Morten Veland (SIRENIA) στο RockOverdose:”Προσπαθούμε πάντα να φέρουμε κάτι νέο με κάθε καινούργιο album!”

 

Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία των SIRENIA, με τίτλο "Riddles, Ruins & Revelations", το RockOverdose και ο Ζήσης Πετκανάς μίλησε με τον mastermind της μπάντας Morten Veland.

 

Οι Νορβηγοί, στα 20 χρόνια πορείας τους στο χώρο του metal δηλώνουν πως με κάθε νέα κυκλοφορία τους, προσπαθούν πάντα να φέρνουν κάτι καινούργιο στη μουσική τους.

 

Enjoy!

 


RockOverdose: Καλησπέρα Morten! Καλώς ήρθες στο Rock Overdose!

Morten Veland (SIRENIA):  Καλησπέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση!

 

RockOverdose: Πώς είναι τα πράγματα στη Νορβηγία αυτό τον καιρό με όλα τα lockdown;

Morten Veland (SIRENIA):  Θα έλεγα ότι είναι το ίδιο στη Νορβηγία όπως οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Πάρα πολλές απαγορεύσεις στα ταξίδια, προσπαθούμε να μη βγαίνουμε έξω περισσότερο από όσο χρειάζεται και όλη αυτή η κατάσταση ισχύει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και πραγματικά έχει καταντήσει βαρετή και εκνευριστική, κοινωνικά και σε θέματα του συγκροτήματος. Οι συναυλίες για το 2020 ακυρώθηκαν και δεν υπάρχουν πολλά σχέδια αυτή τη στιγμή (και δεν περιμένω οι επόμενοι 6 μήνες να είναι καλύτεροι). Ελπίζω να δούμε κάποιες βελτιώσεις μετά το καλοκαίρι, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει. Πραγματικά ελπίζω ότι θα αρχίσουμε ξανά τις συναυλίες, τουλάχιστον από το τέλος του χρόνου.

 

 

RockOverdose: Ναι, θα πρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο, γιατί στον κόσμο λείπουν οι live συναυλίες και φυσικά τα συγκροτήματα.

Morten Veland (SIRENIA):  Είναι πολύ σουρεαλιστικό και πολύ παράξενο, ξέρεις, το να μην παίζουμε σε συναυλίες και να μην ταξιδεύουμε, να είμαστε σπίτι έναν ολόκληρο χρόνο, έχει γίνει πολύ ενοχλητικό. Τα ταξίδια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και να παίζω μαζί με το συγκρότημά μου. Οπότε δε μπορώ να βρω λόγια για το πόσο εκνευριστικό ήταν αυτό το διάστημα.

 

 

 

RockOverdose: Ας μιλήσουμε όμως για το συγκρότημα. Ακούσαμε το νέο σας single, “Addiction No. 1”, που δείχνει πολύ μοντέρνους και διαφορετικούς Sirenia από αυτούς που γνωρίζουμε. Νομίζω ήταν το πρώτο single. Και το δεύτερο ήταν λίγο πιο σκληρό και πιο κοντά στον ήχο σας.

 

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι. Για όλα τα άλμπουμ των Sirenia που γράφω, όταν ξεκινάω περνάω περίπου τους πρώτους 2 μήνες να πειραματίζομαι και να ψάχνω έναν καινούργιο ήχο, στον οποίο θέλω να πάω την κατεύθυνση του νέου άλμπουμ και είναι πάνω κάτω η ίδια διαδικασία κάθε φορά που κάθομαι να φτιάξω υλικό. Δε θέλουμε ποτέ να βγάλουμε το ίδιο άλμπουμ δύο φορές, προσπαθούμε πάντα να φέρουμε κάτι νέο στο τραπέζι με κάθε άλμπουμ και ταυτόχρονα είναι σημαντικό για εμάς να μην πάμε πολύ μακριά από το βασικό concept της μουσικής μας, την ουσία του concept.

Προσπαθούμε να βγάζουμε πολύ διαφορετικά άλμπουμ που έχουν διαφορετικά πράγματα, διαφορετικές κατευθύνσεις, πολλή ποικιλία στα τραγούδια και στο νέο άλμπουμ ισχύει το ίδιο όπως στα προηγούμενα. Υπάρχουν πολλά πράγματα, στο πρώτο single για παράδειγμα, είναι ένα από τα τραγούδια που μάλλον ακούγονται πολύ μακριά από τον τυπικό ήχο των Sirenia. Είχαμε στόχο να φέρουμε κάτι καινούργιο και διαφορετικό στους φανς. Νομίζω υπάρχουν 10 κομμάτια στο άλμπουμ + 1 bonus track, οπότε υπάρχει πολλή ποκιλία, πολλά καινούργια και διαφορετικά πράγματα, που ακούγονται πιο “οικεία” στους φανς ή τυπικά σε αυτό που έχουμε κάνει στο παρελθόν.

 

 

RockOverdose: Μάλιστα! Η προσπάθεια ήταν να συνδυάσετε νέα μουσική με τον τυπικό ήχο των Sirenia.

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πάντα, με κάθε άλμπουμ. Προσπαθούμε να φέρουμε κάτι νέο στο τραπέζι και να ανανεώσουμε τους εαυτούς μας ως ένα βαθμό.

RockOverdose: Οπότε υποθέτω ότι μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες εκπλήξεις, πέρα από το πρώτο single που ακούσαμε.

 

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις. Νομίζω ότι το single είναι η πιο ασυνήθιστη μορφή για τους Sirenia ως τώρα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα τραγούδια που έχουν περισσότερο τον τυπικό ήχο των Sirenia, λίγο απ’ όλα, κάποια πιο σκληρά κομμάτια (όπως το 2ο single, “We come to ruins”). Οπότε υπάρχουν λίγο απ’ όλα για όλους τους φανς μας, είτε προτιμούν τους παλιούς Sirenia, είτε το πώς είναι τώρα, είτε θέλουν κάτι νέο.

 

 

RockOverdose: Σίγουρα, αυτό είναι το θέμα. Θέλεις να μας πεις για το cover του album;

Morten Veland (SIRENIA):  Το cover έχει φτιαχτεί και πάλι από τον Gyula (Havancsák), με τον οποίο δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό, νομίζω αυτό είναι το 4ο album cover που μας φτιάχνει. Πιστεύω πως είναι ένας φανταστικός designer και δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Συνήθως έχω κάποιες απλές ιδέες, δηλαδή το βασικό concept, του το δίνω και εκείνος βάζει το δημιουργικό του μυαλό να κατεβάσει ιδέες, στη συνέχεια ανταλλάσσουμε ιδέες, κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στην πορεία, προσθέτουμε κάποια πράγματα και στο τέλος καταλήγουμε με κάτι που μας χαροποιεί. Το ίδιο έχει συμβεί και αυτή τη φορά, πιστεύω ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Είμαι πολύ χαρούμενος με το artwork και το όλο σχέδιο του cover.

 

RockOverdose: Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι εντυπωσιακό. Νομίζω ότι το cover του άλμπουμ είναι και ένας καλός τρόπος να προωθήσετε τη δουλειά σας.

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, σίγουρα έχει κάτι να πει για τον καλλιτέχνη και τη μουσική. Σε κάθε άλμπουμ προσπαθούμε να σκεφτούμε ένα concept για το εξώφυλλο που να φτιάχνει ατμόσφαιρα σχετική με τη μουσική και να τη νιώθεις, απλά κοιτάζοντας το artwork.

 

RockOverdose: Πολύ ωραία. Και τι μπορείς να μας πεις για τους στίχους και τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια;

Morten Veland (SIRENIA):  Θα έλεγα ότι γράφω για τα ίδια θέματα που έγραφα από την αρχή. Προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι νέες ιδέες και γίνεται όλο και πιο δύσκολο με κάθε άλμπουμ (γιατί έχω γράψει πάρα πολλά τραγούδια με το πέρασμα των χρόνων). Το να βρεις νέα θέματα για να γράψεις μπορεί να γίνει μια πρόκληση από μόνο του. Οι στίχοι για αυτό το άλμπουμ είναι αρκετά “σκοτεινοί”, πιστεύω ότι είναι από τα πιο σκοτεινά άλμπουμ που έχω γράψει. Έγραψα τους τελευταίους του στίχους λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ίσως η όλη σκοτεινή ατμόσφαιρα της πανδημίας είχε επιρροή στους στίχους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

 

RockOverdose: Έχουν περάσει 10 χρόνια από την κυκλοφορία του full lenght album “The Enigma of Life”. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή που να σου έχει μείνει στο μυαλό από τότε και πόσο έχει προοδεύσει η μπάντα από τότε;

Morten Veland (SIRENIA):  Προσπαθούμε να δουλεύουμε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς σαν τραγουδοποιοί, μουσικοί και γενικά να βελτιώσουμε τα πάντα. Είμαι χαρούμενος με τη θέση που βρισκόμαστε και δεν είναι τόσο ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας σαν μουσικοί, αλλά μας απασχολεί περισσότερο το να φτιάξουμε καλά τραγούδια, που να σημαίνουν κάτι για τον κόσμο και για εμάς.

Τα τελευταία χρόνια ειδικά, αφοσιωνόμουν στο να γράψω τραγούδια με ενέργεια, που θα ήταν ιδανικά για να τα παίξουμε live. Μου αρέσει πολύ να παίζω καινούργιο υλικό (από τα τελευταία 2 άλμπουμ). Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο που να κάνει ένα άλμπουμ να ξεχωρίζει από τα άλλα. Νομίζω ότι το Enigma of Life είχε πολύ καλά κομμάτια. Εκ των υστέρων δεν είμαι πολύ χαρούμενος με την παραγωγή σε αυτό το δίσκο, αλλά πιστεύω ότι το υλικό είναι πολύ καλό.

 

RockOverdose: Πολλές μπάντες οργανώνουν live streamings. Μερικές σκέψεις σχετικά με αυτό;

 

Morten Veland (SIRENIA):  ξετάσαμε την ιδέα, αλλά αποφασίσαμε να μην το κάνουμε. Μάλλον ήταν αποτέλεσμα της απαγόρευσης στα ταξίδια, γιατί είμαστε αρκετά διασκορπισμένοι, εγώ μένω εδώ (στη Νορβηγία), η Emmanuelle και ο Nils ζουν στην Γαλλία (στη Μασσαλία και το Παρίσι) και ο ντράμμερ μας στη Βρετανία. Σκεφτήκαμε πώς να στήσουμε κάτι τέτοιο, αλλά επίσης νιώθω ότι αργήσαμε. Όταν οι μπάντες πρωτοξεκίνησαν να κάνουν live streamings έγιναν πολύ δημοφιλή, αλλά νιώθω ότι η αγορά “υπερχείλισε” πολύ γρήγορα. Δηλαδή, σε κάποια φάση όλοι το έκαναν και πιστεύω ότι και οι φανς είχαν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Θεωρώ ότι η πανδημία δεν επηρέασε (οικονομικά) μόνο τους μουσικούς, αλλά και τους φανς και έτσι φαίνεται ότι και η αγορά για τα live streamings έπεσε γρήγορα, πριν λίγους μήνες. Έτσι αποφασίσαμε να το βάλουμε στον πάγο, γιατί φαινόταν πολύ δύσκολο να το οργανώσουμε και να φτιάξουμε κάτι πραγματικά καλό, ρισκάροντας να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, για να κάνουμε μια μεγάλη παραγωγή, όπως τη θέλαμε. Η μπάντα ήδη δυσκολεύεται οικονομικά εξαιτίας του Covid 19, οπότε αποφασίσαμε να μην το κάνουμε. Φέτος έχουμε την επέτειο 20 χρόνων των Sirenia και με την όλη κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πράγματα. Αλλά και πάλι θέλουμε να κάνουμε έστω κάτι ξεχωριστό για τους φανς, για να γιορτάσουμε τα 20 μας χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RockOverdose: Έχετε 20 χρόνια στη σκηνή και υποθέτω πως είχατε κάποια ιδιαίτερα σχέδια για να το γιορτάσετε.

Morten Veland (SIRENIA):  Όντως είχαμε. Σκεφτόμασταν να κάνουμε μια special περιοδεία, συζητούσαμε πολλές ιδέες και πραγματικά είχαμε ενθουσιαστεί για αυτή τη χρονιά, αλλά μετά όλα διαλύθηκαν πέρυσι και ακόμα και τώρα τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο αισιόδοξα για τους επόμενους 6-7 μήνες. Αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό φέτος για να το γιορτάσουμε.

 

RockOverdose: Η πρώτη μου επαφή με το συγκρότημα ήταν με το single “My mind’s eye”, που νομίζω ήταν και το πιο δημοφιλές κομμάτι τότε.

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, τη θυμάμαι αυτή την εποχή, νομίζω παιζόταν και στο ράδιο στην Ελλάδα!

 

RockOverdose: Ναι, ναι.

Morten Veland (SIRENIA):  Αυτός πρέπει να ήταν και ο πρώτος δίσκος που κάναμε με τη Nuclear Blast. Τότε ήταν ακόμα καλές εποχές. Οι δισκογραφικές προωθούσαν πολύ τις μπάντες και θυμάμαι ότι είχαμε πολύ ωραία πράγματα να προωθήσουμε για τον δίσκο. Ταξιδεύαμε πολύ και ήταν μια φανταστική εμπειρία. Αλλά και το άλμπουμ αυτό ήταν πολύ καλό για εμάς.

 

RockOverdose: Σίγουρα για τη δημοτικότητά σας ήταν καλό.

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι.

 

RockOverdose: Μάλλον αυτή ήταν και η αρχή για να μάθουν οι Έλληνες τη μουσική σας.

Morten Veland (SIRENIA):  Πιστεύω πως αυτό το άλμπουμ βοήθησε να φέρουμε τους Sirenia σε πολλές χώρες, ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι τότε. Ήταν μια πολύ καλή διαδρομή, που ταξιδεύαμε κάνοντας κάτι που μας αρέσει, δηλαδή να παίζουμε σε συναυλίες και να πηγαίνουμε σε νέες χώρες και να παίζουμε για νέους φανς, ήταν εκπληκτικό.

 

 

RockOverdose: Το καλύτερο κομμάτι στο να ταξιδεύεις είναι να γνωρίζεις νέες χώρες, ανθρώπους, συνήθειες…

Morten Veland (SIRENIA):  Σίγουρα! Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε για περιοδεία τσεκάρω αν υπάρχει κάποια καινούργια χώρα ή καινούργιες πόλεις. Μετά από τόσα χρόνια περιοδείες είναι κάτι που ακόμα με ενθουσιάζει.

 

RockOverdose: Τι αναμνήσεις έχεις από την Ελλάδα;

Morten Veland (SIRENIA):  Λατρεύω την Ελλάδα και το ελληνικό φαγητό και το κρασί. Νομίζω έχουμε έρθει στην Ελλάδα 2 ή 3 φορές. Νομίζω η πρώτη φορά ήταν το 2010 που παίξαμε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ήταν πολύ ωραία, θυμάμαι παίξαμε με τους Katatonia. Ήρθαμε ξανά λίγα χρόνια αργότερα και παίξαμε με τους Delain, νομίζω ήταν το 2017. Δεν είμαι σίγουρος αν ήρθαμε και τρίτη φορά, ίσως ήταν μόνο 2 φορές. Νομίζω παίξαμε μόνο στην Αθήνα την τελευταία φορά.

 

RockOverdose: Έτσι νομίζω κι εγώ. Είναι λίγο δύσκολο να θυμάσαι όλες τις επισκέψεις σε όλες τις χώρες.

Morten Veland (SIRENIA):  Ξεκίνησα να κάνω περιοδείες σε όλο τον κόσμο το 1998, δηλαδή εδώ και 22 χρόνια και υπήρξαν διάφορες χώρες και διάφορα μέρη, αλλά είναι δύσκολο να θυμάμαι τα πάντα, αλλά θυμάμαι πολλά από τα μέρη που έχω ταξιδέψει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RockOverdose: Μάλλον έχεις αρκετά καλές μνήμες από την Ελλάδα.

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, λατρεύω την Ελλάδα. Είχα έρθει και για διακοπές πριν λίγα χρόνια. Πέρασα 2 εβδομάδες στα νησιά, στη Ρόδο, σε ένα μέρος που νομίζω λέγεται… Φαληράκι;

 

RockOverdose: Φαληράκι, ναι.

Morten Veland (SIRENIA):  Ήταν απίστευτα.

 

RockOverdose: Σίγουρα η Ελλάδα έχει ωραία νησιά και όχι μόνο!

Morten Veland (SIRENIA):  Είναι πανέμορφη. Πολλοί Νορβηγοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές και σίγουρα θέλω να ξανάρθω.

 

RockOverdose: Σε περιμένουμε! Και γιατί να μη γνωριστούμε προσωπικά;

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι!

 

RockOverdose: Το να δουλεύεις σαν παραγωγός για το συγκρότημα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα ή σου δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες σε όλους τους δίσκους πριν την ηχογράφηση;

Morten Veland (SIRENIA):  Έχουν περάσει πολλά άλμπουμ ως τώρα και θα έλεγα ότι γίνεται όλο και πιο εύκολο με κάθε άλμπουμ. Αυτό το τελευταίο άλμπουμ ήταν κάτι το διαφορετικό εξαιτίας της πανδημίας. Υποτίθεται πως θα ξεκινούσαμε ηχογραφήσεις το Μάρτιο, αλλά μετά ξέσπασε η πανδημία και μαζί οι απαγορεύσεις στα ταξίδια. Η Emmanuelle δεν μπορούσε να έρθει στη Νορβηγία για να ηχογραφήσουμε, οπότε έπρεπε να το αναβάλλουμε, μέχρι που τελικά κατάφερε να έρθει στα μέσα Αυγούστου. Χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσουμε αρκετά για να φτιαχτεί αυτός ο δίσκος, αλλά χαίρομαι που μπορέσαμε να βρούμε λύσεις και να τον φτιάξουμε και τελικά μου άρεσε το αποτέλεσμα.

 

RockOverdose: Πιστεύεις ότι σήμερα οι συμφωνικές metal μπάντες μπορούν να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και να κερδίσουν ακόμα περισσότερους φανς σαν είδος;

 

Morten Veland (SIRENIA):  Δεν ξέρω! Το συμφωνικό είδος είναι αρκετά μεγάλο αυτή τη στιγμή και μάλλον υπάρχουν χιλιάδες μπάντες που παίζουν σε αυτό το στυλ και νομίζω γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραμείνεις αυθεντικός και μοναδικός στο είδος. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα με τον δικό μας τρόπο και να μην ακολουθούμε την τυπική συνταγή για το συμφωνικό metal. Στον τελευταίο μας δίσκο δεν χρησιμοποιήσαμε πολλά τυπικά στοιχεία του είδους. Νομίζω είναι πάντα παρόν στους δίσκους των Sirenia, αλλά κάποιοι δίσκοι είναι περισσότερο συμφωνικοί, ενώ άλλοι λιγότερο. Ο τελευταίος δίσκος έχει πιο ηλεκτρονικό ήχο και πιο ρετρό πλήκτρα με έμπνευση από τα 80s’. Και υπάρχουν άλλοι δίσκοι, όπως το Nine destinies and a downfall, που δεν ήταν ιδιαίτερα συμφωνικοί. Προσπαθούμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Μου αρέσει να συνθέτω συμφωνική μουσική και δε νομίζω ότι κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε από αυτό, πάντα θα υπάρχουν τέτοια στοιχεία στους δίσκους μας. Απλώς σε κάποιους δίσκους θα είναι πολλά και σε άλλους λίγα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RockOverdose: Πώς φαντάζεσαι τους Sirenia στο μέλλον; Για παράδειγμα σε 10 χρόνια από τώρα.

Morten Veland (SIRENIA):  Σε 10 χρόνια; Αν είμαι ακόμα ζωντανός σε 10 χρόνια… Ελπίζω ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει και θα μπορούμε να κάνουμε περιοδείες. Είναι κάπως γλυκόπικρο, να έχουμε έναν νέο δίσκο, για τον οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι, με την κυκλοφορία του να είναι τόσο κοντά, στις 12 Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα είναι εκνευριστικό που δεν μπορούμε να πάμε περιοδεία. Κανονικά όταν κάνουμε καινούργιο δίσκο είναι πάντα στα σχέδια να κάνουμε περιοδεία για την προώθησή του και αυτή τη φορά δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία, που είναι πολύ εκνευριστικό. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι προς το τέλος του χρόνου τα πράγματα θα επιστρέψουν στο κανονικό και θα αρχίσουμε περιοδείες.

 

 

RockOverdose: Ας το ευχηθούμε όλοι μας. Υπάρχουν άλλα νέα που θα ήθελες να αποκαλύψεις σε αυτή τη συνέντευξη;

Morten Veland (SIRENIA):  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και πολλά νέα. Ελέγχουμε συνεχώς την κατάσταση και μιλάμε τους managers μας για να δούμε αν έχουν καθόλου νέα για το πώς έχουν τα πράγματα σε διαφορετικές χώρες, σε ό,τι αφορά τη σκηνή και τα σχετικά. Αλλά επικρατεί νέκρα γενικά, θα δούμε αν τα καλοκαιρινά φεστιβάλ θα γίνουν ή αν θα ακυρωθούν και φέτος. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα επιστρέψουν στο κανονικό ως το καλοκαίρι. Σίγουρα το ελπίζω, είναι το μόνο πράγμα που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, να τελειώσει η πανδημία για να γυρίσουμε πίσω στις ζωές μας.

 

RockOverdose: Τι άλλο κάνεις, εκτός από τους Sirenia; Άλλες μπάντες ή άλλα πράγματα που ασχολείσαι;

Morten Veland (SIRENIA)َ: Δουλεύω συνεχώς σε διαφορετικά project. Γράφω συνεχώς μουσική, αλλά δεν ολοκληρώνονται όλα, ούτε κυκλοφορούν. Δεν έχω πάντα χρόνο γι’ αυτό, αλλά τώρα με την πανδημία που δεν κάνουμε περιοδείες έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να γράψω. Αυτή τη στιγμή συνθέτω υλικό για το solo project μου, το “Mortemia”, για το οποίο δεν είχα πολύ χρόνο τα τελευταία χρόνια, λόγω της δουλειάς με τους Sirenia. Επίσης δουλεύω ένα πρότζεκτ μαζί με τον Joakim Næss. Είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει τα καθαρά φωνητικά σε πολλούς δίσκους των Sirenia. Έχει συμμετάσχει σε 4-5 δίσκους ως τώρα και τραγουδάει και στον νέο δίσκο. Γράφουμε μαζί τραγούδια που μπορεί επίσης να κυκλοφορήσουν, αλλά γενικά γράφω πολλή μουσική και αν η πανδημία συνεχίσει για πολύ, πιστεύω ότι θα μπορέσω να κυκλοφορήσω και κάτι από αυτές τις δουλειές.

 

RockOverdose: Επίσης είσαι ιδρυτικό μέλος των Tristania.

Morten Veland (SIRENIA):  Σωστά.

 

RockOverdose: Νομίζω ήσουν για αρκετά χρόνια σε αυτή τη μπάντα.

Morten Veland (SIRENIA):  Εγώ και ο Kenneth, ο αρχικός ντράμμερ, ξεκινήσαμε την πρώτη μας μπάντα το 1992 και νομίζω αλλάξαμε το όνομα σε Tristania το 1995. Τα 2 πρώτα χρόνια παίζαμε rock n’ roll με έμπνευση από Guns n’ Roses, Alice Cooper και τα σχετικά, που ήταν πολύ δημοφιλή τότε. Μετά κινηθήκαμε πιο πολύ προς το metal και το gothic, με όλο και πιο σκοτεινό στυλ. Ηχογραφήσαμε το demo των Tristania το 1996 και είχαμε βρει το στυλ μας μέχρι τότε.

 

RockOverdose: Νομίζω ότι είμαστε εντάξει για αυτή τη συνέντευξη. Θέλεις να αφήσεις κάποιο μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς;

Morten Veland (SIRENIA):  Θα ήθελα να δώσω χαιρετισμούς σε όλους τους φανς μας, ελπίζουμε να επιστρέψουμε όσο πιο σύντομα γίνεται, περνάμε πολύ καλά στην Ελλάδα και δε μπορούμε να περιμένουμε να ξανάρθουμε να παίξουμε για σας.

 

RockOverdose: Και τελευταία ερώτηση, ποια είναι η γνώμη σου για την πολιτική και τη metal, είδαμε τον Jon Schaffer που μπήκε στο Καπιτώλιο. Τι πιστεύεις;

Morten Veland (SIRENIA):  Δεν ασχολούμαι πολύ με πολιτική.

 

RockOverdose: Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να μπλέκουμε μουσική και πολιτική.

Morten Veland (SIRENIA):  Δεν το νομίζω. Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι το κάνουν και έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά εμείς ποτέ δεν ήμασταν μπάντα που ασχολούνταν με πολιτική και δεν ενδιαφέρομαι να γράψω για πολιτικά θέματα. Δεν θα ήταν ό,τι πιο ταιριαστό για την ατμόσφαιρα της μουσικής μας. Πιστεύω θα ήταν πολύ περίεργο αν οι Sirenia άρχιζαν να τραγουδούν για πολιτική, θα ήταν σκέτη καταστροφή. Οπότε αφήνουμε άλλες μπάντες να γράφουν για πολιτικά θέματα και συνεχίζουμε με τα δικά μας. Νομίζω είναι για το καλύτερο.

 

RockOverdose: Η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι τον Φεβρουάριο;

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, στις 12 Φεβρουαρίου.

 

RockOverdose: Θα κυκλοφορήσετε άλλο video clip ή single από τον δίσκο;

Morten Veland (SIRENIA):  Ναι, νομίζω θα υπάρξουν 1 ή 2 ακόμα. Μάλλον ένα πριν την κυκλοφορία του δίσκου και ένα μετά την κυκλοφορία του.

 

RockOverdose: Ανυπομονούμε! Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου, σου εύχομαι τα καλύτερα!

Morten Veland (SIRENIA):  Ευχαριστώ πολύ, χάρηκα πολύ που μιλήσαμε!

 

RockOverdose: Και ελπίζω να σε γνωρίσω από κοντά.

Morten Veland (SIRENIA): Σίγουρα! Στην επόμενη περιοδεία!

 

 

 

Για το RockOverdose,

Ζήσης Πετκανας 

 

Ερωτήσεις: Γιώργος Μαρκογιαννάκης 

Μετάφραση - Απομαγνητοφώνηση: Δάφνη Γεωργαδάκη

Comments