Matthew Greywolf (POWERWOLF) στο Rock Overdose: “Θα ήταν ανειλικρινές να προσπαθούμε να αλλάξουμε, απλά για να εκπλήξουμε τον κόσμο”

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Matthew Greywolf, κιθαρίστα και βασικό τραγουδοποιό για τους Powerwolf.

 

Από τη συζήτησή τους μάθαμε τα πάντα για τον νέο τους δίσκο, "Call Of The Wild", την επερχόμενη περιοδεία και τα σχέδιά τους, αλλά και για τις αναμνήσεις τους από την Ελλάδα, αλλά και για την επιθυμία να επιστρέψουν ξανά σύντομα!

 

Enjoy!

 


 

 

Rock Overdose: Απόψε στο Rock Overdose φιλοξενούμε τον κιθαρίστα των Powerwolf, κύριο Greywolf. Matthew καλησπέρα!

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Καλησπέρα, η χαρά είναι δική μου!

 

 

Rock Overdose: Επηρέασε η πανδημία τη διαδικασία της δημιουργίας του “Call Of The Wild”; Θα έλεγες ότι τα τραγούδια ήταν περισσότερο αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς; 

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Η πανδημία δεν μας επηρέασε καθόλου. Αποφασίσαμε να μην την αφήσουμε να επηρεάσει τη μουσική μας, ήμασταν χαρούμενοι που μπορέσαμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το δίσκο εν μέσω πανδημίας, για να δραπετεύσουμε από όσα συνέβαιναν γύρω μας. Με την όλη κατάσταση ήταν αδύνατον να βγούμε σε περιοδεία, οπότε ήταν πιο εύκολο να αφοσιωθούμε στο να γράψουμε τον δίσκο, γιατί στο παρελθόν, πάντα υπήρχε κάποιο φεστιβάλ ή κάτι άλλο να μας αποσπάσει την προσοχή.

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Οπότε είχατε άπλετο χρόνο να αφοσιωθείτε στη συγγραφική διαδικασία.

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Πολύ σωστά, ήταν σίγουρα πλεονέκτημα το να έχουμε χρόνο. Όσο για το δεύτερο μέρος της ερώτησης, πρέπει να πω ότι εγώ είμαι ο βασικός τραγουδοποιός της μπάντας και για έτσι είναι για τα τελευταία μας album, ετοίμαζα τα κομμάτια και μετά τα παρουσίαζα στον Attila, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να νιώσει άνετα με τα τραγούδια. Φυσικά, με την πανδημία ήταν πιο δύσκολο, δεν μπορούσαμε να συναντηθούμε και να κάνουμε πρόβες, αλλά είναι μεγάλη τύχη που έχω ένα αρκετά ευρύχωρο σπίτι στην εξοχή, οπότε μπορέσαμε να κάνουμε χώρο και για τον Attila, κάτι που συνηθίσαμε αρκετά σύντομα, άρα λίγο πολύ μπορέσαμε να δουλέψουμε ως συνήθως.

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια ανάμνηση από τη διαδικασία της συγγραφής ή της ηχογράφησης; Ίσως κάτι αστείο ή κάτι που σε έκανε να νιώσεις περήφανος που είσαι μέλος αυτής της μπάντας;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Είμαι πολύ περήφανος για όλη τη μπάντα, που τα καταφέραμε και ηχογραφήσαμε τον δίσκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα συναφή. Αποφασίσαμε να το δούμε σαν περιπέτεια, σαν να είναι αστείο, να βλέπουμε αν το κάθε μέλος θα καταφέρει να φτάσει στο στούντιο. Είμαι περήφανος που τα καταφέραμε! Θυμάμαι ένα αστείο στιγμιότυπο, όταν πήγαμε να ηχογραφήσουμε τις χορωδίες, όπου συνήθως έχουμε 20-30 τραγουδιστές σε ένα μεγάλο στούντιο, αλλά προφανώς με την πανδημία δεν επιτρεπόταν κάτι τέτοιο. Δεν θέλαμε να το ακυρώσουμε, δεν θέλαμε να συμβιβαστούμε, θέλαμε το album να βγει όπως το σχεδιάζαμε. Οπότε, αυτό που κάναμε ήταν, αντί να φωνάξουμε ολόκληρη τη χορωδία για δύο μέρες, φέραμε από τέσσερις τραγουδιστές κάθε μέρα και καθένας τους ήταν σε μια γωνία μιας μεγάλης αίθουσας, οπότε ήταν χωρισμένοι. Τελικά, οι ηχογραφήσεις δεν πήραν δύο μέρες, αλλά δύο βδομάδες, αλλά τα καταφέραμε. Συνολικά είχαμε 30 τραγουδιστές στο στούντιο και ηχογραφήσαμε τον καθένα ξεχωριστά που ήταν μια τρελή διαδικασία, πήρε πολύ χρόνο και είχε μεγαλύτερο από το συνηθισμένο κόστος, αλλά είμαι περήφανος που μας βγήκε. Σκεφτήκαμε “γάμα την πανδημία, θα το φτάσουμε ως το τέλος και θα ηχογραφήσουμε χορωδίες”, αυτό είναι το σκεπτικό που χρειάζεται.

 

 

 

 

Rock Overdose: Η μπάντα σας είναι πολύ συνεπής με τις κυκλοφορίες της, κυκλοφορώντας δίσκους κάθε 2-3 χρόνια, από την αρχή. Είναι δύσκολο να κρατάτε αυτό το πρόγραμμα;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Μερικές φορές, ναι. Δεν είναι δύσκολο με την έννοια του να βρούμε έμπνευση, πάντα βρίσκουμε έμπνευση, απλώς έχει γίνει δύσκολο τα τελευταία χρόνια, επειδή έχουμε αυξήσει τις περιοδείες μας. Για το “Sacrament of Sin” κάναμε περιοδείες για περίπου 2 χρόνια. Στο παρελθόν ήταν εύκολο να γράψουμε δίσκο μέσα σε 2 χρόνια, επειδή δεν κάναμε τόσες περιοδείες. Αυτό εννοούσα όταν σου έλεγα για την καλή πλευρά της πανδημίας, ήταν πιο εύκολο να ετοιμάσουμε τον νέο δίσκο. Αλλά δεν πιέζουμε τους εαυτούς μας, πάντα μας έρχεται φυσικά να γράψουμε τον επόμενο, δεν είναι πως έχουμε ένα στάνταρ πλάνο που λέει ότι τώρα είναι 2021 και πρέπει να γράψουμε νέο δίσκο.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πες μας λίγα λόγια για τον συμβολισμό και την ιδέα πίσω από το artwork του δίσκου. Πώς δένει με τα τραγούδια;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Το “Call Of The Wild” δεν είναι θεματικός δίσκος, αλλά υπάρχουν κάποια κομμάτια που αναφέρονται σε μυθολογία σχετικά με άγρια ζώα. Βασικά, υπάρχουν τρία κομμάτια που κολλάνε σε αυτή τη θεματική, τα “Beast of Gévaudan”, “Varcolac” και “Blood For Blood”. Όλα αυτά ασχολούνται με τη μυθολογία σχετικά με άγρια ζώα, όλα εκ των οποίων είναι, μάλλον, λύκοι ή λυκάνθρωποι. Οπότε, αυτό που κάναμε ήταν να πούμε μια ιστορία, κάτι που δεν κάναμε στο παρελθόν και θα έλεγα ότι εστιάσαμε περισσότερο σε αυτά τα μυθικά πλάσματα, παρά σε θρησκευτικά θέματα, όπως είχαμε κάνει στο “Sacrament of Sin”.

 

 

Rock Overdose: Το “Call Of The Wild” φαίνεται να ακολουθεί το κλασικό σας στυλ, αυτό που οι fans σας γνωρίζουν και αγαπούν από προηγούμενη δουλειά σας. Αναρωτιέσαι ποτέ αν θα έπρεπε να πειραματιστείτε περισσότερο στη μουσική σας ή αν έχετε βρει αυτό που λέμε “συνταγή της επιτυχίας”;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Δεν έχουμε τη συνταγή της επιτυχίας, αν την είχαμε, θα κοιμόμουν πολύ καλύτερα, αλλά νιώθω ότι με τα χρόνια σταθεροποιήσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο στυλ μουσικής, για το οποίο είμαι πολύ περήφανος, θέλω να πω ότι δεν υπάρχει άλλη μπάντα που ακούγεται σαν τους Powerwolf. Γιατί να προσπαθούμε σκληρά να αλλάξουμε; Δεν θα μου φαινόταν φυσικό, ο τρόπος που ακουγόμαστε μάς ήρθε φυσικά, δεν είχαμε κάποιο σχέδιο να ακουγόμαστε έτσι ακριβώς. Για μένα, θα ήταν ανειλικρινές να προσπαθούμε να αλλάξουμε, απλά για να εκπλήξουμε τον κόσμο. Όταν γράφουμε νέο δίσκο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα τραγούδια, δεν είναι πως θα προσπαθούσαμε να ακουστούμε σαν τζαζ μπάντα, έτσι ακουγόμαστε! Είμαστε αυτοί που είμαστε και έχουμε γράψει μερικά νέα κομμάτια. Για μένα, το να γράφεις έναν νέο δίσκο είναι σαν να γράφεις το επόμενο κεφάλαιο για ένα βιβλίο, οπότε πρέπει να κολλάει με την ιστορία που έχει ήδη γραφτεί.

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Το πρώτο single που κυκλοφορήσατε για τον νέο σας δίσκο ήταν για το “Beast Of Gévaudan”, αλλά στα γαλλικά και στα αγγλικά. Πώς αποφασίσατε να το κυκλοφορήσετε έτσι, είναι για να τιμήσετε τους Γάλλους fans σας;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Σίγουρα τους τιμά, αλλά δεν το σκεφτήκαμε έτσι εξαρχής. Βασικά ξεκίνησε σαν αστείο. Γράψαμε το κομμάτι στα αγγλικά, όπως είναι φυσικό, αλλά ο Attila ηχογραφούσε τα φωνητικά και όταν τελείωσε, αστειεύτηκε και είπε “θα έπρεπε να το κάνουμε και στα γαλλικά”. Για εκείνον ήταν αστείο, αλλά μου κόλλησε στο μυαλό. Μετά, ζητήσαμε από έναν Γάλλο φίλο να να μας βοηθήσει με τους στίχους, κάτι που και έκανε. Δύο μέρες αργότερα, πήγα στον Attila με την ιδέα, το δοκιμάσαμε και είχε πολλή πλάκα! “Κανείς δεν το περιμένει, πάμε να το κάνουμε, να δούμε πώς ακούγεται!”. Περάσαμε πολύ καλά ηχογραφώντας το και καταλαβαίνεις, η ηχογράφηση σε άλλη γλώσσα αλλάζει και την ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Μας άρεσε το αποτέλεσμα και εδώ είμαστε, έχουμε τραγούδι στα γαλλικά!

 

 

 

Rock Overdose: Οπότε ίσως χρησιμοποιήσετε κι άλλες γλώσσες στο μέλλον, ίσως και ελληνικά!

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Λογικά θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο για έναν Γερμανό, από το να μιλήσει γαλλικά, αλλά γιατί όχι; Είναι καλλιτεχνική ελευθερία να μπορείς να πεις “ας το κάνουμε σαν περιπέτεια και να δούμε τι θα συμβεί”. Μια μέρα μπορεί να γράψουμε κάτι για την ελληνική μυθολογία, ίσως και με ελληνικούς στίχους!

 

 

Rock Overdose: Οι ημερομηνίες για την περιοδεία σας το 2021 δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα. Ήταν επιλογή σας ή πρόκειται για σύμπτωση;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Σίγουρα είναι σύμπτωση. Αν ήταν στο χέρι μας, η περιοδεία θα περιείχε όλες τις χώρες που έχουμε πάει στο παρελθόν. Ήταν 2019 όταν ήρθαμε να παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και παίξαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είχαμε περάσει καταπληκτικά, μπορώ να υποσχεθώ ότι θα ξανάρθουμε. Όταν τελειώσει η πανδημία θα προσθέσουμε κι άλλες ημερομηνίες και τότε οπωσδήποτε υπόσχομαι να ξανάρθουμε στην Ελλάδα.

 

 

 

Rock Overdose: Νομίζω πως είναι κακή στιγμή για να κάνεις σχέδια για περιοδείες, εξαιτίας της πανδημίας. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Σίγουρα, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια επιλογής, είτε χώνεις το κεφάλι σου στην άμμο και δεν κάνεις τίποτα, είτε συνεχίζεις να φτιάχνεις μουσική και να κάνεις σχέδια για περιοδεία. Αν χρειαστεί να αναβάλλεις, τότε αναβάλλεις, αλλά δεν είναι επιλογή για εμάς το να μην κάνουμε σχέδια.

 

 

Rock Overdose: Τι μπορείς να μας πεις για τις συνεργασίες σας σε αυτό το δίσκο, ειδικά με την Alissa (White-Gluz); Πώς προέκυψαν;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Αυθόρμητα, αυτή ήταν άλλη μια ιδέα που δεν προσχεδιάσαμε. Κάναμε περιοδεία στη Νότιο Αμερική με τους Amon Amarth, ακριβώς όταν ξεκίνησε η πανδημία. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, μετά από μερικές μπύρες αστειευόμασταν με τον Johan Hegg, λέγαμε ότι η φωνή του θα ακουγόταν εξαιρετικά σε ένα από τα τραγούδια μας. Είναι ένας καταπληκτικός και ειλικρινής τύπος και μας λέει “ναι, ας το κάνουμε!”. Οπότε, όταν τελείωσε η περιοδεία και όλοι μέναμε στα σπίτια μας με την πανδημία, ξαναγυρίσαμε στο θέμα, πήγαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε το “Nightside Of Siberia” με δικά του φωνητικά. Το ακούσαμε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, οπότε σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε λίγους ακόμα τραγουδιστές. Αυτό ήταν άλλο ένα πλεονέκτημα που προέκυψε από την πανδημία. Αν προσπαθούσες να κάνεις ένα τέτοιο πρότζεκτ, ενώ όλες οι μπάντες είναι σε περιοδεία, δεν θα γινόταν τίποτα. 

 

 

 

 

Rock Overdose: Και πρέπει να παραδεχτώ ότι το τραγούδι με την Alissa έχει γίνει από τα αγαπημένα μου.

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Σε ευχαριστούμε, όταν το άκουσα, σκέφτηκα πως είναι τέλειο, έδινε στο κομμάτι μια εντελώς διαφορετική χροιά. Είναι ασυνήθιστο και για τους fans των Powerwolf, αλλά δεν θα ήταν τόσο ενδιαφέρον, αν οι τραγουδιστές τραγουδούσαν με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Attila. Από όλους όσους καλέσαμε, ζητήσαμε να πάρουν το τραγούδι και να το κάνουν δικό τους, να κάνουν ό,τι νομίζουν.

 

 

 

Rock Overdose: Τι άλλα σχέδια έχει η μπάντα; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια και τα νέα σας;

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Αρχικά, είμαστε στη μέση της προετοιμασίας για περιοδεία, άσχετα με την πανδημία. Μπορεί και να αναβληθεί, αλλά είμαστε έτοιμοι. Αυτό κάνουμε τώρα.

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να αφήσεις ένα μήνυμα στους fans σας, ειδικά στην Ελλάδα;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες fans, που έκαναν αυτές τις δύο εμφανίσεις μας τόσο εξαιρετικές, αξιομνημόνευτες νύχτες, ήταν εκπληκτικά και ανυπομονούμε να ξανάρθουμε στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την Ελλάδα;

 

 

 

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Υπάρχει μια εικόνα που θυμάμαι πολύ καλά, είναι από όταν παίξαμε στην Αθήνα. Μέναμε σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και ξύπνησα πολύ νωρίς το πρωί, πήγα στην ταράτσα και είχα αυτή την απίστευτη θέα της πόλης, ήταν πραγματικά από εκείνες τις στιγμές, που σκέφτηκα “είσαι τόσο τυχερός που μπορείς και ταξιδεύεις σε όλα αυτά τα πανέμορφα μέρη, χάρη στη μουσική που παίζεις”. Ένιωσα ευγνώμων, δεν είχα έρθει ξανά στην Αθήνα, αλλά το να σε φέρνει η μουσική σε τέτοια μέρη, είναι απίστευτο. Έφερα και την υπόλοιπη μπάντα στην ταράτσα, τους είπα “ελάτε, πρέπει να το δείτε αυτό”. Είναι από τις στιγμές που θυμάμαι περισσότερο από αυτή την περιοδεία.

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και για αυτή τη συνέντευξη!

Matthew Greywolf (POWERWOLF): Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ!

Powerwolf online:

Facebook: https://www.facebook.com/powerwolfmetal

Instagram: https://www.instagram.com/officialpow...

Website: https://www.powerwolf.net/

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς

Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση: Δάφνη Γεωργαδάκη

Comments