Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Φεβρουαρίου 2018
Παγανισμός κατά παράδοση
Οι Arkona είναι από τις λίγες μπάντες τις Ρωσίας που έχουν αναγνωρισιμότητα και εκτός της χώρας τους, μετρώντας δεκαέξι χρόνια ζωής και εννέα άλμπουμ. Το “Khram” είναι το άλμπουμ που θα θέλαμε να ακούσουμε από την μπάντα, με την σκοτεινή πλευρά του παγανιστικού να είναι σε ισχύ, αλλά και τα υπόλοιπα μουσικά όργανα, πιάνα, βιολιά τσέλα, να παντρεύονται μαζί με τον λίγο ωμό ήχο, ενώ τα βαριά φωνητικά της Masha είναι εκείνα που δένουν το τελικό αποτέλεσμα και γεννούν το “Khram”.
Η αρχή έρχεται με ένα intro που μάλλον εφιάλτες θα φέρει, καθώς μια απόκοσμή φωνή ακούγεται από το βάθος, ενώ τα φλογερά, βροντερά τύμπανα και οι παραμορφωμένες κιθάρες του Sergey δημιουργούν μια ατμόσφαιρα τρομακτικού ύφους σκοτεινών ιστοριών. Θα έλεγα πως τελικά εκεί είναι που εστιάζει το άλμπουμ πάρα στο folk στοιχείο. Το κομμάτι που ξεχωρίζει λίγο μετά είναι το “Volchitsa”, που φέρνει το folk ξανά στην επιφάνεια, όπως και το “Shtorm”, όπου στα μισά του κομματιού έρχεται μια μελωδία από άρπα και πλήκτρα που ρίχνουν την ένταση και φτιάχνουν ένα συνδυασμό που ισορροπεί το μαύρο με το άσπρο. Το τραγούδι “Tseluya Zhizn”, το μεγαλύτερο ως τώρα κομμάτι τους, κρατάει δεκαεφτά λεπτά, τα όποια δεν είναι καθόλου βαρετά καθώς υπάρχουν πολλές εναλλαγές, όπως άλλωστε ξέρουν να κάνουν οι Arkona.
Από το κάθε τραγούδι ξεχειλίζει μια αληθινή αίσθηση αυθεντικότητας και με αυτόν τον τρόπο η μπάντα προβάλλει την ωριμότητα και τις δυνατότητες της στην σύνθεση των τραγουδιών, ενώ και η παραγωγή είναι σαφώς βελτιωμένη σε αυτόν το δίσκο. Η μπάντα καλά θα κάνει να συνεχίσει να ακονίζει την νέα της κατεύθυνση στον ήχο, μιας και το υλικό που παρουσιάζει στο “Khram” είναι εξαιρετικό και σίγουρα αξίζει να επαναληφθεί, και αυτή η νέα τάση των Ρώσων πιθανότατα να προσελκύσει και ευρύτερο κοινό. Το “Khram” δεν είναι ένας ειδωλολατρικός βωμός, αλλά ένας ναός για άγριους σκοτεινούς, αλλά και αρχαίους θεούς, όποτε καλά θα κάνετε να δοκιμάσετε μια ακρόαση για να μην θυμώσουν. Άλλωστε το πολυτελές σκούρο εξώφυλλο θα σας προϊδεάσει θετικά.
Βαθμολογία: 80/100
Για το Rock Overdose,
Αλέξανδρος Μυλωνάς