PIRANHA στο Rock Overdose: “Ο κόσμος μας έδωσε την δύναμη να επανασυνδεθούμε & να συνεχίσουμε από εκεί που το είχαμε αφήσει!”

 Το Rock Overdose σημέρα παρουσιάζει μια συνέντευξη διαφορετική, με μία “vintage” διάθεση θα λέγαμε….οι θρυλικοί thrashdeathers “PIRANHA” γύρισαν και ως άλλος Φοίνικας, από τις στάχτες τους ή καλύτερα από τις σκιές θα λέγαμε, μετά από 22 χρόνια από την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά “Reborn”, κυκλοφορούν το 2ο album τους στην εκ Γερμανίας δισκογραφική 7Hard.

Αξιοσημείωτη δε, η εξαιρετική παραγωγή του φίλου Σάββα Μπετίνη και η “δυνατή” προσθήκη στα τύμπανα του Αντρέα, γνώριμου φίλου από κοινό μας live ALBERTCROSSOVER στο Modu.

 

 

Rock Overdose: Καλώς ορίσατε στο RockOverdose, μεγάλη μας χαρά και τιμή.

Καλώς σας βρήκαμε ομάδα και σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δίνεται.

 

 

Rock Overdose: Ξεκινάμε από εκεί που σταματήσατε….. MALEVOLENT CREATION και τέλος. Τί έγινε τότε τελικώς;

Piranha: Όντως μετά την συναυλία με τους MALEVOLENT CREATION το 2001 αποφασίσαμε να σταματήσουμε Ο λόγος της διάλυσης μας ήταν η πίεση που υπήρχε τα τελευταία 2 χρόνια (2000-2001) από τις καθημερινές μας δουλειές και τις οικογενειακές υποχρεώσεις μας με αποτέλεσμα να μην υπήρχε αρκετός χρόνος να ασχοληθούμε όπως θέλουμε με την μπάντα. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια της αδράνειας υπήρχε η ιδέα στο μυαλό μας να επανασυνδεθούμε αλλά μάλλον περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή

 

 

Rock Overdose: Και, τί σας έκανε να επανασυνδεθείτε μετά από 16 χρόνια; Τί μεσολάβησε και τι περιείχε αυτή η παύση; Σκεφτήκατε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια το reunion?

Piranha: Για να πούμε την αλήθεια όλα αυτά τα 16 χρόνια (2001 - 2017) που είμαστε αδρανείς πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μας η σκέψη να ξαναρχίσουμε την μπάντα και απλά πιστεύω ότι περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή και με την παρότρυνση του κιθαρίστα μας Ντένη αυτή η στιγμή ήρθε στα τέλη 2017 που παίξαμε ως headliners στο Extreme Assault Festival. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια της αδράνειας κάποια μέλη μας συνέχισαν την πορεία τους στην μουσική σκήνη (ο Ντένης συνέχισε με τους Acid Death και o Μπάμπης με τους Fragile Vastness).

 

 

Rock Overdose: Πάμε ακόμη πιο πίσω, κάπου εκεί στο 1990 όπου κυκλοφορείται το πρώτο demo σας το “The Exorcist”. Τι θυμάστε από εκείνες τις ημέρες; Ποιες ήταν οι μπάντες που ακούγατε τότε και πόσο σας επηρέασαν στον ήχο σας;

Piranha: Το 1990 ήταν η εποχή που γεννιόταν η Ελληνική Metal Σκηνή, επομένως όλα ήταν πολύ πρώιμα και βαδίζαμε σε «αχαρτογράφητες περιοχές» με αποτέλεσμα να ψαχνόμασταν συνέχεια για τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον και ποιος να είναι ο ήχος μας που “προσπαθούσαμε” (τρόπος που λέγειν) να τον διαμορφώσουμε ανάλογα με τις μεγάλες μπάντες του εξωτερικού όπως Possessed, Death, Exodus, Megadeth, Metallica κ.α που ήταν και επιρροές μας .

 

 

 

 

Rock Overdose: Σοβαρή επίσης και η επανακυκλοφορία του από τη Floga Records του φοβερού και τρομερού “The Gate”. Γιατί δεν είδαμε συνέχεια με την ίδια εταιρία και είστε πλέον στο δυναμικό της 7Hard? Πως πετύχατε το συμβόλαιο μαζί τους;

Piranha: Η κυκλοφορία του 2ου demo μας “The Gate”από τη Floga Records ήταν μια πολύ ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη που πιστεύω μας ώθησε περισσότερο να ξαναενώσουμε τους Piranha και ευχαριστούμε για αυτό θερμά τα παιδιά στην Floga,δυστυχώς όμως δεν προέκυψε περαιτέρω συνεργασία με τα παιδιά. Η γερμανική 7hard ήταν η πρώτη εταιρία που απάντησε άμεσα σε ένα promo κομμάτι που είχαμε στείλει σε κάποιες εταιρίες του εξωτερικού και νομίζω ότι κάναμε καλή επιλογή διότι είναι μια εταιρία με μεγάλη πείρα στο σκληρό ήχο και με παγκόσμια διανομή και επίσης έχει και άλλες ελληνικές μπάντες στο ενεργητικό της π.χ ACID DEATH, ILLUSORY, EVIL WITHIN, VOIDNAUT. Με την 7hard έχουμε υπογράψει συμβόλαιο για 5 έτη.

 

 

Rock Overdose: Το να έχεις μπάντα metal εκείνες τις εποχές, μόνο ηρωικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Πως ήταν λοιπόν να έχεις ένα συγκρότημα τότε και ποιες είναι οι διαφορές με το τώρα;

Piranha: Ανήκουμε στην πρώτη γενιά των ελληνικών σχημάτων και επειδή είχαμε μάθει αλλιώς ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να εγκλιματιστούμε με τα τωρινά δεδομένα της μουσικής. Το να έχεις ένα metal συγκρότημα στα 80s ήταν πολύ διαφορετικό από το σήμερα διότι τότε υπήρχαν ελάχιστοι χώροι για να κάνεις πρόβες και μαγαζιά για να γίνουν συναυλίες. Όσο αφορά τις δισκογραφικές εταιρίες υπήρχε μία ελληνική εταιρία που ασχολούταν με το metal. Επίσης οι ηχογραφήσεις τότε ήταν διαφορετικές δηλαδή τότε οι έγγραφες ήταν μόνο αναλογικές σε μπομπίνα (που δεν έχεις την δυνατότητα του copy - paste - erase που έχεις σήμερα στις ψηφιακές παραγωγές) με αποτέλεσμα να μην συγχωρούνται τα λάθη και να πέρναγες πολλές μέρες στο στούντιο. Και η τεχνολογία έχει αλλάξει π.χ τότε για γράψεις κιθάρες ήθελες κεφαλές & καμπίνες που έπιαναν όγκο και χώρο επομένως μεγάλο στούντιο ενώ τώρα με τα amp modelers και τα cab simulators μπορεί να γράψει ο καθένας σπίτι του χωρίς την πίεση του χρόνου & χρήματος. Αλλά και η διαφήμιση - προώθηση ενός demo ή δίσκου ήταν δύσκολη τότε διότι έπρεπε η μπάντα να τρέχει από πόρτα σε πόρτα και να αφήνει κασέτες με το υλικό της για να μπορέσει να την ακούσει κάποιος ραδιοφωνικός παραγωγός ή να μπει σε κάποιο fanzine ενώ τώρα με την βοήθεια του internet και των εφαρμογών του μπορείς να στείλεις το υλικό σου σε όλο τον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

 

Rock Overdose: Πάμε και στο άλμπουμ τώρα, το “Arise from the Shadows”. Πως τα πάει; Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου; Είστε ευχαριστημένοι;

Piranha: Το “Arise from the Shadows” είναι η επιστροφή μας μετά από πολλά χρόνια ηρεμίας και περιμέναμε να υπάρξει ένθερμη ανταπόκριση από τον κόσμο (από τους παλιούς περισσότερο) αλλά αυτό που γίνετε τώρα μετά από ένα μήνα κυκλοφορίας του είναι απίστευτο, όλα τα ελληνικά & ξένα site και τα μεγάλα περιοδικά του εξωτερικού (RockΗard. Legacy κ.α) το έχουν βαθμολογήσει με μέσο όρο 8/10 επίσης όσοι φίλοι που έχουν πάρει το cd μας η αντίδραση τους είναι πολύ ενθουσιώδεις. Εννοείται ότι είναι όλο αυτό μας χαροποιεί και μας γεμίζει δύναμη για να πάμε παραπέρα και να ετοιμάσουμε και άλλα καινούργια πράγματα.

 

 

Rock Overdose: Στη παραγωγή ο φίλος Σάββας Μπετίνης των ACID DEATH. Πως προέκυψε; Και τελικά, το αποτέλεσμα σας αποζημίωσε; Θα έχει συνέχεια η συνεργασία σας;

Piranha: Με τον Σάββα (Acid Death) είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και «συμπολεμιστές» στην μουσική από τις αρχές της πορεία μας, επομένως ήταν απόλυτα φυσικό την παραγωγή του cd μας να την κάνει ένα οικείο πρόσωπο που γνωρίζει καλά το ήχο μας και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα νομίζουμε ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή. Ο Σάββας είχε ένα πολύ δύσκολο έργο να βγάλει εις πέρας (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας) μιας και έπρεπε να συνδυάσει την παλιά σχολή του deathrash με τον σημερινό μοντέρνο βαρύ ήχο του metal, και νομίζουμε ότι τα κατάφερε περίφημα. Ελπίζουμε να συνεχίσει αυτή η συνεργασία και στο επόμενη μας δουλειά.

 

 

Rock Overdose: Με τον Αντρέα πως ήρθατε κοντά και ενώσατε τους μουσικούς σας δρόμους;

Piranha: Τον Ανδρέα μας το πρότεινε ο Ντένης όταν ψάχναμε για drummer για να παίξουμε στο Extreme Assault Festival διότι ο drummer που είχαμε πριν σταματήσουμε (Μπάμπης Τσολάκης) δεν μπορούσε να παίξει. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι από την πρώτη κιόλας πρόβα με τον Ανδρέα καταλάβαμε ότι θα είναι η μόνιμη προσθήκη στην μπάντα, είναι φιλότιμος και πολύ καλός χαρακτήρας και δίνει το καλύτερο εαυτό του στο συγκρότημα.

 

 

Rock Overdose: Βιώνουμε ως ανθρωπότητα αυτήν την “κόλαση” της πανδημίας. Πόσο σας επηρέασε σαν μπάντα; Και ποιά είναι η γνώμη σας για όλο αυτό;

Piranha: Όντως η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη και λογικό είναι μας έχει επηρεάσει αφού το lockdown μας πέτυχε στην μέση των ηχογραφήσεων με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε μετακινηθούμε προς το στούντιο και να τελειώσουμε το νέο μας cd αλλά με την βοήθεια της τεχνολογίας και του καλού μας φίλου και παραγωγού μας Σάββα Μπετίνη τα καταφέραμε. Η γνώμη μας σε όλη αυτή την «κόλαση» της πανδημίας που ζούμε είναι ότι πρέπει ο καθένας μας να δώσει μεγαλύτερη βάση στην ατομική ευθύνη του ώστε να προσέχει έτσι το εαυτό του και τους γύρω του και ελπίζουμε πολύ γρήγορα να περάσει η πανδημία με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

 

 

 

 Rock Overdose: Με το όνομα του άλμπουμ τί θέλετε να δηλώσετε; Είναι αυτό το πέρασμα από την σκιά στο φως; Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο αυτό για την καλλιτεχνική ωριμότητα μιας μπάντας;

Piranha: Με το τίτλο “Arise from the Shadows” δηλώνουμε την επιστροφή μας από το παρελθόν στο σήμερα με ότι αυτό μαζί συνεπάγεται !!! Μπορείς επίσης να πεις αναγέννηση από το σκοτάδι, αλλά όπως και να το πεις, πιστεύουμε ότι είναι η πιο επιθετική και ταυτόχρονα ατμοσφαιρική δουλειά μας με αρκετά διαφορετικά σημεία που μέχρι σήμερα δεν είχαμε τολμήσει να τα βάλουμε στην μουσική μας. Και εννοείται ότι θεωρούμαι αυτή την ποικιλία μουσικών ακουσμάτων απαραίτητο για την καλλιτεχνική ωριμότητα μιας μπάντας χωρίς όμως να χάνεται η μουσική ταυτότητα της.

 

Rock Overdose: Στο μέλλον τι να περιμένουμε; Νέες συνθέσεις υπάρχουν;

Piranha: Το μέλλον στην παρούσα φάση είναι αβέβαιο διότι συγκεκριμένη περίοδος είναι πολύ δύσκολη για να προωθήσει μία μπάντα την νέα της δουλεία διότι δεν γίνονται συναυλίες για να μάθει ο κόσμος την μουσική σου, επομένως έχουμε δώσει βάση στο επόμενο εργαλείο που είναι το internet (social media ,mags, zines, radio youtube κ.α) καθώς επίσης ετοιμάζουμε ένα videoclip για το δεύτερο κομμάτι του cd μας «Eternal Night».Και εννοείται ότι μόλις αρθούν τα μέτρα και θα είναι ασφαλείς οι συναυλίες θα ξεκινήσουμε και μια μικρή περιοδεία στην Ελλάδα αλλά και κάποιες εμφανίσεις στο εξωτερικό. Με νέες συνθέσεις ακόμα δεν έχουμε ασχοληθεί διότι έχουμε ρίξει όλο το βάρος στην προώθηση της νέας μας δουλειάς.

 

Rock Overdose: Κλείστε όπως θέλετε εσείς καλύτερα…. Από εμάς την μέγιστη υποστήριξη μας…. Άλλωστε θα τα ξαναπούμε πιο διεξοδικά και ζωντανά σύντομα μέσα στον Νοέμβρη (σ.σ. 25 Νοέμβρη), στην ραδιοφωνική μου εκπομπή (Κάθε Τετάρτη 8 με 10) “Zions Extreme Mix”, εδώ στο RockOverdose Web Radio.

Piranha: Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε την δουλειά μας και να εκφράσουμε τις απόψεις μας και αναμένουμε και το ραδιοφωνικό ραντεβού μας. Επίσης ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλο τον κόσμο που μας υποστηρίζει τόσα χρόνια τώρα και αυτό μας έδωσε

Stay healthy,
Stay metal!

 

Comments