Phil Collen (Def Leppard) στο RockOverdose: “Νιώθουμε προνομιούχοι που αντιπροσωπεύουμε κάτι και το διατηρούμε ζωντανό!”

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου album των Def Leppard με τίτλο «Drastic Symphonies», ο Ζήσης Πετκανάς σε ερωτήσεις του Άγγελου Κατσούρα, μίλησε με τον κιθαρίστα του group Phil Collen σχετικά με αυτό αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του group που κρατά ζωντανό το rock n roll εδώ και δεκαετίες!

 

Το album, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου, αποτελεί μία διαφορετική και τολμηρή προσέγγιση στα πιο αγαπημένα τραγούδια του συγκροτήματος, καθώς αυτά αποδομήθηκαν και χτίστηκαν ξανά με τη μαγευτική συνοδεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Album Pre-Order link: https://DefLeppard.lnk.to/ds-physicalpr 

Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας.

 


RockOverdose: Γεια σου Phil και καλώς ήρθες στο RockOverdose! Πώς είσαι;

 

Phil Collen (Def Lepard): Είμαι πολύ καλά! Κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα πριν ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή μας περιοδεία, οπότε τώρα προωθούμε το νέο μας άλμπουμ και έχουμε πολλά να κάνουμε.

 

RockOverdose: Πρώτα απ 'όλα, συγχαρητήρια για τη νέα σας κυκλοφορία. Θα θέλαμε να μάθουμε πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

 

Phil Collen (Def Leppard): Λοιπόν, το όλο θέμα κράτησε περίπου ένα χρόνο. Το κάναμε φυσικά ενώ κάναμε παράλληλα και άλλα πράγματα, π.χ. προωθούσαμε το Diamond Star Halos, το προηγούμενο album μας, έτσι προέκυψε αυτή η ιδέα και ναι, το ηχογραφήσαμε πριν από περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια, ενώ ήμασταν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Motley Crew το περασμένο καλοκαίρι, ολοκληρώσαμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

 

 

RockOverdose: Η συνεργασία με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα δεν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά και ελάχιστοι έχουν αυτό το προνόμιο. Γιατί πιστεύεις πως ήταν τώρα η ιδανική στιγμή για να συμβεί αυτό κατά τη γνώμη σου;

 

Phil Collen (Def Leppard): Κάποιος από τη δισκογραφική μας εταιρεία το πρότεινε και μας ρώτησε αν θα θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, επομένως το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε ότι θα ήταν υπέροχο να εμπλακούμε σε αυτό και να το κάνουμε να δουλέψει με τα τραγούδια μας. Ήταν συναρπαστικό έτσι όπως προέκυψε, βγήκε καταπληκτικό!

 

 

RockOverdose: Πότε θα κυκλοφορήσει κάποιο νέο single;

Phil Collen (Def Leppard): Δεν είμαι σίγουρος, αλλά από όσο ξέρω το "Animal" θα βγει πρώτο, σίγουρα.

 

 

RockOverdose: Οποιοδήποτε συγκρότημα εκεί έξω κι αν ρωτήσει κανείς, θα πει ότι ονειρεύεται αυτό που έχετε καταφέρει εσείς μέχρι τώρα. Όσον αφορά τους Def Leppard, τι σας δίνει το κίνητρο να συνεχίζετε όλα αυτά τα χρόνια; Ποιο είναι το μυστικό της "μακροζωίας" σας;

 

Phil Collen (Def Leppard): Δουλεύουμε σκληρά! Δεν φοβόμαστε να δουλέψουμε σκληρά. Αυτό που εννοώ ειναι πως πολλοί καλλιτέχνες, αθλητές… οποιοσδήποτε, πρέπει να δουλέψει σκληρότερα από ό,τι περιμένει κανείς, αν και φυσικά κανείς δε σου εγγυάται το αποτέλεσμα. Είναι ο τρόπος ζωής της εργατικής τάξης που μάθαμε από τους γονείς μας καθώς μεγαλώναμε. Συμβαίνουν όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα όπως είπες, που οι περισσότερες μπάντες δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν, δηλαδή για παράδειγμα η συνεργασία με τη Roayl Philharmonic Orchestra…

 

Κάτι τέτοια μας εμπνέουν πραγματικά να συνεχίσουμε. Βλέπω συγκροτήματα όπως π.χ. οι Rolling Stones, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Mick Jagger είναι 80 ετών και βγαίνει να τρέχει στη σκηνή… Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορείς να εμπνευστείς.

 

 

RockOverdose: Αυτό είναι αλήθεια και σας εύχομαι πραγματικά να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη … Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσάς να επιλέξετε τα τραγούδια που υπάρχουν στο “Drastic Symphonies”;

 

Phil Collen (Def Leppard): Ήταν πραγματικά προφανές! Βέβαια κάποια τραγούδια που δεν λειτούργησαν με ορχήστρα… Ο Eric Gorfain έκανε τις διασκευές στις ενορχηστρώσεις πρώτα στα πλήκτρα για να δει τον ήχο. Το “Photograph” δεν λειτούργησε, το “Rock Of Ages”, το “Come and Get Your Love”, το “Pour Some Sugar On Me” δεν λειτούργησαν καλά… γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια διαφορετική εκδοχή τους, αποδομήθηκαν και χτίστηκαν ξανά από την αρχή. Δεν ήταν τόσο  δύσκολο και το αποτέλεσμα είναι  υπέροχο.

 

 

RockOverdose: Ποιο κομμάτι πιστεύεις ότι είναι το καλύτερο  σε αυτό το album;

Phil Collen (Def Leppard): Το αγαπημένο μου είναι το “Paper Sun”, γιατί ταίριαξε πραγματικά με την ορχήστρα,  όταν το έπαιξαν ζωντανά στο στούντιο και το άκουσα  ήταν απίστευτο! Είναι ένα επικό τραγούδι με διαφορετικά μέρη που έπρεπε να ενσωματωθούν με την κλασική μουσική....

 

 

RockOverdose: Μετά από αυτή την κυκλοφορία, θα έλεγες ότι οι Def Leppard έχουν εκπληρώσει όλα τα όνειρά τους ή έχετε ακόμα άλλα πράγματα στο μυαλό σας που θα μπορούσαν να εκπλήξουν το κοινό σας ή και εσάς τους ίδιους;

 

Phil Collen (Def Leppard): Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που θα συνεχίσουμε να επινοούμε. Υπάρχουν κι άλλα ακόμη κουτάκια για να σημειώσουμε στη λίστα με τις επιθυμίες μας! Θα ήταν υπέροχο να βγούμε σε περιοδεία με το «Drastic Symphonies» σε όλο τον κόσμο με διαφορετικές ορχήστρες, αυτό θα ήταν υπέροχο! Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσει κάποιος άλλος ...

 

Για εμάς υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που συνεχίζουν να έρχονται. Όπως η περιοδεία που κάναμε μαζί με τους Motley Crew, ήταν υπέροχη, τους ξέρουμε πολλά χρόνια, ήταν σαν να ήμουν εκδρομή με το σχολείο με τους φίλους μου. Νέα πράγματα έρχονται, νέες ιδέες και πράγματα στα οποία μπορούμε να εμπλακούμε!

 

 

RockOverdose: Σχετικά με το πιο πρόσφατο album σας “Diamond Star Halos”. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο που έχετε κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια, και πολλοί συμφωνούν με αυτήν την άποψη. Πώς το βλέπεις προσωπικά και πώς έχει ωριμάσει μέχρι τώρα;

 

Phil Collen (Def Leppard): Ευχαριστώ! Συμφωνώ με αυτό, θεωρώ κι εγώ ότι είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχουμε κάνει μετά το Hysteria - που είναι το αγαπημένο μου. Υπάρχει δύναμη σε αυτό που δεν υπήρχε για λίγο… Οπότε, είναι απλώς εμπνευσμένο και συμφωνώ με αυτό, προχωράμε μπροστά και εφόσον μπορούμε να το κάνουμε αυτό μετά από τόσα χρόνια, αυτό λέει πολλά.

 

 

RockOverdose: Φυσικά! Η περιοδεία για το “Diamond Star Halos” σας έφερε σε τεράστιο κοινό δίπλα στους Motley Crew όπως ήδη ανέφερες. Πώς ήταν να ξαναβρίσκεσαι μαζί με παλιούς φίλους και πώς βλέπεις την ανάγκη των ανθρώπων να συνεχίζουν να ακολουθούν μπάντες με τις οποίες μεγάλωσαν;

 

Phil Collen (Def Leppard): Ήταν υπέροχο που ξανασμίξαμε με τους Motley Crew! Είχαμε αυτό το γιγάντιο αεροπλάνο ταξιδεύοντας όταν παίξαμε στην Αμερική, ήταν πολυ διασκεδαστικό! Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή πλέον δεν θα εμφανιστούν άλλα ροκ συγκροτήματα, εντάξει, υπάρχουν πχ οι Ghost και άλλα πολύ ωραία συγκροτήματα εκεί έξω, αλλά νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να το κρατήσουμε ζωντανό!

 

Εμείς και οι Motley Crew παίξαμε αυτό το είδος μουσικής και πραγματικά το κρατάμε ζωντανό, γιατί δεν υπάρχει πραγματικά κανένα νέο συγκρότημα που να μπορώ να αναφέρω που να το κάνει πραγματικά αυτό. Έτσι, νιώθουμε προνομιούχοι που μπορούμε πραγματικά να αντιπροσωπεύουμε κάτι και να το διατηρούμε ζωντανό. Γι' αυτό το λατρεύει ο κόσμος!

 

 

RockOverdose: Κρατάτε ακόμα ζωντανό το rock’n’roll για τόσα χρόνια!

 

Phil Collen (Def Leppard): Ναι! Οπωσδήποτε!

 

 

RockOverdose: Πιστεύεις ότι σήμερα υπάρχει κάποιο συγκρότημα που στο μέλλον θα έχει αντίστοιχη δύναμη/επιρροή όπως εσείς;

 

Phil Collen (Def Leppard):  Το ελπίζω! Ο μόνος που το κάνει αυτό είναι οι Foo Fighters! Είναι ένα τεράστιο ροκ συγκρότημα! Δεν υπάρχουν πολλά άλλα… Είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο και φαίνεται πως η ροκ πεθαίνει... Επίσης, και στην pop, τη hip hop και ίσως στην country να υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν πολλά ροκ συγκροτήματα που μπορούν να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο. Όπως είπα, είναι στο χέρι μας να το κρατήσουμε ζωντανό.

 

 

RockOverdose: Θα θέλατε να μας πείτε ίσως κάποια σχέδια που έχετε έτοιμα για το μέλλον;

 

Phil Collen (Def Leppard):  Λοιπόν, φέτος θα περιοδεύσουμε με το album Diamonds Star μέχρι το τέλος της χρονιάς, περιοδεία που θα καταλήξει στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Στη συνέχεια εφόσον έχουμε νέα κυκλοφορία το "Drastic Symphonies", θα ήταν υπέροχο να βγούμε σε ορχηστρική περιοδεία. Ας ελπίσουμε πως και αυτό το album θα μας κρατήσει απασχολημένους...

 

Έχουμε επίσης ένα βιβλίο που κυκλοφορεί, ένα παιχνίδι και ένα graphic novel που ονομάζεται "Hysteria" επίσης! Συμβαίνουν πολλά πράγματα για εμάς και προχωράμε μπροστά, είμαστε σίγουρα πολύ απασχολημένοι.

 

 

RockOverdose: Ποιές οι αναμνήσεις σας από την Ελλάδα;

 

Phil Collen (Def Leppard): Λατρεύω τη χώρα σας! Έχουμε έρθει εκεί μόνο μια φορά, πάει πολύς καιρός, και οι δημοσιογράφοι από εκεί συνήθως μου λένε ότι θα ήταν υπέροχο να παίξουμε κάπου κοντά στην Ακρόπολη με μια ορχήστρα! Αυτό θα ήταν καταπληκτικό!

Def Leppard
Photo credits: Anton Corbijn

 

 

RockOverdose: Ναι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να παίζατε στο Ηρώδειο! Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στο ελληνικό κοινό;

 

Phil Collen (Def Leppard): Ευχαριστώ για την υπομονή σας που περιμένετε να έρθουμε και να παίξουμε ξανά εκεί. Περάσαμε υπέροχα παίζοντας εκεί την τελευταία φορά, οπότε ανυπομονούμε κι εμείς! Keep the faith!

 

 

RockOverdose: Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Phil! Ελπίζουμε πραγματικά να σας δούμε ξανά στην Ελλάδα μια μέρα σύντομα!

 

Phil Collen (Def Leppard): Κι εγώ ευχαριστώ!

 

 

 

Για το RockOverdose,

Ζήσης Πετκανάς

 

Ερωτήσεις: Άγγελος Κατσούρας

 

 

Main photo credits Universal Music Group

 

Comments