No More Tears: Ο δίσκος που έσωσε την καριέρα και τη ζωή του Ozzy Osbourne.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1989, ο Ozzy ξύπνησε σε ένα κελί φυλακής με τρομερό πονοκέφαλο και χωρίς καμία ανάμνηση για το πως βρέθηκε εκεί. Παρόλο που δεν ήταν η πρώτη φορά που ξυπνούσε σε ένα μέρος που δεν γνώριζε, η συγκεκριμένη φορά ήταν πολύ διαφορετική. Κατηγορούταν για φόνο, για την προσπάθεια να πνίξει τη Sharon, η οποία είχε πέσει σε λήθαργο από τα ναρκωτικά που είχαν κάνει. Το ζευγάρι συμφιλιώθηκε, ωστόσο τα σημάδια ήταν ξεκάθαρα. Τα '80s είχαν τελειώσει και ο Ozzy έπρεπε να μπει σε μια νέα εποχή ή να τελειώσει και αυτός μαζί με τη δεκαετία.

 

 

Από τη στιγμή που βγήκε από την απεξάρτηση, ήταν ένας νέος άνθρωπος, έτοιμος να ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στο νέο του δίσκο και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όπως δήλωσε στο Hammer, το άλμπουμ του “No More Tears” ήταν μια αναγέννηση αλλά και μια δήλωση πως είχε ακόμα να προσφέρει στη μουσική.

 

Ωστόσο, το 1990, όλες οι πόρτες των studio έκλειναν πριν καν ανοίξουν. Ένα rough demo του “No More Tears” είχε μοιραστεί σε όλους του παραγωγούς όμως κανένας δεν ενδιαφερόταν να το αναλάβει, μιας και η βιομηχανία δεν ενδιαφερόταν πλέον για τη μουσική κατεύθυνση του Ozzy. Οι μόνοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον ήταν οι John Purdell και Duane Baron. Δυστυχώς, η δισκογραφική του Ozzy δεν ήθελε να συζητήσει καν αυτή την επιλογή.

 

Και μπορεί στο τέλος οι δύο παραγωγοί να ανέλαβαν το “No More Tears”, ωστόσο στα πρώτα βήματα του demo η δισκογραφική δεν το ήθελε και είχε ένα διαφορετικό όραμα για τη μουσική του Ozzy στη νέα δεκαετία.

 

Όπως αποκάλυψε ο κιθαρίστας του Ozzy, Zakk Wylde, ένας ακόμα ενδιαφερόμενος ήταν ο παραγωγός Rick Rubin, ο οποίος πίστευε πως ο Ozzy θα έπρεπε να γυρίσει στις Sabbath εποχές και στα riffs του “Sabbath Bloody Sabbath”. Βέβαια, για τον Ozzy αυτή η εποχή είχε οριστικά τελειώσει και δεν σκόπευε να ξαναγυρίσει ακόμα και αν ήταν το μόνο πράγμα που, φαινομενικά, θα μπορούσε να σώσει την καριέρα του.

 

Η συνεργασία με τον Rick Rubin δεν προχώρησε ποτέ, η δισκογραφική αποστασιοποιήθηκε από τον δίσκο και οι Duane και John ανέλαβαν τα ηνία, έτοιμοι να φτιάξουν έναν πλέον κλασσικό δίσκο του Ozzy Osbourne.

 

Το “No More Tears” γράφτηκε με τρόπο να μην έχει σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του Ozzy. Θα ήταν πιο ανθεμικό αλλά και ταυτόχρονα θα είχε πιο σκοτεινούς και σοβαρούς στίχους από κάθε άλλη φορά. Τα τραγούδια αναφέρονταν σε κατά συρροήν δολοφόνους (“No More Tears”), σε παιδόφιλους (“Mr.Tinkertain”) αλλά και στη νοσταλγία που ένιωθε ο Ozzy όταν έλειπε από το σπίτι του για τις περιοδείες (“Mama, I’m Coming Home”).
Αυτό που είναι αρκετά αξιοπερίεργο είναι ότι τους στίχους για το τραγούδι “Mama, I’m coming home”, δεν τους έγραψε ο ίδιος ο Ozzy αλλά ο καλός του φίλος και θρύλος του rock ‘n’ roll, Lemmy Kilmister.

Παρόλο που η παραγωγή του “No More Tears” ήταν ένα στοίχημα, ο Ozzy ήταν τόσο περήφανος για το δίσκο όσο και για το πρώτο του άλμπουμ στα 80ς, το “Blizzard Of Ozz”. Με όλη την ομάδα παραγωγής έτοιμη, το μόνο που έμενε ήταν να βρεθούν τα μέλη του συγκροτήματος. Υπήρχαν τρεις δεδομένες επιλογές, οι Zakk, Randy στα ντραμς και John Sinclair στα πλήκτρα.

 

Στο μπάσο, ο Ozzy είχε προσλάβει τον Mike Inez ως μέλος του επίσημου συγκροτήματος, ωστόσο υπήρχαν ανησυχίες για το αν θα μπορούσε να ταιριάξει με τα υπόλοιπα μέλη. Για αυτό το λόγο, στο Mike πιστώθηκε μόνο η μουσική διεύθυνση ενώ στο δίσκο κατέληξε να συμμετέχει ως μπασίστας ο Bob Daisley. Φυσικά, το intro με το μπάσο στο “No More Tears” ήταν προσφορά του Mike στο δίσκο.

 

Το “No More Tears” κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991, τη στιγμή που το τοπίο για το rock άλλαζε δραστικά. Οι Metallica είχαν κυκλοφορήσει ήδη το “Black Album” ενώ συγκροτήματα όπως οι Nirvana, Pearl Jam και Soundgarden είχαν ξεκινήσει να σαρώνουν τη σκηνή.

 

Παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσαν αυτές οι αλλαγές στη σκηνή, ο Ozzy απέδειξε πως είναι ακόμα ένας από τους καλύτερους στη σκηνή. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο πριν το τέλος του έτους, ενώ μέχρι και το 2021 έχει γίνει άλλες 3 φορές πλατινένιο. Ο δίσκος έγινε ένα μουσικό best-seller και ο Ozzy είχε επιστρέψει.

 

 

 

 

Πηγή

Comments