IRENE KETIKIDI – “A Sky For All”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Αυγούστου 2018

 

Με την μουσική της Irene Ketikidi δεν ήμουν ιδιαίτερα γνωστός, το ίδιο όμως δεν μπορώ να πω και για το όνομα της. Για όποιον έχει υπηρετήσει ή ακολουθήσει την κιθαριστική σκηνή οι συστάσεις είναι περιττές. Για τους υπόλοιπους αρκεί να γνωρίζουν ότι η κιθαρίστρια από τα Ιωάννινα πρωτοακούστηκε ευρέως μέσω του youtube. Φοίτησε σε Ελλάδα και Αγγλία πάνω στο αγαπημένο της αντικείμενο. Έκτοτε έχει παίξει σε πολλές σκηνές παγκοσμίως (Με σπουδαιότερες το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ), έχει συνεργαστεί με ένα πολύ μεγάλο αριθμό γνωστών και μη καλλιτεχνών του χώρου, την έχουν φιλοξενήσει πολλά περιοδικά τους αντικειμένου και έχει υποστηρίξει και την εγχώρια μουσική σκηνή.

 

Δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα να αριθμήσω τις συνεργασίες της καθώς δεν μου φτάνει ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος. Επίσης δε θα μπω στον κόπο να γράψω για τον αγώνα της Irene να χτίσει αυτό το όνομα και αυτό το βιογραφικό σε ένα ομολογούμενος ‘’ανδρικό’’ άθλημα και ιδιαίτερα στη χωρά μας, καθώς ποικίλα άρθρα ήδη έχουν αποδώσει τον αρμόζοντα σεβασμό.

 

Συνεχίζοντας το 2013 κάνει το ντεμπούτο της με την πρώτη της προσωπική δουλεία το ‘’Martial Arts & Magic Tricks’’. Ο δίσκος αυτός αναγνωρίστηκε και απέσπασε καλές κριτικές από τα μεγάλα ονόματα (ή χεριά καλυτέρα) του χώρου, όπως Guthrie Govan, Nina Strauss κλπ.

 

Μετά από δισκογραφική απουσία 5 χρόνων, κατά την οποία κάθε άλλο παρά απουσίασε από την ενεργό δράση, η Irene Ketikidi μας παρουσιάζει την δεύτερη προσωπική της δουλειά με τίτλο A Sky for All. Στη μέχρι σήμερα πορεία της έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε πολλά διαφορετικά στυλ επάξια ( Τρανό παράδειγμα οι Goth Rockers The Black Capes). Στον εν λόγο δίσκο επιστρέφει στα Progressive Funk Rock μονοπάτια που η ίδια ξέρει καλά και μεγαλουργεί.

 

‘Ήδη από τον τίτλο το ’’A Sky For All’’ κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αν και instrumental ο δίσκος δεν διακρίνεται από πολυπλοκότητα και εσωτερικότητα κάτι που το καθιστά εύπεπτο στο ευρύ κοινό, γεγονός που σπανία συναντάται σε κιθαριστικούς δίσκους. Σε αυτιά που δεν είναι μαθημένα σε τέτοιου είδους ακούσματα το ’’ A Sky For All’’ είναι μία ιδανική πρόταση για να έρθουν σε μια πρώτη επαφή. Πολύ προσεγμένη δουλειά τόσο από άποψη συνθέσεων όσο και παραγωγής ,η οποία είναι πραγματικά εκπληκτική. Όπως η ίδια αναφέρει ο δίσκος αυτός είναι εμπνευσμένος από γεγονότα της ζωής της κάτι που τον καθιστά προσωπικό πέρα από το κομμάτι της σύνθεσης κάτι που διαφαίνεται και στην ακρόαση του.

 

Ξεκινώντας τα πρώτα κομμάτια σε πιο ατμοσφαιρικό στυλ ( ‘’A Church For All’’, ‘’Brilliance’’, ‘’Hide & Shake’’,’’ Stardust’’) συνεχίζει σε πιο funk ρυθμούς (‘’She-e Choose Dye’’,’’ Snake Eyes’’, ‘’The Pill’’) χωρίς να λείπουν καθ όλη τη διάρκεια τα κιθαριστικά treats της Irene που ξέρει τόσο καλά να προσφέρει μαζί με στρατηγικά τοποθετημένα heavy riffs που εκπλήσσουν τον ακροατή. Προσωπικά θα προτιμούσα κάνα δυο κομμάτια ακόμα καθώς η μικρή διάρκεια του δίσκου και η εκπληκτική δουλειά στα ήδη υπάρχοντα (κομμάτια) με άφησαν πεινασμένο για περισσότερα. Τέλος σαν κιθαρίστας, ο ίδιος, νιώθω χρέος μου να κάνω μνεία στον εκπληκτικό τόνο της κιθάρας!

Είναι μία δουλειά που μπορεί να συνδυάσει ποικίλα ακούσματα με έναν πολύ όμορφο τρόπο και μπορεί να ευχαριστήσει πολλά ‘’αυτιά’’ από τα πιο απλά μέχρι τα πιο απαιτητικά!

 

 


Βαθμολογία: 90/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Πάρις Καραγιαννόπουλος

Comments