Nyxborn στο Rock Overdose: “Το Exiled In Arrakis είναι εμπνευσμένο από το Dune του Frank Herbert, την απαρχή του sci-fi κινηματογράφου”

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ "Δαιμονολόγιο", το Rock Overdose είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Γιάννη, δημιουργό των Nyxborn. Από τη συζήτηση μάθαμε τα πάντα για τη δημιουργία του δίσκου, αλλά και συγκεκριμένα για το single "Exiled In Arrakis" και την έμπνευση πίσω από αυτό.

 

Enjoy!

 

Rock Overdose: Καλώς ήλθες, Γιάννη! Πότε αποφάσισες να σχηματίσεις τους Nyxborn και ποια ήταν η εσωτερική ανάγκη που σε ώθησε να το κάνεις;

Nyxborn: Καλώς σας βρήκα! Οι Nyxborn δημιουργήθηκαν το 2016 υπό την επήρεια φακής και αφροδισιακών ροφημάτων όπως είχε γραφτεί χαρακτηριστικά τότε. Όπως είπες είναι μια εσωτερική ανάγκη που έχουν όλοι οι δημιουργικοί χαρακτήρες, είναι κάτι έμφυτο που σε ικανοποιεί η διαδικασία και το αποτέλεσμα όταν το κάνεις σωστά.

 

Rock Overdose: Μόλις κυκλοφόρησε το νέο, τρίτο κατά σειρά άλμπουμ σας Δαιμονολόγιο. Μίλησέ μας για τη δημιουργία του άλμπουμ.

Nyxborn: Το άλμπουμ είναι εμπνευσμένο κατά κύριο λόγο από την έννοια της δαιμονοποίησης. Πιο συγκεκριμένα η δαιμονοποίηση του “εχθρού” ανά τα χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας, ήταν η απεικόνιση του κακού και του αποκρουστικού, δηλαδή η αρχαιότερη μορφή προπαγάνδας.

Η διαδικασία δημιουργίας ήταν αρκετά δύσκολη αλλά και η πιο ολοκληρωμένη των Nyxborn μέχρι σήμερα. Ας πούμε ότι είχα και κάποιες… υπερφυσικές αναποδιές κατά τη δημιουργία. Ένα συγκεκριμένο περιστατικό κατά τη δημιουργία του κομματιού “Solomon’s Daemons” έγινε όταν άνοιξα για πρώτη φορά το Κλειδί Του Σολωμόντα στον υπολογιστή μου για να εμπνευστώ τους στίχους του κομματιού. Για όσους δε γνωρίζουν, το  Κλειδί Του Σολομώντα ή αλλιώς Λεμεγετόν είναι ένα αρχαίο ανώνυμο γριμόριο το οποίο θεωρείται καταραμένο. Ε, μάλλον η κατάρα έπεσε σ’ εμένα γιατί μόλις το άνοιξα σκάει κεραυνός (είχε κακοκαιρία), γίνεται διακοπή ρεύματος για 2 δεύτερα και καίγεται όλο το pc από το power surge. Όλο όμως. Χαρακτηριστικό περιστατικό.

 

 

Rock Overdose: Μουσικά οι Nyxborn κινούνται μεν σε heavy metal φόρμες, αλλά με έντονη τη black metal αισθητική. Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας;

Nyxborn: Οι κύριες επιρροές μου είναι οι Iron Maiden, Fates Warning, το σκανδιναβικό Black Metal, αλλά και το ελληνικό. Και άλλες μπάντες βέβαια που αφήνουν κι αυτές τις πινελιές τους σε διάφορα τραγούδια όπως Death, Judas Priest, Mastodon, Iced Earth κτλ.

 

Rock Overdose: Ποια η σχέση σας με τη λογοτεχνία και πόσο σας επηρεάζει στιχουργικά; Είναι το Exiled in Arrakis μια μοναδική περίπτωση όπου συμβαίνει αυτό στους Nyxborn; Μίλησέ μας για την έμπνευσή σου για το single Exiled in Arrakis.

Nyxborn: Εκτιμώ τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο αλλά δεν φαίνεται συχνά αυτό μέσω των Nyxborn. Υπάρχουν λογοτεχνικές εμπνεύσεις αλλά είναι διακριτικές. Το Exiled In Arrakis είναι προφανώς εμπνευσμένο από το Dune του Frank Herbert (1965), την απαρχή του sci-fi κινηματογράφου, ένα τεράστιο δημιούργημα του οποίου είμαι μεγάλος φαν.

 

Rock Overdose: Ποια είναι η σχέση σας με το ρεμπέτικο ως μουσική φόρμα και ως αισθητική και τι σας οδήγησε στη διασκευή του Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι;

Nyxborn: Έχω μια έμφυτη έλξη προς το ρεμπέτικο από τον πατέρα μου και σίγουρα αυτό έπαιξε το ρόλο του. Υπάρχει ένας ρομαντισμός μιας άλλης εποχής μέσα από το βάσανο και τις κακουχίες που μελοποιούν τα τραγούδια αυτά. Η ιδέα της διασκευής ήταν κάτι στιγμιαίο μόλις άκουσα κάποια στιγμή την εισαγωγή του κομματιού και σκέφτηκα “τι ατμοσφαιρική black metal εισαγωγή είναι αυτή;”.

 

Rock Overdose: Είστε στην Άρτα. Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένα σχήμα από την επαρχία γενικά, αλλά και ειδικότερα στη δημιουργία ενός άλμπουμ;

Nyxborn: Πιστεύω είναι περιορισμένες οι δυνατότητες σχηματισμού μιας live μπάντας και γενικά χρειάζεται μια παραπάνω προσπάθεια σε όλα όσα αφορούν την αναγνώριση εκτός του μουσικού μέρους.

 

Rock Overdose: Είναι επιλογή να παραμείνουν οι Nyxborn one man band, που σημαίνει ότι δεν θα σας δούμε ποτέ live ή έχετε άλλα σχέδια για το μέλλον;

Nyxborn: Ήταν κάτι που προέκυψε διότι δεν είμαι και πολύ κοινωνικός άνθρωπος, συν το ότι δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές και δυνατότητες στο να φτιάξεις μια μπάντα όπως τη φαντάζεσαι σε ένα μικρό χωριό. Θέλω πολύ να παίξουν ζωντανά οι Nyxborn αν κάποια στιγμή σχηματιστεί ένα live συγκρότημα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο στο κοντινό μέλλον.

 

Rock Overdose: Πόσο σημαντική ή όχι είναι η κυκλοφορία ενός μουσικού άλμπουμ σε κάποιο format (lp, cd, tape) στην ψηφιακή εποχή;

Nyxborn: Θεωρώ ότι είναι κάτι υποκειμενικό και ανάλογο του τι θέλει το συγκρότημα να δείξει, πώς θα το εκλάβει ο ακροατής, αλλά και το γούστο του ακροατή. Πιστεύω ένα άλμπουμ πρέπει να το ακούς με όλες τις αισθήσεις σου για να το κατανοήσεις και όχι έχοντας το σαν background για άλλες ασχολίες όπως συνηθίζεται, τουλάχιστον στις πρώτες ακροάσεις. Πρέπει να μείνεις μόνος σου με τη μουσική κατά κάποιο τρόπο. Είναι κάτι σαν τελετή. Βέβαια πλέον αυτό είναι κάτι σαν χαμένη τέχνη, αλλά πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο δέχεσαι πολύ καλύτερα τη μουσική και σε σχηματίζει.

 

Rock Overdose: Ποιον δίσκο, ποιου συγκροτήματος και για ποιο λόγο θα ήθελες να είχες ηχογραφήσει ο ίδιος ή έστω να συμμετείχες;

Nyxborn: Θα ήθελα να είμαι στις ηχογραφήσεις  του The Number Of The Beast. Δεν ξέρω ποιος θα ήταν ο ρόλος μου εκεί, θα μπορούσα απλά να κάθομαι στο δωμάτιο.

 

Rock Overdose: Είσαι μέλος των Asphalt Lips που κινούνται σε heavy metal/hard rock ύφος. Μίλησέ μας για αυτή σου τη συνεργασία.

Nyxborn: Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Γιώργο Λιάπη. Οι Asphalt Lips εμπνέονται από ελληνικές cult βιντεοταινίες σε μουσική και ύφος. Ξεκίνησε σαν κάτι “αστείο” ας πούμε, αλλά αυτό είναι το spirit του 80’s heavy metal και ο κόσμος το αναγνώρισε και το γουστάρει. Retrowave αισθητική και γκάζια.

 

Rock Overdose: Ποιος επιμελήθηκε το video του Exiled in Arrakis και ποιο είναι το concept;

Nyxborn: Η λήψη βίντεο έγινε από τον φωτογράφο Αργύρη Γκαρτζώνη και η σκηνοθεσία/ επιμέλεια από εμένα. Βασίζεται στην περιπλάνηση του Paul Atreides όπου αναζητεί το γιγάντιο worm στην έρημο του πλανήτη Arrakis από το Dune επίσης, με λίγη από τη χλωρίδα της Ηπείρου.

 

Rock Overdose: Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε το Δαιμονολόγιο και πού μπορεί κανείς να βρει το merch του σχήματος;

Nyxborn: Εφόσον δεν είναι στις δυνατότητες μου ακόμα τα live, ο δίσκος μπορεί να προωθηθεί μόνο διαδικτυακά. Μπορείτε να βρείτε το Δαιμονολόγιο στο bandcamp https://johnstormridersnyxborn.bandcamp.com/ στο Spotify https://open.spotify.com/album/4WpbadfYLDwhOqZk0XYSZx αλλά και σε όλα τα streaming platforms.

 

Rock Overdose: Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Κλείστε με ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Nyxborn: Εγώ σας ευχαριστώ. The Night Beckons \m/

 

 

 Για το Rock Overdose,
Ζήσης Πετκανάς

 

 

 

 

Comments