“‘Έφυγε” από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικόσυνθέτης Νίκος Αντύπας (Socrates)

 

 

"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Νίκος Αντύπας, σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αμέτρητων επιτυχιών, που με τα τραγούδια του ανέδειξε αρκετούς καλλιτέχνες στην χώρα μας.

 

Ο Νίκος Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά ως drummer με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα με τους θρυλικούς Socrates, με τους οποίους κυκλοφόρησε τα album "Waiting For Something" (1980), "Breaking Τhrough" (1981) και "Plaza" (1983).

 

 

Με τον Γιάννη Σπάθα ανέλαβε την ενορχήστρωση στα "Ζεστά Ποτά" των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα που κυκλοφόρησε το 1985, ενώ οι δυο τους συνεργάστηκαν αρκετές ακόμη φορές.

 

Σε συνέντευξή στο RockOverdose ο αείμνηστος  Γιάννης Σπάθας είχε μιλήσει σχετικά με αυτή τη συνεργασία και είχε πει τα εξής:

 

"Rock Overdose: Εσύ μαζί με τον ντράμερ των Socrates Νίκο Αντύπα ενορχηστρώσατε ένα δίσκο στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο οποίος έγινε σταθμός για την ελληνική μουσική. Ο δίσκος αυτός ήταν τα 'Ζεστά Ποτά' του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα. Τι θυμάσαι από εκείνες τις μέρες ;

Γιάννης Σπάθας: Ο δίσκος αυτός έγινε με πολύ πενιχρούς πόρους. Η Columbia δεν ήθελε να τον χρηματοδοτήσει. Επενέβη ο συγχωρεμένος ο Ρασούλης και με το κύρος του πίεσε την εταιρεία να κάνει τουλάχιστον την ηχογράφηση με ένα πολύ μικρό budget, όπως και έγινε. Έτσι, για λόγους οικονομίας, ο Αντύπας κι εγώ παίξαμε τα πάντα μόνοι μας, εκτός από ένα σόλο σαξόφωνο που έπαιξε ο Φίλιππος Τσεμπερούλης που βρέθηκε τυχαία στο στούντιο, ηχογραφούσε εκεί κάτι άλλο, και τη φυσαρμόνικα που έπαιξε ο Πάνος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν φτάσαμε να παίξουμε το τραγούδι “Φάνης” που προοριζόταν για ροκ μπαλάντα, μου ζήτησαν ο Χάρης κι ο Πάνος να παίξω ένα σόλο ιδιαίτερο. Όμως το θέμα του σόλο δεν μου πήγαινε να είναι ροκ, γιατί ο ήρωας του τραγουδιού μπορούσε να είναι ένα λαϊκό παιδί που άκουγε και τραγούδια λαϊκά.

Έπιασα λοιπόν το μπαγλαμά μου και την ώρα που οι άλλοι μιλούσαν έπαιξα με τη μία το ταξίμι. Μόλις το άκουσαν κατακυρώθηκε αμέσως και ήταν αυτό που πρόσθεσε σ΄εκείνο το τραγούδι ένα δραματικό τόνο."

 

 

 

 

Το 1988, στο άλμπουμ συνεργασίας των Θάνου Μικρούτσικου και Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Όλα Από Χέρι Καμένα", σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη, έπαιξε τύμπανα, κρουστά, κιθάρα, πλήκτρα και επιμελήθηκε την ενορχήστρωση μαζί με τον Μικρούτσικο.

Ως μουσικός, συνθέτης και ενορχηστρωτής συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας, βάζοντας την υπογραφή του σε ιδιαίτερα επιτυχημένα άλμπουμ, όπως τα "Μένω εκτός", "Δι' Ευχών" και "Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά".

 

Ο Νίκος Αντύπας ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων Αυτοδιαχειριση / Autodia από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα.

 

 

R.I.P.

 
 

Comments