MADRAKE – “Land Of Illusion”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Φεβρουαρίου 2017

 

Ένα πρώτο δείγμα μας είχαν δώσει το 2011 με το πρώτο εξαιρετικό τους EP “The Damage Is Done” και η αλήθεια είναι πως προσωπικά περίμενα πως και πως την επόμενη δουλειά τους. Ο λόγος φυσικά για τους Θεσσαλονικιούς Madrake, οι οποίοι επιστρέφουν με τo πρώτo τους full length album.

 

Τα πέντε αυτά χρόνια που μεσολάβησαν άξιζαν την αναμονή καθώς το “Land Of Illusion μας δίνει οκτώ (εννιά μαζί με την piano version του “Forever”) κομματάρες ατόφιου Heavy Metal που ήρθαν πραγματικά για να μείνουν. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάς το play αντιλαμβάνεσαι ότι τα παλικάρια δεν αστειεύονται, αυτό που κάνουν το κατέχουν και με το παραπάνω. Καταιγισμός από riff που αμφιβάλω στο κατά πόσο μπορούν να αφήσουν αδιάφορο ακόμα και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Η συνέχεια απλός επιβεβαίωσε το αρχικό μου προαίσθημα, κρατώντας το επίπεδο τόσο των συνθέσεων όσο και της επιθετικότητας στα ύψη. Ξύλο χωρίς αύριο.

 

Είναι πραγματικά ευχάριστο από πλευράς ακροατή και εξίσου δύσκολο από πλευράς μουσικού το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τόσο καλές δουλειές ή στην δεύτερη περίπτωση να τις δημιουργείς. Δίσκους που δεν μπορείς να εντοπίσεις ψεγάδια. Με ένα σερί από συνθέσεις που σε βουτάνε από την μούρη και καταφέρνουν να σε κρατήσουν εκεί, προσηλωμένο και πορωμένο μέχρι το τέλος.

 

Καταπληκτική δουλειά από το κιθαριστικό δίδυμο των Billy A και Tasos I σε όλα τα επίπεδα. Πορωσιάρικα riff, σφιχτοδεμένα, ογκώδες, χωρίς σημείο ανάπαυλας. Προσεγμένα και καλοδουλεμένα solos, πάντα επί του σημείου, χωρίς περιττές επιδείξεις. Ένα δίδυμο που φαίνεται ότι έχει περάσει αρκετές εργατοώρες δουλεύοντας τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στον τομέα του δεσίματος.

 

Εξαιρετική δουλειά επίσης έχει γίνει στον τομέα των τυμπάνων, με τον Vag K να την ιδρώνει την φανέλα με το παραπάνω. Σφυροκόπημα μέχρι τελικής πτώσης, με την δίκαση να έχει την τιμητική της. Στακάτο παίξιμο, με πολύ όμορφες δυναμικές, ενδιαφέρον χρωματισμούς και πάνω από όλα σωστή ισορροπία μεταξύ επιθετικότητας και   groove. Στο τελευταίο μόνο άδικο θα ήταν να μην αναφέρω την συνδρομή του Jim Dinas, ο οποίος προσφέρει τα δέοντα και αποτελεί και έναν πολύ μεγάλο παράγοντα του συνολικού όγκου.

 

Και φτάνουμε στον mainman των Madrake. Ο κύριος “έφαγα ένα μπολ καρφιά, χωρίς γάλα” ή όπως είναι ευρέως γνωστός, Nick Garas. Νομίζω πως δεν είναι υπερβολικό το να πω πως ο Nick Garas είναι μία από τις καλύτερες φωνές που μας έχει χαρίσει η συμπρωτεύουσα. Νεύρο, ψυχή, ερμηνεία είναι μερικά από τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό προσπαθώντας να περιγράψω την φωνή του. Αυτά και τα καρφιά που ανέφερα παραπάνω. Ατελείωτο γρέζι, κάτι που ανεβάζει ακόμα παραπάνω την ενέργεια των συνθέσεων, δίνοντας όμως παράλληλα και μία ιδιαίτερη χροιά στα μελωδικά περάσματα όπως επίσης και στην μπαλάντα του δίσκου “Forever”. Φωνητικές γραμμές που σε πάνε αρκετά χρονάκια πίσω και παρόλα αυτά ακούγονται φρέσκες. Κολλητικά refrain, έξυπνες γέφυρες, δυνατές ερμηνείες.

 

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, μαζί με την παραγωγή μπετό των MR Studios αποτελούν το “Land Of Illusion”. Κομμάτια δεν θα μπω στην διαδικασία να “διαλέξω” καθώς και τα οκτώ (είπαμε εννιά μαζί με την piano version) είναι εξίσου ποιοτικά. Μοναδικό μου παράπονο το ότι δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω τον δίσκο νωρίτερα. Θα ήταν σίγουρα μέσα στην λίστα μου με τα 20 καλύτερα της χρονιάς.

 

Εύγε παίδες!


Βαθμολογία: 85/100

 

 

Για το Rock Overdose

Κωνσταντίνος Μάρης

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments