Αφιέρωμα: Pearl Jam – “Vitalogy”

 

 To 1994 η παγκόσμια ροκ κοινότητα σοκάρεται από την αυτοκτονία του Kurt, οι φίλοι του στο Seattle θρηνούν περισσότερο από όλους, η παντοδυναμία του grunge φθίνει και τα μεγάλα ονόματα βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές φάσεις . Οι Pearl Jam μετά από τα μοσχοπουλημένα Ten, Vs ετοιμάζονται για το χτύπημα νούμερο τρία, η κατάσταση τους έχει επηρεάσει, ο Vedder με πολλές ευαισθησίες και μεγάλο φορτίο στα χρόνια της απόλυτης επιτυχίας, με μια πολύ ιδιόμορφη σχέση με τον Kurt είναι αυτός που πρέπει να σηκώσει και πάλι το βάρος.  Eίναι για τα media αυτός που θα σώσει το ροκ, ο νέος μεσσίας..Ο τρίτος δίσκος λέγεται Vitalogy θα κυκλοφορήσει ακριβώς πριν από είκοσι τέσσερα χρόνια Νοέμβριο του 1994 και θα σηματοδοτήσει μεγάλες εξελίξεις στον ήχο και την μελλοντική πορεία των Pearl Jam.

 

Κάπου εδώ ο Vedder αναλαμβάνει τα ηνία του συγκροτήματος, παίρνει τις τελικές αποφάσεις και θέλει να περάσει ένα περισσότερο αντισυμβατικό χαρακτήρα, οι Pearl Jam στα μάτια του δεν έχουν πάρει τον δρόμο που θα ήθελε ο ίδιος, θεωρούνται πολύ εμπορικοί. Φυσικά αυτό δε θα εμποδίσει τον δίσκο να πουλήσει 850.000 την πρώτη μόλις εβδομάδα..Ηχητικά στριφνός, στα όρια του punk, φλερτάρει περισσότερο με τον εναλλακτικό παρά με τον ραδιοφωνικό χαρακτήρα τους και δυσκολεύει τους πάντες στις πρώτες ακροάσεις, έχει όμως την δική του κρυμμένη ομορφιά, η ποιότητα τους  δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος δεν θυμίζουν την αδελφότητα του παρελθόντος, υπάρχει αποξένωση και κόντρες, διαφορετικές προσεγγίσεις ο αρχηγός όμως είναι πλέον ένας, είναι θυμωμένος..Ο μεγάλος Dave Abbruzzeses  θα αποχωρήσει αφού τα σπάσει με τον Eddie, τη θέση του θα πάρει ο Jack Irons, ο πειραματισμός δε θα τους βγει σε όλα τα τραγούδια. Το Vitalogy θα βγάλει όμως μερικές μαγικές στιγμές και αυτές είναι κυρίως οι ακουστικές συνθέσεις του, Better man, Nothing man, η ωδή στον Cobain Ιmmortality, η ψυχασθενική ερμηνεία του Tremor Christ, o punk δυναμίτης του Spin the black circle που θα τους δώσει το μοναδικό τους Grammy, το απίστευτο Not for you και το μαστίγωμα του Satan’s bed. To Vitalogy ξεχειλίζει ποιότητα και οργή, μελωδία και θόρυβο, αίμα και ιδρώτα, υγρασία και κρύο της πόλης τους.

 

Vitalogy σημαίνει η μελέτη της ζωής, μια καινούρια πορεία και ο αποχαιρετισμός των ηρώων, οι Pearl Jam είχαν ανάγκη να αλλάξουν, μεγάλο album, ιδιαίτερο και σκληρό όπως ακριβώς και η φάση τους το 1994. Δε θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι…Τhis is not for you, fuck you...

 

 

 

 Για το Rock Overdose,
Χρήστος Τσάνταλης

Comments