Παναγιώτης Βάββας (fanzine LEGIONS) στο RockOverdose:’Η ουσία & η αγάπη μας είναι η Ελληνική σκηνή’

 

 

Το RockOverdose και ο Ζήσης Πετκανάς μίλησαν με τον Παναγιώτη Βάββα ο οποίος είναι ένας από τους αρχισυντάκτες του fanzine για την ελληνική σκηνή "LEGIONS".
Ο Παναγιώτης μαζί με τους Θοδωρή Χριστοδουλόπουλο, Πάνο Πρέντζα και Γιάννη Γιουρτζάκη ξεκίνησαν την έκδοση του fanzine "LEGIONS", με οδηγό την αγάπη τους για την ελληνική metal σκηνή και κατάφεραν μέσα σε μια εποχή που το έντυπο έχει σχεδόν "πεθάνει" να μοιραστούν το πάθος τους για τη μουσική με αυτό τον τρόπο, στηρίζοντας τις μπάντες της ελληνικής σκηνής.

Legions Fanzine: https://www.facebook.com/LegionsFanzine/

 

 


 

RockOverdose: Παναγιώτη, καλως ήλθες στο RockOverdose!

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή να μας φιλοξενήσεις στο RockΟverdose.

 

 

RockOverdose: Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να δημιουργήσεις το Legions;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Ας ξεκινήσουμε στο πως …. Λοιπόν, η γνωριμία έγινε στο γήπεδο  με το Θόδωρα Χριστοδουλόπουλο βλέποντας την αγαπημένη μας ομάδα τον  ΙΩΝΙΚΟ. Τον ήξερα από το FB και η κατ’ ιδίαν γνωριμία δεν άργησε…  Πήγαμε για έναν καφέ ( μετά από ένα καλό αποτέλεσμα ) κάπου το Νοέμβριο του 2019 καιμου λέει «θες να κάνουμε ένα fanzine για την ελληνική σκηνή? Αλλά μόνο για την ελληνική σκηνή…» τι πιο εύκολο... δώσαμε τα χέρια και απλά ξεκινήσαμε … οπότε το ξεκινήσαμε μαζί!

 

 

RockOverdose: Το περιοδικό ασχολείται αποκλειστικά με την ελληνική σκηνή, σωστά;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Και μόνο με την ελληνική σκηνή! Αυτή είναι η ουσία και η αγάπη μας . Η αγάπη για τις μπάντες που είχαν αλλά και έχουν να πουν πολλά ακόμα! Και το πιο σημαντικό είναι ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι μπάντες δεν θα υπήρχε το έντυπο.

 

 

RockOverdose: Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Το Γενάρη του 2020, ουσιαστικά τρεις μήνες μετά την απόφαση μας. Κυκλοφόρησε  σε 100 αντίτυπα  και έγινε σε μια εβδομάδα soldout. Περιλάμβανε περίπου 50 σελίδες.

 

 

RockOverdose: Σε πόσα αντίτυπα κυκλοφορεί και από που μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Κάθε τευχος σε αντίτυπα ξεπερνάει το επομενο! Από 100 όπως ανέφερα  φτάσαμε στις 210 πλέον και ελπίζω να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο.

 

 

RockOverdose: Πόσα άτομα ασχολείστε με το περιοδικό;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Πλέον είμαστε 4 άτομα.Εγώ, ο Θοδωρής,  ο Πάνος ο Πρέντζας και ο Γιάννης ο τελευταίος μας ο Γιουρτζάκης.

 

 

RockOverdose: Γιατί επιλέξατε τον τίτλο Legions;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Αυτό ήταν εύκολο.. .απλά μου είπε ο Θοδωρής 2 η 3 δεν θυμάμαι.  Και κρατήσαμε αυτό.. ε όπως και να το κάνεις είναι όμορφο όνομα. Να γίνουμε μια λεγεώνα του ελληνικού metal ....χαχαχα

 

 

RockOverdose: Πόσο δύσκολο είναι να είναι βιώσιμο ένα έντυπο περιοδικό με αρκετά έξοδα και στην ουσία χωρίς έσοδα;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Βιώσιμο;;;; Αυτό δεν μας απασχολεί καθόλου.. όταν δώσαμε τα χέρια το κάναμε από αγάπη με κόπους και με έξοδα… γιατί έδωσα τα χέρια με τον Θοδωρη; Γιατί ξέραμε ότι ήταν από την καρδιά μας… Δεν είμαστε άτομα που το κασέρι το έχουμε εύκολα, όλοι έχουμε τις δουλειές μας,εγώ είμαι μηχανικός.  Οπότε καταλαβαίνεις. Μπορεί να μπούμε μέσα ή μπορεί να καταφέρουμε να βγει κάτι για το επόμενο (που είναι η καλή περίπτωση)… Αλλά δεν είναι ο στόχος μας! Ο στόχος μας είναι όσο μπορούμε να το κυκλοφορούμε.

 

 

 

RockOverdose: Παναγιώτη, σε κάθε τεύχος δίνετε και ένα cd δώρο, θες να μας μιλήσεις και για αυτό;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Η αλήθεια είναι ότι αυτό ξεκίνησε στο 3ο τεύχος. Στο 1ο δεν είχαμε κάτι και στο δεύτερο είχαμε μια Α3 αφίσα. Τώρα στο θέμα μας, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση! Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο, αλλάπάνω απ’ όλα σε εμάς τους ίδιους, την ιστορία από μπάντεςπου στο παρελθόν δεν κατάφεραν να βγάλουν τα διαμάντια τους σε μια πιο προσεγμένη κυκλοφορία και αυτό να αποτελέσει έστω και τώρα τη δικαίωση για τις ίδιες τις μπάντες…. Οπότε πχ για το cd των Marauder, μέσω γνωριμιών στα τόσα χρόνια που ακολουθώ την σκηνή και το underground έστειλα απλά ένα μήνυμα στον Ανδρέα και μου έστειλε…“προχώρα…”.

Ένα CD που το δίνουμε στην πραγματικότητα σε τιμή κόστους και μιλάμε για μια προσεγμένη έκδοση από όλες τις απόψεις! Εννοείται πως από θέμα κόστους είναι ένα βαρύ φορτίο. Απλά, πλέονπου είμαστε τέσσερις το καταφέρνουμε λίγο πιο εύκολα. Στη συνέχεια βγάλαμε και το νέο EP των Achelous μαζί με την μπάντα… Και να σου πω ότι στο επόμενο τεύχος, με το demo που θα βγει,κόσμος πραγματικά θα μείνει με το στόμα ανοιχτό!

 

 

RockOverdose: Ποιές οι βλέψεις σας για το μέλλον του περιοδικού;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια.. .όσο το γουστάρει ο κόσμος και όσο το μπορούμε θα συνεχίσουμε. Με την ίδια φόρα που έχουμε πάρει.. η φιλοσοφία είναι ίδια! Τα άτομα που αποτελούν το Legions δεν έχουν στο μυαλό τους το χρήμα (και να ήθελαν δε γίνεται βασικά) οπότε και αύριο μπορεί να το σταματήσουμε. Είμαστε ευλογημένοι.

 

RockOverdose: Ποιά η αποδοχή του κόσμου σε αυτό το εγχείρημα;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Ο κόσμος το αγκάλιασε και φαίνεται στο κάθε τεύχος που βγάζουμε όλο και περισσότερα τεύχη! Η επαρχία ειδικά το στηρίζει και νέοι άνθρωποι  μας στέλνουν  για παλιά τεύχη και γενικά υπάρχει ενδιαφέρον! Μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο και φυσικά σε όλους τους αναγνώστες!

 

 

RockOverdose: Ποιά η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή στη χώρα μας και ποιες οι διαφορές με αυτήν στο παρελθόν;

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να πω μια αντικειμενική γνώμη  γιατί την αγαπώπραγματικάμέσα από την ψυχή μου! Το παρελθόν; Τι να πω για μπάντες σαν τους Spitfire, Vavel, flames, Northwind; Για το παρόν Dark nightmare, Strike light και τόσες ακόμα… Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα βγάζει μπάντες ανεξάρτητως εποχής. Η σκηνή είναι τεράστια. Οι περισσότεροι έχουν τις δουλειές τους και αυτό είναι μια άγκυρα για την κάθε μπάντα! Με τον σταυρό στο χέρι πάνε. Το ταλέντο υπάρχει η δίψα υπάρχει  όπως και η μαλακία (ή καλύτερα το ψώνιο)!

 

 

 

RockOverdose: Πόσο ρόλο πιστεύεις ότι παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα και δη το facebook για την προώθηση των ελληνικών συγκροτημάτων; 

Είσαι διαχειριστής και σε μια ομάδα η οποία πάει αρκετά καλά αποεπισκεψιμότητα και κίνηση, με την ονομασία "Ελληνικο Heavy Metal".

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Ναι την ξεκίνησα το 2012 με τεράστια αγάπη. Και όντως έχει πάνω από 5000 χιλ μέλη… στην σελίδα αφήνω τον κόσμο να την αγκαλιάσει.. δεν είμαι αυτός που θα το παίξω κάποιος πίσω από μια σελίδα  για να φανώ! Και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ακόμα και ο καθέναςμέσα νιώθει άνετα. Τι με έκανε να την φτιάξω; Οι γνωριμίες μου με την ελληνική σκηνή.  ήμουν  πρώτος σε κάθε support, έκανα φίλους από πολλές μπάντες, είτε Αθήνας, είτε επαρχίας. Άτομα σαν τον Μιχάλη Νοχό,  τον Μανώλη Καραζερη,  Γρηγόρη Βαρσαμη, Κωστα Κουσιουρη  και πόσους ακόμα  που μας έκαναν να αγαπήσουμε την σκηνή μέσααπό τις μεγαλες προσπάθειες τους . Και φυσικά με τον Γιωργο Θεοδωρέλο που είναι ο γκουρού της σκηνής και είμαστε μαζί αυτοί που ξεκίνησαν την σελίδα.

 

 

RockOverdose: Παναγιώτη θες να μας πεις και δύο λόγια για την ενασχόλησή σου με το metal; Πότε και πως ξεκίνησες και αν παίζεις σε κάποιο συγκρότημα

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Λοιπόν, ξεκίνησα να ακούω μουσική από τότε που με θυμάμαι.. το 89 ο αδερφός μου (που δεν ακούει πλεον χαχα) έφερε κασέτες σπίτι Angel Witch, Iron Maiden, Helloween κτλ και απλα κόλλησα το μικρόβιο! Είχα υπάρξει να παίζω σε κάποιες μπαντες μπάσο.! Αλλα από το 2014 είπα να φτιάξω μια μπάντα μόνος μου, τους Inferahl στο είδος του black metal. Έτσι σιγα σιγα έγραψα ένα EP  στον Γιάννη Mανοπουλο (γιος Vice Ηuman Κώστα) και παίζω κιθάρα μπάσο φωνή και γενικά όλη την ενορχήστρωση. Πάντα με την βοήθεια του Γιάννη...  γιατί δεν ξέρω ούτε νότα..  απλά παίζω με το αυτί και την καρδιά. Και αυτό τον καιρό ετοιμάζω το πρώτο μου album σε επικό ατμόσφαιρικο black metal.

 

 

 

 

 

RockOverdose: Λοιπόν, σε ευχαριστω για το χρόνο σου. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία με το Legions! Καλή συνέχεια!

Παναγιώτης Βάββας (Legions): Σε ευχαριστούμε και οι τέσσερις μας από καρδιάς! Υγεία σε όλους

Και να ξέρετε σαν Legions θα καλύπτουμε μπαντες είτε είναι οι Rotting Christ, είτε μια μπάντα που ξεκινάει τώρα..! Έτσι μένει ζωντανή η φλόγα για να συνεχίσει η ελληνική σκηνή.

Εδώ να ευχαριστήσω και κάποια παιδιά ακόμα

Χρήστος Horns up festival  τρικαλα

Μανώλης up the hammers

Dj HMRM

Αλέξης Βλαστός

Χρήστος Sirens

Excalibur  Θεσσαλονίκη

Metal Union Αγρίνιο

Τον σύλλογο του Μπιστιολη στα Γιάννενα

Όλους αυτούς που έτρεχαν με τα fanzines

Τον Λευτέρη βογιατζογλου(μονο ελληνικό μεταλ)

Και πόσους άλλους ακομα

Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που έβαλαν το λιθαράκι τους στο underground δεν θα υπήρχε η ελληνική σκηνή.

 

 

Για το RockOverdose,

Ζήσης Πετκανάς

 

 

 

 

 

Comments