμένουμε από τους Green Carnation επί σκηνής;

  

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Κι εμείς είμαστε μπερδεμένοι ειλικρινά. Ειδικά από την επιστροφή μας το 2016 και μετά η προσπάθεια να κλείσουμε συναυλίες στην Ελλάδα ήταν μια από τις κύριες προτεραιότητές μας. Δε φταίει η έλλειψη ενδιαφέροντος, απλώς μια σειρά από διαφορετικά εμπόδια κάθε φορά. Υποθέτω ότι όλα αυτά πλέον κάνουν τις εμφανίσεις μας να έχουν μια ακόμη πιο γλυκιά ανυπομονησία, τώρα που πρόκειται να συμβούν επιτέλους.

 

Τι να περιμένετε από εμάς στη σκηνή; Ετοιμάζουμε ένα set που αγγίζει όλα τα album μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και είναι ένα set που έχουμε δουλέψει πολύ για να ταιριάζουν τα διάφορα στοιχεία τόσο καλά μεταξύ τους που είναι σαν μια ενιαία εμπειρία, από την αρχή μέχρι τέλος.

 

 

RockOverdose: Οι Moonspell θα παίξουν δύο set: ένα ακουστικό συν ένα full on ηλεκτρικό show. Προφανώς, έχετε εμβαθύνει και στους δύο τομείς. Επανακυκλοφορήσατε πρόσφατα το “The Acoustic Verses” και κάνατε μια σύντομη ακουστική περιοδεία νωρίτερα φέτος.

Θα σκεφτόσασταν να κάνετε ένα show ή μια περιοδεία που θα παρουσιάσει και τις δύο πλευρές της μπάντας με τέτοιο τρόπο, παίζοντας δύο διαφορετικά set, όπως κάνουν οι Moonspell;

 

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Ναι, σίγουρα γιατί ο κόσμος σε αυτά τα shows θα νιώσει πως άξιζαν τα χρήματά του. Είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να ληφθεί υπόψη και θα κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση τον επόμενο χρόνο στο ProgPower USA, παίζοντας ένα πλήρες ηλεκτρικό set μια μέρα και ένα ακουστικό την επόμενη μέρα.

 

 

RockOverdose: Μετά από αυτές τις εμφανίσεις θα ταξιδέψετε στην Ολλανδία για τρεις συναυλίες με τους The Gathering. Θεωρείτε κολακευτικό το γεγονός ότι διάσημα συγκροτήματα όπως οι Moonspell και οι The Gathering σας προσκαλούν τους να παίξετε μαζί τους;

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Ναι, φυσικά είναι πολύ κολακευτικό, για να είμαι ειλικρινής. Και τα δύο αυτά συγκροτήματα είναι σημαντικά για μένα προσωπικά, και με γεμίζει περηφάνια που γνωρίζω ότι οι Moonspell και οι The Gathering αναγνωρίζουν αυτό που κάνουμε και θέλουν να παίξουμε μαζί τους. Κάνει τις πέντε εμφανίσεις του Νοεμβρίου ακόμα πιο ξεχωριστές για εμάς!

 

 

RockOverdose:Παρατήρησα ότι  χρησιμοποιήσατε μπουζούκι στη ζωντανή ερμηνεία σας για το τραγούδι «Lullaby In Winter», ένα όργανο που χρησιμοποιείται κυρίως στην ελληνική και τη μουσική της Μέσης Ανατολής. Πώς προέκυψε αυτό;

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Ο κιθαρίστας μας Michael Krumins ασχολείται πολλά χρόνια με την παγκόσμια μουσική και είναι αυτός που έφερε το ελληνικό μπουζούκι στο συγκρότημα. Ακόμη και πριν ενταχθεί στο συγκρότημα, οι Green Carnation φλερτάραμε με μουσική από άλλες γωνιές του κόσμου, για παράδειγμα το "Indian" θέμα  στο "Light Οf Day, Day Οf Darkness". Και μπορώ να αποκαλύψω ότι έχουμε φτιάξει κάτι ξεχωριστό για τους Έλληνες θαυμαστές μας για τα shows μας τον Νοέμβριο. Ελπίζω να σας αρέσει.

 

 

RockOverdose: Το συγκρότημα διέκοψε τις δραστηριότητές του για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ 2007-2014. Ποιος ήταν ο κινητήριος παράγοντας για την επανασύνδεση της μπάντας και ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο εποχών των Green Carnation;

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Το 2007 δε σταματήσαμε το συγκρότημα, το παρατήσαμε. Δεν ήταν καθόλου στα σχέδιά μου να επιστρέψω, ποτέ. Μιλήσαμε μαζί τους υπόλοιπους το 2012-13 όταν ήρθε η πρόταση να κάνουμε το show στο Under The Dam το 2014 και αποφασίσαμε να δούμε πώς  θα ήταν να παίξουμε ξανά μαζί. Αισθανθήκαμε τόσο καλά που αποφασίσαμε να κάνουμε τη 15η επέτειο του «Light Of Day, Day Of Darkness» το 2016 και μετά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν θα συνεχίσουμε. Προφανώς το κάναμε και νομίζω ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο εποχών του Green Carnation είναι ότι τώρα έχουμε κάποια στρατηγική.

 

Στην πρώτη εποχή κάναμε αυτό που θέλαμε συνέχεια χωρίς να έχουμε σκεφτεί πολύ τι θέλαμε από αυτό, ενώ σήμερα νομίζω ότι ξέρουμε περισσότερο τι θέλουμε και κάνουμε ό,τι πρέπει να εκπληρώσουμε τους στόχους μας.

 

 

RockOverdose: Την εποχή που διαλύσατε, έγινε λόγος για μια νέα τριλογία που ονομάζεται "The Rise And Fall Of Mankind". Γράφτηκε κάποια μουσική για αυτό και αν ναι σκέφτεστε να το κυκλοφορήσετε τη σειρά με κάποιο τρόπο ή μορφή;

 

 Kjetil Nordhus (Green Carnation): Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, με πολλές απαντήσεις. Την εποχή της διάλυσης δε γράφτηκε πραγματικά πολλή μουσική για αυτό. Μετά την επιστροφή μας, δουλεύουμε σε βραχυπρόθεσμα έργα αλλά και σε μακροπρόθεσμα. Αν αυτή θα είναι η τριλογία για την οποία μιλήσαμε το 2007 ή κάτι άλλο, είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή, αλλά η ιδέα είναι ακόμα εκεί, κάπου.

 

 

RockOverdose: Οι Green Carnation είναι ένα συγκρότημα που δεν έχει κάνει ποτέ το ίδιο album δύο φορές και έχει πειραματιστεί με διάφορα στυλ όλα αυτά τα χρόνια. Αναρωτιόμουν αν αυτή είναι μια συνειδητή απόφαση. Κάνετε μια παύση και ρωτάτε τον εαυτό σας: "Εντάξει, πού πάμε από εδώ και πέρα;" ή είναι περισσότερο μια φυσική διαδικασία; Πόσο σημαντικό είναι για το συγκρότημα να μην περιορίζεται σε αυστηρά όρια ;

 

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Νομίζω ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος που διαλύσαμε το 2007. Δεν ξέραμε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε μετά το “Acoustic Verses”. Αλλά μέχρι τότε ήταν μια φυσική διαδικασία ανάμεσα σε κάθε album. Έτσι έπρεπε να είναι. Δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που μπορούν να επιβιώσουν με πολύ αυστηρά όρια, και οι Green Carnation σίγουρα δε θα είχαν επιβιώσει έτσι.

 

 

 

RockOverdose: Πώς πάνε τα πράγματα για τους Green Carnation σήμερα στη σύνθεση τραγουδιών; Ψάχνετε να αξιοποιήσετε τη δυναμική του “Leaves Of Yesteryear” με ένα νέο album;

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Γράφουμε μουσική συνεχώς από το “Leaves Of Yesteryear” και μετά, επίσης συζητάμε με την εταιρεία ποιο θα ήταν το καλύτερο επόμενο βήμα για εμάς. Χάσαμε πολλή δυναμική μετά την κυκλοφορία του "Leaves Of Yesteryear" επειδή δε μπορούσαμε να βγούμε σε περιοδεία για 2,5 χρόνια. Ακόμη και τώρα η αγορά εμφανίζει εξαιρετικές προκλήσεις.

 

Τα line up των φεστιβάλ είναι γεμάτα λόγω προηγούμενων αναβολών και υπερβολικού αριθμού συγκροτημάτων σε περιοδεία φέτος και του χρόνου. Και φαντάζομαι επίσης και το 2024. Οπότε πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε νέα μουσική και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα καταλάβουμε πιο θα είναι το επόμενο βήμα μας.

 

 

RockOverdose: Θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σου! Περιμένω να σας δω σύντομα στην Αθήνα. Κάποια τελευταία λέξη για τους αναγνώστες του Rock Overdose;

 

 

Kjetil Nordhus (Green Carnation): Σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας. Ήταν χαρά μου να απαντήσω. Οι Green Carnation ανυπομονούν πραγματικά να έρθουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ελπίζω να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερους εκεί.

 

 

Πληροφορίες για τα shows:

MOONSPELL (acoustic + full electric set) + GREEN CARNATION - Live in Athens (Fuzz Club, 21/11/2022)

 

Εισιτήρια:  👇

Θεσσαλονίκη: https://bit.ly/3yd9Ci2

Αθήνα: https://bit.ly/3CsQQ8O

 

 

 

Για το RockOverdose,

Δημήτρης Σούρσος

Comments