Πως να σώσετε τα βινύλιά σας από την καταστροφή, πριν να είναι αργά!

Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί φρίκη στους απανταχού συλλέκτες δίσκων βινυλίου αποτελεί το φαινόμενο του πολυμερισμού, το οποίο καταστρέφει τα με πολύ ψάξιμο αλλά και χρήμα ... βινύλια τους!
Το φαινόμενο του πολυμερισμού συμβαίνει όταν το μέρος που βρίσκεται η δισκοθήκη έχει περισσότερη υγρασία ή οι δίσκοι είναι κυριολεκτικά κολλημένοι, χωρίς να «αναπνέουν» μεταξύ τους, που πιθανότατα οφείλεται σε  συνδυασμό του υλικού PVC, της  υγρασίας και της "ασφυξίας" στην τοποθέτηση των δίσκων σε ράφια.

 

Ειδικοί συνιστούν στους συλλέκτες , να μην γεμίζουν ασφυκτικά με δίσκους το κάθε ράφι αλλά να υπάρχει μια σχετική άνεση στο ψάξιμο των δίσκων. Από την στιγμή βγαίνει η ζελατίνα  δημιουργείται περισσότερος χώρος σε κάθε ράφι, όμως οι περισσότεροι συλλέκτες έχουν βάλει ζελατίνες στους δίσκους τους για να τους προφυλάξουν και αντί να συμβαίνει αυτό, βλέπουν ότι οι δίσκοι που είναι χρόνια στα ράφια τους έχουν αποκτήσει μια θαμπάδα και όταν παίζουν ένας μακρόσυρτος ήχος φθοράς έχει προσβάλλει τα βινύλιά τους, χωρίς να έχει πάθει τίποτα το χαρτί του εξωφύλλου.

 

Αυτό εντοπίζεται σε δίσκους που είναι στις υποτιθέμενες καλύτερες και φυσικά πιο ακριβές ζελατίνες, εκείνες που έχουν γύρω - γύρω δοντάκια ή σε εκείνες που είναι «παχιές». Ειδικά οι picture δίσκοι που δεν έχουν εξώφυλλο, αλλά είναι μέσα σε χοντρή ζελατίνη - φάκελο και βρίσκονται εδώ και κάποια χρόνια στη συλλογή τους είναι κατά πάσα πιθανότητα πια κατεστραμμένοι. Οι ζελατίνες που είναι φτιαγμένες από την ουσία PVC διαπερνούν όχι μόνο το χάρτινο εξώφυλλο του δίσκου, αλλά και το χάρτινο ή πλαστικό κάλυμμα του βινυλίου και διεισδύουν στο βινύλιο!

 

Θα χρειαστούν πολλές μέρες ώστε να απαλλαγείτε για σιγουριά από όλες τις ζελατίνες των δίσκων σας, ώστε να σωθούν όσοι δίσκοι δεν έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο του πολυμερισμού! Εκτός και αν μπείτε στον κόπο να αλλάζετε ζελατίνες κάθε περίπου 5 χρόνια ώστε να σιγουρέψετε ως ένα βαθμό τους δίσκους σας. Επίσης όσοι αγοράζετε δίσκους βινυλίου θα πρέπει στο εξής να κοιτάτε προσεκτικά το δίσκο μέσα μήπως έχει την θαμπάδα αυτή που αλλοιώνει σε ένα βαθμό την ποιότητα του ήχου. Αυτό θα συμβαίνει σε δίσκους που είναι πολλά χρόνια στα ράφια ενός δισκάδικου.

 

Το PVC είναι ότι πιο… ύπουλο έχει εμφανιστεί ποτέ σε δίσκους βινυλίου καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει τόσα χρόνια την ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την ουσιαστικά προστατευτική αυτή ζελατίνα.
Είναι πολύ οδυνηρό να δεις ένα σπάνιο δίσκο σου που έχεις χρυσοπληρώσει να είναι για… πέταμα.  Προλάβετε λοιπόν να τα αφαιρέσετε πριν είναι αργά…

 

 

Πηγή

Comments