Bobby Franklin (MEDIEVAL STEEL) στο RockOverdose: “Νιώθω ενθουσιασμένος που επιστρέφουμε στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια!”

Οι MEDIEVAL STEEL δεν είναι άγνωστοι στους λάτρεις του underground metal. Λίγες μέρες πριν από τη ζωντανή τους συναυλία στην Αθήνα, στο INTO BATTLE FESTIVAL, ο τραγουδιστής Bobby Franklin απαντά στις ερωτήσεις μας και αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το θρυλικό παρελθόν, το ζωντανό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον της μπάντας.

Μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε ζωντανά το Medieval Steel στο Into Battle Festival vol.IV, στις 22-23/09/2023 στο Κύτταρο Club, Αθήνα.


TICKETS


 

RockOverdose: Πέρυσι συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ίδρυση των Medieval Steel. Παρά τα ενδιάμεσα διαλείμματα, είχατε ποτέ φανταστεί πως θε είστε ακόμη ενεργοί το 2023; Ποια ήταν τα όνειρα και οι προσδοκίες σας όταν φτιάχνατε το συγκρότημα;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Φυσικά στην αρχή, οι προσδοκίες μας ήταν να έχουμε μια μακρά και γόνιμη καριέρα, οπότε αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή. Το όνειρό μου ήταν η μπάντα να έχει τεράστια επιτυχία και να έχει μακροζωία.

 

RockOverdose: Σε θεωρώ η επιτομή του μαχητή, καθώς στάθηκες μάλλον άτυχος χάνοντας δύο σπουδαία και σημαντικά μέλη του group, τον Chuck Jones και τον Jeff Boydstun, αλλά δεν τα παράτησες ποτέ. Είχες κάποιο κίνητρο ώστε να τιμήσεις τη μνήμη τους συνεχίζοντας το συγκρότημα ή ήταν κάτι βαθύτερο από αυτό;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Ήμουν πάντα επίμονος άνθρωπος, όταν βάζω το μυαλό μου σε κάτι που θέλω - το κάνω. Αλλά η απώλεια αυτών των δύο μελών ήταν καταστροφική, ιδιαίτερα η απώλεια του Chuck, καθώς εκείνος ήταν ο λόγος που έφτιαξα το συγκρότημα. Ξέρω μέσα μου ότι αυτοί οι δύο θα ήθελαν να συνεχίσουμε.

 

RockOverdose: Ζήσατε την άνοδο ολόκληρης της metal σκηνής στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορώντας το ομότιτλο EP σας το 1984. Μια χρονιά που έδωσε το έναυσμα για πολλά περισσότερα να ακολουθήσουν. Πόσο εύκολο ήταν να έχεις ένα συμβόλαιο τότε και να είσαι μέρος αυτού του άτυπου ανταγωνισμού;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Έχεις δίκιο, εκείνες τις μέρες υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός και ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις ... παρόλο που πιστεύαμε ότι οι Medieval Steel είχαν περισσότερο ταλέντο και ήταν καλύτεροι από πολλές μπάντες εκείνη την εποχή, δε κάναμε το μπαμ που έκαναν κάποια συγκροτήματα. Πιθανόν επειδή προερχόμαστε από το Μέμφις, και δεν είμασταν στο Λος Άντζελες ή στα δυτικά, ίσως εκεί να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες.

Όσον αφορά το δισκογραφικό συμβόλαιο, είχαμε αρκετές ευκαιρίες να υπογράψουμε με μια δισκογραφική, αλλά δε μας πρόσφεραν κάποια αρκετά καλή συμφωνία, ήθελαν τη μουσική μας και δεν ήθελαν να μας προσφέρουν τίποτα γι' αυτό, οπότε τους απορρίψαμε.

 

 

RockOverdose: Μόλις το 2013, 30+ χρόνια μετά τον σχηματισμό σας, κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ. Πόσο σημαντικές ήταν οι δύο συλλογές «The Dungeon Tapes» και «The Anthology Of Steel» για να διατηρήσουν το όνομά σας και να μην σας αφήσουν να ξεχαστείτε από το κοινό;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Έχεις δίκιο, πέρασε πολύς καιρός μέχρι να κάνουμε έναν πλήρη δίσκο, το "The Dungeon Tapes" βοήθησε αυτή τη διαδικασία. Δεν αναγνωρίζουμε το "The Anthology of Steel" γιατί ουσιαστικά πρόκειται για το "The Dungeon Tapes" που μετονομάστηκε έτσι από μια Ελληνική Δισκογραφική Εταιρεία.

 

RockOverdose: Είχατε την προσθήκη του Tyler Hobbs πρόσφατα πίσω από το drum kit. Πώς επιλέχθηκε και τί νέα στοιχεία φέρνει στο συγκρότημα; Λένε ότι αν παίζει καλά ο drummer, όλο το συγκρότημα θα παίξει ακόμα καλύτερα, συμφωνείς με αυτό;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Αφού έφυγε ο Jake Felds, ο τύπος που παίζει στο νέο δίσκο «Blood Moon», είπαμε ότι ψάχναμε για νέο drummer. Κάναμε οντισιόν σε μερικά παιδιά, αλλά μόλις μπήκε ο Tyler μπορούσαμε να καταλάβουμε αμέσως ότι είχε κάνει την προετοιμασία του, ήταν έτοιμος. Μετά από ένα τζαμάρισμα λοιπόν, του προσφέραμε τη δουλειά και δέχτηκε! Τα στοιχεία που φέρνει στο συγκρότημα; Είναι άτομο χωρίς γκρίνιες, ήσυχος, λιτός και σταθερός drummer. Έχετε δίκιο, ο drummer φτιάχνει αρκετές φορές ένα συγκρότημα γιατί είναι η ραχοκοκαλιά του.

 

 

RockOverdose: Οι στίχοι σας πάντα εξερευνούσαν την επική πλευρά των πραγμάτων, αλλά στο μυαλό μου αποδείχτηκαν προφητικοί για το πώς θα είναι η καθημερινότητα μετά από πολλά χρόνια. Πώς καταφέρατε να επιβιώσετε από την πανδημία και να μείνετε γεροί στα πόδια σας και πώς μπορούν οι άνθρωποι να ξαναβρούν το κουράγιο να μην τα παρατήσουν παρόλο που ζούμε σε μάλλον δύσκολες εποχές;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Όσο αφορά τους στίχους, στο μυαλό μου τα τραγούδια πρέπει να λένε μια ιστορία, πρέπει να λένε κάτι. Αν αποδειχθούν επικές, τόσο το καλύτερο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια μας, χωρίς να μπορούμε να ηχογραφήσουμε ή να κάνουμε τίποτα, μαζευτήκαμε και γράψαμε αρκετά τραγούδια για το άλμπουμ «Blood Moon» (2024) και το «Savage World» (2025).

Έχεις δίκιο, ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές για τους ανθρώπους, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το πράγμα να μας απογοητεύσει, πρέπει να συνεχίζουμε και να προχωράμε μπροστά, διατηρώντας όσο το δυνατόν θετική στάση!

 

 

RockOverdose: Κάθε συγκρότημα και μέλος αυτού έχει τις επιρροές του και έναν λόγο για να ξεκινήσει να ασχολείται με τη μουσική. Ποια ήταν τα δικά σας ακούσματα εκείνη την εποχή; Τι άναψε τη σπίθα μέσα σου για να κάνεις αυτό που έκαναν οι ήρωές σου; Παρακολουθείς τη νέα σκηνή; Υπάρχουν σύγχρονα συγκροτήματα ή τραγουδιστές που ξεχωρίζεις;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Λοιπόν, ο λόγος πέρα από το "sex, drugs & rock n' roll" είναι πως γούσταρε ο ένας την παρέα του άλλου, μας άρεσε να τζαμάρουμε και να γράψουμε νέα μουσική. Όσον αφορά τη σπίθα, νομίζω ότι αυτή άναψε όταν για πρώτη φορά η μητέρα μου με πήγε σε εκκλησία Πεντηκοστιανών, αν γνωρίζεις στους Πεντηκοστιανούς αρέσει πολύ η μουσική.

Όσον αφορά τους ήρωές μου, αυτοί είναι ο Elvis Presley και ο Johnny Cash.

Θα έλεγα ότι υπάρχουν μερικές νεότερες μπάντες που μου αρέσουν, π.χ. οι Ghost, οι Shine-down είναι καλοί και μου αρέσουν επίσης οι Greta Van Fleet, ο τραγουδιστής τους μου θυμίζει τον νεαρό Robert Plant.

 

RockOverdose: Λένε ότι κάθε σπουδαίο συγκρότημα έχει ένα υπέροχο τραγούδι που τους ορίζει  και το ομώνυμο κομμάτι σας όχι μόνο άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου, αλλά καταφέρνει επίσης να δίνει δύναμη στον κόσμο όποτε το ακούει. Νιώσατε ότι δημιουργήσατε κάτι μαγικό τότε που το γράψατε; Πώς σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε κάτι να σας συνοδεύει πάντα στις καρδιές των ανθρώπων;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Όταν έγραφα το "Medieval Steel", κατάλαβα ότι ήταν ένα καλό τραγούδι. Δεν είχα ιδέα όμως ότι θα μετατρεπόταν σε αυτό που έχει εξελιχθεί για μερικούς ανθρώπους, ως ύμνος. Με κάνει να νιώθω καλά όταν ένα τραγούδι μου κάνει τον κόσμο να αισθάνεται καλά με αυτό, γιατί ήταν ένα τραγούδι για τους αδύναμους και όλοι το αγαπούν.

 

 

RockOverdose: Στην Ελλάδα πάντα λατρεύαμε τους Medieval Steel και μας επισκεφτήκατε πριν από 10 χρόνια. Πιστεύω ότι ένιωσες την αγάπη πριν έρθεις εδώ και φυσικά κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας μας λείψατε αρκετά! Πώς νιώθεις που επιστρέφεις και τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας αυτή τη φορά;

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Ήταν πριν από 10 χρόνια η τελευταία φορά που ήμασταν στην Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι περάσαμε εντελώς φανταστικά. Οι οπαδοί ήταν υπέροχοι, ο promoter ήταν καλός και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε πολύ νωρίτερα από 10 χρόνια, θα θέλαμε να ερχόμαστε κάθε χρόνο.

Πώς νιώθω τώρα που επιστρέφω; Νιώθω ενθουσιασμένος που πρόκειται να δω μερικούς παλιούς φίλους, ελπίζω να κάνω και μερικούς νέους. Όσον αφορά την εμφάνισή μας, πρόκειται να παίξουμε τραγούδια από το ξεκίνημά μας μέχρι σήμερα, υπάρχουν 3 ολοκαίνουργια τραγούδια από το νέο δίσκο “Blood Moon” που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.

 

RockOverdose: Σε ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συνέντευξη και που εξακολουθείτε να υπάρχετε! Θα θέλαμε  να μάθουμε σχέδια έχετε για το μέλλον και αν επιθυμείς να δώσεις μια συμβουλή σε νεότερες μπάντες, ως ένα από εκείνους που γνωρίζει καλύτερα πώς λειτουργεί η μουσική βιομηχανία. Τα λέμε σύντομα στην Αθήνα.

 

Bobby Franklin (Medieval Steel): Εγώ ευχαριστώ για τη συνέντευξη! Σίγουρα μετά τη συναυλία αφιερώνουμε πάντα χρόνο για να υπογράψουμε αυτόγραφα και να μιλήσουμε με τον κόσμο, γιατί αυτοί είναι που έχουν σημασία για εμάς.

Αυτό που θα έλεγα για νεότερα συγκροτήματα, είναι να μείνουν πιστοί στη μουσική σας και να ακολουθήσουν την καρδιά τους, μην αφήνετε κανέναν να προσπαθήσει να μπει ανάμεσα σε αυτό, μια δουλειά ή μια γυναίκα, μείνετε πιστοί στη μουσική και θα έρθουν όλα!. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου θα σε δούμε στην Αθήνα! Stay heavy!

 

Για το RockOverdose,

Άγγελος Κατσούρας 

 


TICKETS


Comments