Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER) στο RockOverdose:”Ανυπομονούμε να έρθουμε ξανά στην Ελλάδα να παίξουμε για σας”

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς σε ερωτήσεις της Βιβής Ζαπαντιώτου, είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με  τη Marta Gabriel, τραγουδίστρια των Crystal Viper, η οποία είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τον καινούργιο δίσκο της μπάντας "The Cult" ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε, για κάποιες αλλαγές στα μέλη της αλλά και για την Ελλάδα.

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Marta, καλωσόρισες στο RockOverdose!

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Καλησπέρα! Ελπίζω να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 

 

 

 

 

RockOverdose: Ευχαρίστησή μου! Λοιπόν, πώς είστε στην Πολωνία τώρα με την πανδημία;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Πιστεύω είναι δύσκολο για όλους. Δεν έχουμε live, ούτε ταξίδια, δεν έχω δει τους φίλους μου εδώ και μήνες (γιατί πολλοί από αυτούς ζουν πολύ μακριά από μένα). Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν εκτός συνόρων, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα, την Ισπανία, ακόμα και στην Αμερική.

 

Είναι αδύνατο να βρεθούμε. Επίσης δεν έχω δει τα παιδιά από τη μπάντα μου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Μένουμε σε 3 διαφορετικές χώρες, οπότε από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ήταν αδύνατο να βρεθούμε. Ακόμα και τον καινούργιο δίσκο μας τον δουλέψαμε online, δεν πήγαμε μαζί στο στούντιο ή τίποτα τέτοιο. Δεν τα παρατάμε όμως, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και δεν σπαταλάμε χρόνο. Μένουμε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί.

 

 

RockOverdose: Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να παραμένεις ενεργός εν μέσω lockdown.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι, σίγουρα. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις, ειδικά αν είσαι μουσικός, υπάρχουν εκατομμύρια τραγούδια να συνθέσεις κι ακόμα κι αν δε μπορώ να συναντηθώ με τη μπάντα μου και πάλι έχουμε ίντερνετ, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψουμε τη μουσική μας, σε σχέση με το πώς ήταν πριν 15 ή 20 χρόνια.

 

Με τα παιδιά από τους Crystal Viper μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα μέσω Skype, Messenger και τα σχετικά. Αν δεν δουλεύουμε κάτι από μουσική, παραμένουμε σε επαφή έτσι κι αλλιώς (αλλά δουλεύουμε συνεχώς και δε μπορώ να πω ότι βαριόμαστε ποτέ, γιατί αυτό θα ήταν ψέμα). Προτιμώ να πω ότι δεν έχω αρκετό χρόνο για να κάνω όλα όσα θα ήθελα, γιατί απλά δεν μου φτάνει ο χρόνος για όλα. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι η μουσική, οπότε δίνω τη συγκέντρωσή μου εκεί, όπως και τα άλλα παιδιά της μπάντας.

 

 

 

RockOverdose: Πώς βλέπεις το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας μετά από όλα αυτά;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ελπίζω πως όλα θα ξαναγίνουν όπως πριν, αν και ίσως όχι φέτος. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη για το 2021, αλλά ελπίζω ότι σιγά σιγά όλα θα επιστρέψουν στο κανονικό. Δε μπορώ να φανταστώ να ζούμε έτσι για τα επόμενα 2 χρόνια.

 

 

RockOverdose: Ούτε κι εγώ.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Και δεν το λέω μόνο σαν μουσικός που θέλει να παίξει live, το λέω και σαν άνθρωπος που απλά θέλει να πάει σε ένα live και να δει αγαπημένες του μπάντες, σαν κοινό.

 

Μου λείπουν τα ταξίδια, γιατί και με τον άντρα μου ακόμα, μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και να βρισκόμαστε πιο κοντά στη φύση. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να πάμε ούτε σε μέρη που θέλουμε στην Πολωνία αν είναι μακριά από το σπίτι, γιατί δεν υπάρχουν ούτε ανοιχτά ξενοδοχεία για να μείνουμε τη νύχτα, για παράδειγμα.

 

 

RockOverdose: Τι να κάνουμε, είναι μια γενικευμένη κατάσταση. Ας ευχηθούμε να γυρίσουμε ξανά στα κανονικά. Τι μπορείς να μας πεις για τη νέα συνεργασία των Crystal Viper με τη δισκογραφική Listenable Records, αφού ολοκληρώσατε τον προηγούμενο δίσκο σας με την AFM Records;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Αφού κυκλοφόρησε το Tales of Fire and Ice, το συμβόλαιο με την AFM Records απλώς έληξε και συμφωνήσαμε να μην το ανανεώσουμε. Είναι πολύ καλή δισκογραφική για μοντέρνες power metal μπάντες και τα σχετικά, αλλά εγώ πάντα έβλεπα τους Crystal Viper πιο πολύ σαν classic heavy metal μπάντα και όλο αυτό τον καιρό ένιωθα ότι δεν ταιριάζαμε 100%, γιατί πάντα ήμασταν έτσι.

 

Οπότε, όταν έληξε το συμβόλαιο, αποφασίσαμε να δουλέψουμε το νέο δίσκο σαν ανεξάρτητη μπάντα χωρίς κανένα συμβόλαιο, ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στη μουσική και τα πράγματα που θέλουμε εμείς να κάνουμε! Αφού ολοκληρώθηκε ο δίσκος αποφασίσαμε να ψάξουμε για δισκογραφική και να πάρουμε προσφορές. Κάποιες ήταν καλύτερες, κάποιες χειρότερες, αλλά τελικά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τη Listenable Records.

 

Πιστεύω πως έχουν πολύ πάθος για τη heavy metal και νιώθω πώς καταλαβαίνουν τι αντιπροσωπεύουν οι Crystal Viper. Σκέφτομαι τη συνεργασία με νέα δισκογραφική σαν να παντρεύεσαι και είναι σημαντικό να παντρευτείς τον σωστό άνθρωπο, έτσι; Μέχρι στιγμής, είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη συνεργασία μας και πιστεύω θα είναι μια ωραία συνεργασία που θα κρατήσει χρόνια.

 

 

RockOverdose: Στην Πολωνία υπάρχει κάποια εταιρεία που να ασχολείται με rock / metal;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Εξαρτάται τι είδους εταιρεία εννοείς. Έχουμε κάποιες δισκογραφικές εδώ, αλλά δε νομίζω ότι ενδιαφέρονται για αυτό το στυλ, για να είμαι ειλικρινής.

 

 

RockOverdose: Πρόσφατα κάνατε αλλαγές στο line up σας, σωστά;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι, ναι.

 

 

RockOverdose: Με την προσθήκη του κιθαρίστα Eric Juris.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Σωστά.

 

 

RockOverdose: Και τον Cederick Forsberg στα ντραμς.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι.

 

 

RockOverdose: Πώς συνεισέφεραν στη μπάντα τα νέα μέλη με την εμπειρία τους;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Θα ξεκινήσω με τον Eric. Πριν λίγα χρόνια, κάποιοι μας συμβούλεψαν να βρούμε έναν κιθαρίστα για τους Crystal Viper, έτσι ώστε εγώ να τραγουδάω μόνο στη σκηνή. Η συμβουλή τους ήταν να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, έτσι ώστε να αναδεικνύω περισσότερο τη θηλυκότητά μου, γιατί με την κιθάρα στη σκηνή φαίνομαι αρκετά επιθετική και κάνω πολύ headbanging. Οπότε μας συμβούλεψαν να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, γιατί αυτό το νέο στυλ μπορεί σε κάποιους να άρεσε.

 

Είπαμε γιατί όχι, ας το δοκιμάσουμε. Παίζω κιθάρα στη σκηνή εδώ και πολλά χρόνια, οπότε και για μένα θα ήταν κάτι καινούργιο και διασκεδαστικό. Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε κιθαρίστα. Κάναμε σχετική ανάρτηση στα social media και ο Eric μου έστειλε μήνυμα στο Instagram (για να μου πει ότι μας έχει στείλει email). Έριξα μια ματιά στο Instagram του και το πρώτο πράγμα που πρόσεξα ήταν ότι παίζει με τον ίδιο ενισχυτή που έχω κι εγώ (Layne Ironheart). Μετά πρόσεξα ότι έχει τα ίδια ντουλάπια για κιθάρες, οπότε είπα στα παιδιά της μπάντας: “Παιδιά, νομίζω πως είναι μοιραίο. Πρέπει να τον πάρουμε!”. Τον καλέσαμε και λίγες μέρες μετά ήρθε στην Πολωνία (ο Eric ζει στη Γερμανία).

 

Ταξίδεψε από τη Γερμανία στην Πολωνία για να παίξει μαζί μας, μιλήσαμε για διάφορα και συμπαθήσαμε ο ένας τον άλλο αμέσως, οπότε και αποφασίσαμε ο Eric να γίνει το νέο μέλος της μπάντας. Όλοι χαρήκαμε (και εμείς και εκείνος). Είναι πολύ ταλαντούχος μουσικός και είναι και δάσκαλος μουσικής, διδάσκει κιθάρα σε ωδείο. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο νέος στη μπάντα, γιατί ήταν μαζί μας στις ηχογραφήσεις του προηγούμενου δίσκου μας. Αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι καινούργιος, γιατί ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα και μερικές φορές νιώθω ότι τον ξέρω για χρόνια, αλλά κι ότι είναι στη μπάντα για μόνο 2 μήνες. Ειδικά τώρα, που δεν έχουμε συναντηθεί εδώ και τόσο καιρό. Αλλά ναι, είναι πολύ καλό παιδί και εξαιρετικός κιθαρίστας.

 

 

Τώρα, σχετικά με τον Cederick Forsberg, είναι πολύ αστεία ιστορία. Πέρυσι, όταν ήδη ξέραμε ότι ο Golem θα έφευγε από τη μπάντα, αρχίσαμε να ψάχνουμε για ντράμμερ και θυμάμαι ότι είχα καλέσει τον φίλο μου από τη Σουηδία, τον Karl Löfgren των Follow the Cipher (που επίσης είναι ντράμμερ), για να τον ρωτήσω αν θέλει να συμμετέχει στους Crystal Viper ή αν ξέρει κάποιον που ίσως να ήθελε. Είπε ότι θα ήθελε πολύ να μας βοηθήσει, αλλά είχε μόλις γίνει πατέρας και δεν ήθελε να αφήσει τη γυναίκα και το μωρό του. Με ρώτησε γιατί δεν έχω επικοινωνήσει με τον Cederick Forsberg και του απάντησα ότι δεν επικοινώνησα, γιατί δεν παίζει ντραμς.

 

Οπότε ο Karl αρχίζει να γελάει και μου λέει ότι είναι περίεργο, γιατί ο Cederick είναι πολύ καλός ντράμμερ και τα ντραμς ήταν το πρώτο του όργανο. Ήταν αστείο, γιατί ο Cederick κι εγώ γνωριζόμασταν ήδη, αλλά δεν είχα ιδέα ότι έπαιζε ντραμς, αλήθεια. 10 λεπτά μετά συζητούσα με τον Cederick και 7 μέρες αργότερα ήρθε στην Πολωνία για να παίξει μαζί μας και να μιλήσουμε για τη μπάντα. Αυτό ήταν, μας άρεσε, του αρέσαμε, είναι πολύ ταλαντούχος ντράμμερ και από τότε παίζει μαζί μας. Ένα μήνα μετά ήρθε μαζί μας περιοδεία στην Ισπανία και μετά στη Γερμανία, αλλά μετά ξέσπασε η πανδημία και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

 

 

RockOverdose: Κάνετε καθόλου πρόβες μέσω ίντερνετ;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Βασικά δεν κάνουμε καθόλου πρόβες και όχι μόνο τώρα λόγω της πανδημίας. Με τους Crystal Viper δεν κάνουμε πρόβες εδώ και χρόνια, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι χάσιμο χρόνου. Συνήθως κάνουμε μόνο μια πρόβα πριν πάμε περιοδεία ή αν δεν έχουμε βρεθεί για πολλούς μήνες ή κάτι τέτοιο, αλλά το να κάνουμε πρόβες σε συχνή βάση, για μένα δεν βγάζει νόημα.

 

Όλοι ξέρουμε το υλικό, όλοι κάνουμε εξάσκηση πριν παίξουμε live, οπότε το να παίξουμε τραγούδια που έχουν ήδη ηχογραφηθεί είναι χάσιμο χρόνου. Κάποιες φορές τυχαίνει να μην έχουμε χρόνο για πρόβα πριν τα live, οπότε συναντιόμαστε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και οι ντράμμερ παίζουν πάνω σε μαξιλάρια, παίζουμε κιθάρες χωρίς distortion, απλά για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε στην ίδια σελίδα σε κάποια τραγούδια και αυτό είναι όλο! Όλοι στους Crystal Viper είναι πολύ καλοί μουσικοί, οπότε δεν κάνουμε καθόλου πρόβες.

 

 

RockOverdose: Φανταστικό! Ας επιστρέψουμε στο νέο δίσκο. Θα ήθελες να μας πεις ποιο είναι το όραμα πίσω από το the Cult και πώς προχωράει η μπάντα με τη μουσική της;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε το νέο μας δίσκο πέρυσι, αφού λάβαμε ενημέρωση ότι για τα live που είχαμε κανονίσει, κάποια θα ακυρωνόταν και κάποια θα αναβαλλόταν. Πέρυσι το Μάρτιο καταλάβαμε πως ό,τι είχαμε κανονίσει δε θα συνέβαινε, οπότε αποφασίσαμε να δουλέψουμε το δίσκο. Μέσα σε 4-5 μήνες είχαν ολοκληρωθεί τα πάντα, τα τραγούδια είχαν συντεθεί και είχαν ηχογραφηθεί.

 

Το The Cult δεν είναι αυτό που θα έλεγες “κλασικός concept δίσκος”, αλλά όλα τα τραγούδια κάπως συνδέονται, με την έννοια ότι όλοι οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από δουλειές του H.P. Lovecraft. Όταν άρχισα να διαβάζω τα βιβλία του (τα διηγήματα), ήταν λες και κάποιος μου έκανε ένεσε με ιδέες για τραγούδια και στίχους. Οπότε οι στίχοι μας βασίστηκαν σε δουλειές του H.P. Lovecraft. Θα μπορούσα να πω ότι ο νέος μας δίσκος είναι ένας φόρος τιμής στη δουλειά του.

 

Μουσικά, είναι oldschool classic heavy metal, μελωδικό, με πολλά κιθαριστικά riffs και πιστεύω ότι όποιος το ακούσει θα πεθάνει στο headbanging (γιατί κι εγώ αυτό κάνω όταν ακούω τον δίσκο). Είμαστε πολύ περήφανοι με το αποτέλεσμα. Το να το δουλέψουμε ήταν δύσκολο για μας, επειδή δε μπορούσαμε να βρεθούμε όλοι μαζί στο στούντιο και δουλεύαμε εντελώς online, αλλά είμαι χαρούμενη που καταφέραμε να το βγάλουμε. 

 

 

RockOverdose: Υπέροχα. Και ήδη έχουμε δει 2 lyric videos, για το The Cult και το Asenath Waite.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι, κυκλοφορήσαμε lyric videos, επειδή… βασικά αυτό είναι αστείο από τη μια πλευρά, αλλά θλιβερό από την άλλη. Δεν μπορούσαμε να βρεθούμε σαν μπάντα, γιατί ζούμε στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Οπότε δεν έχουμε καθόλου καινούργιες φωτογραφίες, ούτε και video clip, οπότε το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βγάλουμε lyric videos για να προωθήσουμε αυτά τα τραγούδια.

 

Αντί για φωτογραφίες της μπάντας, προσλάβαμε έναν καλλιτέχνη να μας ζωγραφίσει σαν κωμικούς χαρακτήρες και χρησιμοποιούμε αυτές σαν φωτογραφίες της μπάντας. Μπορείς να τις δεις και στη σελίδα των Crystal Viper στο Facebook, γιατί ουσιαστικά μόνο αυτό είχαμε. Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω όταν τελειώσει η πανδημία, να βγάλουμε φωτογραφίες και να γυρίσουμε video clip. Αυτά θα είναι τα πράγματα που θα κάνουμε πρώτα.

 

 

RockOverdose: Επίσης έχετε δύο cover τραγούδια στο δίσκο, από Satan και King Diamond.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι.

 

 

RockOverdose: Πώς ήταν η εμπειρία σου με τα τόσο θεατρικά φωνητικά;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Το Welcome Home του King Diamond είναι ένα τραγούδι που ήθελα να ηχογραφήσω για χρόνια, αλλά η στιγμή δεν ήταν ποτέ σωστή. Όταν επιλέγουμε cover τραγούδια για δίσκους μας, προσπαθούμε πάντα να επιλέξουμε κομμάτια που “δένουν” με το σύνολο του άλμπουμ και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Και επιτέλους, όταν ηχογραφήσαμε το The Cult, που είχε αυτή την ατμόσφαιρα τρόμου στη μουσική και τους στίχους, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το Welcome Home του King Diamond.

 

Για μένα ήταν μια απίστευτη εμπειρία το να ηχογραφήσω τα φωνητικά για το κομμάτι γιατί στην αυθεντική του εκτέλεση, ο King Diamond τραγουδά με έναν πολύ θεατρικό τρόπο και με πάρα πολύ συναίσθημα, οπότε δεν είχα ιδέα τι να περιμένω από τη φωνή μου, ήξερα όμως ότι ήθελα να τραγουδήσω με αυτό το είδος συναισθήματος και να πω την ιστορία με τη φωνή μου. Ήθελα σίγουρα να τραγουδήσω με έναν θεατρικό τρόπο και δεν ήξερα αν θα μπορούσα, οπότε όπως τραγουδούσα και ηχογραφούσα το κομμάτι, μάθαινα και καινούργιες τεχνικές.

 

Υπήρξαν και στιγμές που ενώ ηχογραφούσα, έπρεπε να σταματήσω και να καθίσω στον καναπέ μέχρι να σταματήσω να γελάω με τον εαυτό μου, γιατί κάποιοι από τους ήχους που έβγαιναν από το στόμα μου ήταν τόσο αστείοι! Κυριολεκτικά, δε μπορούσα να σταματήσω να γελάω, ήταν πολύ περίεργο, αλλά στο τέλος, χάρη σε αυτό το κομμάτι, εγώ έμαθα νέες τεχνικές φωνητικής και βασικά έμαθα πολλά και για τη φωνή μου, γιατί τραγουδούσα με τρόπο που δεν είχα τραγουδήσει ξανά! Έμαθα πολλά και μου άρεσε πολύ.

 

 

RockOverdose: Νομίζω το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου αρέσει! Όσο για το Trial by Fire των Satan, είναι ένα από τα αγαπημένα μου heavy metal τραγούδια, που επίσης ήθελα να ηχογραφήσω εδώ και πολύ καιρό.

 

 

RockOverdose: Άλλη μια έκπληξη ήταν και η Shred έκδοση. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Βασικά είναι κάτι που σκεφτόμουν για πολλά χρόνια. Η πρώτη version όλων των τραγουδιών των Crystal Viper είναι ορχηστρική, γιατί όταν συνθέτω, συνθέτω τα περισσότερα τραγούδια στο πιάνο και δεν τραγουδάω, μόνο παίζω. Αργότερα, όταν ηχογραφούμε και βάζουμε στα κομμάτια κιθάρες, μπάσο και τα σχετικά, επίσης δεν τραγουδάω.

 

Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν αν κυκλοφορούσαμε μια έκδοση του δίσκου χωρίς φωνητικά, για να κάνουμε κάτι όπως ο Steve Vai, ο Yngwie Malmsteen ή ο Petrucci. Είχαμε χρόνο να το κάνουμε πέρυσι, οπότε το πήραμε απόφαση και φτιάξαμε ένα τέτοιο άλμπουμ. Οπότε στο shred version δεν ακούγονται τα φωνητικά μου, μόνο μελωδίες με κιθάρες, ωραία σόλο και αρμονίες. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει αυτό το άλμπουμ θα πρέπει να βιαστεί, γιατί είναι πολύ περιορισμένη έκδοση, διαθέσιμη μόνο με προπαραγγελίες και δεν θα μπει προς κανονική πώληση.

 

 

RockOverdose: Πολύ ενδιαφέρον! Επίσης, το the Cult θα γίνει ο πρώτος δίσκος των Crystal Viper που θα είναι διαθέσιμος και σε κασέτα!

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι και είναι φανταστικό, μου φέρνει πίσω τις καλύτερες αναμνήσεις!

 

 

RockOverdose: Θα πρέπει να βρω μηχάνημα για να παίξω το δίσκο σας σε κασέτα!

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Εγώ σίγουρα θα ακούσω το δίσκο σε κασέτα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερη, πήγαινα στο σχολείο με το λεωφορείο και είχα το walkman και είχα μια πρόσφατη κυκλοφορία των Iron Maiden. Ήταν ο πρώτος δίσκος των Iron Maiden που άκουσα και παραμένει αγαπημένος μου ως σήμερα. Τον άκουγα κυριολεκτικά κάθε μέρα.

 

 

RockOverdose: Και ποιος δίσκος είναι;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Το Somewhere in time!

 

 

RockOverdose: Κι εμένα είναι το αγαπημένο μου.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι και το είχα σε κασέτα, γι’ αυτό και το άλμπουμ των Crystal Viper που θα κυκλοφορήσει σε κασέτα φέρνει πίσω τόσες αναμνήσεις. Ήταν ωραίες εποχές, ο κόσμος αγόραζε κασέτες και βινύλια και αισθάνομαι ότι σεβόταν τη μουσική περισσότερο από ότι τώρα.

 

Ήταν ωραίες εποχές, με πιάνεις; Πάντα ονειρευόμουν να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ σε κασέτα και τώρα μπορούμε. Για αρκετά χρόνια δεν βρίσκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όταν τελικά βρήκαμε το Arcadia, αποφασίσαμε να το κάνουμε.

 

 

RockOverdose: Υπέροχο! Κασέτες… πολύ ρομαντικό.

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ναι, κατά κάποιο τρόπο. Θυμάμαι ακόμα που πήγαινα και αγόραζα κασέτες με χριστιανικά τραγούδια και μετά χρησιμοποιούσα τις κασέτες για να γράψω πάνω τραγούδια από το ράδιο. Ήταν πιο φθηνές από τις άδειες κασέτες. Είναι αστείο, τρελές εποχές!

 

 

RockOverdose: Ναι! Θα κυκλοφορήσετε άλλο single ή lyric video για αυτό το δίσκο;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Σίγουρα θα κυκλοφορήσουμε κάτι, αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς ή τι θα είναι. Θέλω όμως να προσθέσω ότι πέρυσι τον Αύγουστο, όταν τελειώσαμε με το The Cult, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ένα άλλο project με τους Crystal Viper, οπότε μείνετε συντονισμένοι, γιατί σύντομα θα έχουμε νέα. Όπως είπα και πριν, προσπαθώ να παραμείνω όσο πιο απασχολημένη γίνεται με τη μουσική. Γι’ αυτό και ο καινούργιος δίσκος δεν ήταν το μόνο πράγμα που δουλέψαμε πέρυσι και βασικά κάποια ακόμα πράγματα τα δουλεύουμε ακόμα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε πολύ καλά νέα!

 

 

RockOverdose: Τέλεια. Και τι γίνεται με τους Burning Starr του Jack Starr;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Είχαμε μια περιοδεία σχεδιασμένη για πέρυσι και θα έπαιζα μαζί τους στην Ευρώπη, αλλά δε συνέβη, γιατί όλα ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν. Ελπίζω να ξαναμπεί στο πρόγραμμα για το 2021 ή το 2022. Σίγουρα θα παίξω ξανά μαζί τους. Είναι φοβερά παιδιά και για μένα το να παίζω μαζί με τον Jack Starr στην ίδια σκηνή είναι σκέτη μαγεία, γιατί οι Virgin Steele ήταν από τις πρώτες μπάντες που με έβαλαν στη Heavy metal.

 

Και βέβαια ο Jack Starr έπαιζε στους Virgin Steele, οπότε τον βλέπω σαν είδωλο. Είναι τιμή μου να βρεθούμε στην ίδια σκηνή και να παίξουμε τραγούδια του, είναι πολύ ταλαντούχος άνθρωπος και γενικά τα παιδιά από τους Burning Starr είναι καλοί άνθρωποι και μουσικοί. Ελπίζω να παίξω ξανά μαζί τους σύντομα.

 

 

RockOverdose: Θα συμβεί κάποια μέρα!

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Σίγουρα, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε!

 

 

RockOverdose: Τι αναμνήσεις έχεις από τη χώρα μας, την Ελλάδα;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Έχω πάντα υπέροχες αναμνήσεις από την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί τα live μας είναι φανταστικά, αλλά και τα πάντα στην Ελλάδα είναι υπέροχα. Έχετε πανέμορφο καιρό και δεν έχετε τόσο βαρύ χειμώνα όπως στην Πολωνία (ακόμα και τώρα που σου μιλάω έχω ένα μικρό σομπάκι δίπλα μου, γιατί κάνει παγωνιά).

 

Το φαγητό είναι επίσης καταπληκτικό στην Ελλάδα, θα ήθελα γενικώς να ζήσω εκεί. Ελπίζω κάποια μέρα να τα καταφέρω. Και εύχομαι σύντομα να έρθουμε να παίξουμε με τη μπάντα στην Ελλάδα. Αλήθεια, μας λείπετε!

 

 

RockOverdose: Και από τα live σας, υπάρχει κάποιο που να θυμάσαι περισσότερο από τα άλλα;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Για να είμαι ειλικρινής, δε μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα live, γιατί κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή, εκτιμώ το κάθε δευτερόλεπτο που μπορώ να παίζω μουσική πάνω στη σκηνή. Για μένα, το να παίζω μουσική σημαίνει να νιώθω ζωντανή. Κοίτα, κάποιοι άνθρωποι κάνουν bungee jumping ή πτώση με αλεξίπτωτο για να νιώσουν ζωντανοί. Εγώ θέλω να ανέβω στη σκηνή και να παίξω! Γι’ αυτό και κάθε show είναι ξεχωριστό για μένα.

 

 

RockOverdose: Έχεις άλλα σχέδια για το ερχόμενο διάστημα, σαν Marta, πέρα από τους Crystal Viper;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Υπάρχουν πολλά νέα, ειδικά από μουσικής απόψεως. Δεν μπορώ να τα αποκαλύψω αυτή τη στιγμή, γιατί όπως είπα σύντομα θα έχουμε πολύ καλά νέα. Όσο για μένα, κρατάω τον εαυτό μου απασχολημένο όπως πάντα, αν και είναι αδύνατο να βαρεθώ, πάντα κάτι υπάρχει να κάνω.

 

 

RockOverdose: Τέλεια! Θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Αγόρια και κορίτσια, σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξή σας, την εκτιμούμε πολύ και ελπίζω να σας αρέσει ο νέος μας δίσκος, the Cult. Τσεκάρετέ το, μπορεί να σας αρέσει και να θυμάστε: Ανυπομονούμε να έρθουμε ξανά στην Ελλάδα να παίξουμε για σας. Μείνετε υγιείς και να προσέχετε τους ανθρώπους που αγαπάτε!

 

 

 

RockOverdose: Θέλεις να μας πεις κάτι και για το εξώφυλλο του δίσκου;

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Το έφτιαξε ο Mario Lopez, έκανε υπέροχη δουλειά. Είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το συγκεκριμένο δίσκο, γιατί θέλαμε να θυμίζει κλασικό heavy metal δίσκο και επίσης να φαίνεται πως πρόκειται για έργα του H.P. Lovecraft, έτσι ώστε οι φανς να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, όταν θα κοίταζαν το εξώφυλλο.

 

Νομίζω πετύχαμε αυτό που θέλαμε, ο Mario έκανε φανταστική δουλειά με τη ζωγραφική και υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το artwork. Αν κοιτάξεις πολύ προσεκτικά στα αριστερά, στο μπαλκόνι, θα δεις όλα τα μέλη των Crystal Viper. Και γελάμε, γιατί λογικά ο Mario θα μας ζωγράφισε με βελόνα και αν κάνεις μεγέθυνση στην εικόνα, ξεχωρίζεις ποιος είναι ποιος!

 

 

RockOverdose: Τέλεια, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, χάρηκα πολύ που μιλήσαμε και ελπίζω σύντομα να σε δω στην Ελλάδα!

 

Marta Gabriel (CRYSTAL VIPER): Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα, τη συνέντευξη και για την υποστήριξη στους Crystal Viper. Κι εγώ ανυπομονώ να πάω περιοδεία και να επισκεφθώ την Ελλάδα, έχω πολλούς φίλους εκεί και μου λείπουν. Μείνετε υγιείς και heavy!

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

Ερωτήσεις: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση: Δάφνη Γεωργαδάκη

Comments