MANOWAR – Crosswind live @ Principal Club, Θεσσαλονίκη, 19/3/2011

Οι MANOWAR ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που με μύησαν στον χώρο του HEAVY METAL κάπου στις αρχές του ’84. Τα Hail to England και Sign of the Hammer, μαζί με τα τότε αριστουργήματα των W.A.S.P., LIZZY BORDEN, IRON MAIDEN κλπ, ήταν στη λίστα των λατρεμένων δίσκων που έπαιζαν συνεχώς από τα ηχεία του στερεοφωνικού μου.
Τότε φάνταζε όνειρο η πιθανότητα να τους δω ζωντανούς και ειδικά στην Ελλάδα, μιας που η μόνη πολυτέλεια που είχαμε τότε οι φίλοι του HEAVY METAL, ήταν το ομότιτλο περιοδικό στο οποίο οι φωτογραφίες και μόνο των συγκροτημάτων φάνταζαν μαγικές.
Ποιος λοιπόν να σκεφτόταν, ότι μετά από 27 χρόνια το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα, και εκτός των άλλων, θα ερχόταν η στιγμή να επιβεβαιώσουμε αν τελικά οι MANOWAR είναι όντως μία από τις αληθινές εναπομείναντες HEAVY METAL μπάντες σε αυτόν τον πλανήτη, ή ένα μάτσο σκατάδες όπως κάποιοι υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια.

Από νωρίς λοιπόν βρεθήκαμε στο Principal για να μία καλή θέση, μιας που η συναυλία ήταν sold-out και αναμενόταν να γίνει το αδιαχώρητο (όπως και έγινε). Οι δικοί μας power/progressive-άδες CROSSWIND άνοιξαν το live γύρω στις 9 και κάτι, με το κοινό όμως να μην είναι και τόσο ένθερμο προς αυτούς (ειδικά στα 2-3 πρώτα τραγούδια).

Κατά τις 10 και τέταρτο, η εισαγωγή που προμηνύει την είσοδο των ‘’Αντρών του Πολέμου’’ έχει ήδη ξεκινήσει. Με μία πολύ εντυπωσιακή είσοδο της μπάντας και παίζοντας το ομώνυμο τραγούδι τους, το κοινό απλά τρελαίνεται, ενώ στα μάτια μου ζωντανεύουν όλες οι φωτογραφίες που είχα δει όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα περιοδικά. Mία καχυποψία που είχα βαθιά μέσα μου για την περίπτωση ότι θα απογοητευόμουν από κάτι ή και από όλο το αποτέλεσμα, έμεινε για πάντα θαμμένη βαθιά εκεί. Ένα έχω να πω… οι άνθρωποι γάμ**αν στην κυριολεξία. Αν εξαιρέσω κάποιες επιλογές τους στο playlist, ήταν ένα τέλειο (από όλες τις πλευρές) live.
Η άψογη από μουσικής πλευράς εκτέλεση των τραγουδιών τους, με τον ERIC ADAMS να αποδεικνύει έμπρακτα γιατί θεωρείται μετά από 3 δεκαετίες ακόμη ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές στο χώρο, σε συνδυασμό και με τον απίστευτο ήχο που ξεχύνονταν από τα ηχεία, είχαν σαν αποτέλεσμα χωρίς υπερβολή ένα από τα καλύτερα live που είδαμε τελευταία στη χώρα μας και ειδικά στην Θεσσαλονίκη. 2 ½ ώρες ανελέητου HEAVY METAL χωρίς διακοπή,
οι MANOWAR μας ταξίδεψαν στα χρόνια του αληθινού METAL που αγαπήσαμε.
Αποκορύφωμα, ο λόγος του De Maio στα ελληνικά, με τη τελική φράση ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ, (κάτι που εμείς οι ίδιοι είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια), να κάνει τους πάντες εκεί μέσα να ανατριχιάσουν. Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ και ευχές για την καλύτερη δυνατή συνέχεια στην ιστορική αυτή μπάντα της αγαπημένης μας μουσικής.

Heavy metal… or not metal at all…

Για το Rockoverdose.gr,
Θεοδόσης "Lethal" Λιθαρής

MANOWAR Setlist:

01 - Intro
02 - Manowar
03 - Death Tone
04 - Metal Daze
05 - Fast Taker
06 - Shell Shock
07 - Dark Avenger
08 - Battle Hymns
09 - Karl Logan guitar solo
10 - Brothers of Metal
11 - Kill with Power
12 - Metal Warriors
13 - Fighting the World
14 - Heart of Steel
15 - Joey DeMaio bass solo
16 - The Gods Made Heavy Metal
17 - The Sons of Odin
18 - Call to Arms
19 - Hail and Kill
20 - Sign of the Hammer
21 - House of Death
22 - Kings of Metal
23 - King of Kings
24 - Joey DeMaio speech (in Greek language)
25 - Warriors of the World (United)
26 - Black Wind, Fire and Steel
27 - Outro (The Crown and the Ring) ‏

Comments