LEPROUS – Πέντε κομμάτια σταθμοί

Οι Νορβηγοί Leprous αν και ιδρύθηκαν το μακρινό 2001, ξεκίνησαν να μας απασχολούν το 2009 όταν και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Tall Poppy Syndrome", ενώ μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας με το εκπληκτικό "Bilateral" το 2011. Από τότε βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία, έχοντας καθιερωθεί ως μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις του σύγχρονου prog metal, χάρη σε κορυφαίες κυκλοφορίες όπως τα "Coal" (2013) και "The Congregation" (2015). Το περσινό "Pitfalls" τους βρίσκει να εξερευνούν ενδελεχώς τους νέους δρόμους, που άνοιξε το "Malina" (2017) και να προσανατολίζονται σε σαφώς πιο βατές μουσικές φόρμες, με αξιοσημείωτη επιτυχία.

 

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο η δεκαετής δισκογραφική τους πορεία μπορούσε να συμπυκνωθεί σε πέντε τραγούδια, αυτά θα ήταν τα παρακάτω:

 

“Forced Entry”

Τo “Forced Entry” ξεκινά φρενήρες με επιληπτικά synths και djent-o-ειδείς κιθάρες, δημιουργώντας με το “καλημέρα” μια εντόνως χαοτική ατμόσφαιρα. Το ήρεμο μεσαίο μέρος προσφέρει πρόσκαιρο καταφύγιο στον ακροατή, ενώ παράλληλα φανερώνει και κάποιες πιο ambient πτυχές του σχήματος. Η φωνή του Einar Solberg κάνει κυριολεκτικά τα πάντα, ενώ η κορύφωση στο τέλος της δεκάλεπτης σύνθεσης τον θέλει ξεκάθαρο πρωταγωνιστή, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση ενός υπερ-groove-άτου riff, που λοξοκοιτάζει προς τους Tool. Δέκα λεπτά prog μαεστρίας, που κυλούν δίχως να το καταλάβεις.“Alleviate”

Οι Leprous στο “Pitfalls” εστιάζουν στο συναίσθημα, τοποθετώντας το όμως εντός prog πλαισίου, αποστολή ιδιαίτερα απαιτητική. Στο “Alleviate” την επιτυγχάνουν στο 100%, παραδίδοντας μια σύνθεση φαινομενικά απλή, αλλά ασυναγώνιστη σε δομή και εκτέλεση.“Contaminate Me”

Τεράστια σύνθεση από κάθε άποψη το συγκεκριμένο και σιγουράκι στην πεντάδα, πριν καν το πρώτο σφύριγμα. Υπέρβαρο και συνάμα παρανοικό, με τις κιθάρες να έχουν στήσει prog party και τις εκπληκτικές ερμηνείες των Einar Solberg και Ihsahn να κλέβουν την παράσταση. Καθαρά φωνητικά μπλέκονται με μοχθηρές και βιτριολικές κραυγές, δημιουργώντας ένα χαμαιλεοντικό, αλλά άκρως σαγηνευτικό αμάλγαμα.“From The Flame”

Ακαταμάχητα hooks, ιδιοφυείς αλλαγές δυναμικών και υποδειγματικές αρμονίες χαρακτηρίζουν, ίσως το πιο κοντά σε hit κομμάτι, που μας έχουν χαρίσει οι Νορβηγοί.“Rewind”

Τo σχεδόν μανιακό ρυθμικό στα toms, λειτουργεί ως το τέλειο υπόβαθρο για το παιχνιδιάρικο κουπλέ που ερμηνεύει ο Einar. To ατμοσφαιρικό ρεφρέν πάει χέρι χέρι με το όλο και πιο έντονο “ξεδίπλωμα” του κομματιού, μέχρι που φθάνουμε στο τελικό ξέσπασμα, όπου οι στοιχειωμένοι ήχοι στα πλήκτρα και τα “έξω φρενών” φωνητικά, εκτοξεύουν τη σύνθεση στη στρατόσφαιρα. Για πολλά rewind, στην κυριολεξία.Υπενθυμίζουμε ότι οι Leprous θα εμφανιστούν ζωντανά το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα


 

Comments