ELVENKING- “Reader of The Runes – Divination”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Αυγούστου 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Elvenking βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας εδώ και περίπου είκοσι χρόνια και έχουν να παρουσιάσουν μια αρκετά πλούσια δισκογραφία με εννιά αλμπουμ στη φαρέτρα τους. Μεταξύ μυθοπλασίας και μέταλ κινούμενου στα χωράφια της power εμπλουτισμένης με ποικιλία Ευρωπαϊκών folk μελωδιών, οι Ιταλοί έχουν ήδη δημιουργήσει τη δική τους μουσική ταυτότητα.

 

Με μόνιμο σύμμαχο στην πολύχρονη καριέρα τους μια ετικέτα του μεγέθους της AFM Records, φτάνουν αισίως στο δέκατο έργο τους. Με τον τίτλο “Reader Of The Runes - Divination”, οι Elvenking παρουσιάζουν μια νέα φανταστική ιστορία η οποία λαμβάνει χώρα σε ένα διαφορετικό κόσμο που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αυτή η νέα δουλειά έχει σκοπό να καθιερώσει τον καινούριο αυτόν κόσμο και να κάνει γνωστούς τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού στους οπαδούς του είδους. Η εξιστόρηση του νέου αυτού μύθου θα συνεχιστεί στα επόμενα δισκογραφικά βήματα του συγκροτήματος.

 

Το φρέσκο αυτό concept συνοδεύουν επίσης κάποιες καινοτομίες όσον αφορά το μουσικό πεδίο. Η αρχική εντύπωση ενός ακόμη δίσκου με epic στυλ σε ethnic πλαίσιο είναι η επικρατέστερη, όμως μια πιο λεπτομερής ακρόαση των νέων τραγουδιών μπορεί να φανερώσει κάποιες αλλαγές, που δύνανται να μεταβάλλουν τη γενική ατμόσφαιρα κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Μετά από μια καλή αλλά κοινότυπη και σύντομη εισαγωγή με το “Pethro”, το κυρίως ταξίδι ξεκινάει με το “Heathen Divine”, που περιέχει ένα αρκετά ποιοτικό μελωδικό riff, νοσταλγία και συγκρατημένο ενθουσιασμό μέσα από την διακριτική σχετικά ερμηνεία του Davide Moras.

 

Η συνέχεια είναι πιο δυναμική, καθώς το “Divination” παρέχει μια γερή δόση ενέργειας με μια πιο ρυθμική αλλά λιγότερο folk σύνθεση και φωνητικά βασισμένα στους κανόνες ενός κλασικού power metal τραγουδιού. Η συνέχεια έπεται με το “Silverseal”, με ένα πιασάρικο riff και στίχο σε ένα mid tempo σχετικά κλασικό track, με στοιχεία folk συγκεντρωμένα κυρίως στο verse και κάπως μονότονα φωνητικά. Με το “Misfortune Of Virtue” γίνονται εμφανείς νέες melodic death επιρροές, ενώ οι progressive μελωδίες αλά Evergrey είναι πιο έντονες στο αργό ρεφραίν και στο ακόμα πιο slow verse.

 

Ένα πιο παραδοσιακό τόνο δίνει αναμφίβολα το “Eternal Eleanor”, με όμορφες μελωδίες από άρπα και βιολί. Πρόκειται για ένα πολύ ρυθμικό αλλά όχι πολύ ταχύ κομμάτι, με την κιθάρα και το μπάσο να δίνουν ένα χορευτικό ύφος και με τον τραγουδιστή σε μια πιο ευαίσθητη ερμηνεία των στίχων. Θέλοντας όμως να δώσουν ένα πιο dark και θεατρικό χαρακτήρα στο άλμπουμ, οι Elvenking πειραματίζονται με ένα βραχείας διάρκειας ακουστικό tune και φωνητικά αφηγηματικού στυλ στο “Diamonds In The Night”. Η πιο σκοτεινή μελωδική ατμόσφαιρα αλά Kamelot συνεχίζεται με τα “Under The Sign Of A Black Star” και “Warden Of The Bane”, με εμφανή έλλειψη των folk στοιχείων. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται το “Malefica Doctrine”, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς συνδυάζει ένα στυλ black και death metal, κυρίως με το θεαματικό drum intro, τα riff και το σόλο της κιθάρας. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελούν τα harsh vocals και η χορωδία που δίνουν ένα πιο επικό χαρακτήρα στο τραγούδι.

 

Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατεί στο “Sic Semper Tyrannis” όπου το mixing είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Το θριαμβευτικό epic τέλος στο άλμπουμ δίνεται από το “Reader Of The Runes - Book 1”: μια δεκάλεπτη αλλά αρμονική συγχώνευση μελωδιών πιάνου, άρπας, βιολιού και ακουστικής κιθάρας με ένα αλά Behemoth dark σόλο και harsh φωνητικά κάπου στη μέση του κομματιού.

 

Συμπερασματικά, το νέο αυτό ταξίδι ξεκινάει με τον ιδανικότερο τρόπο για τους Elvenking, οι οποίοι δημιούργησαν την πιο συμπαγή δισκογραφική δουλειά της ως τώρα καριέρας τους. Η τάση τους για πρωτοτυπία με εισαγωγή ποικίλων στοιχείων από άλλα είδη της μέταλ μουσικής διατηρώντας όμως την κύρια μουσική τους ιδιότητα, δείχνει την τάση τους για εξέλιξη και πειραματισμούς. Ποιους νέους μουσικούς ορίζοντες θα ανοίξουν οι Ιταλοί στο μελλον; Θα το δείξει η συνέχεια της νέας φανταστικής τους περιπέτειας. Οι Elvenking αποτελούν εγγύηση στο χώρο της σύγχρονης μέταλ μουσικής. Το “Reader Of The Runes - Divination” είναι ένα πειστικό δείγμα των δυνατοτήτων ενός έμπειρου πλέον συγκροτήματος και σίγουρα θα καταφέρει να ενθουσιάσει και το πιο διστακτικό κοινό.

 


Βαθμολογία: 80/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κατερίνα Παΐσογλου

Comments