Aνταπόκριση: KRAFTWERK @ Ηρώδειο, Αθήνα (16/07/23)

 

Καλοκαιρινών συναυλιών συνέχεια λοιπόν και μετά το ακραίο, καταιγιστικό thrash των Dark Angel, το κλασσικό metal των Saxon, το hard rock των Deep Purple, το stoner των 1000mods και την ψυχεδέλεια των Villagers Of Ioannina City, είχε έρθει η ώρα για κάτι διαφορετικό. Οι Γερμανοί Kraftwerk, πρωτοπόροι του πειραματικού krautrock, έτοιμοι να προσγειωθούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για πρώτη φορά μάλιστα στο συγκεκριμένο, ιστορικό χώρο, μετά και την 3D συναυλία τους το 2018 στο Φάληρο.


 

Το εμβληματικό αυτό συγκρότημα από το Düsseldorf, ηγέτες και δημιουργοί της ηλεκτρονικής μουσικής πίσω στη δεκαετία του ’70, αυτή τη φορά θα παρουσίαζαν το νέο τους οπτικοακουστικό show, που έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Φτάνοντας στον μεγαλοπρεπή χώρο του Ηρωδείου, το βασικό πρόβλημα που είχες να διαχειριστείς ήταν η αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη. Κάθε ελπίδα δροσιάς χανόταν σε κάθε σταγόνα νερού που έτρεχε από τα μπουκαλάκια του κοινού που είχε ήδη κάνει sold out το Ωδείο. Όλα αυτά βέβαια θα πήγαιναν περίπατο μέχρι την έναρξη της συναυλίας, διότι μετά θα ακολουθούσε κάτι που θα μας έκανε να ξεχαστούμε, να ταξιδέψουμε και να ξεφύγουμε από τις θερμοκρασίες που έκαιγαν τα πάντα γύρω μας.


 


 

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη φωτισμένη σκηνή του Ηρωδείου, όπου σκοτεινιάζει στις 21.30 και τα 4 μέλη των Kraftwerk με μπροστάρη τον Ralf Hütter βγαίνουν στη σκηνή, φορώντας όλοι ομοιόμορφες φωσφορίζουσες στολές. Ξεκίνημα με το “Numbers / Computer World” και οι electro/synth-pop ήχοι του γεμίζουν το χώρο. Οι μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες των Γερμανών παρουσιάζονταν με έναν πραγματικά ξεχωριστό τρόπο, ειδικά προσαρμοσμένο ώστε το θέαμα να χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του μνημείου και όχι απλά τη σκηνή. Το “The Man-Machine” ήταν το πρώτο από τα πολύ αγαπημένα που ακούστηκαν και κατόπιν το ”Autobahn” με τα ambient στοιχεία του. Αιώνιο, ξεχωριστό και πασίγνωστο το “Das Modell” σε μια πανέμορφη εκτέλεση, ενώ ξεχώρισε και το “Radioactivity” με τα synthesizer των μελών να μην σταματάνε να φωσφορίζουν κι αυτά.

  

Ακολουθεί το “Tour de France” σε όλο του το μεγαλείο, με φώτα διαφόρων χρωμάτων να έχουν στήσει τρελό χορό στον τοίχο πίσω από το συγκρότημα και τα χρώματα της γαλλικής σημαίας να τονίζονται μαζί με την επιγραφή… Tour de France φυσικά. Συνέχεια με το “Trans Europe Express” και κάποια σχέδια να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ήδη ακούμε άλλη μια από τις πολλές και μεγάλες επιτυχίες, που ακούει στο όνομα “The Robots”. To κόκκινο, πράσινο και κίτρινο χρησιμοποιούνται εναλλάξ και φωτίζουν τις στολές και τα synthesizer, ενώ προστίθεται και το μπλε μόλις ακούγονται και οι νότες του “Music Non Stop”. Προς το τέλος του, ένα-ένα τα μέλη βγαίνουν πίσω από τα synthesizer, υποκλίνονται στο κοινό και αποχωρούν. Ένα εξαιρετικό show μόλις είχε φτάσει στο τέλος του, καθώς άναψαν και τα φώτα. Οι Kraftwerk απέδειξαν ξανά γιατί θεωρούνται ριζοσπαστικοί και πρωτοποριακοί όσο ελάχιστοι δημιουργοί. Συνδυάζουν άψογα τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας στον ήχο και την εικόνα και οι συναυλίες τους είναι ένα απόλυτο έργο τέχνης.

  

Ο Ralf Hütter, παρότι δεν έχει δίπλα του τον Florian Schneider εδώ και τρία χρόνια, καταφέρνει και κρατά πάρα πολύ ψηλά το επίπεδο ενός από τα πιο επιδραστικά σχήματα στο χώρο τους και όχι μόνο. Τα γεμάτα στάδια μαρτυρούν ότι η μπογιά των Kraftwerk περνά ακόμα και σε κάθε τους επίσκεψη θα είμαστε εκεί να τους απολαμβάνουμε.

 

 

Για το RockOverdose,

Γιώργος Τσολάκος

 

Comments