Μάριος Ηλιόπουλος (NIGHTRAGE) στο Rock Overdose: “Δεν πρέπει να χάσει κανένας metal οπαδός αυτά τα shows στην Ελλάδα!”

Ταπεινότατος, ευγενικότατος, φιλικότατος και εξαιρετικός μουσικός. Ο λόγος για τον αρχηγό των Nightrage, Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος έχει χαράξει και έχει γράψει την δική του ιστορία με τους Nightrage. Με αφορμή τις συναυλίες τους στην Ελλάδα μαζί με Mystic Prophecy, Rage και Firewind, ο Μάριος έδωσε μια απολαυστική συνέντευξη στο Rock Overdose και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη, μιλώντας για τον παρελθόν της μπάντας, τον Gus G, την μουσική βιομηχανία, το The Venomous”, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα των Nightrage.

 

Απολαύστε:

 


Rock Overdose: Καλησπέρα Μάριε, καλώς ήρθες στο Rock Overdose.

 

Μάριος: Καλησπέρα Κωνσταντίνε, ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την συνέντευξη. Χαίρομαι που ξανά βρίσκομαι στο Rock Overdose.

 

Rock Overdose: Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την απόφασή σου να γυρίσεις στην Ελλάδα μόνιμα και αν ήταν μια δύσκολη απόφαση για σένα το να φύγεις από την Σουηδία.

 

Μάριος: Είναι η δεύτερη φορά που επιστρέφω. Είχα ξαναφύγει πιο πριν, αλλά νομίζω ότι μετά από 13,5 χρόνια κατάλαβα ότι μπορώ να τρέχω την μπάντα από οποιοδήποτε σημείο και έχουμε πολύ καλή επικοινωνία, οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα για μας η απόσταση. Μπορούμε να είμαστε μπάντα και να γράφουμε κομμάτια από παντού.

 

Rock Overdose: Θα υπάρχουν διαφορές στο όλο τρέξιμο της μπάντας; Πιστεύεις θα σε δυσκολέψει κάτι;

 

Μάριος: Όχι, γιατί έχουμε καθημερινή επαφή με τα παιδιά μέσω του ίντερνετ, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ήδη έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε ιδέες για κάποιο επόμενο άλμπουμ. Γενικά, οι σημερινές μπάντες δεν ξέρουν πόσο τυχερές είναι που ζουν σε μια εποχή που μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τόσο εύκολα.

 

 

Rock Overdose: Άρα, φαντάζομαι ότι πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχε σαν σκέψη μέσα στο μυαλό σου αυτή η επιστροφή, λόγω της δυσκολίας της επικοινωνίας.

 

Μάριος: Σίγουρα όχι. Όταν είχα φύγει πριν 17 χρόνια στην Σουηδία για να συνεχίσω τους Nightrage, δεν υπήρχε αυτή η ευκολία και οι πόρτες ήταν κλειστές. Σήμερα, όλα είναι πιο εύκολα από αυτή την άποψη.

 

Rock Overdose: Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η διαμονή σου στη Σουηδία όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην προώθηση και στο όλο τρέξιμο της μπάντας, όσο και στον ήχο των Nightrage; Πόσο σε επηρέασε ο σουηδικός ήχος;

 

Μάριος: Σίγουρα, δεν θα μπορούσα να ηχογραφήσω τα άλμπουμ που έκανα με τους Nightrage στην Ελλάδα. Εκεί υπάρχουν καλύτερα στούντιο και άνθρωποι που ασχολούνται με το metal, οπότε νομίζω ότι ήταν σωστή η απόφαση να φύγω από την Ελλάδα. Τώρα ένιωσα ότι η ήταν η κατάλληλη ώρα να γυρίσω πίσω και πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται για τους Nightrage τώρα, που επέστρεψα σπίτι μου.

 

Rock Overdose: Απ’ ότι διάβασα, ξεκίνησες να εργάζεσαι σε ένα στούντιο, έτσι;

 

Μάριος: Ναι, παρεμπιπτόντως, με το που γύρισα από την Σουηδία, μου έγινε μια προσφορά από ένα στούντιο ηχογραφήσεων, το OTSE Music Studio, όπου δουλεύω τώρα σαν manager και παραγωγός. Το στούντιο έχει τελειώσει και ήδη κάναμε τις πρώτες μας ηχογραφήσεις και είναι πολύ καλό στούντιο. Η ποιότητα και τα μηχανήματά μας είναι πολύ καλά και νομίζω πως είναι ένας άλλος τρόπος για μένα να είμαι πίσω από τις κουρτίνες και να βοηθάω καινούργιες μπάντες.

 

 

Rock Overdose: Αυτό θα βοηθήσει και τους Nightrage σχετικά με τον ήχο τους.

 

Μάριος: Σίγουρα, τα επόμενα άλμπουμ των Nightrage θα ηχογραφηθούν εκεί και ήδη έχουμε ηχογραφήσει τις κιθάρες για το επόμενο σόλο άλμπουμ του Gus G. Ήταν η πρώτη δουλειά που κάναμε και έμεινε πολύ ευχαριστημένος και πιστεύω ότι έχουμε όλες τις προδιαγραφές σαν στούντιο και σαν άνθρωποι, με την εμπειρία που έχω τόσα χρόνια, για να βοηθήσουμε νέες μπάντες να βρουν τον ήχο τους και να κάνουν καλύτερες δουλειές.

 

Rock Overdose: Πριν αναφερθούμε στο τελευταίο άλμπουμ των Nightrage, πριν είπες ότι δουλεύετε πάνω σε νέες ιδέες.

 

Μάριος: Ναι, ήδη έχω αρχίσει να γράφω κάποια riff, με τον Magnus  ανταλλάσσουμε ιδέες. Σχεδιάζουμε να ηχογραφήσουμε το νέο άλμπουμ του χρόνου και να το κυκλοφορήσουμε στις αρχές του 2019. Δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες να δώσουμε, όμως έχουμε πολλές ιδέες οι οποίες δεν σταματούν ποτέ και δουλεύουμε πάνω σε αυτές. Θέλουμε το νέο άλμπουμ να είναι το καλύτερό μας.

 

Rock Overdose: Έχεις κάποιο πλάνο σχετικά με τον μουσικό προσανατολισμό του άλμπουμ ή για το στυλ γενικά;

 

Μάριος: Δεν μπορώ να πω κάτι, είναι νωρίς ακόμη για να ξέρω, όμως με τις ιδέες που έχω συλλέξει ως τώρα, θα είναι σίγουρα πιο heavy αλλά και πιο μελωδικό άλμπουμ.

 

Rock Overdose: Ποια ήταν η ως τώρα ανταπόκριση του “The Venomous”, τόσο από τον κόσμο όσο και από τον τύπο.

 

Μάριος: Πιστεύω ότι έχουμε πάρει πολύ καλό feedback και πολύ καλές κριτικές από ξένα και μεγάλα περιοδικά. Ο κόσμος αγάπησε το άλμπουμ και νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή επιστροφή για μας και δείξαμε μια καινούργια δυναμική στη μπάντα, επειδή είχαμε δύο καινούργια μέλη, τον Magnus στην κιθάρα και τον Lawrence στα τύμπανα. Πρόσθεσαν τις ιδέες τους και βοήθησαν την μπάντα ώστε να γίνει πιο συμπαγής ο ήχος μας αλλά και πιο φρέσκος.

 

 

Rock Overdose: Γενικά, έχω δει πολύ καλές κριτικές και υψηλές βαθμολογίες από διάφορα περιοδικά.

 

Μάριος: Ναι, έχουμε πολύ καλές κριτικές, είμαστε χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι ποτέ δεν στερεύουν οι καλές ιδέες στους Nightrage και πάντα προσπαθούμε να γράψουμε κομμάτια που αρέσουν σε μας πρώτα σαν μουσικούς και χαιρόμαστε που αυτό το πράγμα έχει απήχηση και προς τα έξω.

 

Rock Overdose: Κάτω από ποιες συνθήκες συντέθηκε και ηχογραφήθηκε το άλμπουμ;

 

Μάριος: Είναι μια δουλειά που ξεκίνησε από μένα, συνεργάστηκα πάρα πολύ με τον Magnus, δέσαμε πάρα πολύ, άφησα τις ιδέες του να μπουν στην μπάντα, κάτι που τον έκανε πάρα πολύ χαρούμενο…

 

Rock Overdose: Είναι εύκολο να αφήσεις χώρο σε κάποιον άλλον να γράψει υλικό;

 

Μάριος: Για μένα ναι, γιατί πάντα δίνω το βήμα σε άλλους μουσικούς, έστω και αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Οι ιδέες πάντα ξεκινούν από μένα, όμως δίνω χώρο σε άλλους μουσικούς όταν έχουν καλές ιδέες, να τις βάλουν στην μπάντα, γιατί στο φινάλε είμαστε μπάντα και δεν είναι το προσωπικό μου πρότζεκτ. Όπως και να έχει, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Αθήνα, στα Zero Gravity Studios, με τον Terry Nikas στο engineering…

 

 

Rock Overdose: Για δεύτερη φορά, σωστά;

 

Μάριος: Ναι, είχαμε ηχογραφήσει το «Insidious» μαζί του. Την παραγωγή την κάναμε εγώ με τον Terry, ο οποίος με έχει βοηθήσει απίστευτα όλα αυτά τα χρόνια, του χρωστάω πολλά και τον ευχαριστώ πολύ. Μετά, πήραμε τα αρχεία μας και τα μιξάραμε στην Σουηδία μαζί με τον Lawrence Mackrory.

 

Rock Overdose: Με τι θέματα ασχολείται το άλμπουμ στιχουργικά;

 

Μάριος: Μιλάει για τους ανθρώπους και τις δηλητηριώδεις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει, τον πόλεμο, τις επιθέσεις σε άμαχους ανθρώπους μέσα από διάφορες θρησκείες που είναι πολύ ακραίες. Πιστεύω ότι σαν άνθρωποι έχουμε χάσει τον δρόμο μας και πιστεύω πως αν δεν αλλάξουμε και δεν δούμε την θετική πλευρά των πραγμάτων, θα αυτοκαταστραφούμε.

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι υπάρχει φως;

 

Μάριος: Εγώ πιστεύω ότι πάντα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αρκεί να μπορέσουμε να το δούμε και να προχωρήσουμε προς τα εκεί. Γενικά, τα θέματα που διαπραγματεύονται οι Nightrage είναι σκοτεινά, όμως μέσα στις γραμμές υπάρχει φως. Έχουμε μια θετική αύρα και πιστεύω ότι πάντα υπάρχει ελπίδα.

 

 

Rock Overdose: Πάντως, πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός, θα σου είναι πολύ εύκολο το να αντλήσεις υλικό, σχετικά με τις καταστάσεις που ζούμε πλέον…

 

Μάριος: Ναι, αν δεις τι γίνεται στις μέρες μας, είναι τρελό. Έρχονται ισλαμιστές, διάφορες οργανώσεις που πιστεύουν σε κάποιον θεό και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Αυτό για μένα ήταν πηγή έμπνευσης και από εκεί ξεκίνησε το στιχουργικό κομμάτι του “The Venomous”.

 

Rock Overdose: Το στιχουργικό κομμάτι σε κάνει να βγάζεις από μέσα κάτι που δεν μπορείς να πεις αλλιώς; Να εκφραστείς ελεύθερα και να δηλώσεις τις απόψεις σου μέσα από τα τραγούδια των Nightrage;

 

Μάριος: Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, γιατί όταν γράφω μου βγαίνουν πράγματα που θέλω να πω, όμως καμιά φορά στην καθημερινότητα είναι δύσκολο να τα πεις ή να τα μοιραστείς με κάποιον, οπότε το να γράφω στίχους λειτουργεί σαν μια θεραπεία, αφού γράφω για πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσα να πω σε μια άλλη φάση. Για μένα είναι πολύ ωραίο πλαίσιο το ότι μπορώ να είμαι δημιουργικός και να εμπνέομαι για αυτό.

 

Rock Overdose: Σε λίγες μέρες έχετε κάποια πολύ σημαντικά shows εδώ στην Ελλάδα, σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

 

Μάριος: Ναι, παίζουμε Γιάννενα στις 14 Δεκεμβρίου, Θεσσαλονίκη στις 15 και Αθήνα στις 16. Ένα πάρα πολύ δυνατό πακέτο με Nightrage, Mystic Prophecy, Rage και Firewind. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το line up γιατί δίνουμε μια άλλη νότα σε αυτό το εξαίσιο πακέτο και θα προσελκύσουμε και άλλο κοινό, οι οποίοι θα ακούν και πιο ακραία πράγματα. Πιστεύω ότι είναι πολύ έξυπνο που έβαλαν και μας στο line up και καλό είναι να μη χάσει κανένας metal οπαδός αυτά τα shows.

 

 

Rock Overdose: Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

 

Μάριος: Γνωρίζω τον promoter, τον Ηλία, αλλά και τον Gus, ο οποίος είναι blood brother. Είχαμε μια συζήτηση και ήθελαν και οι δύο να βάλουν τους Nightrage μέσα, είμαστε φίλοι τόσα χρόνια και πέρα από αυτό, νομίζω θα είναι καλό και για το πακέτο να υπάρχουν διαφορετικού είδους μπάντες, για να προσελκύσει και άλλους οπαδούς, δημιουργώντας έτσι ένα mini φεστιβάλ.

 

Rock Overdose: Πώς αισθάνεσαι που θα παίξετε αρχικά στην Θεσσαλονίκη μετά από αρκετά χρόνια και δεύτερον που θα μοιραστείς την σκηνή με τους Firewind και τον Gus G που είστε καλοί φίλοι πολλά χρόνια και ξεκινήσατε μαζί τους Nightrage;

 

Μάριος: Ακριβώς, είμαι πολύ χαρούμενος που θα ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα, έχει 5-6 χρόνια. Από το 2011 νομίζω στο eightball. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μοιραστώ και πάλι την σκηνή με τον καλό μου φίλο, τον Gus. Ξεκινήσαμε μαζί τους Nightrage, όπως είπες. Με τους Firewind γενικά, έχω πολύ καλές σχέσεις. Τυχαίνει να έχω παίξει και μπάσο στη μπάντα και με τον Gus έχουμε γράψει μαζί τραγούδι για τους Nightrage, πάντα έπαιζε κάποια solo για τα επόμενα άλμπουμ των Nightrage. Επίσης, ο Bob έχει κάνει πολλά video clips για τους Nightrage, και ο ντράμερ, ο Jo, ήταν παλιά σε μας, εγώ τον έβγαλα. Έχουμε πολύ καλή χημεία με τα παιδιά και είμαι πολύ χαρούμενος που θα μοιραστούμε και πάλι την σκηνή μαζί.

 

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να δούμε κανένα τζαμάρισμα;

 

Μάριος: Αυτό δεν το ξέρω, όμως αυτά τα πράγματα γίνονται από μόνα τους.

 

 

Rock Overdose: Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, πάντως, κάτι τέτοιο.

 

Μάριος: Πραγματικά δεν το ξέρω, όμως μπορεί και να γίνει.

 

Rock Overdose: To setlist των Nightrage πώς θα κινηθεί;

 

Μάριος: Θα παίξουμε σίγουρα 2-3 καινούργια κομμάτια, αλλά και κάποια κλασικά, τα οποία περιμένουν οι οπαδοί, όπως και κομμάτια που θα κάνουν ένα ωραίο σύνολο. Δηλαδή ξεκινάμε με γρήγορα, γυρνάμε σε πιο mid-tempo και μετά πάλι σε γρήγορες ταχύτητες. Σίγουρα το να παίζουμε γρήγορα είναι κάτι πολύ φυσικό για μας, όμως θέλουμε να το συνδυάσουμε και με ποιο mid-tempo κομμάτια για να υπάρχει καλύτερη αύρα στο σύνολο.

 

Rock Overdose: Πριν λίγες μέρες είχα συνέντευξη με τον Gus και τον ρώτησα για τις αναμνήσεις που έχει από τις πρώτες μέρες των Nightrage, όπου τραγουδούσε κιόλας. Ποιες είναι οι δικές σου αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο;

 

Μάριος: Για μένα είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Ο Gus για μένα ήταν ένας υπερταλαντούχος πιτσιρικάς με πολλή ενέργεια και πάθος και ακόμη αυτήν την εικόνα έχω για εκείνον. Ότι ζήσαμε τότε ήταν μοναδικό και δεν το ξεχνάω ποτέ και κατά κάποιο τρόπο θα ξαναζήσουμε κάτι από τα παλιά τώρα, που θα μοιραστούμε την σκηνή μαζί.

 

Rock Overdose: Σου λείπουν οι πρώτες μέρες των Nightrage;

 

Μάριος: Ναι, μου λείπουν…

 

 

Rock Overdose:  Ήταν πιο αγνά τα πράγματα τότε; Ο Gus μου είπε ότι ήταν πιο περίπλοκα τότε για τον ίδιο.

 

Μάριος: Βασικά, ήταν πιο δύσκολα, αλλά αυτό το έκανε και πιο ωραίο. Γιατί το να σου στρώνονται όλα εύκολα και να προχωράς, δεν έχει κάτι το ωραίο. Το καλό είναι να ματώσεις, να παλέψεις γι’ αυτό και να προχωράς. Εγώ και ο Gus το καταφέραμε αυτό. Πήραμε τον δύσκολο δρόμο, τον δρόμο της καρδιάς. Και νομίζω πως κανένας δεν χάνει αν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και πιστεύει στον εαυτό του και προσπαθεί να βρει το αυτό το φως που λέγαμε, στην άκρη του τούνελ. Απλά μπορεί να του πάρει πολύ καιρό.

 

Rock Overdose: Ποια είναι η άποψή σου για τα φωνητικά του Gus G; Ο ίδιος μου είπε ότι δεν του άρεζαν καθόλου.

 

Μάριος: Εντάξει, αυτό ήταν ένα θέμα γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε τραγουδιστή. Οπότε, αφού δοκιμάσαμε αρκετούς, είπε ο Gus “fuck it, θα δοκιμάσω εγώ”. Εμένα μου αρέσουν βασικά…

 

Rock Overdose: Θυμίζουν πάρα πολύ τα φωνητικά του Schuldiner, γι’ αυτό και μ’ αρέσουν πολύ και μένα.

 

Μάριος: Ναι. Εντάξει, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και το έκανε πολύ σωστά. Σίγουρα δεν είναι τραγουδιστής, όμως τραγούδησε από την καρδιά του και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό.

 

Rock Overdose: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον των Nightrage μετά από αυτά τα 3 show;

 

Μάριος: Έχουμε ήδη κλείσει ένα συμβόλαιο με ένα management και περιμένουμε να μας κλείσουν κάποια live, ίσως μια Ευρωπαϊκή περιοδεία, αυτό κυνηγάμε και ευελπιστώ ότι θα βγούμε στον δρόμο να προωθήσουμε το “The Venomous”. Πιστεύω σε αυτό το άλμπουμ πολύ και είναι ένα μεγάλο κομμάτι και δεν πρέπει να το αφήσουμε χωρίς να παίξουμε live αυτά τα κομμάτια.

 

 

Rock Overdose: Η τελευταία μου ερώτηση είναι για την μουσική βιομηχανία. Έχεις ζήσει στην Σουηδία, έχεις γνωρίσει την μουσική βιομηχανία εκεί πέρα, έχεις ταξιδέψει τον κόσμο. Ποιες είναι οι διαφορές με την αντίστοιχη εδώ στην Ελλάδα;

 

Μάριος: Οι διαφορές είναι ότι οι άνθρωποι εκεί πέρα κάνουν απλά την δουλειά τους. Έχουν μεγάλα βοηθήματα και από το κράτος και τους παρέχονται οι ευκολίες. Τα κάνουν όλα πριν καν τα σκεφτούν. Στην Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσεις 10 φορές παραπάνω για να πετύχεις κάτι. Όμως, πλέον, με το globalization και το ίντερνετ, πιστεύω ότι μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε έχεις στο μυαλό σου από οποιοδήποτε μέρος.

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Μάριε, ήταν μεγάλη τιμή για μένα.

 

Μάριος: Και γω σε ευχαριστώ για την συνέντευξη, το εκτιμώ αφάνταστα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο γεια στους Έλληνες φίλους μας και ανυπομονώ να μοιραστούμε μεταλικές στιγμές χαράς και πάθους.

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Comments