FORBIDDEN SEED – “The Grand Masquerade”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαρτίου 2018

 

Αυτή τη φορά (ευτυχώς) δεν χρειάστηκε να περιμένουμε 10 χρόνια για να δούμε μια νέα κυκλοφορία, αλλά σχεδόν μόλις 2.5. Ο λόγος για τους Forbidden Seed και τον νέο τους δίσκο, The Grand Masquerade”, που ακολουθεί το ντεμπούτο τους From Sand to Eternity”, του 2015. Οι ηχογραφήσεις του δίσκου ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 και με την προσθήκη των και με τη guest συμμετοχή των Γιάννη Παπαδόπουλου (Beast in Black, ex-Wardrum), Κώστα Βρεττό (Wardrum, Jades Star), Sverd T Soth (Among Ruins, Battleroar) και Αλέξανδρο Παπανδρέου (Desert Near the End), οι Θεσσαλονικείς μας παρουσιάζουν το δεύτερο πόνημά τους, που κυκλοφόρησε από την Steel Gallery Records.

 

 

Φαίνεται πως τα παιδιά είχαν πολύ όρεξη όταν έγραφαν το καινούργιο τους άλμπουμ, καθώς αυτό περιέχει 14 συνθέσεις, συνολικής διάρκειας 68 λεπτών. Ακούγοντας, πάντως, το καταλαβαίνει γρήγορα κανείς πως οι Forbidden Seed έστρεψαν την προσοχή τους στο να πάνε τη μουσική τους αλλά και την όλη παραγωγή (που έγινε στα LittleBig Sutdio από τον Κώστα Βρεττό) ένα βήμα παραπέρα. Έτσι έχουμε σαφώς ένα πιο μεστό, συμπαγές και δυνατό αποτέλεσμα που πατάει περισσότερο πάνω στα μουσικά μονοπάτια της μοντέρνας Heavy Metal, αλλά και του Power, κυρίως της σκηνής της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού, και που είναι εμπλουτισμένο με πάρα πολλές ωραίες μελωδίες. Παρόλο που μέσα στις συνθέσεις θα συναντήσουμε πιο up-tempo περάσματα (όπως για παράδειγμα στο πολύ ωραίο “Stealer of Dreams”) με κάποια γρήγορα ξεσπάσματα, είναι γεγονός πως στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου οι Θεσσαλονικείς παραμένουν σε πιο mid-tempo καταστάσεις, ρίχνοντας τις ταχύτητές τους ακόμα και σε ρυθμούς μπαλάντας.

 

 

Παρόλο όμως που οι mid-tempo ταχύτητες κυριαρχούν στο δίσκο, οι Forbidden Seed ισορροπούν την έλλειψη γκαζιών (που ίσως κάποιος θα περίμενε σε έναν Heavy/Power δίσκο) με έναν φοβερό ήχο, που πλαισιώνεται από γεμάτα και δυνατά τύμπανα, βαριά riffs και δυναμικά φωνητικά, και όλο αυτό μας δίνει ένα στιβαρό αποτέλεσμα που κρατάει το σβέρκο μας διαρκώς απασχολημένο. Επίσης, οι Forbidden Seed αρέσκονται στο να πατάνε φρένο συχνά πυκνά και να δημιουργούν πιο αργές συνθέσεις ή να βάζουν αργά περάσματα μέσα σε πιο δυναμικά τραγούδια (“Of Wrath and Blood”). Έτσι έχουμε το πάρα πολύ όμορφο “Into Nevermore”, το οποίο είναι άκρως ατμοσφαιρικό και αναδύει έναν φοβερό λυρισμό χάρη τόσο στις αργές μελωδίες όσο και στα πολύ ωραία φωνητικά, και το “Dreamspace”, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως power ballad.

 

 

Πέρα πάντως από την Heavy / Power φύση του δίσκου, έχουμε σε πολλά σημεία μια πιο τεχνική και progressive διάθεση, ενώ στο “Siege of the Fallen” θα ακούσουμε μελωδίες από παραδοσιακά όργανα, που θα δώσουν μια ατμόσφαιρα Ανατολής στο κομμάτι, φέρνοντας έτσι στο νου το “Desert’s Bride”, από το “From Sand to Eternity”, που και αυτό περιείχε ανατολίτικα στοιχεία. Επίσης, στα πλαίσια της ποικιλομορφίας του δίσκου, ανάμεσα στις 14 συνθέσεις θα βρούμε και 3 instrumental: την εισαγωγή του δίσκου, που πρόκειται για μια “στοιχειωμένη” και ατμοσφαιρική σύνθεση, με ροκ πινελιές, που παραπέμπει σε ταινίες τρόμου και συγκεκριμένα σε παλιές ταινίες Dario Argento, το “The Gathering”, ένα κομμάτι τεσσεράμισι λεπτών που είναι up-tempo και ανήκει στην Power Metal μεριά του δίσκου, και το τρίλεπτο “The Wanderer”, μια όμορφη μελωδική σύνθεση, με την οποία κλείνει το άλμπουμ.

 

 

Με το πνεύμα των Iced Earth να πλανάται πάνω από τη μουσική, οι Forbidden Seed κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δυνατό αποτέλεσμα που σίγουρα θέτουν τον προσωπικό τους πήχη πιο ψηλά. Η μόνη μου ένσταση έγκειται στη συνολική διάρκεια του δίσκου, καθώς θα μπορούσε να σταθεί το ίδιο επάξια με τουλάχιστον δύο συνθέσεις μείον. Πάντως ακόμα κι έτσι το “The Grand Masquerade” καταφέρνει να σε κερδίσει και να σε κάνει να περάσεις καλά μαζί του.


Βαθμολογία: 80/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments