Ανταπόκριση: 40 χρόνια PANX ROMANA Live @ Τεχνόπολή Δ. Αθηναίων (13/07/2022)

 

 

 

Δε γίνεται να μην ανταποκριθείς στο κάλεσμα των Ρωμιών Πάνκηδων, ειδικά όταν γιορτάζουν τα 40 χρόνια πορείας τους, όχι μόνο καλλιτεχνικής αλλά και μιας πορείας αλληλεγγύης και ενότητας! 

 

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2022, μια νύχτα με παν(κ)σέληνο ... βρεθήκαμε στην Τεχνόπολη του Δ.Αθηναίων σε ένα πάρτι ΦΩΤΙΑ, στο οποίο συμμετείχαν αδέλφια μουσικοί, hip-hopάδες και rockάδες, όλοι μαζί ως ανήσυχα παιδιά (μικρά και μεγάλα) που γίνανε ΕΝΑ με τον κόσμο που είχε έρθει από νωρίς!

 

 

 


 

 

Το πρόγραμμα τηρήθηκε αυστηρά. Στις 20:15 ανέβηκαν στο σανίδι οι Κοινοί Θνητοί. Ανένταχτοι μουσικά καθώς πειραματίζονται με rock, hip hop αλλά και με παραδοσιακά στοιχεία με πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εμφάνιση!  Αν και δεν τους είχαμε ξαναδεί ζωντανά καταλάβαμε για πιο λόγο ο κόσμος ήρθε από νωρίς για να τους ακούσει ... δε μασάνε τα λόγια τους και "τα χώνουν" αιχμηρά με τους στίχους τους και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τα καπνογόνα πήραν φωτιά από νωρίς!

 

Highlight της εμφάνισής τους το δημοφιλές αλλά και λογοκριμένο (στο youtube) τραγούδι τους "Του Κόσμου οι Λαοί"! 

 

 

 

 

Συνέχεια με τους  "μοντέρνους Ινδιάνους" Coyotes Arrow. Γνώριμα πρόσωπα αν και βαμμένα ....  με τον Σταύρο από τους Deus Ex Machina στη φωνή και την Εύα Κολόμβου πίσω από τα drums! Άκρως δυναμικό σχήμα με εκρηκτική σκηνική παρουσία, ηλέκτρισαν για τα καλά την ατμόσφαιρα προετοιμάζοντας το έδαφος για τον πανικό που θα ακολουθούσε! Ξεχωρήσαν τα τραγούδια και από τις δύο μέχρι στιγμής δουλειές τους,  από το "Desert" (2016) το τραγούδι "Living In My Brain" και από το πιο πρόσφατο τα τραγούδια "Testify" και  το ομόνυμο "Coyotte's Arrow" από το album "Aho" (2018)  που έκλεισε το show τους! Το free-spirit μήνυμά τους μεταδόθηκε για τα καλά! Mitakuye Oyasin! (“Είμαστε όλοι αδέρφια” - σε ελεύθερη μετάφραση) 

 

 

 

 

 

 

 

Οι εμφανίσεις των Panx Romana ήταν πάντα ένα κοινωνικό-πολιτικό statement, και τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί και με δρώμενα επί σκηνής ... Έτσι για μια ακόμη φορά, ο μασκοφόρος Frank ανέβηκε στο σανίδι με ένα κουρδιστήρι στην πλάτη του και έδωσε το σύνθημα!

 

Δεν χρειάστηκε πολύ κόπος, από την "Παραμάνα" μέχρι την "Ραδιοκατάληψη" κι από το "Σπάσε Τη Γραμμή" μέχρι το απόλυτα συναυλιακό "Συναγερμό" ... οι ατμολέβητες της Τεχνόπολης πήραν φωτιά!

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια το "Birdy" έστειλε το μήνυμα της Ελευθερίας και της Αγάπης και κάπου εκεί ο πρώτος καλεσμένος, ο Βαλάντης aka Xplict (Στίχοιμα) ανέβηκε στη σκηνή για να πει το "Καληνύχτα χιονανθρώποι" - στα τύμπανα συνόδεψε η Εύα Κολόμβου. Η σύμπραξη των τριών έκλεισε με ένα "ταχύρυθμο μάθημα" punk ιστορίας ... καθώς εν αρχή ειν' οι Ramones! "Θα ναι για πάντα οι Ραμόνες" ("Τρία Ακόρντα") λοιπόν γιατί χωρίς αυτούς ίσως οι Panx να μην υπήρχαν (μπορεί και όχι!).

Επόμενος καλεσμένος - αδερφός ο Alex Καλοφωλιάς  των Last Drive που μαζί με τον συνήθη ύποπτο Σταύρο από Deus για το  "Καταστολή στο περιθώριο" και ΦΥΣΙΚΑ το ”Execute” των Deus X Machina, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις και το καθιερωμένο stage diving από τους ίδιους!

 

 

 

 

Ακολούθησαν τα "Μαύρη ανεμώνα" και "Κράτος κλειστόν" και "Έλληνες", στο οποίο μάλιστα ανέβηκε ένας με αρχαιοελληνική αμφίεση σατιρίζοντας φυσικά τα δρώμενα... ενώ λίγο μετά ο Βέβηλος ερμήνευσε μαζί με τους Panx το "Νεκρόπολις".

Επόμενος σύντροφος επί σκηνής ο Μπάμπης των Planet Of Zeus στην κιθάρα  για το "Σκουπιδότοποι Ονείρων" από το Σπάσε τη Γραμμή και συνέχεια με το "Party κωφαλάλων” aka το ελληνικό "California Über Alles" (Dead Kennedys) ! Χαμούλης από κάτω με τα "ενωμένα ρομποτάκια" που η καρδιά τους θα είναι rock n' roll για ΠΑΝΤΑ !!!

 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος του party εκστασιασμένοι ΌΛΟΙ με κλείσιμο - σβήσιμο ή άναμμα (όπως το βιώσαμε) με ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ - που σήμανε ξανά και ξανά και ξανά!

 

 

 

Ένας Συναγερμός που ακόμα χτυπά δυνατά μέσα μας, στέλνει ηχηρό μήνυμα επανάστασης, αντίστασης, δράσης, αφύπνισης, αλληλεγγύης, ενότητας ... κρατώντας μας σε εγρήγορση τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια και ευχόμαστε για πολλά ακόμα χρόνια!

 

Τα groups και οι καλλιτέχνες που πλαισίωναν τους Panx Romana ΔΕΝ ήταν απλά support acts αλλά ΕΙΝΑΙ Αδέρφια - Συγγενείς ... μια μεγάλη παρέα ΜΑΖΙ με το κοινό, που όλοι ενωμένοι ως το τέλος και για πάντα,  τραγουδούν για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον!

 

Αυτό που ζήσαμε το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου στην Τεχνόπολη,  δεν ήταν απλά μία ακόμη συναυλία που "πας, βλέπεις, διασκεδάζεις και φεύγεις" ... αλλά μια εμπειρία που "μίλησε" βαθιά μέσα σε όλους ... από τους νεότερους μέχρι τους μεγαλύτερους! Οι φίλοι που πήγαμε παρέα, αλλά και όσοι δεν είναι πια μαζί μας ήταν εκεί! Ο Δάμος, ο Κώστας και άλλοι πολλοί που έφυγαν νωρίς ... Κι όλα αυτά που έχεις ζήσει τόσα χρόνια με συντροφιά τη μουσική, ξεσήκωσαν συναισθήματα που σπάνια πλέον νιώθεις ....  Γιατί τί είναι τελικά μια συναυλία; Οι καλλιτέχνες; Η μουσική;  ή μήπως τα 40 χρόνια που πέρασαν με τις αναμνήσεις που έφτιαξες μαζί με φίλους - αδέρφια και αυτούς τους καλλιτέχνες και τη μουσική τους;

 

 

 

Αφιερωμένο στον Κώστα που σήμερα θα πλησίαζε τα 50! 

 

 

 

Για το RockOverdose,

 

Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Φωτογραφίες: Μάνος Χαλκίτης 

 

 


Comments