Σαν σήμερα:Οι MAIDEN επιστρέφουν ηρωικά, με Dickinson – Smith & Brave New World!

 

Πάμε να θυμηθούμε το άλμπουμ - επιστροφή των Iron Maiden, Brave New World, που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, πριν 21 ολόκληρα χρόνια, στις 29 Μαΐου του 2000.

 

 

 

Λίγες φορές ο  μεταλλικός μουσικός κόσμος ένιωσε τέτοιο ντελίριο ενθουσιασμού, όσο εκείνη τη μέρα του Γενάρη του 1999, όταν και ανακοινώθηκε η επιστροφή του Bruce Dickinson αλλά και του Adrian Smith στους Iron Maiden.  Μεταξύ των οπαδών τους επικρατεί κανονική φρενίτιδα, ενώ τεράστια ικανοποίηση κυριαρχεί και στο στρατόπεδο της μπάντας, που πλέον απαρτίζεται από εξαμελή σύνθεση.

 

Η παρουσία τριών κιθαριστών, είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο ήχος του συγκροτήματος, τονίζει ο Smith και έχει απόλυτο δίκιο. Μετά από μια τρίμηνη reunion περιοδεία που γεμίζει τεράστιους συναυλιακούς χώρους σε Ευρώπη και Αμερική, οι Maiden μπαίνουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του δωδέκατου άλμπουμ τους, με παραγωγό τον Kevin Shirley. Φρέσκια και ορεξάτη, η ομάδα, περήφανα παρουσιάζει σε όλους την καλή διάθεση και τη φόρμα στην οποία βρίσκεται, 13 χρόνια πριν, μέσα απ’ το Brave New World, ένα άλμπουμ βγαλμένο απ’ τα παλιά. Για πρώτη φορά δίσκος τους ηχογραφείται live στο στούντιο και η διαφορετικότητα του έγκειται κυρίως στο ότι πλέον τα μουσικά όργανα δεν ηχογραφούνται ξεχωριστά το ένα απ’ το άλλο, αλλά οι μουσικοί παίζουν όλοι μαζί.

 

Iron-Maiden-Brave-New-World-2000-Booklet-Front-Cover-30178

 

Όλη η ενέργεια των ζωντανών τους εμφανίσεων σε συνδυασμό με τις φοβερές τους εκτελεστικές ικανότητες, φτάνει άμεσα στ’ αυτιά του ακροατή, που μόνο ικανοποίηση μπορεί να αισθανθεί, ακούγοντας έναν ήχο πολύ πιο ξεκάθαρο και με σαφέστερο προσανατολισμό από πριν. Σύμφωνα με τον ιθύνοντα νου του γκρουπ, Steve Harris, το “Brave New World”, περιέχει κατά μία έννοια progressive επιρροές της δεκαετίας του ’70 καθώς και κοινά στοιχεία με τους δίσκους “Seventh Son” και “X-Factor”, αν και μουσικά θεωρεί ότι είναι μια προέκταση τους. Οι συνθέσεις είναι όλες τους υψηλού επιπέδου, πολλές απ’ αυτές πραγματικά κορυφαίες, η επική διάθεση και ατμόσφαιρα διάχυτη και ο ήχος πιο γεμάτος, αφού ο καθένας από τους τρεις κιθαρίστες, βγάζει έναν δικό του ήχο, προσθέτοντας κάτι ιδιαίτερο στο συνολικό αποτέλεσμα. Εμπνευσμένα σόλο, φοβερές δισολίες και τρισολίες κάποιες φορές, το παίξιμο του McBrain αριστοτεχνικό και δυνατό όπως πάντα, το μπάσο του Harris στα φόρτε του. Ο Dickinson σου δίνει την εντύπωση πως δεν έφυγε ποτέ από το συγκρότημα για το οποίο μοιάζει φτιαγμένος να τραγουδάει, με την ασύλληπτη φωνή του να διατηρεί ατόφιο όλο το μεγαλείο της.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, γίνεται απόλυτα εμφανές ότι η φοβερή χημεία μεταξύ τους, δεν έχει χαθεί ούτε στο ελάχιστο. Όπως είναι αναμενόμενο, σύσσωμη η metal κοινότητα αγκαλιάζει την καινούρια προσπάθεια της αγαπημένης της μπάντας και οι κριτικές είναι από πολύ καλές μέχρι αποθεωτικές. Οι πωλήσεις παράλληλα αυξάνονται κατακόρυφα σχεδόν σε πενταπλάσιο βαθμό με αυτές του “Virtual XI”.

 

Το “Brave New World” σηματοδότησε την εκκωφαντική επιστροφή των Iron Maiden στα μουσικά δρώμενα, σίγουρα λόγω της επιστροφής του Dickinson, ασφαλώς λόγω του παραδοσιακού, αγνού, μεστού heavy metal ήχου του αλλά κυρίως γιατί περιείχε ένα καθαρό Iron Maiden ήχο, αυτόν που κάθε οπαδός τους θα ήθελε ν’ ακούσει, αυτόν που τόσο αγαπήθηκε και τόσο είχε λείψει απ’ το συγκρότημα.

 

 

 

 

 

 

Comments