Olof Wikstrand (ENFORCER) στο Rock Overdose: “Έλληνες, όσο κι αν σας αγαπάω, είστε λίγο πεισματάρηδες”

Οι Enforcer είναι μια από τις νέες μπάντες που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας, αλλά όχι μόνο. Με το νέο τους άλμπουμ "Zenith" να κυκλοφορεί σήμερα από την Nuclear Blast και μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία να περνάει και από την χώρα μας για δύο show, ο Olof δηλώνει ότι η μπάντα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της. Με αφορμή αυτά, το Rock Overdose και ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης, είχαν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον mainman της μπάντας, συζητώντας για το παρελθόν και το παρόν της μπάντας, για το μέλλον του heavy metal γενικά αλλά και για τους Έλληνες οπαδούς. Απολαύστε τον!

 

Rock Overdose: Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Νέο άλμπουμ με τίτλο "Zenith". Πώς αισθάνεσαι;

Olof: Είμαι πολύ χαρούμενος! Νομίζω πως έχουμε κάνει ακριβώς αυτό που επιθυμούσαμε όταν σκεφτόμασταν το άλμπουμ αυτό, πριν το ξεκινήσουμε.

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να μας πεις μερικά λόγια για τον τίτλο του άλμπουμ αλλά και το εξώφυλλο;

Olof: Ο τίτλος προέρχεται από το τραγούδι "Zenith of The Black Sun", θέλαμε κάτι μικρότερο, σαν μια γροθιά στο πρόσωπο. Θέλαμε μόνο μια λέξη, το είχαμε από το 2014 και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε. Όσο για το εξώφυλλο, θέλαμε κάτι απλό και νομίζω ότι δίνει ένα περίεργο και μυστήριο vibe σαν εξώφυλλο.

 

Rock Overdose: Ναι, νομίζω είναι αρκετά σκοτεινό και μυστήριο.

Olof: Ναι, ακριβώς. Αυτές ήταν οι λέξεις κλειδιά.

 

Rock Overdose: Σχετικά με τους στίχους; που κινείστε αυτή τη φορά;

Olof: Νομίζω ότι κάθε τραγούδι είναι αρκετά διαφορετικό. Δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή, έχει διάφορα θέματα. Δεν διαφέρουν και πολύ από τα θέματα παλαιότερων στίχων, αλλά αυτή την φορά είναι πιο βελτιωμένοι. Ακόμη έχουμε σκοτεινά σημεία. Για μένα, το να έχουμε σκοτεινούς στίχους, πιο σοβαρούς και πιο σατανικούς, ταιριάζει με την προσωπικότητά μου και τις πεποιθήσεις μου. Οπότε, είναι κάτι φυσικό και μπορώ να συσχετιστώ με αυτούς.

 

 

Rock Overdose: Τι να περιμένει όποιος δεν έχει ακούσει το άλμπουμ; Νομίζω είναι αρκετά διαφορετικό από προηγούμενες κυκλοφορίες σας.

Olof: Δεν νομίζω ότι διαφέρει και πολύ. Πιο πολύ, νομίζω ότι συνοψίζει τους Enforcer σε ένα πολύ καλό βαθμό. Ποικίλει σαν άλμπουμ και έχει αρκετά διαφορετικά πράγματα μέσα, αλλά, συγχρόνως, τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία έχουν εμφανιστεί στην μουσική μας παλαιότερα. Δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά να αναμένετε 10 πιασάρικα κομμάτια.

 

Rock Overdose: Νομίζω ότι αυτήν την φορά, οι hard rock επιρροές είναι περισσότερες από άλλες φορές.

Olof: Ίσως είναι πιο hard rock από το "From Beyond", αλλά όχι περισσότερο από το "Diamonds".

 

Rock Overdose: Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι το πρώτο σας άλμπουμ χωρίς instrumental κομμάτι.

Olof: Ναι, ισχύει! Είχαμε ένα instrumental κομμάτι, αλλά αποφασίσαμε ότι δεν ήταν αρκετά καλό, οπότε το αφήσαμε στην άκρη. Ήταν ένα αρκετά φιλόδοξο κομμάτι baroque μουσικής, για να είμαι ειλικρινής. Κάτι με πιάνο και κιθάρα (γέλια). Ίσως ήταν αρκετά φιλόδοξο...

 

Rock Overdose: Πάντως κρατήσατε το πιάνο στο "Regrets". Νομίζω πως είναι κάτι αρκετά πρωτότυπο για τους Enforcer. Πώς προέκυψε;

Olof: Ήταν η πρώτη ιδέα που είχα γι' αυτό το άλμπουμ, θέλαμε να σοκάρουμε λίγο τον κόσμο.

 

Rock Overdose: Νομίζω είναι λίγο πιο "experimental" από αυτά που μας έχετε συνηθίσει...

Olof: Δεν θα το έλεγα έτσι. Αν ακούσεις μπάντες όπως οι Scorpions, Judas Priest, Thin Lizzy και άλλες τέτοιες μπάντες που λατρεύουμε, έχουν αρκετά τέτοια κομμάτια.

 

Rock Overdose: Συμφωνώ, αλλά δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιου είδους τραγούδια.

Enforcer: Ναι, ισχύει. Πάντως, ακόμη και μπάντες όπως οι Iron Maiden ή οι Metallica ή οι Black Sabbath έχουν τέτοιου είδους τραγούδια. Και οι περισσότερες heavy metal μπάντες έχουν διαφορετικά τέμπο και τέτοια περάσματα στα τραγούδια τους στο παρελθόν. Αλλά ναι, είναι η πρώτη φορά που κα΄νουμε κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να είμαστε προβλέψιμοι. Είναι αρκετά διαφορετικό.

Ρώτησες, επίσης, πώς προέκυψε. Είναι ένα τραγούδι που έγραψε ο Tobias για το side-project του, τους Terminal, αλλά εν τέλει αποφασίσαμε να το βάλουμε στους Enforcer με μια διαφορετική version. Η πρώτη ιδέα ήταν "ας κάνουμε κάτι σαν κι αυτό που είναι αρκετά προκλητικό για τους πεισματάρηδες heavy metal οπαδούς". Θέλαμε κάτι "επαναστατικό" , νομίζω. Το λατρεύω αυτό το τραγούδι. Είναι μια δήλωση του στυλ "κάνουμε ότι θέλουμε, γαμηθείτε!".

 

 

Rock Overdose: Ναι, είναι αρκετά καλό και δεν περίμενα ένα τέτοιο τραγούδι από τους Enforcer, οπότε ενθουσιάστηκα. Ας μιλήσουμε λίγο για το single, "Die For The Devil". Τι ανταπόκριση υπάρχει ως τώρα; Γιατί το επιλέξατε ως single;

Olof: Το feedback...υπάρχουν διάφορα σχόλια αλλά το γνωρίζαμε αυτό γιατί ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό.

 

Rock Overdose: Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζατε αυτό.

Olof: Ναι, το βάλαμε στο Youtube και είπαμε "Λοιπόν, ας μην δούμε τα σχόλια για την ώρα. Είναι πιο κοντά σε άλλα τραγούδια που γράψαμε, όπως το "Running In Menace". Αυτό το τραγούδι έκανε μεγάλη επιτυχία και ίσως συμβεί το ίδιο και με αυτό. Ήξερα ότι είτε θα το λατρέψουν είτε θα το μισήσουν.

Ο λόγος που το επιλέξαμε ήταν για  να αναστατώσουμε λίγο τα νερά. Να κάνουμε τον κόσμο να συζητήσει, να έχουν στο νου τους ότι κυκλοφορούμε νέο άλμπουμ. Όταν κυκλοφορήσαμε το "Stellar Plains" από το EP το 2015, το οποίο ήταν αρκετά προβλέψιμο τραγούδι, όλοι είπαν ότι ήταν καλό αλλά τίποτα παραπάνω. Δεν τους ένοιαξε γιατί ήταν κάτι αναμενόμενο. Οπότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είμαι πολύ χαρούμενος με το κομμάτι αυτό. Είναι το στυλ που ήθελα να παίξω για πολύ καιρό, που πλησιάζει τους Scorpions, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από εμάς.

 

Rock Overdose: Για να είμαι ειλικρινής, την πρώτη φορά που άκουσα το τραγούδι, απογοητεύτηκα. Μου θύμισε Scorpions, που ναι μεν μου αρέσουν-, αλλά δεν περίμενα από σας κάτι τέτοιο.

Olof: Αυτό ακριβώς θέλαμε!

 

Rock Overdose: Αλλά, όταν το ξανά άκουσα, άλλαξα γνώμη. Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό τραγούδι, με ένα υπέροχο ρεφραίν που έχει κολλήσει στο κεφάλι μου. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζατε ότι θα υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις , οπότε, πιστεύεις ότι όταν οι οπαδοί θα ακούσουν ολόκληρο το άλμπουμ, θα αλλάξουν γνώμη, αν είχαν απογοητευτεί όπως εγώ όταν πρωτοάκουσα το τραγούδι;

Olof: Δεν με απασχολεί για το τι νομίζει ο κόσμος, όσο είμαι χαρούμενος με το τι κάνω εγώ. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι κυρίως οι Έλληνες οπαδοί απογοητεύτηκαν περισσότερο, καθώς έχουμε πάρει εξαιρετικό feedback από άλλες χώρες. Οι Έλληνες, όσο κι αν σας αγαπάω πολύ, κάποιες φορές είστε λίγο πεισματάρηδες.

 

Rock Overdose: Έχεις απόλυτο δίκιο! (γέλια)

Olof: Υπάρχει μια γοητεία σε αυτό, αλλά δεν είστε πολύ ανοικτόμυαλοι σε νέα στυλ.

 

Rock Overdose: Συμφωνώ μαζί σου! Λοιπόν, πέρασαν 4 χρόνια από την τελευταία σας κυκλοφορία. Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;

Olof: Βασικά, ο κύριος λόγος ήταν γιατί κάναμε αρκετές περιοδείες. Επίσης, το άλμπουμ αυτό μας πήρε απροσδόκητα περισσότερο χρόνο για να το ηχογραφήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Τελειώσαμε το άλμπουμ τον Αύγουστο αλλά έπρεπε να περιμένουμε ώστε να βρούμε μια ημερομηνία κυκλοφορίας που να βολεύει.

 

 

Rock Overdose: Έχετε αποφασίσει ποια τραγούδια θα παίξετε στο tour; Ελπίζω ότι το "Searching for You", "Thunder and Hell" και "The End of the Universe" θα είναι στην λίστα, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ καλά κομμάτια.

Olof: Ευχαριστώ πολύ! Ναι, έχουμε κάνει μερικές πρόβες. Θα παίξουμε τα αγαπημένα μας, αλλά θα εξαρτηθεί και από το ποια θα διαλέξει ο κόσμος από το άλμπουμ ως αγαπημένα του. Είναι δύσκολο να ξέρουμε από τώρα.

 

Rock Overdose: Είναι δύσκολο να διαλέξετε κομμάτια από τα προηγούμενα άλμπουμ;

Olof: Ξέρεις, έχω τα αγαπημένα μου, αλλά όταν παίζεις live, όσο κι αν θα προτιμούσα να διαλέξω κάποια τραγούδια που δεν έχει ξανακούσει ο κόσμος, είναι δύσκολο να το κάνω γιατί αν παίξεις κομμάτια που η πλειοψηφία δεν γνωρίζει, τότε δεν θα υπάρχει ενέργεια στο show. Πρέπει να εστιάσουμε στα γνωστά κομμάτια μας, πρώτα και μετά να ρίξουμε κάποια πιο "ψαγμένα", μαζί με τα δικά μας αγαπημένα. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Θέλω να πω, έχω βαρεθεί, πραγματικά, να παίζω το "Katana"! Το σιχαίνομαι, αλλά ο κόσμος θέλει να το ακούει, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να το βγάλουμε από την λίστα.

 

Rock Overdose: Νομίζω ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα, περιμένει πως και πως ο κόσμος να το ακούσει.

Olof: Ξέρεις, νομίζω ότι είναι κακό τραγούδι. Σαν μια heavy metal παρωδία, μιας και όλα τα κλισέ του metal υπάρχουν σε αυτό.

 

Rock Overdose: Καταλαβαίνω. Πάντως, ελπίζω να παίξετε το "Take Me Out Of This Nightmare", μιας και είναι το αγαπημένο μου!

Olof: Ευχαριστούμε! Έχω την εντύπωση ότι θα παίξουμε το αγαπημένο σου.

 

 

Rock Overdose:  Σπουδαία! Επιστρέφετε τον Μάιο στην χώρα μας. Τι να περιμένουμε; Πως αισθάνεστε που θα ξαναπαίξετε εδώ;

Olof: Είμαστε πολύ χαρούμενοι! Η Ελλάδα πάντοτε ήταν το νούμερο ένα μέρος για συναυλίες.

 

Rock Overdose: Ακόμη κι αν είμαστε τόσο πεισματάρηδες;

Olof: (Γέλια). Θα παίξουμε αρκετά παλιά τραγούδια οπότε θα μείνει ευχαριστημένο το κοινό. Θα παίξουμε βέβαια και μερικά καινούργια και πιστεύω ότι το ελληνικό κοινό θα λατρέψει το άλμπουμ όταν το ακούσει ολόκληρο.

 

Rock Overdose: Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερά σας άλμπουμ.

Olof: Νομίζω ότι στους Έλληνες, επειδή αρέσουν τα επικά κομμάτια, θα λατρέψουν το "Zenith of The Black Sun", "Ode To Death" αλλά και τα γρήγορα, όπως το "Thunder And Hell" και "Searching For You", αλλά ίσως όχι την μπαλάντα.

 

Rock Overdose: Νομίζω και το "End of The Universe" θα αγαπηθεί. Μου θυμίζει το στυλ τω "Take Me Out Of This Nightmare" και "Katana".

Olof: Έχουμε επισκεφτεί πάνω από 40 χώρες και είναι αστείο το ότι διαφορετικά κομμάτια δουλεύουν καλύτερα σε κάποιες περιοχές. Πάντα υπάρχει κάτι που λέμε ότι θα αρέσει στους Έλληνες, στους Γερμανούς, Σουηδούς, Μεξικάνους. Αλλά δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Αρκεί να έχεις τον εαυτό σου.

 

 

Rock Overdose: Νομίζω είναι το πιο σημαντικό απ' όλα αυτό. Λοιπόν, ποια η γνώμη σου για την κατεύθυνση που έχει πάρει η μέταλ μουσική στις μέρες μας; Υπάρχουν καλές νέες heavy metal μπάντες;

Olof: Δυστυχώς, νομίζω ότι η μέταλ σκηνή είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Είναι χάλια. Κυρίως γιατί όλο το μέταλ είναι χτισμένη πάνω στην παλιά συνταγή. Ο κόσμος εντυπωσιάζεται μόνο από τις παλιές μπάντες και δεν τους ενδιαφέρουν οι καινούργιες. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τις παλιές μπάντες, γιατί υπάρχει η νοσταλγία του κόσμου. Ο κόσμος δεν δίνει ευκαιρία σε νέες μπάντες.

Αλλά και οι νέες μπάντες δεν είναι καλές. Λίγες αξίζουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία σκέφτονται να παίξουν ένα συγκεκριμένο είδος. Είναι σαν να κάνουν μια παρωδία του είδους που παίζουν. Όλες οι μπάντες προσπαθούν να παίξουν μια άλλη έκδοση του "Aces High", "Livin' After Midnight" κτλ. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Από την άλλη, οι παλιές μπάντες κάνουν το ίδιο. Στα 90's τουλάχιστον, προσπάθησαν να πειραματιστούν, ακόμη κι αν ήταν απαράδεκτο το αποτέλεσμα, αλλά τώρα απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους.

Το τελευταίο Metallica για παράδειγμα ήταν κακό. Στον κόσμο άρεσε, αλλά δεν ήταν καλό. Έγραφα καλύτερο και πιο φρέσκο metal όταν ήμουν 12 χρονών. Δεν είχε καθόλου έμπνευση. To ίδιο και με το τελευταίο Judas Priest. Είναι απαράδεκτο. Ακούγονται σαν μια cover band των Judas Priest. Χωρίς ταυτότητα. Είναι βαρετό. Δεν υπάρχει χώρος για εξέλιξη στο μέταλ.

Είναι απλά θέμα χρόνου. Νομίζω ότι το metal και το heavy metal θα γίνει όπως είναι η τζαζ μουσική σήμερα. Οι νέοι δεν την ακούν σήμερα πλέον.

 

Rock Overdose: Από την άλλη όμως, υπάρχουν μπάντες με εντελώς διαφορετικό ήχο, παρόλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία του μέταλ. Για παράδειγμα οι Ghost. Ποια η γνώμη σου;

Olof: Τους λατρεύω τους Ghost. Είναι πάρα πολύ καλοί. Είναι μια σπουδαία μπάντα επιεδή τολμούν να κάνουν το διαφορετικό και γράφουν εξαιρετικά τραγούδια.

 

Rock Overdose:  Νομίζω ότι έχουν πανέξυπνες μελωδίες.

Olof: Ναι, ακριβώς!

 

Rock Overdose: Αυτά από μένα, σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα και ελπίζω να την απόλαυσες όπως εγώ! Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σένα.

Olof: Τα λέμε σύντομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Θα είναι τρομερό show!

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη και μετάφραση: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Απομαγνητοφώνηση: Στέργιος Γκουτσίδης

Comments