Ανταπόκριση: THE BLACK ANGELS, The Steams @ Fuzz Live Music Club, Αθήνα (07/03/2023)

Είτε το συνειδητοποιείτε, είτε όχι, μας χωρίζουν σχεδόν επτά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη των The Black Angels στη χώρα μας, επομένως είναι από τις λίγες φορές όπου το κλισέ του “μας είχαν λείψει” ίσως να συνιστά φειδωλότητα.

 

Με το περσινό εξαιρετικό “Wilderness Of Mirrors” να αποτελεί επιπρόσθετο κίνητρο για να δοθεί το “παρών” στη φετινή τους επίσκεψη, δεν είναι τυχαίο ότι το Fuzz γέμισε με κόσμο, που επιθυμούσε διακαώς να απολαύσει από κοντά την πεντάδα από τη Μέκκα της αμερικανικής ψυχεδέλειας, το Austin του Texas.

 

 

Ως γενναιόδωρο bonus, είχε την ευκαιρία να γίνει κοινωνός της μουσικής πρότασης και των “δικών μας” The Steams, των οποίων το περσινό “Mild Conquest” συγκέντρωσε πολλά φώτα επάνω του, τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο. Με έντονο το ψυχεδελικό στοιχείο στον ήχο τους, αλλά πατώντας σε πολύ πιο στιβαρό -και σύγχρονο θα πω- rock υπόβαθρο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους, τόσο με την άψογη απόδοση των συνθέσεων τους, όσο και με την άφθονη ενέργεια, που απελευθέρωσαν επί σκηνής.

 

 

Κατά τις 21:45 έρχεται η σειρά των The Black Angels, οι οποίοι δίνουν την εκκίνηση του set τους με το σίγουρο χαρτί του “You On The Run”. Ο υπνωτιστικός ρυθμός του δένει αρμονικά με τις ψυχεδελικού ύφους προβολές που παίζουν στο φόντο και το blueprint για τη βραδιά, δείχνει να έχει ήδη διαμορφωθεί.

 

Το “El Jardin” που ακολουθεί, στήνει το χορό των κομματιών του “Wilderness Of Mirrors”, αλλά και το χορό γενικότερα, με τον Alex Maas να αναλαμβάνει και χρέη μπασίστα για αυτά τα πρώτα κομμάτια, πέρα από το να ερμηνεύει ακομπλεξάριστα, μισοκρύβοντας το βλέμμα του πίσω από το χαμηλωμένο όσο δεν πάει σκούφο του.

 

 

Η εναλλαγή ρόλων στα έγχορδα αποτέλεσε συνθήκη που συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, αλλά και που χαρακτηρίζει τις εμφανίσεις της μπάντας γενικότερα, η οποία στην πορεία του live απέδειξε περίτρανα ότι πρόκειται για μια καλολαδωμένη περιοδεύουσα ψυχεδελική μηχανή, που σίγουρα είναι κάτι πολύ παραπάνω από one trick pony.

 

Και σαν να μην έφταναν οι κιθαρίστες που γίνονται μπασίστες και τούμπαλιν και πότε πότε και τραγουδιστές, στο κόλπο έμπαιναν και αυτά τα νέας κοπής ψηφιακά mellotron, που έρχονταν να δέσουν αρμονικά, αλλά και να επιτείνουν την ήδη διαμορφωμένη ψυχεδελική πανδαισία.

 

 

Και αν η εμφάνιση τους βασίστηκε στο -επαναλαμβάνω- εξαιρετικό “Wilderness Of Mirrors”, δεν έλειψαν συνθέσεις-σταθμοί του παρελθόντος, όπως το “Manipulation” -στο οποίο ο Christian Bland είχε αναλάβει τα κουπλέ και ο Alex Mass αρκέστηκε στα ρεφρέν- ή το “Entrance Song”, τα οποία ομολογουμένως έκαναν την εμφάνιση τους πολύ νωρίς στο set.

 

Οι Τεξανοί όμως είχαν σχέδιο κι αφού έκλεισαν το κυρίως μέρος του set τους με τα εξόχως ανεβαστικά “Black Grease” και “Empires Falling”, επέστρεψαν για χορταστικότατο encore -ή δεύτερο set, όπως το πάρει κανείς- εννέα κομματιών, όπου η ισορροπία δυνάμεων διαμορφώθηκε συντριπτικά υπέρ του ένδοξου παρελθόντος, γεγονός που εκτόξευσε την ήδη ανεβασμένη διάθεση του κοινού. Το “Young Men Dead” π.χ. που ακούστηκε μια στροφή πριν το κλείσιμο, είναι πάντα μια εικονική στιγμή στις συναυλίες τους, ενώ ακόμα και το παράταιρο για κλείσιμο “Haunting At 1300 McKinley” κατόρθωσε με ευκολία να ρίξει πανηγυρικά τίτλους τέλους στη βραδιά, αλλά και στο σύνολο της ευρωπαικής περιοδείας τους.

 

 

Μια βραδιά που είχε ορθώς ως εμπροσθοφυλακή το πρόσφατο “Wilderness Of Mirrors”, έδειξε μπόλικη αγάπη για το υπερκλασικό ντεμπούτο τους “Passover”, ακούμπησε τις δύο ώρες καθαρής συναυλίας και έγινε “ανθρώπινο” sold out, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Μια βραδιά αγνής ψυχεδέλειας, που έστω για λίγα λεπτά μετέτρεψε μια ακόμα βαρετή Τρίτη σε άτυπο Σάββατο. Μια βραδιά από αυτές που θέλουμε.

 

Setlist:

You On The Run

El Jardin

Icon

History Of The Future

Grab As Much (As You Can)

Manipulation

Firefly

Without A Trace

A Walk On The Outside

The Prodigal Sun

Entrance Song

The River

Mission District

Black Grease

Empires Falling

Encore:

Wilderness Of Mirrors

Bloodhounds On My Trail

Bad Vibrations

Vermillion Eyes

Yellow Elevator #2

Choose To Choose

La Pared (Govt. Wall Blues)

Young Men Dead

Haunting At 1300 McKinley

 

 

 

 

Για το Rockoverdose,

Δημήτρης Σούρσος

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέξανδρος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

 

Comments