OBZERV – “Acherontia Atropos”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Μαρτίου 2019

 

 

Η εξερεύνηση νέων ελληνικών συγκροτημάτων κρύβει πάντα ένα μυστήριο κι ενδιαφέρον. Έτσι και με τους Obzerv, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στην Κρήτη το 2011 και ανήκουν στον μοντέρνο metal ήχο με ισχυρή βάση το groove και συχνές αναζητήσεις σε πιο progressive φόρμες. Η μπάντα, από τις απαρχές της, θέλησε να εκφραστεί μουσικά δημιουργώντας τη δική της ταυτότητα. Το ομότιτλο ντεμπούτο τους έθεσε τις βάσεις για αυτό το εγχείρημα και το δεύτερό τους άλμπουμ, ονόματι “Acherontia Atropos” αποτελεί τη συνέχεια αυτού.

 

Ηχητικά, κάποιος θα διακρίνει ένα φάσμα επιρροών από μοντέρνο ήχο και άλλων που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Η μουσική τους αποτελείται από δυνατά riffs, ενωμένα έξυπνα με κιθαριστικά εφέ, επιθετικά φωνητικά (πλαισιωμένα από groovy μελωδικές μπασογραμμές) και σχολαστικά τοποθετημένα τύμπανα. Παρά τις πολύπλοκες δομές των τραγουδιών, ο ακροατής μπορεί αβίαστα να ακολουθήσει τη ροή τους και να πιαστεί από χαρακτηριστικά σημεία και στίχους.

 

Aκούγοντας προσεκτικά τις 9 συνθέσεις του δίσκου, γίνεται αντιληπτό ότι βασική επιρροή των Ρεθυμιωτών αποτελεί το djent. Περισσότερο, θα λέγαμε, σαν τεχνοτροπία και όχι σαν ένα ακόμα παρακλάδι του metal. Στο “Acherontia Atropos” λοιπόν, οι Meshuggah αναφορές είναι εμφανείς. Πιο συγκεκριμένα, το “obZen” των τελευταίων είναι ο δίσκος πάνω στον οποίο πατάνε οι Obzerv. Ακόμα και οι λέξεις μοιάζουν. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι προαναφερθέντες Σουηδοί είναι οι πρωτοπόροι του συγκεκριμένου είδους και το “obZen” αποτελεί το κορυφαίο τους άλμπουμ (προσωπικά μιλώντας πάντα). Έτσι και το “Acherontia Atropos”, εσωκλείει πολλά στοιχεία από Meshuggah, περιόδου 2008, διάφορους πειραματισμούς και thrash ιδέες σαν του “Apex Predator”.

 

Οι ομοιότητες συνεχίζονται στα φωνητικά του Νίκου με εκείνα του Jens Kidman, όπως και στον ήχο-μασίφ του Πέτρου (μπάσο) και Γιάννη (κιθάρες) με αυτόν των Dick Lövgren και Fredrik Thordendal/ Mårten Hagström. Προσοχή όμως: οι Obzerv δεν αντιγράφουν. Ταυτότητα έχουν, ιδέες υπάρχουν (ακούστε το “Mother Nature Is a Serial Killer” με τα εμβόλιμα μελωδικά, καθαρά φωνητικά και το ωραίο riff του), αλλά όπως όλα τα συγκροτήματα, έτσι και οι Κρητικοί κάνουν αισθητά εμφανείς τις επιρροές τους. Αν έπρεπε να βρω άλλα ελληνικά σχήματα που να ταιριάζουν με το ύφος των Obzerv (όχι απαραίτητα σε απόλυτο βαθμό), αυτοί θα ήταν οι Double Square του “The Hive” και οι Furor του “Blind Faith Revolver”. Yπάρχει ίδια βαρύτητα στον ήχο, αλλά με μια διαφορά: το “Acherontia Atropos” κρύβει αρκετό μουσικό πλούτο, που χρειάζεται ακροάσεις επί ακροάσεων για να τον ανακαλύψεις.

 

Αυτό μαρτυρούν συνθέσεις όπως τo “Thought and Voice” και το “Desensitise”, με τις εναλλαγές των up και mid tempo ρυθμών, όπως και των καθαρών φωνητικών στο ρεφρέν. Στο δε “Plot Twist” παρατηρεί κανείς ακόμα και κάποιες ανατολίτικες μελωδίες στα τύμπανα που δίνουν άλλο αέρα στο κομμάτι. Εν ολίγοις, δεν ξέρω αν τα μέλη της μπάντας θα συμφωνήσουν με αυτές τις διαπιστώσεις, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι το νέο τους πόνημα δυσκόλεψε αρκετά την προσπάθειά μου να μεταφέρω τις σκέψεις μου για το δίσκο αυτό σε ένα κείμενο. Είμαι σίγουρος ότι με κάθε νέα ακρόαση, όλο και κάτι διαφορετικό θα υπάρχει για να συμπεράνει κάποιος. Τέτοιοι «προκλητικοί» δίσκοι πάντα μου άρεσαν. Ακολουθήστε…

 


Βαθμολογία: 79/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Μιχάλης Τσολάκος

Comments