Παρουσίαση: ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – “Μέχρι Τον Θάνατο”

 

 

 

Πάνε 35 χρόνια τώρα που αυτοί οι τύποι υπέγραψαν μαζί μας μια Συμφωνία ...εν Λευκώ! Στο ενδιάμεσο χαθήκαμε για λίγο (μόνο για 17 χρόνια!), αλλά η επιστροφή της Λευκής Συμφωνίας στα τέλη του 2017 έδειξε ότι κρύβουν πολλούς ακόμα μουσικούς άσσους στο μανίκι.

Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε παρουσίασαν στην Αθήνα κάποια νέα κομμάτια, τα οποία εν συνεχεία εντάχθηκαν στο setlist, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες στους φαν (και όχι μόνο) για δισκογραφική επιστροφή. Ένα από αυτά είναι το “Μέχρι τον Θάνατο”. Φτάνουμε, λοιπόν, στον φετινό Σεπτέμβρη, που το τραγούδι κυκλοφορεί επίσημα και ως single, μετά από 23 χρόνια δισκογραφικής σιωπής (υπήρξαν, βεβαίως, οι επανακυκλοφορίες των Μυστικών Κήπων και των Χρωμάτων σε βινύλιο με έξτρα ακυκλοφόρητα τραγούδια, αλλά εδώ μιλάμε για... φρέσκο πράγμα!).

 

 

Πρόκειται για μια σύνθεση που στέκεται και με το παραπάνω άξια δίπλα στην ιστορία της μεγάλης αυτής μπάντας. Με μια συγκλονιστική μπασογραμμή που σου καρφώνεται στο μυαλό και υποστηρίζεται από δυναμικά και άρτια τεχνικά τύμπανα, το “Μέχρι τον Θάνατο” συνεχίζει στους γνώριμους Λευκοσυμφωνιακούς ρυθμούς, εξελίσσοντάς τους όσο χρειάζεται για να συμπορευτούν με τη σύγχρονη μουσική, χωρίς σε καμια περίπτωση να συμβιβάζεται χάριν εποχής. Στην ίδια λογική πορεύονται και οι κιθάρες, διατηρώντας στα ρυθμικά μέρη τον Cure-ικό ήχο που χαρακτηρίζει το ύφος της μπάντας -ειδικά στους δυο πρώτους δίσκους- χωρίς όμως παλιμπαιδισμούς ή δηθενιές, ενώ ένα πανέμορφο, δυναμικό και συνάμα μελωδικό σόλο, ταξιδεύει τον ακροατή, υποστηρίζοντας την ούτως ή άλλως νοσταλγική (αλλά σε καμιά περίπτωση μελαγχολική) ατμόσφαιρα. Η φωνή – σφραγίδα του συγκροτήματος παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα και στο πείσμα των χρόνων, όπως επίσης και οι (σταθέρα) εμπνευσμένοι στίχοι, που ακροβατούν με ρομαντισμό μεταξύ σκότους και φωτός, αφήνοντας όμως στο τέλος μια λυτρωτική και αισιόδοξη επίγευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το minimal αλλά πολύ ατμοσφαιρικό video clip που συνοδεύει το τραγούδι.

Συμπερασματικά, το “Μέχρι τον Θάνατο” σηματοδοτεί μια μεγάλη επιστροφή στη δισκογραφία μιας μπάντας που σημάδεψε την ελληνόφωνη ροκ σκηνή και που έδωσε τη φλόγα της σε συγκροτήματα που ακολούθησαν (όπως τα Διάφανα Κρίνα) και με τον σύγχρονο, “μασίφ” ήχο θέτει τις βάσεις ψηλά (και τις προσδοκίες ακόμα ψηλότερα) για την πολυαναμένόμενη πλήρη δισκογραφική δουλειά που προγραμματίζεται για τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε. Αν έπρεπε να βαθμολογήσω το single θα έδινα 9/10. Ο ένας βαθμός χάνεται γιατί περιμέναμε πολύ καιρό για να ακούσουμε ...λευκά νέα. Αν άξιζαν οι αιώνες αναμόνής; ΕΝ-ΝΟ-ΕΙ-ΤΑΙ!

 

Μέχρι την κυκλοφορία του νέου album το τραγούδι θα είναι διαθέσιμο

στο Βandcamp του γκρουπ: https://lefkisymphonia.bandcamp.com

 

Οι στίχοι και η μουσική είναι του Θοδωρή Δημητρίου.

Ενορχήστρωση: Λευκή Συμφωνία (Θοδωρής ∆ημητρίου – φωνή, Κώστας Μιχαλός – κιθάρα, Διογένης Χατζηστεφανίδης – μπάσο, Βαγγέλης Τσιμπλάκης – ντράμς)

 

ΣΤΙΧΟΙ:
Σβήσε το χρώμα από τα μάτια μου
Σβήσε το μέλλον
Σβήσε το φως
Η καρδιά μου απόμεινε
ένας πλανήτης νεκρός

Το αίμα στάζει από τις πληγές μας
δηλητήριο γλυκό
Φίλα με απόψε μέχρι τον θάνατο
μέχρι να λυτρωθώ

Σκέπασέ με με πάγο
Το αιώνιο σκοτάδι σου
δεν θα αρνηθώ
Ο παλμός της ζωής μας θα μείνει
της αιώνιας νύχτας μυστικό

Το αίμα στάζει από τις πληγές μας
δηλητήριο γλυκό
Φίλα με απόψε μέχρι τον θάνατο
μέχρι να λυτρωθώ

Το αίμα στάζει από τις πληγές μας
δηλητήριο γλυκό
Φίλα με απόψε
μέχρι τον θάνατο

 

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τον Έκτορα Τσολάκη στα: hd.factory, Soundflakes Recording Studios και Costas Chaikalis Studio.

Η μίξη και το μάστερ έγινε από τον Έκτορα Τσολάκη στο hd.factory.

H σκηνοθεσία του video, η φωτογραφία και το μοντάζ είναι του Γιάννη Καράμπελα.

Eμφανίζονται οι Ελένη Μαβίδου και Δημήτρης Καπετάνιος.

Κοστούμια από την Νάντια Σολωμίδου και μακιγιάζ από την Πολυξένη Γιανναράκη.

Γραφιστικά από την melanie md.

 

Σύνδεσμοι:
http://lefkisymphonia.gr
https://www.facebook.com/lefkisymphonia
https://www.facebook.com/groups/799871203496678
https://twitter.com/LefkiSymphonia
https://lefkisymphonia.bandcamp.com
https://www.instagram.com/lefkisymphonia

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Αναστασίου

 

Comments