Ανταπόκριση: GAEREA, Infernal Storm, Temple of Katharsis @ Eightball, Θεσσαλονίκη (04/02/2023)

Το ‘23 συνεχίζει αρκετά δυναμικά τη συναυλιακή του πορεία και σειρά αυτό το Σάββατο είχαν οι Πορτογάλοι Gaerea, των οποίων ο τελευταίος δίσκος του περασμένοι έτους ονόματι “Mirage” συνεισέφερε ώστε όχι μόνο να τους μάθει πολύ περισσότερος κόσμος, αλλά και να ανέβουν και πολύ στις προτιμήσεις μας, ιδιαίτερα αν συλλογιστούμε ότι σχεδόν παντού φιγουράραν στις λίστες με τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Έμενε μόνο να δούμε κατά πόσο θα ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες που εμείς και εκείνοι θέσαμε.

 

 

Λίγο μετά τις 8:30 στη σκηνή ανέβηκαν οι Temple of Katharsis σε ένα Eightball το οποίο ήταν ικανοποιητικά γεμάτο για την ώρα, δεδομένου ότι δεν συνιθίζεται από τόσο νωρίς να γεμίζει ο χώρος. Η μπάντα με το αυστηρό και πιο παραδοσιακό ύφος, εκπροσωπεί μία πιο παραδοσιακή black metal πλευρά, καθώς δεν έλειψε το corpse paint αλλά ούτε και τα μη πρακτικά αλά Gorgoroth περικάρπια με τα πολύ μακριά καρφιά. Ταιριαστοί με την προϋπόθεση ότι είναι σχετικά περιορισμένες οι επιλογές για τέτοιου είδους support μπάντες στη βόρεια Ελλάδα, αλλά κάπως αταίριαστοι με τον πιο μοντέρνο αέρα που αποπνέουν οι Gaerea. Ακόμα κι έτσι όμως, αξιοπρεπής εμφάνιση από όλα τα μέλη.

 

 

Σειρά για τους Infernal Storm, τους οποίους είχα ξανασυνατήσει και στους Borknagar. Με μία σχεδόν εντελώς διαφορετική σύνθεση στα μέλη του συγκροτήματος, γύρω στις 9:30 και ελάχιστα νωρίτερα σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα, ανέβηκαν στη σκηνή. Δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησε η πάροδος κάποιων μηνών ή και η αλλαγή σε κάποια από τα μέλη για αυτήν την εμφάνιση, πάντως αυτήν τη φορά τα πράγματα για τους Infernal Storm ήταν πολύ καλύτερα καθώς ήταν πολύ πιο άρτιοι και συντονισμένοι στο παίξιμό τους. Ο Cons Marg, σαν πιο έμπειρος, έδωσε άλλη νότα στην παρουσία τους, γνέφοντας σε πιο κλασικούς ήχους για το συγκρότημα, ενώ δεν έλειψε και η συνεργασία με το πιο νέο αίμα και επίσης vocalist της μπάντας, Γιάννη, ολοκληρώνοντας έτσι την εμφάνισή τους.

 

 

Σειρά πλέον για τους Gaerea και το Eightball είναι γεμάτο για τα καλά, πράγμα σπάνιο για τέτοιου είδους όνομα, και λαμβάνοντας υπόψη πως μόλις 8 ημέρες πριν είχαμε άλλο μεγάλο live που είχε εξίσου τόσο κόσμο (ίσως και ελάχιστα περισσότερο), είναι όντως αξιοσημείωτη η συμβολή του κοινού. Τα φώτα λοιπόν σβήνουν και οι Gaerea παρατάσσονται στη σκηνή. Θολή η πρώτη μου επαφή, καθώς έπρεπε να φωτογραφίζω ταυτόχρονα, αλλά δύο πράγματα θυμάμαι πιο έντονα: τη συμμετοχή του κόσμου φωνάζοντας στις προσταγές του frontman και τον ίδιο που κατέστησε αυτό το live ίσως το πιο δύσκολο που έχω ποτέ φωτογραφήσει –με την καλή την έννοια. Ίσως από τους πιο ενεργητικούς μπροστάρηδες στην ιστορία του black metal, δεν σου επέτρεπε να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Τόσο επιβλητικός και άμεσα τεράστιος καταληψίας της σκηνής, σε σημείο που μπορεί και να ξεχνάς ότι έχει άλλους 4 πίσω του.

 

 

Έχοντας ως μία από τις all time αγαπημένες μου μπάντες τους Deafheaven, δε με ξενίζει αυτή η κινησιολογία, παρά μόνο μου θυμίζει ότι τελικά το... George Clarke School of Dancing καλά κρατεί και ίσως γίνεται αποδεκτό μόνο αν μιλάμε για trve black metal, δεδομένου του κραξίματος που έχουν φάει για αυτό το λόγο οι ίδιοι οι Deafheaven στο παρελθόν. Εδώ τουλάχιστον αυτό δε γίνεται και οι, φαινομενικά δύσπιστοι, ακροατές του είδους υποδέχθηκαν αυτήν τη σκηνική εμφάνιση ένθερμα καθώς άκουγα και η ίδια τα πολύ θετικά τους σχόλια γύρω μου. Αλλά εξαιρετικά θετική ήταν και όλη η παρουσία του συγκροτήματος, οι οποίοι έπαιξαν κυρίως κομμάτια από το πρόσφατο “Mirage” με λίγες προσθήκες από τα “Limbo” και “Unsettling Whispers”. Ηχητικά θα μπορούσαν και καλύτερα μεν, αλλά η όποια πρωτοτυπία είναι αυτή που εκπροσωπούν, κατάφερε να φτάσει τα αφτιά μας και τα μάτια μας.

 

 

Γενικά, η εμφάνιση των Πορτογάλων θα μας απασχολήσει για καιρό και θα γίνει μέτρο σύγκρισης για πολλές άλλες στο μέλλον. Οι ίδιοι έχοντας καταφέρει να συνθέσουν μία δική τους εκδοχή αυτού του πολύπαθου και ταυτόχρονα πολυπόθητου black metal, που πατάει πολύ σε άλλα πιο σύγχρονα μουσικά χωράφια, από αυτά που ακούν οι νεολαίοι, δίνουν νέα πνοή στο είδος. Γι’ αυτό άλλωστε αγαπήσαμε τόσο πολύ το “Mirage” πέρυσι. Αν κρίνουμε και από την εμφάνιση αυτή η οποία στέφθηκε με επιτυχία, θα ξαναδούμε τους Gaerea στην πόλη μας εύκολα.

 

Setlist (με επιφύλαξη):
1. Deluge
2. Salve
3. Urge
4. Conspiranoia
5. Mantle
6. Absent
7. Mirage
8. Laude

 

 

Για το RockOverdose,

Γεωργία Λαδοπούλου 

 

Comments