Peter ‘Invoker’ (DIMLIGHT) στο Rock Overdose:” Η νέα μας δουλειά είναι μια τρισυπόστατη concept ιστορία dark-fantasy βιώματος”.

 

 Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πέτρο ‘Invoker’, τραγουδιστή και κιθαρίστα του ελληνικού metal συγκροτήματος DIMLIGHT, ο οποίος είπε πολλά και διάφορα για τη νέα δουλειά της μπάντας-μια τρισυπόστατη κυκλοφορία η οποία βασίζεται σε μία concept ιστορία ενός dark-fantasy βιώματος-για τον λόγο που η μπάντα αποφάσισε να κάνει τη παρουσίαση του νέου αυτού πονήματος στο Κάιρο της Αιγύπτου, αλλά και για τη νέα τραγουδίστρια τους Mora.

 

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, Πέτρο, καλώς ήρθες και πάλι στο Rock Overdose, μετά από αρκετό διάστημα!

 

Dimlight: Καλώς σε βρήκα, Ζήση!

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, έχουμε τώρα… Νομίζω κυκλοφόρησε ήδη το πρώτο part από – πώς να το πούμε – το album…

 

Dimlight: Κοίταξε, ας πούμε πως είναι μια τρισυπόστατη κυκλοφορία βασισμένη σ’ ένα… σε μία concept ιστορία dark-fantasy βιώματος, που απλά ξετυλίγεται σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Είναι λίγο πιο περίπλοκο το πράγμα, αλλά, ναι, ας πούμε ότι  κυκλοφόρησε το πρώτο κομμάτι της, που είναι οι δύο δίσκοι, που είναι το soundtrack που αφορά τον πάνω κόσμο και η main κυκλοφορία, το “Kingdom of Horrors”, που αφορά τον κάτω κόσμο.

 

 

Rock Overdose: Μου είπες πως, μαζί μ’ αυτό, βγάλατε κι ένα πακετάκι- νουβέλα, παιχνίδι… Για πες μας λίγο γι’ αυτό…

 

Dimlight: Να στο εξηγήσω λίγο διαφορετικά- να σού εξηγήσω λίγο γενικά τι είναι αυτό το οποίο κάναμε στην προκειμένη περίπτωση… Είναι μία τρισυπόστατη κυκλοφορία, όπως σου είπα, η οποία είναι βασισμένη σε μία concept ιστορία ενός dark-fantasy βιώματος, η οποία ξετυλίγεται σε δύο διαφορετικούς κόσμους, τον πάνω κόσμο, το βασίλειο των ζωντανών, που είναι γνωστός ως Nemorencia, όπου ο soundtrack δίσκος – ο πρώτος που έχουμε βγάλει, το “Realm of Tragedy” – είναι μία ορχηστρική εξερεύνηση αυτού του κόσμου.

 

Σε post-rock μονοπάτια, ας πούμε, σε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει τον κόσμο και, ουσιαστικά, παρουσιάζει, αφηγείται για την ακρίβεια, το πώς αυτός ο κόσμος, σε μια πανάρχαια εποχή και μετά από έναν μεγάλο κατακλυσμό, μπόρεσε να σταθεί ξανά στα πόδια του, αλλά κάτω από την τυραννική κυριαρχία της αυτοκρατορίας, όπου αιμοδιψείς πολέμαρχοι και θεοκράτες μάγοι είχαν τα ηνία της εξουσίας. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι.

 

Βέβαια, αυτή η ιστορία παρουσιάζεται μαζί και με την ιστορία του κάτω κόσμου, που είναι το “Kingdom of Horrors”. Παρουσιάζεται στο βιβλίο μας,  το Bowels of Madness, το οποίο είναι μία νουβέλα η οποία περιγράφει αυτά τα πράγματα πάρα πολύ αναλυτικά. Στη συνέχεια, έχουμε τον κάτω κόσμο – την Irkala Kar, όπως την ονομάζουμε, που είναι το κατοικητήριο των νεκρών – όπου ο δεύτερος soudtrack δίσκος μας, το “Α Symphony of Horrors”, αποτελεί τον χάρτη αυτού του κόσμου και σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως μουσική υπόκρουση, ας το θέσουμε κάπως έτσι, για το Secrets of Irkala Kar, το οποίο είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι – old-school RPG, ας το πούμε – που δημιουργούμε γι’ αυτή την κυκλοφορία. Αυτά τα δύο – το “A Symphony of Horrors” και το Irkala Kar – δεν έχουνε κυκλοφορήσει ακόμη· θα κυκλοφορήσουνε τέλη Νοεμβρίου.

 

Είναι μία αρκετά δύσκολη κυκλοφορία και κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξανακάνει και, φαντάζομαι, καταλαβαίνεις μία μπάντα να βγάλει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι δεν είναι κάτι τόσο απλό… Κι από κει και πέρα, υπάρχει ο main δίσκος, η main κυκλοφορία – που είναι το κλασικό στυλ των Dimlight, των οποίων ταυτότητα είναι το death metal, symphonic, ας πούμε – που είναι το “Kingdom of Horrors”, που αφορά έναν πρωταγωνιστή – τον main ήρωα της ιστορίας – ο οποίος έχασε οτιδήποτε αγαπούσε, πνίγηκε στο αίμα κι η μοναδική λύτρωση που ψάχνει βρίσκεται στο βασίλειο των νεκρών– στην Irkala Kar, όπως σου είπα.

 

Θα κατέβει, λοιπόν, στον κάτω κόσμο, στην μήτρα όλων των εφιαλτών, και θα πασχίσει να βρει τον δρόμο του πίσω στον ήλιο του δικού του κόσμου, αλλά το τίμημα γι’ αυτό που θέλει να κάνει ίσως αποδειχθεί λίγο υψηλότερο απ’ ό,τι ήταν έτοιμος να πληρώσει. Ας το πούμε κάπως έτσι…

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα! Πολύ πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα για μία Ελληνική μπάντα!

 

Dimlight: Δεν νομίζω ότι έχει σχέση με το ‘Ελληνική ή ξένη’ μπάντα… Ότι είναι ένα πράγμα δύσκολο, είναι. Απλά, στην σημερινή εποχή που βρισκόμαστε, πρέπει συνήθως να κάνεις κάτι το οποίο… Να εξερευνείς καινούργια πράγματα. Γενικά, οι Dimlight δεν έχουν όρια σ’ αυτό που κάνουνε, κι αυτό μπορείς να το καταλάβεις ακούγοντας το “Realm of Tragedy”, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο  κάνουμε. Είναι  post-rock μουσική, instrumental post-rock· δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο, και δεν έγινε με την λογική… Βγήκε τελείως αυθόρμητα, γιατί δεν υπάρχουν όρια σ’ αυτό που κάνουμε και στην μουσική. Βγήκε και το παιχνίδι, το οποίο συζητήσαμε και με τον Μάριο, τον στιχουργό μας, ότι, ‘Πάμε να κάνουμε κάτι εναλλακτικό’, και θελήσαμε να κάνουμε αυτό, και μας βγήκε αυτό το πράγμα.

 

 

Rock Overdose: Πολύ ωραία! Και βλέπουμε κι ένα φοβερό εξώφυλλο στο “Kingdom of Horrors”!

 

Dimlight: Ναι, από το Μάνθο Στεργίου του Master Design. Πάρα πολύ ωραία δουλειά· χαρήκαμε πάρα πολύ που συνεργαστήκαμε μαζί του! Καταπληκτική δουλειά! Ό,τι και να πω τώρα για τον Μάνθο είναι λίγο· επομένως, μόνο και μόνο η δουλειά του μιλάει.

 

 

Rock Overdose: Κάτσε καλά! Πες μας τώρα και για την σχετικά καινούργια σας τραγουδίστρια, την Mora.

 

Dimlight: Ναι, για την Σοφία- τι να πρωτοπώ! Ταλαντούχος άνθρωπος, γεμάτος όρεξη, αγάπη γι’ αυτό το οποίο κάνει, και ήταν αυτό το πράγμα το οποίο σε πρώτη φάση μας κέρδισε, γιατί κάναμε πάρα πολλές οντισιόν. Ήμασταν πάρα πολύ σκεπτικοί για το τι θέλουμε να κάνουμε, πώς πρέπει να προχωρήσουμε… Και μας κέρδισε πάρα πολύ στην Σοφία η θέλησή της, η όρεξη της, σαφέστατα η φωνή της- αλλά, από κει και πέρα, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία την κάνουνε να γίνει λίγο πιο θελκτική σε μας, που το πιο σημαντικό απ’ αυτά τα πράγματα είναι το να θες να επενδύσεις και να αγαπάς πάρα πολύ αυτό το οποίο κάνεις, ανεξάρτητα αν αυτό ονομάζεται Dimlight, ονομάζεται οπωσδήποτε αλλιώς…

 

Είναι η αγάπη για την μουσική κι εμείς πάνω απ’ όλα αυτό το οποίο υπηρετούμε, πέρα από τους Dimlight, είναι η μουσική που είναι το πρώτο και το κυρίαρχο. Κατάλαβες;

 

 

Rock Overdose: Ναι, ναι! Ωραία! Θ’ ακολουθήσουν κάποιες περιοδείες; Έχετε κλείσει κάποιες  ημερομηνίες;

 

Dimlight: Κοίταξε, θα σου πω… Το να σου δώσω κάποια κλισέ απάντηση, ‘Όλα έχουν κλειστεί. Δεν μπορώ να σου πω κάτι’, και τα λοιπά, όχι, δεν θα στο πω. Θα σου πω την αλήθεια τελείως. Τώρα κάναμε την παρουσίασή μας στην Αίγυπτο, στο Κάιρο, του δίσκου, και ήμασταν πάρα πολύ αφοσιωμένοι σ’ αυτό. Από κει και πέρα, τώρα θα ξεκινήσουμε την διαδικασία όλων των bookings. Σαφέστατα, υπάρχουν πράγματα που έχουμε μπροστά μας, αλλά προτιμούμε να εστιαστούμε στο booking, αφού κυκλοφορήσει ο δίσκος και, επομένως, τώρα που κυκλοφόρησε, ξεκινάμε να ασχολούμαστε και με το booking.

 

 

Rock Overdose: Και επιλέξατε το Κάιρο για να κάνετε την παρουσίαση;

 

Dimlight: Ναι, διότι το μεγαλύτερο fan base μας – για ένα πολύ περίεργο λόγο – βρίσκεται στην Αίγυπτο, και επειδή μας δένουνε πάρα πολλά πράγματα με τα παιδιά εκεί πέρα και με τους διοργανωτές αλλά και με τον κόσμο, ήτανε– δεν ξέρω τι δέσιμο ήταν αυτό και πώς έχει προκληθεί και τα λοιπά, αλλά είναι πάρα πολύ έντονο αυτό το δέσιμο το οποίο έχουμε με την Αίγυπτο… Αποφασίσαμε να κάνουμε εκεί πέρα την παρουσίαση, ουσιαστικά την κυκλοφορία, και μιας και συνδυάζεται και με τα γενέθλια του διοργανωτή και με την τελευταία version του Metal Blast, του φεστιβάλ αυτού, είπαμε, ‘Οκ! Ας συνδυάσουμε την κυκλοφορία μας εμείς, με το Metal Blast και να γίνει κάπως έτσι’.

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα.

 

Dimlight: Και ήταν και αρκετά επιτυχημένο εν τέλει το επιχείρημα…

 

 

Rock Overdose: Πολύ ωραία! Έχουμε κάποιο video clip το οποίο θα κυκλοφορήσετε σύντομα;

 

Dimlight: Έχουμε κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο κομμάτι από τον δίσκο, από τον Δημήτρη τον Κωστούδη, ο οποίος ήταν ο σκηνοθέτης πίσω από αυτό το εγχείρημα. Το κομμάτι ονομάζεται “The Red King”· έχει κυκλοφορήσει ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, γιατί είναι κάτι τελείως… Δεν έχει πια την λογική, ‘Θα πάμε να παίξουμε’. Είναι τελείως artistic διότι αφηγείται το πρώτο στάδιο της ιστορίας του δίσκου με τον πρωταγωνιστή· όπως ακριβώς εξελίσσεται στο τραγούδι, έτσι παρουσιάζεται και στην εικόνα.

 

 

Rock Overdose: Όντως! Και το είδαμε και μέσα από το Rock Overdose σε πρώτη μετάδοση, νομίζω.

 

Dimlight: Ναι, ναι!

 

 

Rock Overdose: Πραγματικά, ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό! Δηλαδή, πειραματικό θα ‘λεγα· δηλαδή, σε σχέση με ότι είχατε κυκλοφορήσει στο παρελθόν, πήραμε μια άλλη γεύση.

 

Dimlight: Ευχαριστούμε πολύ!

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, είστε μία μπάντα η οποία σχηματίστηκε το 2006.

 

Dimlight: Αρκετά χρόνια πίσω! Πολλά χρόνια πίσω…

 

 

Rock Overdose: Από όλη αυτή την πορεία, τι θεωρείς το πιο σημαντικό το οποίο έχετε καταφέρει;

 

Dimlight: Τώρα να γίνω καυστικός, να μη γίνω… Το ότι ακόμα υπάρχουμε! Διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το να συνεχίζεις να είσαι ο ίδιος την πρώτη ημέρα που ξεκίνησες και να παραμένεις ίδιος μετά από 12 χρόνια σκληρής προσπάθειας. Παραμένουμε ίδιοι και αναλλοίωτοι στις αρχές μας, σ’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, στο πάθος μας, στην όρεξη μας και συνεχίζουμε να παράγουμε αυτό το οποίο αγαπάμε. Τώρα, αν αυτό αρέσει δεν αρέσει, είναι κάτι… Ο κόσμος μας κρατάει και κυρίως η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε, να παρουσιάζουμε και να δίνουμε στον κόσμο τα εσώψυχα μας.

 

 

Rock Overdose: Εννοείται!

 

Dimlight: Νομίζω αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της μπάντας και μετά όλα τα υπόλοιπα. Γιατί, το να σου πω τώρα ότι σηκώσαμε τη σημαία της Ελλάδος ψηλά στη Μέση Ανατολή και- 500 πράγματα μπορώ να σου πω. Δεν έχει κανένα νόημα για μένα το να κάθομαι και να σου λέω τι κάναμε και τι δεν κάναμε.

 

 

Rock Overdose: Σίγουρα! Ο κόσμος θα κρίνει, κι ο χρόνος θα κρίνει κι η Ιστορία θα κρίνει…

 

Dimlight: Ακριβώς! Η ιστορία έχει γραφτεί. Εγώ, σου λέω, αυτό το οποίο νιώθω σαν Πέτρος και, εκπροσωπώντας κι όλη τη μπάντα, θεωρώ ότι και τα υπόλοιπα παιδιά νιώθουν ότι παραμένουμε εδώ πέρα, είμαστε δυνατοί, και κάνουμε αυτό που αγαπάμε- που είναι, νομίζω, το πιο σημαντικό απ’ όλα.

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα! Ποιο είναι, λοιπόν, το επόμενο βήμα για τη μπάντα;

 

Dimlight: Το επόμενο βήμα είναι να προωθήσουμε όσο το καλύτερο δυνατόν και ν’ ακουστεί όσο περισσότερο γίνεται αυτή η κυκλοφορία γιατί, όπως και οι δύο είπαμε, είναι μια πολύ ιδιαίτερη κυκλοφορία. Είναι πάρα πολλά τα πράγματα τα οποία θα πρέπει να εστιαστούν στην προώθηση αυτή, γιατί δεν είναι απλά δέκα τραγούδια, ‘Πάμε να παίξουμε δέκα τραγούδια’. Εδώ μιλάμε για δεκαέξι τραγούδια, συν το συμφωνικό δίσκο, συν το παιχνίδι… Είναι πάρα πολύ δύσκολο το κομμάτι της προώθησης του.

 

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει ν’ ασχοληθούμε με την προώθηση αυτού, αλλά ήδη έχουμε ξεκινήσει τον καινούργιο δίσκο τον οποίο πάρα πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε διότι αποφασίσαμε το ότι είναι πολύ προτιμότερο να παράγουμε αυτό το οποίο αγαπάμε και να το δίνουμε παραέξω, παρά να καθόμαστε και να το κοιτάμε και να το βγάζουμε μετά από τρία, τέσσερα, χρόνια. Αυτό είναι το πλάνο μας· τώρα, αν θα πετύχει… Ξέρεις… Πολλές φορές, όταν εσύ χαίρεσαι και λες, ‘Θα κάνω, και θα κάνω, και θα κάνω’, τίποτα δε γίνεται. Απλώς λέω ποια είναι η διάθεση μας.

 

 

Rock Overdose: Τουλάχιστον θα το έχεις προσπαθήσει, θα έχεις δοκιμάσει αυτό το κάτι…

 

Dimlight: Ακριβώς! Είμαστε, γενικά, μπάντα που τολμάμε, προσπαθούμε και δε βάζουμε κώλο κάτω, να το πω και κάπως έτσι…

 

 

Rock Overdose: Έτσι! Και σίγουρα αυτό αποφέρει καρπούς αργά ή γρήγορα.

 

Dimlight: Αποφέρει δεν αποφέρει, εγώ κάνω αυτό που αγαπάω! Αυτό το οποίο κάνω δεν το κάνω για ν’ αποφέρει κάτι. Το κάνω, πρώτα απ’ όλα, γιατί αρέσει σ’ εμένα. Δεν ξέρω αν γίνομαι καυστικός ή εριστικός· απλά, το λέω τελείως ειλικρινά. Κάνω αυτό που κάνω γιατί μου αρέσει εμένα. Άμα αρέσει σ’ εμένα, μετά άμα αρέσει και σε κάποιον άλλον, είμαι τρισευτυχισμένος.

 

 

Rock Overdose: Έτσι, αυτό είναι και το σωστό! Λοιπόν, να σ’ ευχαριστήσω γι’ αυτή τη μικρή κουβέντα που κάναμε κι εύχομαι κάθε επιτυχία στο όλο εγχείρημα!

 

Dimlight: Να ‘σαι καλά, Ζήση μου! Κι εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σου και για τη χαρά που μας δίνεις να μιλήσουμε στο Rock Overdose!

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

Απομαγνητοφώνηση: Στέργιος Γκουτσίδης

 

Comments